Biogradska Gora Nacionalni park - upoznajte izvanrednu ljepotu prirode

U Crnoj Gori postoji mnogo mjesta koja oduzimaju dah i koje vrijedi posjetiti. Bez obzira da li želite da provedete ljetnji odmor na obali Jadrana ili ste raspoloženi za savršen bijeg u neke skrivene kutke crnogorske prirode, oduševiće vas činjenica da je Crna Gora, iako jedna od od najmanjih evropskih država, prebogata prelijepim predjelima koje vrijedi posjetiti.

Jedno od najljepših mjesta koje možete posjetiti u Crnoj Gori je Biogradska Gora Nacionalni park. To je jedna od najimpozantnijih šuma i nacionalnih parkova u Južnoj Evropi. Nalazi se na planini Bjelasici, u centralnom dijelu Crne Gore, u okviru opštine Kolašin. Okružena je gradovima Mojkovac i Berane, i nalazi se između rijeka Tare i Lima.

Biogradska gora Nacionalni Park obuhvata 54 kvadratnih kilometara fenomenalne prirode kao što su šest čudesnih, bistrih ledničkih jezera, visoki planinski vrhovi i obronci, stogodišnje šume, zeleni pašnjaci i brzi, bistri potoci.

Nacionalni park je pod UNESCO-vom svjetskom mrežom rezervata jer je na ovom području jedna od rijetkih netaknutih šuma u ​​Evropi. Evo priče o veličanstvenom Nacionalnom parku Biogradska Gora i njegovoj nevjerovatnoj ljepoti.

Biogradska Gora Nacionalni park - istorijske čijenice 

Da li ste znali da je Biogradska Gora prvi Nacionalni park u Crnoj Gori? Priča o ovom rijetkom dragulju prirode Crne Gore, počinje u 19. vijeku, 1878. godine, kada su lokalna crnogorska plemena i bratstva poklonila to područje opštine Kolašin, crnogorskom kralju Nikoli Petroviću. To područje će kasnije postati Biogradska Gora Nacionalni park.

Park je postao takozvani “knežev zabran” i od tada je pod zaštitom države. Međutim, 1918. godine Narodna skupština je oduzela imovinu dinastiji Petrović, koja je obuhvatala i Biogradsku Goru. Nakon toga, uslijedilo je razdoblje zanemarivanja i velike sječe stabala u Nacionalnom parku.

Godine 1935. stanovnici Crne Gore željeli su da ovo područje proglase Nacionalnim parkom, ali to se nije dogodilo sve do 1952. godine, kada su crnogorske vlasti započele obnovu uništenih kuća u II Svjetskom ratu.

Biogradska Gora je proglašena Nacionalnim parkom 1952. godine i od tada, kažu, da je toliko dobro čuvana da do danas nije posječeno nijedno drvo. Park je bio i omiljeno mjesto značajnih ličnosti kao što su Josip Broz Tito, predsjednik bivše Jugoslavije i glumaca Sofije Loren i Harisona Forda.

 

Lednička jezera Nacionalnog parka - predivni dragulji prirode

Razlog zbog čega Biogradska Gora privlači mnoge turiste širom svijeta, su između ostalog, i očaravajuća lednička jezera. Najpoznatije je Biogradsko jezero na planini Bjelasici, na 1094 metara nadmorske visine.

Biogradsko jezero je najveće planinsko jezero u Crnoj Gori sa 12 metara dubine, 261m širine i dugačko 870m. Biogradsko jezero ispunjava Biogradska rijeka i periodični potoci, što ga čini jednim od najljepših ledničkih jezera na tom području.

Površina bistrog, Biogradskog jezera sjaji se modrozelenom bojom zbog okolnih šuma koje ga okružuju. Mnogi ljudi dolaze u posjetu ovom mjestu da uživaju u idiličnom pejzažu jezera. Legenda kaže da su Biogradsko jezero stvorile vile, pliješući.

U Biogradskoj Gori postoje i druga ledenička jezera, cirkovi i valovi koji doprinose nestvarnoj ljepoti Nacionalnog parka. Pored Biogradskog jezera, postoje prelijepa lednička jezera kao što su: Ursulovačko, Pešica, Šisko, Mali Šisko i Ševarina.

Bogata flora i fauna Nacionalnog parka Biogradska Gora

Biogradska Gora Nacionalni park je bogata raznovrsnom florom i faunom. Mnogobrojne vrste koje žive u jednoj od rijetko bogatih šuma Evrope, su istinska čuda prirode koja ovo područje čine tako jedinstvenim i veličanstvenim.

Flora nacionalnog parka - predivne četinarske i listopadne šume

Flora Nacionalnog parka Biogradska Gora bogata je predivnim, četinarskim i listopadnim šumama, livadama i pašnjacima. Priroda ovog parka je netaknuta zbog toga što je pod zaštitom vlasti.

