Top of the mountain

Nacionalni park Lovćen – otkrijte ljepotu crne planine

Nacionalni park Lovćen se nalazi na planini Lovćen, koja je dio Dinarhih Alpa, i nalazi se na jugoistoku Crne Gore, između Skadarskog basena, Kotorskog zaliva i Budvanske rivijere. Obuhvata područje od 6.220 hektara, sa centralnim i najvišim dijelom planine, koji predstavlja simbol slobode “sveti oltar” za stanovnike Crne Gore.

Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine i ima veliki kulturni i istorijski značaj kod lokalnog stavništva. Poznate Lovćenske serpentine predstavljaju svojevrsnu arhitektonsku relikviju, koja je pored Njegoševog mauzoleja, jedno od najposjećenijih mjesta u toj regiji.

Nacionalni park Lovćen je smješten na susretu dvije klimatske zone, mediteranske i kontinentalne. Nacionalni park Lovćen je naseljen brojnim endemskim i životinjskim vrstama, a zanimiva je i činjenica da ovdje raste jedna trećina ukupne flore Crne Gore.

Zašto je Nacionalni park Lovćen toliko poseban za mještane i turiste iz cijelog svijeta? Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da otkrijete tajne ovog nevjerovatnog mjesta.

Istorijski značaj koji ima Nacionalni park Lovćen Crna Gora

Istorija Nacionalnog parka Lovćen povezana je sa čitavom istorijom zemlje Crne Gore. Selo zvano „Njeguši“, na planini Lovćen, poznato je rodno mjesto najznačajnijih istorijskih ličnosti zemlje. Ovdje su rođeni vladari, episkopi, pjesnici i filozofi a najpoznatiji među njima su Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I Petrović, posljednji vladar Crne Gore.

Mjesto vječnog počivališta vladike Petra Petrovića II Njegoša

Petar II Petrović Njegoš je autor najpoznatijeg epa pod nazivom „Gorski Vijenac“, koji je postao najčitanija knjiga među Južnim Slovenima. On je podigao crkvu na Lovćenu  posvetivši je svom čuvenom ujaku Petru I, kasnije Svetom Petru Cetinjskom.

Godine 1916, Njegoševi posmrtni ostaci su tajno prenijeti u manastir na Cetinju. Austro-ugarska vojska je tokom rata u velikoj mjeri oštetila crkvu, da bi nekoliko godina kasnije, u septembru 1825. godine, tadašnje jugoslovenske vlasti su sagradivši mauzolej odlučile da u njega prenesu i posmrtne ostatke Petra II Petrovića Njegoša.

Najviši mauzolej na svijetu i remek-djelo Ivana Meštrovića

Njegošev mauzolej u Nacionalnom parku Lovćen, smatra se remek-djelom vajara Ivana Meštrovića koji je arhitekturu kombinovao sa umjetnošću. To je najviši mauzolej na svijetu i mjesto večnog počivališta Petra Petrovića II Njegoša.

Sa vrha Njegoševog mauzoleja u Nacionalnom parku Lovćen prostire se predivan pogled na Bokokotorski zaliv i Katun Nahiju, koju je Bernard Šo divno opisao kao „Kameno more“ . Mauzolej je jedno od najposjećenijih lokacija u Crnoj Gori.

Pristup Njegoševom mauzoleju je otežan tokom zimskog perioda, zbog snijega na Lovćenu koji često traje sve do maja. Do mauzoleja se može doći putem sa Cetinja, dugim oko 13 km.

Kralj Nikola I Petrović – posljednji vladar Crne Gore

Nacionalni park Lovćen je takođe rodno mjesto kralja Nikole I Petrovića koji je rođen u selu Njeguši, odakle potiče vladajuća dinastija Petrović-Njegoš. Bio je knez Crne Gore u periodu 1860-1910. i kralj u periodu 1910-1918. godine.

Danas je kuća crnogorskog kralja Nikole  u selu Njeguši, u opštini Cetinje,  veoma popularno mjesto za posjetioce. Ljepota ovog istorijskog mjesta je autentična i posebna zahvaljujući bajkovitim livadskim površinama i predivnoj bašti.

