Šta posjetiti u Crnoj Gori - znamenitosti Crne Gore koje morate vidjeti

Vjerovatno biste pomislilil da mala zemlja poput Crne Gore sigurno oskudjeva u znamenitostima i kulturnim atrakcijama kojima bi mogla da privuče turiste iz cijelog svijeta. Međutim, naprotiv, Crna Gora se može pohvaliti spomenicima na svakom koraku, bilo da je riječ o onima koji potiču iz perioda srednjeg vijeka (ili ranije), ili prirodnim dobrima kao što su Nacionalni parkovi, kanjoni ili pećine. 

Da biste na najbolji mogući način doživjeli Crnu Goru i sve što ona može da ponudi, apartmani u Tivtu u kompleksu Porto Montenegro su odličan izbor i što se tiče smještaja i što se tiče samog položaja odakle krećete u avanturu. Kako god odlučili, jedno je sigurno – prilikom posjete Crnoj Gori nećete ostati ravnodušni, stoga smo riješili da vam olakšamo i sastavimo listu raznolikih, manje poznatih atrakcija Crne Gore za koje smatramo da zaslužuju da postanu dio vašeg putovanja i time barem malo pomognemo u odgovoru na pitanje “šta obići u Crnoj Gori?”

rocks near the sea

Prirodne znamenitosti Crne Gore vam predstavljaju Plavu Špilju

Crna Gora se odlikuje raznovrsnim prirodnim bogatstvom, na koje je čovjek imao minimalnog uticaja. Iz ovog razloga, crnogorske atrakcije i prirodne ljepote, od primorja do visokih planina, pružaju brojne mogućnosti za izlete, kampove ili krstarenja, i skoro uvijek se nađu na listama za omiljenih turističkih atrakcija za obilazak Crne Gore. 

Jedna takva prirodna znamenitost je Plava Špilja, mjesto koje kad jednom posjetite, začarani ste zauvijek. Poznata je po neobičnoj plavoj boji koja se prelama u bezbroj nijansi, a jedini način da do nje doprete je morem. U tu svrhu organizuju se brojne ture iz Kotora i Herceg Novog, pa baš zbog toga, bar kada je u pitanju Herceg Novi znamenitosti obavezno obuhvataju i ovu špilju.

Naša preporuka je, ako odsjedate u Porto Montenegru, čarter direktno iz Portove marine, budući da lako možete pronaći odgovarajući, gledano i po dužini trajanja i po destinacijama koje biste usput posjetili. 

U Plavoj Špilji vas čeka mnogo toga, posebno za obožavaoce plivanja i ronjenja, a posebno je zanimljivo što do nje možete doći i kajakom, što je aktivnost koja se posebno organizuje.

Istorijske znamenitosti Crne Gore - Tvrđava Svetog Ivana

Kada je u pitanju Crna gora znamenitosti po kojima je najčuvenija definitivno spadaju u kategoriju kulturno-istorijskih spomenika, sa dobrim razlogom. Sa jednim od najčuvenijih prizora susrešćete se u Kotoru, gradu koji na naznačajniji način oslikava kulturno i istorijsko značenje Boke Kotorske. 

Riječ je o utvrđenju Sveti Ivan, remek djelu defanzivne arhitekture srednjeg vijeka, i najljepšem vidikovcu u Crnoj Gori, pozicioniranom tačno iznad kotorskog Starog grada. Ako se odlučite da je posjetite, čeka vas malo teži uspon koji savršeno dopunjuje okolna priroda, i na kraju, pogled koji obuhvata cijeli zaliv, što se i očekuje za fortifikaciju koja se ubraja među najveće znamenitosti Kotora.

Town Cetinje

Boka kotorska znamenitosti – poluostrvo Luštica

Poluostrvo Luštica je prava destinacija za sve one koji žele da upoznaju nešto tradicionalnije znamenitosti Crne Gore – u ovom slučaju, poluostrvo na kom se način života nije mijenjao vijekovima. Poluostrvo Luštica je poznato kao divlje i nepristupačno, mjesto gdje vlada beskrajno ljeto i koje će vam se uvući pod kožu. 

Luštica je jedno od onih mjesta koje uvijek treba da se ubraja među prirodne znamenitosti Crne Gore, ali rijetko kad dobija priliku da zasija, budući da nije dovoljno urbanizovana i više pristaje avanturističkim tipovima. 

