Planinarenje u Crnoj Gori - najbolje hiking rute u Crnoj Gori

Crna Gora, zemlja krševitih planina, tirkiznih uvala i drevnih tvrđava, savršeno je mjesto za svakoga ko traži avanturu. Užitak planinarenja u Crnoj Gori je nenadmašan, pružajući poglede koji oduzimaju dah, uzbudljive uspone i staze koje vijugaju kroz pejzaže netaknute prirode.

Od izazovnog uspona na vrh Kotorske tvrđave do ljepote tivatskih planinarskih ruta, u našoj zemlji postoji avantura za svakog ljubitelja planinarenja! Planinarske staze u Crnoj Gori, poznate i manje poznate, brojne su i raznovrsne.

U ovom članku otkrićete najbolje ideje za planinarenje, od zadivljujuće staze Bokokotorskog zaliva do zelenih vrhova Žabljaka i šire. Na svom putu doživjećete privlačnost osvježavajućeg kotorskog planinarenja, uzbuđenje trekinga u Crnoj Gori i ljepotu koja vas čeka na svakom koraku!

Staza Bokokotorskog zaliva - ruta koja se mora doživjeti

Staza Bokokotorskog zaliva poziva planinare na zadivljujuće putovanje kroz slikovite pejzaže i morske panorame. Smještena u blizini Tivta, staza je sastavni dio bogate ponude aktivnosti na otvorenom u ovoj regiji. Bez obzira da li ste iskusan planinar ili samo istraživač koji traži opuštajući dan u prirodi Crne Gore, ova staza za planinarenje u Crnoj Gori pruža jedinstven doživljaj.

Staza Bokokotorskog zaliva prati krševitu obalu i uroniće vas u svijet u kome se azurne vode susreću sa veličanstvenim planinskim pejzažima. Raznovrsni teren je savršen za planinare koji cijene dobar izazov, ali je dostupan i onima koji žele manje izazovno, ali šarmantno pješačenje.

Sve tri staze Bokokotorskog zaliva pružaju zadivljujući pogled na Bokokotorski zaliv i okolne planine, a Boka je domaćin i prestižnog sportskog takmičenja u kom učestvuju svi zaljubljenici u hiking i trčanje u prirodi.

Događaj Boka Bay Trail koji organizujemo u Porto Montenegru pruža priliku svima da se pridruže proslavi divne prirode, uranjajući u zadivljujući pejzaž uz promociju zdravog života i duha zajednice! Bez obzira koji kurs odaberete, sigurno ćete uživati u prelijepom pejzažu i izazovnom terenu staze Bokokotorskog zaliva.

  • Zelena staza je najkraća od tri staze, sa razdaljinom od 17 kilometara i visinom od 800 metara. Trka počinje u Porto Montenegru i završava se u Katedrali Sv. Tripuna. Teren je 80% staza i 20% asfalt. Trka je ograničena na 100 učesnika i ima vremensko ograničenje od 4 sata. ITRA planinski nivo za Zelenu stazu je 2 i dodeljuje 1 ITRA bod.
  • Plava staza je staza za srednju distancu, sa razdaljinom od 34 kilometra i visinom od 2.050 metara. Trka počinje u Perastu, a završava u Katedrali Sv. Tripuna. Teren je 80% staza i 20% asfalt. Trka je ograničena na 150 učesnika i ima vremensko ograničenje od 8 sati. ITRA planinski nivo za Plavi kurs je 4 i dodeljuje 2 ITRA boda.
  • Crvena staza je najduža i najizazovnija staza, sa razdaljinom od 60,3 kilometra i visinom od 2.990 metara. Trka počinje u Risnu, a završava u Katedrali Sv. Tripuna. Teren je 100% staza. Trka je ograničena na 50 učesnika i ima vremensko ograničenje od 19 sati. ITRA planinski nivo za Crveni kurs je 6 i dodeljuje 3 ITRA boda.

Staza Bokokotorskog zaliva je izazovna, ali vrijedna trka koja vodi trkače kroz neke od najljepših pejzaža u Crnoj Gori. Ruta prolazi kroz šume, planine i sela i pruža zadivljujući pogled na Bokokotorski zaliv.

Trka je dobro organizovana i podržana, sa pet pomoćnih stanica duž rute. Tu je i pasta žurka veče prije trke, i zabava poslije trke uz hranu i piće. Ako tražite izazovnu, ali istovremeno trku vrijednu napora u prelijepom okruženju, Boka Bai Trail je odlična opcija!

