Internacionalne škole u Crnoj Gori - sve što treba da znate

Crna Gora je privlačna turistima iz svih krajeva svijeta, ali sve više i investitorima i preduzetnicima, pa u našu zemlju iz godine u godinu dolazi sve veći broj stranaca i njihovih porodica. Porto Montenegro stambeni kompleks pokazao se kao veoma pogodno mjesto za život, te ga rado biraju.

Ukoliko i vi planirate da se preselite u Crnu Goru sa svojom porodicom, jedan od prioriteta, pored pronalaska nekretnine, svakako bi trebalo da bude i pronalazak dobre internacionalne škole za svoju djecu.

U ovom blogu ćemo istražiti osnovno i srednje obrazovanje u Crnoj Gori, kao i sve ključne informacije o internacionalnim školama u našoj zemlji. U nastavku možete pronači kompletnu listu internacionalnih škola kako biste lakše isplanirali dalje obrazovanje vaših najmlađih u Crnoj Gori!

Školski sistem u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete u Vladi Crne Gore je odgovorno za upravljanje i nadgledanje školskog sistema, a lokalne vlasti vode individualne škole. U Crnoj Gori, obrazovanje je osnovno pravo svih građana i obavezno je za svu djecu uzrasta od 6 do 15 godina.

Dobro organizovani sistem državnih škola omogućava djeci ostvarenje prava na obrazovanje. Međutim, nastava u državnim školama se odvija na maternjem jeziku. Zbog toga su internacionalne škole u Crnoj Gori najbolje rješenje za svu djecu koja ne govore naš jezik.

Prije nego što vam predstavimo listu dostupnih internacionalnih škola u Crnoj Gori, u nastavku saznajte sve neophodne informacije o školskom sistemu u našoj zemlji.

Obrazovanje u Crnoj Gori - nivoi obrazovanja prema uzrastu djece

Crnogorski školski sistem se sastoji iz nekoliko nivoa: predškolsko, osnovno, opšte srednje/stručno srednje i visoko obrazovanje. Obrazovanje odraslih je takođe integrisano u ovaj sistem i dostupno je u svim sferama školskog sistema.

Predškolsko obrazovanje

Predškolsko obrazovanje u našoj državi je integralni dio vaspitnog i obrazovnog okvira za svu djecu. Osmišljeno je tako da pruža brigu prema djeci, a pored toga i obrazovanje kao i pomoć roditeljima i tako poboljšava cjelokupni kvalitet života porodicama sa djecom. Ovaj sistem se sprovodi i kroz državne i kroz privatne predškolske ustanove. Deca do treće godine idu u jaslice, a oni između 3 i 6 godina u vrtić gdje su podijeljeni u obrazovne grupe prilagođene uzrastu.

Osnovno obrazovanje

U našoj državi osnovno obrazovanje je obavezno. Ovaj sistem funkcioniše kroz besplatne državne škole u kojima se školuju djeca od 5 do 15 godina. Osnovno obrazovanje traje devet godina.

Srednje obrazovanje

U Crnoj Gori postoje dvije vrste srednjeg obrazovanja: opšte srednje obrazovanje, u koje spadaju gimnazije i mješovite srednje škole, kao i srednje stučne škole, u koje takođe spadaju i umjetničke srednje škole, kao i mješovite srednje škole. Srednje obrazovanje nije obavezno u Crnoj Gori, a svi koji imaju navršenih 17 godina mogu da se upišu u srednju školu.

Visoko obrazovanje

Visoko obrazovanje takođe nije obavezno u našoj zemlji, a ono se stiče na Univerzitetu Crne Gore, državnom univerzitetu, kao i na privatnim univerzitetima i fakultetima. Svi oni koji imaju završeno srednje obrazovanje mogu nastaviti školovanje. Visoko obrazovanje obično traje 4 godine, ali ima izuzetaka.

Internacionalne škole u Crnoj Gori - lista i osnovne informacije

Crnogorske internacionalne škole pružaju obrazovanje na engleskom, ruskom ili nekom drugom stranom jeziku, a prate intenrnacionalni nastavni plan i program kao što su International Baccalaureate (IB) ili Kembridžov internacionalni nastavni plan i program.