Bay view

Nacionalni park Lovćen – autentična ljepota prirode

Planina Lovćen, koja se još naziva i “Crna planina“, zaslužna je i za ime koje nosi naša država. Njeni najviši vrhovi, Štirovnik i Jezerski vrh nadvijaju se na oko 1700 metara nadmorske visine. Obronci grebena Lovćen su stjenoviti, sa mnoštvom dubokih dolina, jama i klisura, koje daju senzacionalni izgled pejzažu.

Flora Nacionalnog parka Lovćen – raj za rijetke biljke

U Nacionalnom parku Lovćen, oko 70 % čine bukove i hrastove šume, na ukupno 4.299 hektara površine. Preostalih 30% su padine, obradiva zemlja i pašnjaci. Postoji veliki broj endema, zaštićenih i rijetkih biljaka. Šume su pošumljene vrstama poput crnog graba, jasena, bora, srebrne lipe, bukve, smreke itd.

Biljnu zajednicu čini 1.300 vrsta, od kojih su mnoge rijetke, endemske, ljekovite i aromatične biljke. Lovćen nacionalni park ima i oko 200 vrsta registrovanih pečuraka.

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Nacionalnom parku Lovćen je da na masivu Lovćen živi jedna trećina ukupnog broja biljnih vrsta Crne Gore i Balkana.

Fauna Nacionalnog parka Lovćen – sisari, ptice, gmizavci i vodozemci

Kada je u pitanju fauna planine Lovćen, postoje sisari, poput vukova, lisica, zečeva, jelena, medvjeda, vepra itd. Bjelogrudi ježevi, krtice, vjeverice, kraški miševi, šišmiši su tipični predstavnici Nacionalnog parka Lovćen.

Postoji 200 vrsta ptica koje posjećuju Lovćen nacionalni park tokom migracija ili gnijezdenja na njemu, poput robina, djetlića, snopova, šojki, skakavaca itd.

Prelijepi izvori u podnožju Lovćena

U podnožju masiva Lovćen nalaze se izvori poput Oboda, Obzornice, Podgoričkog vrela, a Ivanova korita su najpoznatije izvorište čiji je izgled ostao isti kao u 19. vijeku i nalazi se pod posebnom zaštitom države.

Klima planine Lovćen – prirodna granica između mora i kopna

Planina Lovćen smatra se prirodnom granicom između mora i kopna jer se nalazi samo 4-5 kilometara od Jadranskog mora. Prema svom geografskom položaju, ima veoma specifičnu klimu koja se najbolje opisuje kao planinska i umjereno kontinentalna. Na godišnjem nivou padne između 2.500 i 3.500 litara kiše.

Pet zona Nacionalnog parka Lovćen

Nacionalni park Lovćen Crna Gora se sastoji iz pet zona, koje imaju poseban način upravljanja i funkcionisanja. Sve one predstavljaju ljepotu i autentičnost Nacionalnog parka Crne Gore.

Bukova zona – dom četinarskih i rijetkih listopadnih kultura

Smještena između Jezerskog vrha, Babljaka, Štirovnika i Goliša, Bukova zona sastoji se od četinarskih i rijetkih listopadnih kultura. Površina Bukove zone iznosi oko 876 hektara sa većinskim dijelom bukovih šuma i crnih borovih drvoreda. Ova zona obuhvata i kraške uvale kao što su Ivanova Korita, Dolovi Kuk, Veliki Bastur, Mali Bastur i druge.

Zona borove šume Munika – najviši vrhovi planine

Zona borove šume Munika nalazi se na strmim padinama najviših vrhova Lovćena, Štirovnika i Jezerskog Vrha. Površine je oko 68 hektara i pokriva pojas iznad bukove šume na nadmorskoj visini od 1,600 metara.

Zona šuma bora krivulja – uža zona Nacionalnog Parka

Područje između Blatišta, uže zone parka i Rupa, na oko 1,300 metara nadmorske visine, naziva se Zona šuma bora krivulja. Sastoji se od drvoreda borova neobičnog, izvijenog oblika koji odlično opstaje u ovoj klimi.

Konjsko zona – predivan pejzaž sa livadama

Smještena u jugozapadnom dijelu Nacionalnog parka Lovćen iznad Budve, okružena Rujiškim i Majinskim vrhom na zapadu, Kuljisom na istoku i Humom na sjeveru, Konjsko zona ima zanimljiv mikro-pejzaž sa prekrasnim livadama nazvanim Malo Konjsko i Veliko Konjsko .

