Planine u Crnoj Gori - upoznajte našu oazu divljine

Crna Gora je mala, planinska zemlja na jugozapadu Balkana, koja svoje granice dijeli sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom i prelijepim Jadranskim morem. Uprkos tome što je mala zemlja, Crnu Goru krasi veoma raznorodan teren.

Većinu zemljišta prisvojile su visoke planine u Crnoj Gori, sa naglaskom na sjeverne i zapadne dijelove zemlje iako su prisutne i u centralnm predijelima, da bi polako jenjavale kako se približavate obali.

Nad smrznutim sjeverom izdvaja se sniježni Lovćen, čiji strmi vrhovi skoro nikad ne uspijevaju da se oslobode debelog sloja sniježnih nanosa koji se mogu vidjeti i sa plaža kotorskog zaliva, a taj prirodni fenomen je zaista jedinstveno i veoma zanimljivo iskustvo kome se raduju kupači u ljetnjem periodu.

Hiljadama metara iznad nivoa mora, planine u Crnoj Gori čine oko 80% posto ukupne površine i predstavljaju neka od najnegostoljubivijih mjesta za život i istraživanje na cijelom svijetu. Međutim, ukoliko znate kako da se krećete putevima koji kroz nih vode i načine na koje ih možete istraživati, crnogorske planine postaju mjesta neizmjerne ljepote, pa hajde da se upoznamo sa nekima od najljepših prirodnih bogatstava Crne Gore.

Nacionalni park Lovćen - kulturno nasljeđe “Crne planine”

Lovćen planina u Cnoj Gori smatra se srcem zemlje i crnogorske nacije, a dio je planinskog vijenca Dinaridi, odnosno dinarskih Alpa. Vidici sa nekih od brojnih vrhova Lovćena su nešto najljepše što ćete doživjeti, a nećete ostati ravnodušni ni na priču o tome kako je Lovćen postao Nacionalni park.

Lovćen planina u Crnoj Gori se nalazi u jugozapadnom dijelu zemlje, a u narodu je poznata i kao planina koja je kumovala nazivu same države: Crna – Black i gora, planina – mountain. Lovćen je dobio naziv “Crna planina” zbog gustih, modrozelenih šuma koje prekrivaju padine planine, međutim ime Lovćena se kao takvo pominje još u XIII veku, kao lovište tadašnjeg kralja.

I vrhovi kao u obronci ove planine u Crnoj Gori igraju veliku ulogu u formiranju nacionalnog i kulturnog identiteta i nasleđa crnogorskog naroda, s obzirom na to da se na ovoj planini nalaze kuća, muzej i mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, voljenog vladara i književnika.

Dolazak do njegovog mauzoleja ili do bilo kog drugog krajolika sa prelijepim vidikovcem koji nagleda kotorski zaliv, neće biti teško sve dok pratite put koji kroz planinu vodi kroz guste šume, proplanke načičkane privatnim vilama i mala ali izuzetno živopisna sela.

Montenegrian stream mountain forest

Durmitor planina u Crnoj Gori - najljepša divljina na svijetu

Priča nas vodi dublje u ovaj dio dinarskih Alpa, do Durmitor planine u Crnoj Gori, na kojoj se veoma očigledno smjenjuju bujni pašnjaci sa kamenim visovima i pukotinama koje su nastajale usled radikalnih tektonskih potresa. Dok se nad nekim pukotinama i dalje vijore snijegovi i temperatura ne prelazi 15 stepeni Celzijusa, druge su postale dom jedinstvenim planinskim prozorima.

Durmitor planina u Crnoj Gori se sastoji od velikog, skoro potpuno ravnog platoa, 1500 metara iznad mora, opkoljenog strmim kanjonima, dolinama i sa oko 40 sniježnih vrhova čija impozantna visina nadilazi visinu platoa. Neki od najviših vrhova na Durmitoru su:

 • Bezimeni
 • Međeđa
 • Savin Kuk
 • Bobotov Kuk
 • Crvena Greda
 • Obla Glava
 • Rbatina
 • Planinica

Stanovnici ove crnogorske planine su jednostavni i vrlo tradicionalni ljudi, zaljubljeni u zvuk jednog veoma specifičnog instrumenta po imenu Gusle i čiji srceparajući zvuk često odzvanja ovim krajevima.