Ove škole služe djeci diseljenika, kao i lokalnim porodicama koje žele da njihovi najmlađi pohađaju školu na stranom jeziku i odrastaju u multikulturnom okruženju. Pored toga, internacionalne škole u Crnoj Gori nude veliki broj vannastavnih aktivnosti, a samo neki od njih su sportske i umjetničke aktivnosti, a tu je i društveni rad. Ove internacionalne škole nude multikulturno okruženje gdje učenici mogu da se druže sa svojim vršnjacima koji dolaze iz raznih krajeva svijeta i tako uče o različitim kulturama.

Grad Škola Adresa Školski program Jezik Cijena* (Godišnja naknada)
Tivat Knightsbridge škola (KSI-Montenegro) Porto Montenegro Javno važeći obrazovni program osnovnog obrazovanja, važeći obrazovni program predškolskog obrazovanja Nastava se odvija na engleskom jeziku 10,965€ – 19,931 € (u zavisnosti od vrste školarine)
Podgorica QSI International School of Montenegro Donja Gorica Javno važeći obrazovni program uključuje predškolsko obrazovanje, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje. Nastava se odvija na engleskom jeziku €4,833 – €24,260 (u zavisnosti od vrste školarine)
Budva Adriatic College Rozino Osnovni program predškolskog i osnovnog obrazovanja Nastava se odvija na crnogorskom i ruskom jeziku /
Kotor British International School Arcadia Academy Ljesevici bb Javno važeći obrazovni program osnovnog obrazovanja Nastava se odvija na engleskom jeziku 6.850€ – 13.150€ (u zavisnosti od vrste školarine)
Podgorica United Kids International Montenegro Tološi, Kotorska 3 Javno važeći obrazovni program osnovnog obrazovanja i predškolskog obrazovanja Nastava se odvija na engleskom jeziku /
Budva Dukley Academy Dukley Gardens, Budva Javno važeći obrazovni program osnovnog obrazovanja i predškolskog obrazovanja Nastava se odvija na crnogorskom i ruskom jeziku 350€ – 850€ na mjesečnom nivou
Podgorica French European School IX Crnogorske brigade, Podgorica Javno važeći obrazovni program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, važeći program osnovnog obrazovanja i srednjeg obrazovanja. Nastava se odvija na francuskom jeziku 5.400€ – 6.200€ (u zavisnosti od vrste školarine)

*Sve informacije o cijenama kao i druge informacije u ovoj tabeli su podložne promjenama. Cijene su grube procjene preuzete sa sajtova ovih škola. Za detaljne informacije predlažemo vam da kontaktirate konkretnu školu.

 

1. KSI-Montenegro – Knightsbridge škola u Tivtu

KSI škola se nalazi u centru Tivta, u sklopu Porto Montenegro kompleksa i grandskog parka, a njena odlična lokacija je jedna od prednosti ove škole.

Knightsbridge, visokocijenjena internacionalna škola u Crnoj Gori, nudi obrazovanje na engleskom jeziku svim učenicima starosti od 3 do 18 godina. KSI je dio International Baccalaureate mreže i prati standardizovani nastavni plan i program, a diplome ove škole su priznate u preko 140 država.  Ovo je jedina IB World škola koja je akreditovana od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Knightsbridge škola prati International Baccalaureate plan i program, a to uključuje osnovnoškolsko, srednješkolsko i matursko obrazovanje.

Ovaj program priznat je u svijetu, a priprema učenike za vodeće internacionalne univerzitete i pomaže im da usvoje znanja, vještine i shvatanja koja su potrebna kako bi mogli u potpunosti da doprinesu svojoj zajednici. KSI je formirana po uzoru na britansku internacionalnu školu Knightsbridge School u Londonu, a svojim učenicima pruža jedinstveno iskustvo školovanja u prelijepoj Boki Kotorskoj.

Objekti i učionice KPI škole zadovoljavaju moderne zapadne standardne, a takođe pruža i jedinstveni internat za učenike u Crnoj Gori. Internat je na raspolaganju pet dana nedeljno, ili čitave nedelje.

