Jezera u Crnoj Gori – oaze prirode koja morate posjetiti

Toliko puta do sad smo opisali Crnu Goru kao prelijepi, blistavi dragulj, čuven po svojim pirodnim ljepotama, kao i bogatom istorijom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ono što jezera u Crnoj Gori čini toliko posebnim jeste činjenica da zaista ne morate da budete ograničeni ljetnim vremenom kako biste posjetili bilo koje od njih, umjesto toga su vam na raspolaganju brojne opcije koje vam dozvoljavaju da što prije krenete na put.

Crnogorska jezera su, između ostalog, jedan od glavnih razloga zašto je priroda Crne Gore na glasu. Kada riješite da posjetite neko od crnogorskih jezera (ili više njih), odjednom vam se pruža prilika da pješačite nadugačko i naširoko izvan svog ušuškanog smještaja u Porto Montenegru, organizujete piknik u planinama, ili se prosto prepustite i vidite dokle će vas divljina odvesti.

Sve ove opcije su otvorene i prilagodljive vašem stilu života, načinu na koji putujete, avanturističkim porivima, pa ako želite da na svojoj koži osjetite uzbuđenje istraživanja Crne Gore, onda su jezera u Crnoj Gori pravi način da to i iskusite.

Lake and forest

Biogradsko jezero usred Biogradske Gore

Biogradsko jezero je neverovatna prirodna tvorevina koja se nalazi usred Nacionalnog Parka Biogrdska Gora, jedan od nekoliko nacionalnih parkova u Crnoj Gori koji se može pohvaliti očuvanom prašumom, jednom od posljednjih u Evropi. Ovo jezero se nalazi na 1094 metra iznad nivoa mora, sa kristalno čistom vodom koja se prostire u dužini od 1100 m, što je čini savršenom za obilaske čamcima.

Ovo je jedno od najvećih ledničkih jezera u Crnoj Gori, što ga čini jednim od omiljenih destinacija za turiste koji žele da se druže i uživaju na sviježem vazduhu, visoko u crnogorskim planinama. Ako želite pobliže da upoznate ovo crnogorsko jezero, postoje brojne pješačke ture koja vam na pravi način mogu prikazati prelijepe pejzaže koji se ogledaju u divnim nijansama smaragdno zelene vode.

Crno Jezero u Crnoj Gori – gorske oči neobičnog imena

Crno Jezero spada među najpoznatija crnogorska jezera na Balkanu, a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Durmitor, na nadmorskoj visini od 1442 m. Ovo ledničko jezero sa misteriznim imenom se sastoji iz dva dijela – Velikog i Malog jezera, međusobno povezanih uzanim zemljouzom.

Legenda kaže da je jezero nastalo kada je Sveti Sava, koji se zadesio na putu u ovim prijedelima, bio nepravedno optužen za krađu, što je natjeralo cijelo selo u potjeru. Međutim Sveti Sava je bacio kletvu i odjednom je Malo jezero poteklo i poplavilo selo, dok je Veliko poplavilo obližnja polja, čime su progonioci kažnjeni, a u procesu je stvoreno jezero koje danas znamo kao Crno.

Skadarsko jezero – najveće jezero u Crnoj Gori

Svjesni smo da smo pomenuli Skadarsko jezero nebrojeno puta do sad, ali ova lista bi jednostavno bila nedovršena bez njega, prije svega jer je najveće jezero u Crnoj Gori. Nalazi se na zapadu Balkanskog poluostrva, pri čemu jedan deo pripada teritoriji sjeverne Albanije, a svoje ime duguje drijevnom gradu Skadru.

Budući da je jezero jako veliko, nije ni čudo što zahvata teritorije dvije opštine – Bara i Podgorice. Pošto se veći dio jezera nalazi u okviru Crne Gore, i predstavlja dio Nacionalnog parka od 1983. godine, a ostatak Albaniji i tretira se kao rezervat prirode, jezero je u cijelosti nominovano za UNESCO-vu listu prirodne baštine.

Jedna od posebnih osobina ovog jezera je što se ubraja među “kripto depresije”, što znači da su neki dijelovi dna jezera pozicinirani na visini koja je niža od nivoa mora. Ove pojave su poznate i kao sublakustrični izvori, ili “oka” rečeno jezikom laika.