Evo nekoliko dodatnih detalja o stazi Bokokotorskog zaliva:

  • Starosna granica: 18 godina i više
  • Kotizacija: 150 €

Green Course je dobra opcija za trkače koji traže kraću i manje izazovnu trku. Plavi kurs je dobra opcija za trkače koji traže umjereni izazov. Crvena staza je dobra opcija za iskusne trkače na duge staze koji traže izazovnu trku.

Najbolje planinarenje u Crnoj Gori - crnogorske planinarske staze koje morate posjetiti

Crna Gora ima niz staza, od kojih svaka nudi jedinstven spoj prirodnih ljepota i istorijskog bogatstva. Vodič kroz Crnu Goru će vam biti od velike koristi ako je prvi put posjećujete, a krševiti planinski vrhovi i svjetlucava obala će vam zasigurno oduzeti dah. Hajde da otkrijemo neke od najboljih staza za planinarenje u Crnoj Gori!

Boka Bay view

Vrmac i planinarenje - otkrijte magiju kotorske tvrđave

Planina Vrmac je ušuškana između Kotora i Tivta i služi kao zelena oaza za sve one koji žude za pogledom koji oduzima dah i usponom koji ubrzava srce tokom planinarenja u Crnoj Gori. Ovo planinarenje u Kotoru je praznik za čula, a na svakom vašem koraku otkrivaće vam se novi užici. Vrmac se može pohvaliti sa nekoliko planinarskih staza, uključujući i popularnu pješačku šetnju Kotorskom tvrđavom.

Jedna od ključnih atrakcija na ovim rutama je stići do vrha staze stare kotorske tvrđave, staze koja vijuga do tvrđave sa koje se pruža spektakularan pogled na zaliv ispod.

Staza Vrmca je prelijepa staza sa koje se pruža panoramski pogled na Kotor i Tivat. Postoje rute i iz Kotora i iz Tivta koje podrazumevaju prelazak Vrmačkog grebena i spuštanje u drugi grad. Pješačenje je dugačko oko 14 km, traje oko 5-6 sati i uključuje 750 metara uspona i spuštanja.

Još jedna zanimljiva planinarska ruta u Crnoj Gori obuhvata Muo (Pelužica) – Vidikovac – Vrmačka tvrđava – Sv. Ilija – Muo (Pelužica). Najduža staza je duga 17 kilometara (oko 10 milja) i traje oko 6,5 sati. Težina staze je srednje do teška.

Lovćen i Prokletije - planinarenje kroz ljepote Nacionalnih parkova

Lovćen je pravi raj za planinare, koji nudi sve, od izazovnih uspona do mirnih šetnji kroz biodiverzitet pejzaža nad kojim dominira impozantna planina Lovćen. To je skriveno blago planinara iz Crne Gore. Nedaleko odavde možete da se upustite i u divlje ljepote koje krase Nacionalni park Prokletije, koji ni jedan planinar ne propušta da posjeti. Njegovi dramatični vrhovi, duboke doline i netaknute rijeke nude jedinstveno iskustvo trekinga.

Sa druge strane, na Lovćenu, popularna ruta je uspon do Njegoševog mauzoleja, monumentalnog omaža našem narodnom velikanu, Petru II Petroviću – Njegošu. Mauzolej ne samo da će vam omogućiti da se upoznate sa crnogorskom kulturom, već će planinarima pružiti panoramski pogled na okolne planine i Bokokotorski zaliv. Ovo je jedna od crnogorskih planinarskih staza koju morate da posjetite!

Jedno od najpopularnijih planinarenja na ovim prostorima je uspon na Jezerski vrh u posjetu mauzoleju Petra II Petrovića-Njegoša. To je umjereno pješačenje od približno 5 km (u jednom pravcu), sa 550 metara uspona, koje traje oko 2 sata. Staza počinje od centra za posjetioce Ivanova korita.

Još jedna popularna ruta preko Nacionalnog parka Lovćen je Risan – Donje Ledenice – Risan. Najduža staza je duga 11,2 kilometara (oko 7 milja). Težina je od srednje do teške i traje oko 5 sati i 50 minuta.

Another popular route across Lovćen National Park is Risan – Donje Ledenice – Risan. Longest trail is 11.2 kilometres long (about 7 miles). The difficulty is from medium to hard, and takes about 5 hours and 50 minutes.