Bobotov Kuk i “Gorske oči” - jedinstveni prirodni fenomen

Najdominantniji vrh na Durmitoru je Bobotov Kuk, poznat u narodu kao i Ćirova pećina. Osim impresivne prirodne zbirke na svojih 2,523 metara nadmorske visine, okolina Bobotovog Kuka je poznata i po 18 planinskih jezera, koja je narod zvog svježine i čistoće prozvao “Gorske oči”.

Osamnaest pradavnih, glacijalnih jezera na Durmitoru su jedinstveni prirodni fenomen kakav se rijetko sreće u svijetu, pogotovo jer se svako jezero razlikuje po porijeklu, veličini, boji i količini vode, ali i prirodi koja ga okružuje. Neka do kojih se najlakše dolazi su i koja spadaju među omiljena među turistima su:

 • Crno jezero – najveće i najposjećenije jezero na Durmitoru okružuje 3.6 km duga pješačka staza koja prati obronke planine Međeđe. Jezero je duboko skoro 50 metara, i snabdijeva se podzemnim vodama čija boja varira od svijetlo plave do modre i tamno zelene. Uska i šljunkovita prevlaka deli jezero na dva dijela.
 • Jezero Zminje – skriveno duboko u modro zelenim šumama planina u Crnoj Gori, ovo jezero je jedno od omiljenih mjesta za piknike, sa uređenom obalom, drvenim klupama i izvorima pijaće vode.

Prema legendi, predio Durmitora je nekada bio prepun zmija, koje su u pokušaju da se ugriju od iznenadnog dolaska zime, pobjegle u omanje jezero. Međutim, zima je te godine bila neobično duga i hladna, uzrokujući smrzavanje zmija. Kada je proljeće konačno došlo, otopljeni snijeg za litica proširio je jezero a voda oko šuma izgledala je kao zmijske šare.

 • Sušićko jezero – ovo jezero se nalazi u istoimenom kanjonu i predstavlja jedno od periodičnih jezera na Durmitoru. Do kraja avgusta, jezero potpuno isuše velike vrućine, da bi se sredinom juna ponovo zaplavjelo, nakratko stvarajući prelijepu prirodnu oazu, kao sa razglednice.

Planina Orjen Crna Gora - sniježni čuvar bokokotorskog zaliva

Glomazni Orjen je neobična planina, surove ljepote.

Orjen spada u planine Crne Gore čiji dinarsko-mediteranski krečnjak prekriva prirodne, planinske granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Masiv Orjena leži na sjeverozapadnoj strani grada Risan, u zalivu Boka Kotorska, kao svojevrsni zaštitnik ovog kraja, sa nekim od najbolje projektovanih puteva, koji se u vidu serpentina penju uz obronke.

Glečeri koji datiraju još iz Ledenog doba formiraju doline i uvale u obliku slova “U” koje sa sniježnim vrhovima predstavljaju jedinstveni obalski prizor kojem se možete diviti čak sa bokeljskih plaža.

Regija Kotorskog zaliva između Orjena i Lovćena je prirodni fjord i mjesto od velikog kulturno-istorijskog značaja za Crnogorce koje je svoje mjesto pronašlo i na UNESCO-voj listi zaštićene baštine.

Teško je popeti se do nekih od visokih vidikovaca na Orjenu, ali iako veoma zahtjevna, ova avantura je vrijedna svakog utrošenog atoma snage. Maršruta prolazi utabanim stazama od krečnjaka, kroz bogate šume i uvale. Na skoro pola puta ka usponu, nalazi se i jezero sa prelijepim pogledom na fjord, gdje možete prikupiti snagu za nastavak.

Mountains in Montenegro, Prokletije

Bjelasica - planine Crne Gore i najljepši ski-centri

Planina Bjelasica je jedan od najvećih, najposjećenijih ali i najbolje opremljenih ski centara koje planine u Crnoj Gori mogu da ponude gostima. Nalazi se između brda kraj malog grada Kolašina, na nešto više od sat vremena vožnje od Podrogice, i na pola puta od Skadarskog jezera i Nacionalnog parka Durmitor.

Bjelasica ima i svoj Nacionalni park koji se zove Biogradska Gora a nalazi se praktično na prilazu planini. Cijela planina je, kao i park, poznata po izobilju prastarih šuma, pješačkih staza i staza za konje koje se mogu koristiti tokom cijele godine.