Ova zona je jedna od najtamnijih uvala kada je u pitanju Nacionalni park na planini Lovćen Crna Gora i sastoji se od visokih i starih šuma bukve.

Bay view

Jezero ispod Jezerskog vrha – herpetološki rezervat

Ispod Jezerskog vrha nalazi se poseban herpetološki rezervat nadmorske visine od 1.360 metara. To je stanište populacije malih i glave grlića, kao i drugih vodozemaca i gmizavaca.

Avanturistički park Lovćen – područje za adrenalinske aktivnosti

U Ivanovim Koritima, u neposrednoj blizini ljetovališta, nalazi se površina od 2 hektara na kojoj je izgrađeno 7 staza za sve vrste sportskih i  adrenalinskih aktivnosti.

Sve staze namijenjene su za oko 15 vrsta igara koje se igraju na različitim visinama. Staze su posebno prilagođene osobama između 5 i 70 godina. Svi posjetioci avanturističkog parka Lovćen dobijaju svu potrebnu opremu kao što su kaiševi, kacige i rukavice.

U avanturističkom parku Lovćen postoji profesionalno obučen tim ljudi koji objašnjavaju pravila određene igre. Svaka staza je obilježena žutom, zelenom, plavom, crvenom, i crnom bojom. Posjetioci prelaze sa jedne platforme na drugu sa raznim preprekama koje moraju proći da bi došli do cilja.

Sigurnost i osiguranje po evropskim standardima obezbijeđeni su za sve učesnike. Cijena karte određena je starošću posjetioca, i traje dva i po sata.

Mountain

Ostale aktivnosti u Nacionalnom parku Lovćen

Pored avanturističkog parka Lovćen postoje i brojne druge aktivnosti i sportski događaji poput: aprilskih i septembarskih susreta crnogorskih Gorana, brdske auto trke “Lovćen” (koja se održava 13. jula na Dan državnosti Crne Gore), brdski biciklizam, itd.

Takođe, na Lovćenu se nalaze i pješačke staze koje su među turistima veoma popularne. Izletnici na području parka mogu uživati i iskoristiti tri obilježene staze. Planinarenje Nacionalnim parkom je naročito lijepo tokom jutarnjih sati, kada vrijeme nije nepodnošljivo vruće.

Posjeta Nacionalnog parka Lovćen iz drugih dijelova Crne Gore

Ako posjetite našu zemlju i poželite da posjetite Nacionalni park Lovćen, postoje različite rute koje možete koristiti, zavisno od vaše lokacije.

Ako idete u Lovćen nacionalni park iz Podgorice, glavnog grada Crne Gore, grad Cetinje je udaljen oko 61,6 km i potrebno je približno 1 sat i 15 minuta vožnje automobilom.

Budući da se Lovćen nalazi u blizini Kotora, do nacionalnog parka Lovćen možete doći pješice, penjući se poznatim “Cattaro” merdevinama uz koje će biti potrebno više od sat vremena do početka malene visoravni koja vodi do Jezerskog Vrha i mauzoleja. Ako niste iskusni planinar, preporučujemo vam da krenete automobilom, autobusom ili taksijem.

Ako odsjedate u Porto Montenegru, luksuznoj luci sa predivnom marinom, ruta ka Cetinju duga je 36 kilometara, što okvirno podrazumijeva sat vremena vožnje automobilom. Dok putujete do Lovćena imaćete prilike da uživate u predivnim pejzažima mora i prirode Crne Gore.

Nacionalni park Lovćen – idilično mjesto za odmor

Lovćen u Crnoj Gori ima izvanrednu, idiličnu prirodu i fenomenalnu lokaciju. On predstavlja najomiljenije izletište Crnogoraca, i ima puno toga interesantnog da ponudi cijeloj porodici.

Nacionalni park Lovćen je zahvaljujući ogromnom broju posjeta, jedno od najpopularnijih i najomiljenijih mjesta ne samo u Crnoj Gori, već i u cijeloj jugoistočnoj Evropi gdje ljudi žele da maksimalno iskoriste sve čari odmora u prirodi.