Pozicija ovog poluostrva je takođe zanimljiva, jer sa jedne strane pripada zalivu Boke, dok je sa druge strane otvoreno ka Jadranu. Ako riješite da odvojite vrijeme i posjetite ovo poluostrvo u krug, naići ćete na sela koja stoje nepromjenjena već sto godina, što se isto može reći i za način života.

Kulturno istorijski spomenici Crne Gore u Cetinju

Cetinje je nekadašnja prijestonica Crne Gore, pa kad se nađete u Budvi, često možete čuti kao preporuku posjetu upravo ovom gradiću. Cetnije je nekada bilo sjedište crnogorskog kraljevskog dvora, a danas spada među najznačajnje kulturno istorijske znamenitosti Crne Gore. 

Cetinje je mali grad,ujedno i prototip crnogorskog planinskog grada, pa zaista nećete imati nikakvih problema da se snađete. Gradić obiluje šarmom “starog svijeta”, što je i razlog njegove omiljenosti, kao i činjenica da ovdje stoluju najznačajniji kulturno-istorijski spomenici Crne Gore iz doba kraljevine. 

Vožnja do ovog gradića će vam otvoriti vrata burne istorije sačuvane i u fizičkom obliku u institucijama kao što su Narodni Muzej, Dvor kralja Nikole, Plavi dvor, i mnoge druge, pa vjerujemo da će vam vrijeme biti kvalitetno utrošeno.

Fortress, sea and mountain

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Crnoj Gori - Kanjon Nevidio

Nevidio se nalazi na putu od Nikšića prema Durmitoru, a riječ je o, kao što mu samo ime kaže, o “nevidljivom” kanjonu, prvi put istraženom 1965. godine. Danas je jedna od najpopularnijih adrenalinskih atrakcija Crne Gore, za sve ljubitelje kanjoninga, ali i za one koji uživaju u divljem i netaknutom okruženju. 

Dostupne ture uglavnom obuhvataju 2 km kanjona, uključujući dosta plivanja, uspona, silazaka, ali i skokova, pa budite spremni za napor. Tura u prosjeku traje oko 3 i po sata, u zavisnosti od fizičke spreme grupe, savršena za sve obožavaoce adrenalinskih sadržaja koji žele malo da začine svoje ljeto.

Fascinantna Duklja - mjesto koje ljubitelji arheologije moraju posjetiti u Crnoj Gori

Među kulturno-istorijske znamenitosti Crne Gore definitivno treba ubrojati i arheološke lokalitete, među kojima se posebno izdvaja Duklja, na latinskom Doclea. Njene ruševine se nalaze nadomak Podgorice, tačnije 3 km sjeverno od nje, pa je nije teško naći. 

Najraniji slojevi pripadaju naseljavanju ilirskog plemena iz perioda 1. vijeka nove ere, sa arhitekturom koja najviše odgovara rimskom načinu gradnje, sa centralnom osom koja povezuje sve najreprezentativnije građevine.

Duklja obuhvata i nekropolu sa preko 300 iskopanih grobova, u kojima su pronađeni mnogi dragocjeni predmeti poput nakita, keramičkih i staklenih posuda, fibula itd. Ako vas zaista interesuje drijevna istorija Crne Gore, Duklja je odlično mjesto da počnete, jer je kasnije iz nje potekla i sredjovjekovna država.

Island St Stefan

Najpoznatija turistička atrakcija Budve – Sveti Stefan

Sveti Stefan je malo ostrvo i kompleks hotela, smješten na sjeveroistoku Budve, u podnožju jednog od grebena planine Lovćen. Uprkos činjenici da je luskuzan hotelski kompleks, ono što ostrvo Sveti Stefan čini jedinstvenim je zadivljujuća istorija. Prema legendi, utvrđenje je na ostrvu izgrađeno tokom 15. vijeka, kada je i prvi put naseljeno.

Potreba za izgradnjom tvrđave proistekla je iz činjenice da je naselju bila potrebna zaštita – brojne porodice iz okolnih sela su očajnički tražile zaklon od najezde Turaka i napada gusara. Pored same tvrđave, ostrvce ima tri crkve – crkvu Svetog Stefana, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a koja se nalazi na najuzvišenijem dijelu ostrva, crkvu Aleksandra Nevskog i crkvu Preobraženja, koja je ujedno i najmanja na ostrvu.