Postoji više od 2000 vrsta biljaka, od kojih su 86 vrsta drveće. Stručnjaci kažu da je njih 20% endemično na Balkanskom poluostrvu. Jedna od najčešćih vrsta drveća koje čine nevjerovatne šume u Nacionalnom parku Biogradska Gora obično su smreka, bukva i jela. Većina stabala stara je više od 500 godina i viša od 50 metara.

Jedna od najvažnijih biljaka Nacionalnog parka je prelijepo drvo bora. Ono što je zanimljivo za Biogradsku goru je da su najviši vrhovi Bjelasice poput Crnog vrha, Galice i Crne glave dobili svoja imena zbog dominantne boje šuma crnih borova, ponegdje prošaranim proplancima punim borovnice.

Fauna nacionalnog parka - savršeno sklonište mnogih životinja

Biogradska Gora Nacionalni park je prepuna raznih životinjskih vrsta koje su, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, našle svoje utočište na ovom očaravajućem području. Fauna Biogradske Gore je bogata sa više od 37 vrsta sisara, koje uglavnom čine jeleni, vidre i divlje svinje.

Takođe, postoje različite vrste slepih miševa, glodara, 350 vrsta insekata, od kojih je 80 vrsta leptira i 150 vrsta ptica. Postoje 4 različita ekosistema: vodeni ekosistem, ekosistem šuma, alpski i reliktni ekosistem.

Ekosistem šuma obuhvata ptice kao što su sivi sokolovi, mišari, jastrebovi, dok su među divljim životinjama najpoznatije srna, divlja svinja i jelen. Vodeni ekosistem rijeke Tare i lednička jezera bogata su pastrmkom, međutim, ova područja uglavnom služe pticama za odmor.

Alpski ekosistem se nalazi na području visokih planina, gdje se mogu naći neke od ugroženih životinjskih vrsta, kao što su divokoze, orlovi, sokolovi itd. Reliktni listopani ekosistem sadrži životinje kao što su bjelovrata muharica, mediteranska sjenica, šareni detlić, puh itd.

 

Raznovrsna klima Nacionalnog parka Biogradska Gora

Kada je u pitanju klima Crne Gore, Biogradska Gora ima 4 različite vrste klime. Ona je raznolika zbog specifične lokacije Nacionalnog parka. Postoje umjereno kontinentalna, jadransko-mediteranska, planinska i sub-planinska klima.

S obzirom na to da se Biogradska Gora u Crnoj Gori nalazi na planini Bjelasici, prosječna ljetnja temperatura u ovom području iznosi svega 17 stepeni Celzijusa. Svako ko priželjkuje savršen beg od nepodnošljivih ljetnjih vrućina, Biogradska Gora Nacionalni park je najbolji izbor za prijatan odmor.

 

Aktivnosti u Nacionalnom parku Biogradska Gora u Crnoj Gori

Ako se pitate šta je sve dostupno od aktivnosti u Nacionalnom parku Biogradska Gora Crna Gora, biće vam drago da znate da je lista prilično dugačka i zanimljiva. 

Za avanturiste koji obožavaju da provode vrijeme u samom srcu prirode, kampovanje u Biogradskoj Gori je nešto što moraju da dožive. U veličanstvenom okruženju prirodnih ljepota planine Bjelasice, kamp Biogradska Gora je zaista jedno predivno avanturističko iskustvo Crne Gore za svakoga.

Pored kampovanja u Biogradskoj Gori, postoje i druge zanimljive stvari. Ako biste voljeli da se oprobate u nekom od ekstremnijih sportova, možete otići na ture kajakinga, kanjoninga, kao i na penjačke i rafting ture na rijeci Tari.

Ove aktivnosti su sjajne za sve ljubitelje adrenalina, koji svoj odmor ne mogu da zamisle bez prikupljanja ovakvih uspomena. Takođe možete prošetati i istražiti sve skrivene uglove očaravajućeg Nacionalnog parka Biogradska Gora.

Posjeta Biogradskoj Gori iz Porto Montenegra

Ako odsjedate u Porto Montenegru, koji ima jednu od najljepših marina na jadranskoj obali, a voljeli biste da posjetite i Nacionalni park Biogradska Gora, moraćete da znate nekoliko stvari.

Od Porto Montenegra do Biogradske gore ima 180 km, a najbrža ruta vodi putem M2.3 i E65/E80, preko Budve, Podgorice i Kolašina. Potrebno vam je oko 3 sata i 15 minuta vožnje autom.

Kada je u pitanju Biogradska Gora Nacionalni park, izlet na ovo nestvarno mjesto je nešto što ćete pamtiti cijelog života, zahvaljujući božanstvenim pejzažima, planinskim terenima, autentičnoj i očaravajućoj flori i fauni i ledničkim jezerima. Dozvolite da vas Biogradska Gora zadivi svojom izuzetnom ljepotom!