Njegošev mauzolej - posetite ovaj važan spomenik naše prošlosti

Budući da smo već spominjali najčuvenije spomenike u Crnoj Gori, tad smo takođe naglasili i istorijsku važnost i generalnu vrijednost Njegoševog mauzoleja. Naime, Njegošev mauzolej je najveći i najvažniji spomenik na Lovćenu, smješten na samom Jezerskom vrhu, na visi od 1657 m, ubrajajući se među atrakcije Nacionalnog Parka Lovćen.

Imajući u vidu da su mauzoleji jedna vrsta grobnica, Njegošev mauzolej takođe predstavlja grobno mjesto jedne od najvažnijih ličnosti crnogorske istorije – Petra II Petrovića Njegoša.

Ako želite da saznate više o ovoj harizmatičnoj ličnosti, njegovim dostignućima, kao i književnim djelima koja je ostavio za sobom – došli ste na pravo mjesto.

Path leading towards the mausoleum

Ko je bio Petar II Petrović Njegoš?

Petar II Petrović Njegoš (1813-1851) je bio crnogorski vladika i mitropolit, međutim pored svoje svjetovne i crkvene uloge, ostao je zapamćen i kao jedan od najvećih pjesnika i filozofa u oblasti crnogorske književnosti.

Njegovo ubjedljivo najpoznatije djelo je Gorski Vijenac – epska poema koja se smatra remek djelom slovenske književnosti, dok je originalno bila poznata ko narodni ep na području bivše Jugoslavije.

Petar II Petrović Njegoš je bio omiljeni politički i kulturni vođa, čija harizmatična ličnost nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Nakon sopstvene smrti, Njegoš je zahtijevao da bude sahranjen u maloj kapeli koju je lično podigao – međutim, sudbina je htjela drugačije, i njegovo tijelo nije tamo zadugo počivalo.

Kako je izgrađen čuveni mauzolej na Lovćenu?

Na vrhu jedne od rijetkih netaknutih prirodnih ljepota Evrope – izgrađen je mauzolej na Lovćenu i proglašen za najviši na svijetu, iako je ova sad nadaleko čuvena grobnica imala trnovit put ka srcima kritičara. 

Kada je u pitanju Njegošev mauzolej Lovćen se njime može podičiti kao omiljenom turističkom atrakcijom na planini, čija se izradnja može opisati kao posljedica određenih okolnosti. Naime, kao što smo već spomenuli, Njegoš je želio da bude sahranjen je kapelici koju je lično podigao, međutim, struje Prvog svjetskog rata su se umiješale.

Kapela u kojoj je bio sahranjen je bila teško oštećena, zbog čega je njegovo tijelo moralo biti premješteno na vrh planine Lovćen. Na stogodišnjicu od njegove smrti 1951. godine, crnogorska vlada je odlučila da podigne mauzolej na mjestu tadašnje grobnice, dok je ulogu glavnog projektanta dobio čuveni hrvatski skulptor Ivan Meštrović. 

Ova odluka je izazvala lavinu kritika koje su se osvrtale na činjenicu da je ovaj prestižan projekat dodijeljen čovjeku koji nikad nije ni bio na Lovćenu.

Njegošev mauzolej – najveća atrakcija na Lovćenu

Kada je u pitanju Njegošev mauzolej Lovćen kao lokacija je nevjerovatan iz mnogih razloga. Osim što je riječ o jednoj od najviših i najpoznatijih planina u Crnoj Gori, koja između ostalog pripada i nacionalnom parku Lovćen – Njegošev mauzolej smješten na samom vrhu ove planine, učinio je sam pogled na nju još dramatičnijim.

Nacionalni park Lovćen zajednom sa Njegoševim mauzolejom predstavljaju najpopularnije atrakcije u ovom dijelu Crne Gore, do kojih se može doći automobilom ili pješke – kako vam draže. Ako je vaš izbor automobil, najbolja opcija je uzak, zavojit put koji vodi od Cetinja do Lovćena, dug 13 km.