Ove niže tačke postaju očigledne na zapadanoj obali jezera gdje je obala uglavnom jalova, za razliku od sjeverne obale koja je izuzetno plodna i zelena.

Lake and nature

Pivsko jezero u Crnoj Gori – najljepša tvorevina ljudskih ruku

Pivsko jezero u Crnoj Gori možda nije prirodnog porekla, što ne znači da je zbog toga manje lijepo, štaviše, jedno je od najljepših jezera u Crnoj Gori. Pored svoje ljepote, Pivsko jezero je poznato i po tome što spada među vještačka jezera koja se nalaze na najvećim nadmorskim visinama.

Stvoreno je konkretno kada je podignuta brana Mratinje na rijeci Pivi, dok je istoimeni manastir premješten sa svoje originalne lokacije na nekih 8 km od grada Plužine – što je rađeno u periodu od 1969. do 1982., kako bi se manastir sačuvao u cijelosti.

Bukumirsko jezero – mjesto na kom počivaju legende

Bukumirsko jezero je lokalno poznato po brojnim mitovima i legendama koje okružuju njegovo porijeklo i nastanak u istočnoj Crnoj Gori.

Jedna od tih legendi govori o zmajevima koji su nekada čuvali prilaz ovom jezeru, dok druga kaže da je nekada davno jedan putnik ožedneo prolazeći ovim krajevima, pa je uzaludno počeo tražiti vodu. Kako nikako nije uspjevao da je nađe, pomolio se bogu da mu pomogne kako bi okrepljen nastavio svoj put. U tom trenutku, voda je potekla iz stijena i ispunila dolinu, danas poznatu kao Bukumirsko jezero.

Iako jezero ne može da se pohvali svojom veličinom, postoje odlike kojima itekako može. Na primjer, njegova voda je toliko kristalo čista da se u njoj možete ogledati, a upravo taj kvalitet vode je zaslužan za brojnost lokvanja koji samo u takvoj vodi i mogu da opstanu.

Na ovom jezeru možete nesmetano uživati u plivanju, kampovanju i drugim aktivnostima u prirodi, bilo da ste turista, avanturista ili jednostavno volite da provodite vrijeme napolju. U okolini jezera postoji nekoliko vikendica i motel, za slučaj da vam se ovdje toliko dopadne da riješite da produžute trajanje izleta.

Lake and forest

Jezero Hrid – crnogorsko jezero u skutima Prokletija

Kada govorimo o jezerima u Crnoj Gori, malo ljudi je uopšte čulo za jezero Hrid, nasuprot mnogim poznatim jezerima. Naravno, ovo nikako ne znači da jezero Hrid nije vrijedno pažnje, bez obzira na to koliko je skriveno.

Kada su u pitanju crnogorska jezera, jezero Hrid je savršen izbor za vikend u planinama. Nalazi se u opštini Plav, u sjevernom dijelu Nacionalnog parka Prokletije. Vjeruje se da ovo jezero donosi sreću svakom ko baci novčić ili neki komad nakita u njega, što posjetioci redovno i čine.

Plivanje u ovom jezeru je, baš zahvaljujući silnim novčićima i nakitom na njegovom dnu, zaista posebno iskustvo. Neobično je što u ovom jezeru uopšte nema ribe, ali u okolini ima i više nego dovoljno divljači koju možete sresti ako riješite da posjetite ovo jezero.

Šaško jezero – drugo najveće jezero u Crnoj Gori

Šaško jezero se nalazi u okolini istoimenog sela, nadomak Ulcinja. Šaš je drugo najveće jezero u zemlji, najpoznatije po brojnim ptičjim vrstama, što migratornim, što onim kojima je ovo jezero stalna naseobina. Ptice su, inače, jedan od glavnih razloga što je ovo jezero posećeno tokom cijele godine, što ga čini pravim rajem za sve ljubitelje ptica i prirode.

Kao i mnoga druga jezera u Crnoj Gori, i ovo je ledničkog porekla, sa površinom koja varira u zavisnosti od sezone. Takođe, jezero je poznato pod još jednim imenom – Svač, što je ime drijevnog grada čije se ruševine i dalje nalaze u njegovoj okolini.

