Yacht in the bay

Kotorski zaliv - misteriozna Boka i njena zadivljujuća istorija

Rijetko kad ćete naići na takvu vrstu ljepote koja će vas jednostavno ostaviti bez daha u potrazi za dodatnim superlativima kojima biste mogli da je opišete. Ušuškan među strmim liticama koje dominiraju pejzažom, nadgledajući vijugave tjesnace i pjenušave morske struje koje ga nevidljivo oivičavaju, zaliv izgleda kao veliki prirodni amfiteatar, gledano sa visine.

Panorama koju smo vam upravo naslikali predstavlja ništa drugo do fascinantnizaliv Boke Kotorske, sa starim gradovima, istorijskim utvrđenjimakoji se pružaju duž obale, čineći se poput drevnih srednjovjekovnih stražara, koji čuvaju i svjedoče o bogatoj i zadivljujućoj istoriji Crne Gore. 

Ako niste do sad posjetili Crnu Goru, onda jednostavno morate, jer ćete se tokom vašeg putovanja susresti, ne samo sa prethodno spomenutim, izuzetno fotogeničnim srednjovjekovnim gradovima, već i sa brojnim citadelama i manastirima na ostrvima. Zaliv možete istražiti idući njegovim uskim i krivudavim putevima, ali još bolji način je plovidbom, sa palube vaše jahte na primjer, a kada je u pitanju istorija Boke Kotorske, na ovom području je ona dio jednog važnog nasljeđa koje se čuva i njeguje.

Otkrijte zaliv Boka Kotorske sa nama i saznajte zašto je ovo mjesto početna stanica za upoznavanje Crne Gore i njenog istorijskog jezgra. 

Boka Kotorska - gradovi na čelu mnogih ratova

Kada je u pitanju Bokokotorski zaliv mjesta koja se bez izuzetka  moraju posjetiti su njeni priobalni gradovi. Svaki od njih je imao svoju funkcijutokom brojnih ratova i čarki za vrijeme itekako nemirne istorije Balkana, pa je potpuno prirodno što svi većinomimaju stari grad koji je nekada bio glavno utvrđenje.

Iako se nalaze u gotovoidiličnom okruženju, sa predivnom prirodom i safirno plavim morem u skrovitom i zaštićenom zalivu Boke, ovi gradovi su imali mnogo veću ulogu od one koja vam se možda čini na prvi pogled. A evo i nekih od gradova koji su imali važnu ulogu u tkanju istorije Crne Gore.

Bay

Tivat kao elegantno nasljeđe Mletačke Republike

Kada je riječ o Boki Kotorskoj i njenim srednjovjekovnim gradovima, Tivat možda jeste najmlađi od njih, što ga svakako ne čini najmanje važnim. Daleko od toga, štaviše, ovdje ćete naići na arheološke ostatke koji datiraju čak iz doba grčke i rimske vladavine. Nasuprot tome, kasnija istorija je obilježena predivnom mletačkom arhitekturom koja datira iz XV vijeka. 

Danas, Tivat predstavlja jednu od najvažanijih luka u Crnoj Gori, a za to takođe postoji istaknut razlog. Naime, za vrijeme 50-ih godina XIX veka, Austrougarsko carstvo je gradilo svoju mornaricu baš ovdje, a vijek kasnije se Crna Gora pobunila protiv tog istog carstva. Nakon toga se vladanjem na ovim prostorima oprobao i Musolini, a čak je i sam Hitler krio svoje podmornice u podvodnim garažama čija su se vrata nalazila u nivou sa morem, na zapadnoj strani Tivatskog zaliva. 

Srećom, u sadašnjem vremenu Tivat ne predstavlja dio neke zaprepašćujuće vojne strategije kao što je Hitlerova kampanja za napad na Sjevernu Afriku, i ima mnogo pozitivnije razloge da bude čuven, a među njima je svakako prvi odmaralište Porto Montenegro.

Zapravo, ovo je pravo mjesto da se usidrite i počnete sa istraživanjem Bokootorskog zaliva, posebno zato što će vas Porto Montenegro iznenaditi ponudomnajluksuznijih mogućih smještajnih ednica, da ne pominjemo što su ovdje vaše želje i potrebe na prvom mjestu.