Planinarenje na Orjenu - izazovnije crnogorske planinarske rute

Planina Orjen je izazovan uspon, ali oni koji stignu do vrha nagrađeni su pogledom na Jadransko more i susjedne zemlje. Jedno od najboljih planinarenja koje Crna Gora može da ponudi, staza kroz Orjen karakteriše niz flore i faune jedinstvene za region, kao i kulturnih znamenitosti. Ova ruta je uzbudljiv izbor za planinare zainteresovane za kombinovanje istraživanja prirode sa uvidima u našu istoriju.

Ovaj planinski vijenac ima nekoliko pješačkih ruta. Najpoznatija ruta je uspon na najviši vrh Zubački kabao, visok 1.894 metara. Pješačenje počinje od sela Vrbanj i duga je oko 18 km (kružna tura). Uključuje izazovan uspon od 1.200 metara i obično traje oko 7-8 sati.

Druga planinarska ruta na Orjenu je Crkvice – Orjen Sedlo – Crkvice i preporučuje se iskusnim planinarima. Najduža staza je duga oko 20,5 km (oko 12 milja) i uspon traje oko 6,5 sati.

Hiking in the mountain

Planinarenje na Žabljaku - raj za entuzijaste planinarenja

Žabljak je najviši grad na Balkanu i pravi je raj za sve koji vole planinarenje. Poznat je po spektakularnim pejzažima i neposrednoj blizini Nacionalnog parka Durmitor. Sa krševitim planinskim vrhovima, ledničkim jezerima i najdubljim kanjonom u Evropi – klisurom rijeke Tare, planinarenje na Žabljaku nudi nevjerovatne mogućnosti za planinarenje.

Raznovrsne rute, pogledi koji oduzimaju dah i osjećaj spokoja koji proizlazi iz uranjanja u tako netaknutu prirodu, čine Žabljak destinacijom koju mora da posjeti svaki planinar koji istražuje Crnu Goru.

Žabljak je kapija Nacionalnog parka Durmitor, gdje se brojne staze ukrštaju kroz ovaj zadivljujući pejzaž. Jedan od najpoznatijih uspona je uspon na Bobotov kuk, najviši vrh Durmitora. To je izazovno pješačenje od oko 20 km (kružna staza), uključuje 1.450 metara uspona i obično traje oko 8-10 sati.

Najduža staza na Žabljaku je zapravo petlja, duga je 17,4 kilometra (10,8 milja) i traje 6,5 sati. Smatra se izazovnom rutom.

Peštingradska planinarska tura

Peštingrad je planinski vrh koji se nalazi iznad grada Kotora u Crnoj Gori. Nalazi se na 998 metara (3275 stopa) nadmorske visine i pruža zadivljujući pogled na Bokokotorski zaliv, Nacionalni park Lovćen i okolne planine.

Težina rute do Peštingrada je umjerena, sa zbirnim usponom od oko 500 metara (1640 stopa). Staza je dobro obilježena i laka za praćenje, a na putu postoji nekoliko mjesta za zaustavljanje i odmor.Anci

Do Peštingrada možete da dođete na nekoliko različitih načina. Jedna popularna opcija je da se krene iz sela Njeguši, koje je oko 10 km (6 milja) udaljeno od Kotora. Druga opcija je da se krene iz mjesta Dobrote, koje se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva.

Postoje brojne ture koje nude pješačenje sa vodičem do Peštingrada. Ove ture mogu biti odličan način da saznate više o lokalnoj istoriji i kulturi, kao i da dobijete pomoć u navigaciji.

Najpopularnija tura stazom do Peštingrada počinje u selu Njeguši, koje je udaljeno oko 10 kilometara (6 milja) od Kotora. Planinarenje traje oko 3-4 sata, uz porast visine od oko 500 metara (1640 stopa). Staza je dobro obilježena i laka za praćenje, a na putu postoji nekoliko mjesta za zaustavljanje i odmor.

Staza do Peštingrada se smatra umjereno teškom. Ima strmih dionica, ali cjelokupno pješačenje nije previše izazovno.

Ako tražite umjereno težak izazov i zadivljujući pogled, onda je pješačenje do Peštingrada odlična opcija. Postoji nekoliko različitih načina da se dođe do Peštingrada, a postoje i brojne ture stazama koje nude pješačenje sa vodičem. Dakle, bilo da tražite solo avanturu ili grupnu šetnju, pješačenje do Peštingrada je odličan način da doživite ljepotu Crne Gore.