Iako KSI nije najpovoljnija internacionalna škola u Crnoj Gori, ona nudi visoke standarde u svom oblastima obrazovanja. Multikulturni tim nastavnika, širok spektar stranih jezika i brojne vannastavne aktivnosti su samo dio izvanrednog programa KPI škole koja teži izvrsnosti.

Više informacija možete pronaći ovde: Knightsbridge škola u Tivtu, kao i na veb-sajtu Knightsbridge International škole koji se smatra najinformativnijom od svih internacionalnih škola u Crnoj Gori.

2. Internacionalna škola QSI u Crnoj Gori – takozvana američka škola

Internacionalna škola QSI u Crnoj Gori (QSIM) nudi američki model obrazovanja, a priprema svoje učenike za visoko obrazovanje na engleskom jeziku. Ova škola prima djecu od 3. do 18. godine,  ima više od 120 učenika u preko 28 država, pa je QSIM najveća internacionalna škola u Crnoj Gori.

Državni sekretarijat SAD-a podržava ovu školu koja je dio Quality Schools International mreže koja je poznata po visokom profesionalizmu i naprednim metodama obrazovanja.

Filozofija QSI škole naglašava personalizovani pristup učenicima, kao i podučavanje posvećeno tome da učenici u potpunosti savladalaju gradivo. 

Ovo za rezultat ima uspeh svih učenika kao i pozitivno radno okruženje. Srednjoškolski program priprema učenike za visoko obrazovanje na svjetskim univerzitetima. Ova škola takođe ima Advance placement program (AP), koji omogućava učenicima da savladaju univerzitetsko gradivo dok su još u srednjoj školi, i tako sebi otvore put ka dobrom univerzitetu. Nastavni plan i program QSI škole je dopunjen onlajn kursevima kroz Quality School mrežu kako bi učenici imali pristup dodatnom AP sadržaju.

Škola prima učenike različitog porekla i nacionalnosti, uključujući i djecu diplomata i stranih preduzetnika koji žive u Crnoj Gori, kao i djecu lokalnog stanovništva čiji roditelji žele da ona budu obrazovana na engleskom jeziku. U Podgorici, QSI nosi nadimak “američka škola” jer prati američku metodologiju i obrazovne smjernice.

U Donjoj Gorici, na periferiji Podgorice, QSIM je bezbijedna i potpuno opremljena za učenje na daljinu ukoliko je to potrebno.

3. Adriatic College

Adriatic College je internacionalna privatna škola koja se nalazi u primorskom dijelu Budve. Škola je registrovana u Ministarstvu prosvete Crne Gore i ima ovlašćenje od strane International Baccalaureate.

Ima obrazovne programe u rasponu od vrtića do srednje škole, a primarni jezici na kojima se odvija nastava su ruski i engleski jezik. Učenici od prvog do devetog razreda takođe uče crnogorski jezik, a dobijaju državne isprave Crne Gore na kraju svake školske gorine. Ova škola ima tim posvećenih i profesionalnih nastavnika koji svake godine pohađaju programe stručnog usavršavanja.

U osnovnoj školi koristi se kombinovani rusko-crnogorski program, a srednjoškolci se pripremaju za ruski državni ispit (OGE i EGE) što je dio njihovog školskog programa.

Adriatic College svojim učenicima nudi veliki broj vannastavnih aktivnosti kao što su kampovanje, zabave, izleti, potrage, kreativne radionice i jezičke sekcije. Škola se nalazi u iznajmljenim prostorijama u centru Budve i ima male učionice opremljene svime što je potrebno za uspješno učenje. Svaki razred ima svoju učionicu, a nastavnici dolaze u zavisnosti od rasporeda časova.

4. Britanska internacionalna škola Arcadia Academy

Arcadia Academy je punopravni član Saveta britanskih međunarodnih škola (COBIS) i prva i jedina Kembridžova internacionalna škola u Crnoj Gori. Nalazi se u Kotoru, a školuje dječake i djevojčice uzrasta od 3 do 18 godina.