Najljepši ski centar na planini zove se “Jezerine” sa brojnim stazama različitih težina, pogodnim za skijanje i vožnju snouborda. Planine u Crnoj Gori su idealna destinacija za savršen zimski odmor.

Reljef planine Bjelasice je karakteristično zupčast, sa smjenom oblih predjela vulkanskog porijekla, kakvim se ne karakterišu druge planine u Crnoj Gori. Bjelasica je poznata i kao najzelenija planina u Crnoj Gori, sa čijih se visokih padina možete diviti skoro pozorišnim prizorima bujnih šuma i jezera.

Bogati pejzaž dom je i nekolicini ljudi koji u ovim krajevima vode drugačiji život od onoga na koji smo navikli. Ovde su stari ali vrlo svojeglavi stanovnici katuna posvećeni brizi o domovima svojih predaka, i biće vrlo topli i gostoljubivi domaćini dok vam budu nudili rakiju, med, sir i druge, domaće proizvode.

Sinjajevina - planina u Crnoj Gori sa najvećim pašnjacima u Evropi

Sudeći po površini koju obuhvata, Sinjajevina je najveća i najšira planina u Crnoj Gori. Sinjajevina formira veličanstveni lanac koji na jugoistoku kruži oko Nacionalnog parka Žabljak i Durmitor, na sjeveroistoku ide do kanjona rijeke Tare i zaključuje sa kanjonom Morače na jugozapadu.

Formirajući dva najveća kanjona, ova planina u Crnoj Gori obuhvata i dolje oko Kolašina i njemu naporednog Mojkovca koji uključuje i klisure Tušinja i Bukovica. Veliki broj usijeka i suvih riječnih korita kojima je prošarana Sinjajevina svedoči o tome da su tri rijeke koje je danas okružuju, Tara, Morača i Ljubišnja – nekad tekle i preko nje.

Hiking peeks mountain in Montenegro

Masiv Prokletije - arktički Alpi Evrope

Planine Crne Gore su 2009. dobile pojačanje u vidu još jednog Nacionalnog parka – Prokletije. Crnogorski masiv planina Prokletije je najjužniji deo dinarskih Alpa, a njegov početak nalazi se na oko 60 kilometara od Skadarskog jezera. Kako se nalaze na tromeđi Crne Gore, Srbije i Albanije, Prokletije su dale tri Nacionalna parka, svakoj od zemalja – toliko je veliki, bogat i mističan ovaj masiv.

Crnogorska strana Prokletija, nasuprot Dinaridima, zauzima drugi smjer i na neki način predstavlja svojevrsni antipod obalskim planinama. Prokletije se uzdižu smjerom jugozapad-sjeveroistok, počevši s kraja Skadarske visoravni (nekadašnje Zete) i završavaju se kompleksom visokih masiva pod nazivom Bogićevica i i planinskim prolazima Čakor i Rugova, 70 km od mjesta odakle se izdiže i najviši vrh.

U divljinama ove crnogorske planine i dalje vladaju vukovi i medvjedi!

Jedinstvena, nebrušena ljepota ovog planinskog masiva u Crnoj Gori i dalje privlači veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta i to u svako doba godine. Crnogorske planine poput Prokletija karakteristične su po oštrom, zupčastom reljefu i izuzetno strmim liticama. Vrhovi su skoro uvijek prekriveni snijegom nasuprot kojih zjape nepristupačni kanjoni sa uskim rječicama. 

Tek poneko napušteno selo se pojavi nakon nekoliko stotina kilometara, na travnatim zaravnima bujne vegetacije. Flora i fauna Prokletija je jedna od najbogatijih na Balkanskom poluostrvu i jedna od prvih centralnoevropskih regija sa očuvanom arktičko-alpskom vegetacijom.

Planinska, lednička jezera, mali i veliki potoci, izvori svježe, mineralne vode, rijeke i podzemna korita – ostaćete bez daha pred sirovom ljepotom kojom je obdaren masiv ove planine u Crnoj Gori.

Planine u Crnoj Gori nude potpuno drugačije iskustvo, u poređenju sa čarobnim primorjem. Obale su poznate po izležavanju na suncu, čistom moru, ekstravagantnom smeštaju i prilici da na najbolji način upoznate najljepšu luku na Mediteranu. Planine Crne Gore Vam nude dramatične, strahovite poglede, nebrušenost i divlju ljepotu prirode koju nikada nećete biti u stanju da zaboravite.