Planinarenje u Tivtu - planinarenje s najljepšim pogledom

Tivat je prepun mediteranskog šarma i zaista je san planinara. Poznat je po tivatskim planinarskim stazama i nudi bogat spoj primorskih i planinskih terena. Od uspona na brdo Vrmac, sa panoramskim pogledom na zaliv, do istraživanja mirnih primorskih staza oko poluostrva Luštica, koje je jedno od najboljih mjesta za posjetu u Crnoj Gori, svaka ruta nudi jedinstvene nagrade.

Staze vijugaju kroz borove šume, vode do osamljenih plaža i otkrivaju istorijske ruševine, od kojih svaka otkriva novi aspekt šarma Tivta. Njegov raznovrstan pejzaž i zadivljujuća ljepota čine planinarenje Tivtom jedinstvenim iskustvom.

Okolina Tivta takođe nudi nekoliko slikovitih šetnji na obali. Popularan izbor je kružna ruta Gornje Lastve. To je lagana šetnja od oko 7 km, sa prekrasnim pogledom na Bokokotorski zaliv, i obično traje oko 2-3 sata.

Lakši put kojim možete da idete je Lady Nena – petlja podmornice klase Hero iz Tivta. Dugačak je 3,6 km (2,24 milje) i traje oko sat vremena.

Hiking

Trekking u Crnoj Gori - Istražite Crnu Goru kroz trekking

Trekking u Crnoj Gori pruža priliku bez premca da istinski uronite u prirodna čuda naše zemlje. Svaka ruta za trekking u Crnoj Gori otkriva različite pejzaže, od visokih planinskih vrhova do skrivenih obalnih uvala.

Počevši od grada Kotora, naći ćete niz ruta pogodnih za jednodnevno planinarenje u Kotoru. Putovanje do antičke tvrđave, poznato kao planinarenje Kotorskom tvrđavom, popularan je izbor, sa prelijepim pogledom na zaliv. Za one koji traže duži izazov, trekking u Kotoru se može transformisati u višednevno pješačenje po Crnoj Gori, istraživanje Nacionalnog parka Lovćen ili mirnog Vranovog brda.

Bilo da ste zainteresovani za laganu šetnju obalom ili izazovnu planinsku stazu koju ćete osvajati više dana, trekking u Crnoj Gori vam omogućava da upoznajete zadivljujuće pejzaže sopstvenim tempom. Sa nizom dobro obilježenih ruta za treking u Crnoj Gori, naša zemlja zaista pruža usluge planinarima svih nivoa iskustva.

Od slikovite staze Bokokotorskog zaliva do visokog Žabljaka, ljepota Crne Gore otkriva se na izvanredne načine kada se istražuje pješice.

Porto Montenegro - zasluženi luksuzni odmor nakon planinarenja u Crnoj Gori

Nakon dana planinarenja u Crnoj Gori, planinari mogu nas posjetiti i pronaći vrhunsko utočište u Porto Montenegru. Luksuzni apartmani za odmor u Crnoj Gori pružaju više od luksuznog smještaja – oni predstavljaju oazu relaksacije i uživanja. Možete da se opustite u našim spa centrima i saunama i počastite svoje tijelo gastronomskim užicima!

Porto Montenegro je lociran na savršenoj lokaciji za one koji žele da istraže raznolike crnogorske planinarske staze. Odavde se lako stiže do čuvene staze Bokokotorskog zaliva, Vrmca, Lovćena, Orjena i drugih poznatih planinarskih destinacija.

Nudimo prostrane, udobne sobe sa modernim sadržajima, koji vam omogućavaju da se napunite i pripremite za avanturu sljedećeg dana! Pored smještaja, Porto Montenegro je dom brojnih vrhunskih restorana.

Sa spojem udobnosti, luksuza i lakog pristupa najboljim planinarskim rutama, Porto Montenegro nije samo mjesto za boravak već i za obogaćivanje iskustva planinarenja u Crnoj Gori. Dakle, bilo da se odmarate nakon jednodnevnog izleta ili planirate vaše sljedeće avanture, Porto Montenegro nudi savršeno okruženje!

Planinarenje u Crnoj Gori je očaravajuće putovanje – od visokih vrhova Žabljaka do mirnih obala Tivta, svaka staza obećava jedinstveno iskustvo. Impresivne šetnje kao što su staza Bokokotorskog zaliva i stara staza Kotorske tvrđave nude zadivljujuće vidike i intrigantnu istoriju.

Bilo da istražujete najbolje opcije planinarenja u Crnoj Gori ili otkrivate skrivene staze, Crna Gora nudi nezaboravno planinarsko iskustvo!