Cetinje, stara prijestonica Crne Gore, je vaše najbolje polazište, jer sam put traje kraće, ali u slučaju da ste smješteni u našem luksuznom odmaralištu u Boka kotorskojpripremite se za dužu avanturu, i to onu od najbolje vrste.

Pješačenje (ili planinarenje) vas svakako čeka, jednim dijelom puta bar, u vidu kamenog stepeništa sastavljenog od 461. stepenika, koje vodi od platoa do Njegoševog mauzoleja, pri čemu jedan dio stepeništa prolazi kroz interesantno konstruisan i dobro osvjetljen tunel.

Scenic view of mount LovcenPath leading towards the mausoleum

Izgradnja Njegoševog mauzoleja

Izgradnja Njegoševog mauzoleja je trajala 5 godina, i tokom tog procesa je potrošeno nekoliko tona mermera.

Do mauzoleja vodi uzan asfaltni put, a samom ulazi prijethodi plato sa restoranom u kom možete naći biletarnicu i suvenirnicu, i kupiti ulaznicu za mauzolej Lovćen. Predlažemo da obavezno pođete na vođenu turu, jer ćete na taj način najviše naučiti o Petru II Petroviću Njegošu i njegovim dostignućima, kao i o njegovoj vladavini u 19-vijekovnoj Crnoj Gori.

Njegos mausoleum viewpoint

Predsoblje mauzoleja i čuvena statua 

Kada se jednom popnete uz 461 stepenik, naći ćete se ispred ulaza u mauzolej Lovćen koji čuvaju dvije granitne statue. 

Ove dvije statue predstavljaju po 7.5 tona teške karijatide, za koje mnogi istoričari vjeruju da predstavljaju Njegoševu ženu i ćerku. Iza njih ćete ugledati još jednu statuu – 28 tona masivnu statutu Njegoša napravljenu od najboljeg kamena, ukrašena krilima orla, jedne od najponosnijih ptica.

Kada prođete pored statua, naći ćete se u zamračenoj prostoriji sa grobnicom, i nevjerovatnim pogledom, a u koju god stranu da pogledate, vidjećete više od polovine naše male ali raskošne zemlje, a možda i dijelove Albanije i Hrvatske, ako je dan posebno vedar.

Grobnica je sama po sebi remek djelo – izrađena je u vidu mermernog sarkofaga, dok je poklopac ukrašen detaljima zlatnog mozaika. Ostaci 18-karatnog zlata upotrijebljenog za izradu mozaika se takođe mogu vidjeti rasuti po zidovima grobnice.

Posjetite Njegošev mauzolej na najljepšoj granici između kopna i mora

Ako ste već riješili da posjetite Njegošev mauzolej, imajte u vidu da pored mauzoleja možete skrenuti desno, i sići uskim kamenim puteljkom, koji će vas odvesti do kružnog postolja gde su donošene najvažnije odluke u istoriji Crne Gore – mjesto gdje je stari parlament zasijedao nekada davno.

Budući da je Njegošev mauzolej važna istorijska atrakcija, pored magičnog prirodnog okruženja kojim prednjače hrastove i lipove šume, dodatno će vas očarati svježina vazduha, i vidikovci na koje ćete naići tokom uspona do mauzoleja.

Pored svih protesta koji su obojili izgradnju ovog važnog spomenika, smatramo da je krajnji rezultat više nego lijep način da se obilježi vječno počivalište jednog od najvećih narodnih vođa, mislilaca i umjetnika u istoriji naše zemlje – harizmatičnog Petra II Petrovića Njegoša.

Ako ste upravo sišli sa jahte koju ste usidrili u našoj lucipreporučujemo vam da obavezno posjetite Njegošev mauzolej, bilo da planirate da ostanete samo na vikend, ili nešto duže tokom praznika ili ljetovanja – sigurno je da nećete zažaliti.