Kao što smo rekli, Šaško jezero se može pohvaliti bogatom florom i faunom, bistroj vodi koju naseljava preko 20 različitih vrsta ribe, trske i lokvanja, što ga sve čini idealnom destinacijom za sve ljubitelje prirode. Ako se odlučite da ga posjetite, ovdje će vas dočekati brojne mogućnosti za piknik na obali jezera, igranje fudbala, vožnja čamcem i uživanje na sviježem vazduhu i očaravajućem prirodnom pejzažu.

Pešića jezero na Biogradskoj Gori

Pešića jezero pripada Nacionalnom Parku Biogradska Gora, u opštini Berane. Okruženo je planinskim vrhovima Crna Glava, Zekova Glava, Boroiva Glava i Triglava, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1838. metara, toliko visoko da imate utisak da možete dotaći oblake.

I ovo jezero u Crnoj Gori okružuju legende, a jedna posebno bajkovita govori o bijelom krilatom konju koji je živeo u jezeru i svako veče lebdeo iznad njegove površine. Iako je samo riječ o legendi, ali ipak, jednom kad se nađete na ovom jezeru, okruženi oblacima i hučanjem vjetra, neće vam biti tako teško da povjerujete u nju.

Plavsko jezero u podnožnju krševitih planina

Plavsko jezero u Crnoj Gori se takođe nalazi na padinama Prokletija, u blizini istoimenog naselja. Riječ je o pravom biseru prirode koje oduvijek privlači i oduševljava posjetioce, dok je njegova voda jako dugo korišćena kao glavni izvor.

Cijelo područje Plavskog jezera se može okarakterisati kao misteriozno i magično, sa zelenom obalom okruženom livadama i planinskim vrhovima koji se ogledaju u njegovoj površini.

Ovo jezero je posebna oaza kada je riječ o crnogorskim jezerima, naročito za ribare, budući da u njemu živi obilje ribe, prije svega pastrmka, štuka i šaran. Pored ribara, Plavsko jezero je popularno i kod ornitologa, koji ovdje dolaze da proučavaju nebrojene vrste ptica koje ovdje borave.

Lake and forest

Stabanska jezera – dragulji planine Bioče

Postoje dva Stabanska jezera – Veliko i Malo, oba na planini Bioč, okružena gustim i zelenim borovim šumama. Još, preciznije rečeno, Veliko jezero se nalazi u podnožju planine Volujak.

Jezera se nalaze u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, sjeverozapadno od grada Plužine, i predstavljaju posebnu prirodnu atrakciju. Posjetioci ovih jezera naročito vole da uživaju u pogledu na okolne planinske vrhove koji paraju oblake, istražuju kanjone duboko u šumi i pojsećuju neobična okolna sela poznata po posebnim pivarama koje ni na koji način ne škode životnoj sredini.

Zminičko jezero u blizini Žabljaka

Zminičko jezero spada u ona dobro skrivena jezera u Crnoj Gori, a teritorijalno pripada Nacionalnom parku Durmitor, iako je geografski dio planinskog venca Sinjajevina. Ovo jezero je u potpunosti okruženo gustim, četinarskim šumama, što ga čini savršenom odrednicom za piknik u prirodi.

Do ovog jezera lako možete doći pješačkom stazom od Crnog jezera, što može biti poseban ugođaj uzevši u obizir guste šume i seoski pejzaž koji će vam zaista pružiti osjećaj jedinstva sa prirodom.

Kao što se vjerovatno i sami shvatili, iako je mala, Crna Gora se u cijelosti može okarakteirisati kao rezervat prirode, utočište za sve one koji u njoj uživaju. Bilo da vas privlače primorski gradovi bogate istorije u zalivu Boke, ostrva, drijevni gradovi, visoke planine koje skrivaju pećine, jezera i šume, istorijska i arheološka nalazišta, ili luksuzna i raskošna luka Porto Montenegro koja predstavlja savršen početak svakog putovanja – u Crnoj Gori ćete doživjeti savršeno putovanje i napraviti uspomene za cijeli život.

Što se tiče jezera u Crnoj Gori, ova veliki i mali, skriveni i pristupačni dragulji prirode su spremni da ih baš vi otkrijete, da li na vašem ljetnjem odmoru, u toku praznika ili nekoj drugoj prilici, izbor je na vama!