Kada je u pitanju Budva znamenitosti koje se nalaze na ostrvu Sveti Stefan imaju dugu tradiciju i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Svaka zgrada na ostrvu ima jedinstvenu priču, otkrivajući autentične detalje i neodoljiv šarm koji ćete sigurno cijeniti.

Kanjon Tare – jedna od najpoznatijih znamenitosti Crne Gore

Rafting na rijeci Tari je jedna od ubjedljivo najpopularnijih adrenalinskih aktivnosti koje možete da upražnjavate u Crnoj Gori. Reka Tara formira kanjon na nevjerovatnoj dubini od 1300 metara, čineći ga jednim od najdubljih kanjona na svijetu. Kanjon “siječe” planinsku oblast Nacionalnog parka Durmitora, omogućavajući turistima prelijep pogled iz rečne vizure.

Kada su u pitanju znamenitosti Crne Gore, ukoliko volite prirodu, možete kanjonu da se divite i iz daljine. Penjanjem na vrh planine Ćurevac, pogled se pruža ka prelijepoj prirodnoj kreaciji rijeke Tare, ali budite pažljivi, jer je ovaj pogled ograđen zidovima kanjona. U svakom slučaju, kanjon rijeke Tare jedna je od najpoznatijih znamenitosti Crne Gore koja će na vas ostaviti trajan utisak.

Monastery Ostrog

Manastir Ostrog - zadivljujuće i autentično sveto mjesto koje morate obići u Crnoj Gori

Manastir Ostrog jedno je od najljepših i najpoštovanijih religijskih znamenitosti Crne Gore, ali i bivše Jugoslavije. Iako manastir pripada pravoslavnoj hrišćanskoj crkvi, jednako je posećuju i turisti katoličke i muslimanske veroispovesti.

Manastir je konstruisan na, skoro, uspravnoj pozadini, izgledajući kao da prkosi gravitaciji. Kada je u pitanju Crna Gora znamenitosti koje nudi manastir Ostrog ogledaju se i u tome je objekat ugrađen u stijenu od bijelog kamena, sijajući kao svetionik iz daljine. Ostrog  1671. godine osnovao Sveti Vasilije Ostroški, episkop zahumski i pravoslavni svetitelj.

Izgradnja manastira sama po sebi oslikava posvećenost vjeri i slavljenje prirodne svjetlosti ovog mjesta. Bilo da ste religiozni ili, manastir Ostrog je jedno od onih znamenitosti Crne Gore koji će na vas ostaviti snažan utisak.

Avanturistička pješača staza – Crno jezero na Žabljaku

Kada su u pitanju atrakcije i znamenitosti Crne Gore  koje oduzimaju dah svojom ljepotom, prirodnim okruženjem i prelijepim pejzažima nisu samo na obali mora. Žabljak turistima nudi glacijalno jezero okruženo borovom šumom koja se stidljivo ogleda u vodi. Predio postaje još impresivniji ako se u pozadini nalazi vrh Međed planine.

Crno jezero je podeljeno u dva, manja jezera – Veliko i Malo jezero, međusobno povezanih uskim prolazom. Ukoliko volite planinarenje i pješačke ture, na ovom mjestu postoji i staza duga 3 i po kilometra, koja okružuje jezero. Za prelazak čitave dionice potrebno je oko sat i po vremena. Na putu se nalaze strmi predjeli koji zahtjevaju penjanje, ali to nije pretjerani izazov, tako da je prijatna šetnja zagarantovana.

Old bridge

Istorijske znamenitosti Crne Gore – Stari grad u Baru

Stari grad Bar smješten je na sjeveroistoku Crne Gore i predstavlja jedno od istorijskih znamenitosti Crne Gore koji ima burnu istorijsku pozadinu nastanka. Tokom svoje istorije, nekoliko puta je bio preuziman od strane brojnih osvajača. Konačno, tokom 1877. godine Crna Gora je povratila grad u svoje vlasništvo, nakon što je lokalno stanovništvo miniralo akvadukt i prekinulo snadbjevanje vodom.