Ova škola je dizajnirana po principu da prirodno okruženje utiče na učenje i razvoj djeteta. Kako bi ovo postigla, ova škola je izgradila mesta za učenje na otvorenom i tako uključila prirodu u proces učenja. Pored toga, škola nudi i vannastavne aktivnosti kao što su ekskurzije, sport, prirodne nauke, i zadaci u informacionim tehnologijama.

Škola je registrovana kao Kembridžova internacionalna škola i nudi učenicima priliku da polažu zvanične Kembrizove ispite i uče prema njihovom planu. Ovakav način rada i plan i program omogućavaju učenicima da steknu Opšti sertifikat o srednjem obrazovanju (GCSE) ili Viši nivo obrazovanja (A-Levels) i zbog toga je ova škola popularan izbor u zajednici koja govori engleskim jezikom, kao i među dobrostojećim stanovništvom koje želi da njihova djeca pohađaju prestižne univerzitete u budućnosti.

Tim i savjetodavni odbor ove škole praktikuju ono najbolje iz britanske intelektualne tradicije i veruju da djeca uče kroz praksu. Ova filozofija osigurava da Arcadia Academy proširuje vidike svojim učenicima.

Naučna istraživanja pokazuku da fizičke karakteristike školske zgrade i njenih učionica imaju direktan uticaj na to kako djeca usvajaju znanje. Zbog toga, ova škola je dizajnirna na osovu tih istraživanja i tako je stvorila optimalo okruženje za učenje svojim učenicima.

5. United Kids International Montenegro – Udruženje međunarodne djece u Crnoj Gori

United Kids International škola u Crnoj Gori je osnovana 2016. godine u Podgorici. Ministarstvo prosvjete Crne Gore je akreditovalo ovu školu koja prati Pearson, IPC i IMYC plan i program. Škola ima programe za osnovno obrazovanje, a nastava se održava na engleskom jeziku.

6. Dukley Academy

Dukley Academy je inovativni edukativni centar u Crnoj Gori koji nudi školovanje od predškolskog (koje započinje u 2,5. godini) do osnovnog, sa mogućnošću da se dobije internacionalna ili ruska diploma koje se mogu dobiti po principu full-time školovanja, part-time ili na daljinu (remote).

Akademija takođe nudi i stipendije za nadarenu decu!

Ova škola ima holistički pristup obrazovanju, što uključuje razne projekte, modularni sistem, a semniare vode sertifikovani profesori koji predaju na svom maternjem jeziku. Svaki učenik ima individualni program koji je kreiran na osnovu njegovih interesovanja i univerziteta koji je izabrao, sa fokusom na učenju o kritičkom mišljenju, analizi i postavljanju pitanja.

Proces školovanja na ovoj akademiji je individualan i nije usko vezan za cijeli školski program što dozvoljava učenicima da uče onom brzinom koja im najviše odgovara.

Akademija se nalazi na živopisnom poluostrvu Zavala, takođe ima i laboratorije, sobe za igru, kantinu, a u neposrednoj blizini se nalaze i plaža i šuma.

Dukley Academy nudi internacionalno obrazovanje i inovativne metode učenja koje pripremaju djecu za budućnost.

Na mjesečnom nivou školarina iznosi 350 evra za ruski program, a 850 evra za internacionalni program.

7. Francuska evropska škola

Francuska evropska škola (EFEP) je osnovana 2018. godine kao internacionalna edukativna ustanova za djecu svih nacionalnosti od 3 do 18 godina. Dio je mreže francuskih škola koje podržava francuska ambasada u Crnoj Gori, a akreditovana je od strane Ministarstva prosvete Francuske.

U ovioj školi su sva deca dobrodošla, a učenje na francuskom jeziku nudi mnogo prednosti uprkos potencijalnoj jezičkoj barijeri. EFEP prima učenike od preškolskog do poslednje godine srednje škole. Collège i Lycée nivoi zahtijevaju registraciju kod zvaničnog organa Minisarstva prosvete Francuske za nastavu na daljinu (CNED). Iako ovo podrazumijeva dodatne troškove, obezbjeđuje autonomiju učenika i zvanično priznate ocjene i diplome.