River

Kanjon Tare – upoznajte tirkizno blago Crne Gore

Kanjon Tare u Crnoj Gori podrazumijeva jedan od najfascinantnijih prizora u Evropi, ako ne i na cijelom svijetu. 

Ova tirkizno plava pruga kristalno čiste vode siječe sjevernu ivicu Nacionalnog parka Durmitor, i formira 1300 m dubok kanjon – čudo prirode koje je samo po sebi dovoljna pozivnica za istraživanje za sve ljubitelje avanture i prirode.

Poznat još i kao “Suza Evrope”, kanjon Tare je najduži kanjon u Evropi, a na svjetskom nivou dolazi samo iza Velikog Kanjona. Kanjon Tare predstavlja jedan od rijetkih prizora koji vas zaista ostavlja bez daha, zato vam ovde predstavljamo priču o kanjonu rijeke Tare i zašto smatramo da je nezaobilazna stanica prilikom istraživanja naše prelijepe zemlje. 

Kanjon Tare – geografski položaj i istorijat

Prozirno plavi kanjon Tare se prostire između zelenih i bijelih planinskih vrhova, pomaljajući se u svoj svojoj nepomućenoj slavi.

Rijeku Taru čine dvije odvojene rijeke koje izviru u planinama Komovi, a to su Opasanica i Varuša. Kao što smo već pomenuli, litice kanjona su duboke nevjerovatnih 1300 m, što ga čini drugim najdubljim kanjonom na svijetu, ali bezuslovno prvim u pogledu ljepote i sklada.

Rijeka Tara je duga 158 km, i ima čak 14 pritoka, kao i nevjerovatnih 69 brzaka, pa ni ne čudi što je najpopularnija destinacija za rafting u cijeloj Crnoj Gori. Još jedna odlika, odnosno više odlika, koje samo doprinose njenom divljem i netaknutom opisu su vodopadi – njih čak 40, od kojih se najviše izdvajaju Crna Vrela, Bijela Vrela, Đavolje Laži, Sokolovina i Bijeli Kamen.

Područje pod zaštitom UNESCO-a

Pored toga što je riječ o jednom od nesumnjivo najljepših prizora kada je u pitanju priroda Crne Gore, ljepota kanjona Tare je takođe prepoznata od strane organizacije UNESCO. 

Već davne 1977. godine, kanjon Tare je postao dio programa “Čovjek i Biosfera”, zahvaljujući svojoj raznovrsnoj flori i fauni.

Vrste ribe poput pastrmke, lososa i liplje, i drugih životinja poput orlova, lešinara, medvjeda, vukova i lisica, pronalaze trajno utočište u divljini koja okružuje kanjon Tare. Šume oko kanjona obiluju drvećem hrasta, crnog bora i jasena, dok je voda rijeke čista i pitka duž cijelog svog toka, što je samo još jedan pokazatelj netaknute prirode ovog područja.

Posljenjih 40 km svog toka, kanjon rijeke Tare se ponaša kao prirodni graničnik između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i upravo je ovaj dio najbogatiji brzacima. Iz ovog razloga se ovdje najviše organizuju raftinzi i kajaking aktivnosti, budući da je rijeka u ovom dijelu najbrža i čini cijelo iskustvo mnogo uzbudljivijim.

Rafting

Čuveni most na Đurđevica Tari

Još jedan prizor za pamćenje, pored samog kanjona, je elegantni most na Đurđevica Tari koji se prostire na visini od 172 m iznad rijeke. 

Izgrađen je u periodu između 1983. i 1940. godine sa ciljem da poviježe dvije suprotne strane kanjona, odnosno sela Budeševicu i Trešnicu, dok je za nacrt mosta odgovoran profesor Miljat Trojanović. Most je dug 365 m, i poprilično uzak, što ga nije spriječilo da postane jedan od najljepših mostova na Balkanu – toliko lijep zapravo da se u nekim dijelovima Crne Gore i dan danas ispredaju legende kako su u izgradnji mosta pomogle vile.

Nažalost, kao i sa svim na uzburkanom Balkanu, ni ovaj most nije pošteđen u jeku Drugog svjetskog rata. Štaviše, miniran je samo dvije godine nakon što je završen, početkom 1942. godine. Miniranje je izvršeno po naređenju vrhovnog komandanta Tita, i to strateški, na način koji će omogućiti kasniju obnovu. Iz ovog razloga je samo jedan od manjih lukova raznesen, kako bi se most onesposobio.