Malo više od sto godina nakon tog događaja, isti akvadukt, koji je u međuvremenu popravljen, uništen je u destruktivnom zemljotresu. Zbog tih događaja, stari dio grada danas leži u ruševinama, a oko ostataka nekadašnjeg utvrđenja izgrađen je novi grad. Predlažemo vam da obavezno posjetite grad Bar, jer ćete se ovdje sresti sa ostacima istorije starog grada i svjedočanstvima o vijekovima koji su prolazili i osvajačima koji su dolazili i odlazili.

Čuven pogled sa jezera Skadar – Pavlova Strana

Ako spadate u grupu ljudi koji smatraju da ljepota Crne Gore leži u skrivenim dijelovima unutrašnjosti zemlje, u pravu ste. Prelijepi meandar na jezeru Skadar, sa pogledom na čuvenu Pavlovu Stranu savršeno prikazuje mjesto gdje se Rijeka Crnojevića uliva u jezero Skadar Nacionalnog parka.

Samo ovaj pogled je dovoljan poziv da posjetite nestvarno lijepo mjesto, naročito kada su u pitanju prirodne znamenitosti Crne Gore. Mesto gde prava avantura čeka na vas. Mjesto gdje možete da idete na krstarenje, planinarsku ekspediciju i posjetite ribarska seoca i tvrđave na putu.

Waterfall

Risan i Rimski mozaici

Kada je u pitanju Crna Gora znamenitosti sa arheološkom pozadinom predstavljaju pravu poslasticu za ljubitelje istorije i arheologije. Jedna od takvih atrakcija su i “Rimski mozaici” u Risnu. Poseban muzej čija postavka se sastoji od ostataka rimskog grada sagrađenog u drugom vijeku pre nove ere, a koju uglavnom čine rimski mozaici.

Kada su u pitanju kulturno istorijski spomenici Crne Gore, “Rimski mozaici” su ubjedljivo najstariji, sa tradicijom dužom od dva milenijuma. Muzej oslikava različite šablone izrade mozaika na podu svake sobe i u atrijumu na sredini objekta. Mozaici su sačinjeni od raznobojnih oblutaka – bijelih, sivoplavih i crnih.

Mozaik u atrijumu muzeja je specifičan zbog svojih motiva. Tu su predstavljeni snovi boga Hipnosa u polu-ležećem položaju, sa prekrštenim nogama, što čini jedinsvenu interpretaciju. Vrh grada predstavlja sunce, simbol starog Rima, sa zracima sunčeve svjetlosti koji izlaze iz kruga, dok se u unutrašnjosti bašte nalazi bazen napravljen da skuplja vodu.

Lipska pećina – prirodno čudo znamenitosti Crne Gore

Ovo je jedno od turističkih atrakcija koje predstavlja savršen izlet za cijelu porodicu. Lipska pećina je jedno od najvećih pećina u Crnoj Gori, sa impresivnim pogledom i divlji ekosistemom prolaza i pasaža, stvarajući kod posetilaca osjećaj da su zakoračili na drugu planetu.

Lipska pećina je bila kreator svoje prirodne umjetnosti, stvarajući složenu, žovijalnu i autentičnu formu pećinskih ukrasa. Smještena u blizini Cetinja, danas je jedno od onih znamenitosti Crne Gore koje morate vidjeti, ako ste u posjeti našoj zemlji.

Lipska pećina nudi šarmantnu raznolikost podzemnog svijeta, u potpunosti drugačiju od onoga što srećete svaki dan, omogućavajući time da posjetioci iskuse jedinstveno iskustvo autentične divljine pećine. Spremite se za nezaboravnu avanturu i uživajte u uzbudljivoj peićinskoj ekspediciji.

Crna Gora znamenitosti - priča o prirodi i istoriji na svakom koraku

U ovom tekstu smo željeli da vam predočimo spomenike i znamenitosti Crne Gore koje vrijedi posjetiti, koje možete otkriti i obići i sami tokom vožnje, ako ste ljubitelji road-tripa, ili saznati za njih preko preporuke. Ono što im je svima zajedničko jeste što sva ova mjesta otkrivaju jednu potpuno drugačiju, stariju i tradicionalniju Crnu Goru, i što je najvrednije od svega, autentičnu.

Ako razmišljate da provedete odmor u Crnoj Gori na malo aktivniji način, predlažemo da posjetite neke od ovih (ako ne sve) znamenitosti Crne Gore, koje će sigurno učiniti vaše putovanje mnogo raznolikijim nego što ste prvobitno planirali.