Herceg Novi - čuvar Boko-kotorskog zaliva

Kada je riječ o Boko-kotorskom zalivu, Herceg Novi je vjerovatno najpoznatiji i najpopularniji od gradova priobalja, naročito među turistima iz obližnjih zemalja. Ovaj grad se nalazi na samom ulazu u zaliv, dok nad njim dominira utvrđenje Starog Grada. Herceg Novi je osnovan kao rimsko ribarsko selo, dosta kasnije, sve do 1380-ih godina se nalazi pod vlašću bosanskog kralja. 

Od XVII, pa sve do XVIII veka, nalazio se pod vlašću Mletačke Republike, kao i toliko drugih gradova u Crnoj Gori, a nakon toga, osvajači su se često mijenjali, pa su u nekom momentu to bili i Austougarska, Rusija, pa čak i Francuska. Do Drugog svjetskog rata se nalazio u sklopu Dalmacije, a poslije i Italije, pa se za Heceg Novi slobodno može reći da predstavlja slikovit primjer istorijskih prilika koje su tad vladale na tlu Crne Gore. 

Danas je Herceg Novi najveći grad u Boko-kotorskomzalivu, koji vole da posjećuju kako Crnogorci, tako i strani turisti. 

Marina

Perast i Gospa od Škrpjela

Perast se nalazi nadomak tjesnacaVerige, na pola puta između Risanskog i Kotorskog zaliva, a ovaj barokni gradić je kao stvoren da bude na razglednicama. Za razliku od većine, ovaj srednjovjekovni grad nema zaštitne zidove, što je jako neobično za ovaj period, ali zato ima 9 odbrambenih kula podignutih od strane Mlečana, tokom XV i XVI veka. 

Perast takođe upada u oči zbog 16 palata i 17 katoličkih crkava, ponosno naslonjenih na planinske obronke, kao i dva manja ostrva u zalivu, od kojih je jedno vještački stvoreno – Gospa od Škrpjela. 

Neobična priča tiče se upravo ovog ostrva. Istorija ostrva počinje 1452. godine, kada je jedan mornar, nasukan na jedan sprud, na njemu pronašao ikonu Bogodice majke i Isusa Hrista. Shvatajući to kao božiju poruku, u znak zahvalnosti što mu je stijena spasila život, mornar se zakleo da će na ovom mjestu podići crkvu

Legenda je dobila na težini skoro dva vijeka kasnije, kada su brodovi donosili šljunak, pa je oko stijene polako počelo da niče ostrvo. Crkva je sama po sebi jako mala, sa jednom kulom i zvonikom, a unutar nje se nalaze donirane ikone. Idan danas se smatra da boravak na ostrvu donosi sreću, pa je mnogi posjećuju da bi ostavili srebrne amajlije ili molitvene tablice, a oni bolesni ili povrijeđeni na neki način, da bi se pomolili i dobili blagoslove za brz oporavak. 

Pored gradova koje smo već pomenuli, postoje i brojni drugu sa pregršt istorijskih znamenitosti koje treba vidjeti i obići, kao što su Kotor, Budva i Risan, što ovaj zaliv čini najposjećenijim turističkim dijelom Crne Gore, obogaćenim mnogim pejzažima koji izgledaju kao da su iz bajke. 

Boka Kotorska - nekretnine kao najbolja investicija

Budući da je u Crnoj Gori došlo do eksponencijalnog rasta tržišta nekretnina, Boko-kotorskizaliv je takođe predstavlja i najpoželjnije mjesto za ovu vrstu investicija. Porto Montenegro je savršen izbor za ovu vrstu ulaganja, sa luksuznim dijapazonom od jednosobnih stanova do penthausa, te savršenom ponudom da ovdje napravite bazu i krenete u avanturu otkrivanja zadivljujućeg Boko-kotorskogzaliva. 

Porto Montenegro nudi najluksuzniji smeštaj u Crnoj Gori, pa možete dugoročno ili kratkoročno rentirati luksuzneapartmane, a pošto je Porto po svoj prilici i luka, možete doploviti u Boku na brodu ili jahti, usidriti ih u našoj marini, a mi ćemo se pobrinuti za održavanje i brigu o vašim voljenim plovilima.

Zato, razmazite sebe, udahnite duboko i započnite svoje putovanje zadovoljni i opušteni u Porto Montenegru!