Kada se rat završio, most je obnovljen u periodu između 1945. i 1946. godine, i vraćen u prethodno stanje, nakon čega je postao jedna od omiljenih turističkih atrakcija u Crnoj Gori.

Aktivnosti i avanture koje vas očekuju u kanjonu rijeke Tare

Već smo pisali o neverovatnim avanturama koje očekuju sve zavisnike od adrenalina i ljubitelje prirode kada jednom kroče u Crnu Goru. 

Učestvovanje u takvim aktivnostim u prirodi nije samo dobro za zdravlje, već je i zabavno, i omogućava vam da doživite posebna iskustva kojih ćete se uvijek sjećati kao da ih ponovo proživljavate – uspomene pune adrenalina, smijeha, kao i prirodnih i istorijskih znamenitosti gde god da se okrenete.

Dok ste u poseti kanjonu Tare možete uživati u aktivnostima kao što su jahanje konja, pješačenje/planinarenje, ziplajn na Đurđevica mostu, kanjoning, kao i mnogo toga drugog! Međutim, uvijek postoje neke aktivnosti koje se posebno izdvajaju, a jedna od njih je defitivno rafting na Tari.

Rafting na Tari – najuzbudljiviji dio vaše avanture

Kada je u pitanju rafting Tara pruža najbolji doživljaj koji možete iskusiti u našoj zemlji.

Rafting je adrenalinska aktivnost najprisutnija na rijekama koje su poznate po obilju brzaka, kao što je u ovom slučaju rafting Tarom. Kada je riječ o raftingu na Tari, možete se opredijeliti za gornji ili donji tok rijeke, pri čemu svaki splav može da ponese maksimalno devetoro ljudi.

Rafting Tarom sezonski počinje u aprilu, ali budući da je u tom periodu voda još uvijek jako hladna, preporučuje se samo iskusnima, dok je vrhunac ljeta najbolji period da se u ovome okušaju porodice sa djecom.

U zavisnosti od nivoa vode, rafting Tarom može trajati i do 5 sati, dok je početkom sezone moguće preći istu razdaljinu u znatno kraćem vremenskom roku. Što je viši nivo vode, manje vremena je potrebno da dođete od tačke A do tačke B, i obrnuto.

Bridge and forest

Ziplajn prijeko mosta na Đurđevica Tari

Ako niste upoznati sa ziplajnom, nekada je ova metoda korišćena kao glavni vid prevoza u dalekim i teško dostupnim područjima, budući da je to bio jedini način za prevazilaženje prirodnih prepreka.

Danas, međutim, ziplajn predstavlja jednu od najpopularnijh adrenalinskih aktivnosti, a ovaj iznad kanjona Tare je pušten 2013. godine. Brzina kojom se osoba kreće na ovoj traci iznosi 50 km/h, a njegova najbolja odlika je što se mogu spuštati dvije osobe istovremeno.

Dužina duplog kabla ziplajna je 700 m, i omogućava zaista nezaboravno iskustvo kojeg ćete se sigurno detaljno sjećati!

Planinarite kanjonom Tare u potrazi za najboljim vidikovcem

Možda ste i sami iskusili ovaj šablon, ali istina je da su najmagičnije i najljepše staze – najteže za savladavanje. Veći dio vremena ove staze vode do najljepših vidikovaca, koji će se sasvim sigurno urezati u vaše pamćenje, ako odlučite da istrajete.

Budući da je planinarenje rezervisano za sve, od najmlađih do onih najiskusnijih, onih koji ga doživljavaju kao laganu šetnju, do onih koji ga smatraju izazovom – sve što treba da uradite je da odaberete ritam koji vama odgovara, i ne zaboravite da ponesete čizme za pješačenje.

U slučaju da odsjedate u rezidencijama Porto Montenegra, i planirate da krenete u obilazak naše zemlje, ili ste u prolazu na krstarenju pa vam je naša luka usput – pobrinite se da vaša želja za avanturom nikada ne presahne tako što ćete početi sa istraživanjem kanjona Tare i nestvarne prirode koja ga okružuje.