Život u Crnoj Gori - cijene nekretnina, namirnica i goriva

Bilo da želite da otvorite novo poglavlje u knjizi vašeg života kraj obale Jadranskog mora u Crnoj Gori, ili da jednostavno provedete neko vrijeme na ovom rajskom mjestu. Nevezano od toga da li je vaš boravak u Crnoj Gori poslovne prirode ili posjećujete Crnu Goru kako biste se opustili i pobjegli od posla, važno je da znate koliko se cu cijene života u Crnoj Gori. 

Cijene u Crnoj Gori zavise od velikog broja faktora, a upravo njima ćemo se u ovom tekstu i baviti, pa ćete nakon čitanja ovog teksta imati sve potrebne informacije koje će vam biti potrebne ukoliko planirate da ovdje provedete nešto vremena. 

Porto Montenegro će vam dati jasan uvid o cijenama u supermarketima, cijenama iznajmljivanja nekretnina i mnogim drugim važnim faktorima koji će vam pomoći da lako i efikasno izračunate vaše troškove kada je u ptianju život u Crnoj Gori

Razlike u cijenama između kontinentalnog i primorskog dijela Crne Gore

Prije nego što krenemo da se bavimo temom cijene života u Crnoj Gori, važno je da razumijete i da imate na umu da se život u kontinentalnom i u primorskom dijelu Crne Gore razlikuje u nešto većoj mjeri nego što se možda očekivali. 

Iznajmljivanje stambenog prostora na crnogorskom primorju je najbolji način da doživite ljepotu Jadranskog mora u svom punom sjaju kao i osjetite sve prednosti koje turizam u ovom regionu pruža ukoliko planirate da pokrenete biznis u ovoj branši. 

Međutim, prilika za brz i stabilan ekonomski rast koju crnogorsko primorje pruža velikom broju preduzetnika znači da su i cijene života nešto skuplje. Ljetnja sezona na crnogorskom primorju počinje krajem maja mjeseca, a završava se u septembru, a najpopularniji turistički centri na Jadranu koji su idealni i za život i za posao su Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi. 

Kopneni dio Crne Gore - idealna prilika za planinski turizam

Obilje prirodnih bogatstava kada su u pitanju i flora i fauna su ono što krasi i primorski ali i kontinentalni dio Crne Gore. Planine u Crnoj Gori su najbolji način da se i sami uvjerite u veliki broj prirodnih bogatstava koje posjeduje naša zemlja. 

Upravo zbog toga, troškovi života u okolini najljepših planina u Crnoj Gori kao što su Durmitor, Žabljak, Cetinje i Lovćen se mogu povećati zbog velikog broja turista koji svake sezone na njima uživaju u zimskim aktivnostima.

Život u prijestonici Crne Gore

Na cijene života u Crnoj Gori se može posmatrati na potpuno drugi način kada je su u pitanju cijene života u Podgorici, prijestonici Crne Gore. Cijene nekretnina i namrinica u Podgorici su veoma stabilne, tačnije nisu podložne sezonskim promjenama budući da Podgorica nije turistički centar. One ipak variraju i u ovom gradu ali po potpuno drugačijim parametrima, naime one zavise od lokacije nekretnine i prednosti koje ona pruža. 

Centar Podgorice je ideano mjesto za sve ljude koji pokušavaju da pokrenu biznis u ovom gradu. U njemu se može naći veliki broj modernih zgrada, poslovnih prostora, korisnih ustanova i ugostiteljskih objekata tako da su cijene života u ovom dijelom gradu nešto više od onih na periferiji grada.

Prosečne cijene namirnica u Crnoj Gori

Kako biste stekli što precizniju sliku koliko zapravo iznose cijene života u Crnoj Gori, u nastavku ovog teksta smo se potrudili da vam navedemo što precinznije informacije kada su uzmu prosječne cene iz nekoliko najvećih crnogorskih gradova. 

U prvom dijelu teksta ćemo se baviti cijenama osnovnih namirnica dok ćemo se kasnije baviti pitanjem kolika je prosečna cijena goriva i iznajmljivanja stambenog objekta. 

Cijene namirnica u supermarketima i prodavnicama

Kada je reč o cijenama osnovnih namirnica u Crnoj Gori, najpovoljnija opcija je da njihovu nabavku obavljate u nekom od brojnih supermarketa koji se mogu naći u svakom naselju. Međutim, većina ovakvih prodavnica, pored osnovnih namirnica imaju i veliki broj egzotičnih namirnica koje će zadovoljiti potrebe i najvećih gurmana. 

Cijena vekne hleba se kreće između 0.45 i 0.90 evra, kravlje mlijeko od 1 litra iznosi od 0.60 i 1 evra, zatim cijena kartona jaja i kilograma pirinča iznosi između 1 i 2 evra, dok cijena kilograma pilećeg mesa iznosi oko 5 evra. Cijene cigareta u Crnoj Gori se kreću između 3 i 5 evra. 

Prosječne cijene voća i povrća u Crnoj Gori 

  • Banana (1 kg) – 1.00 evro
  • Jabuke (1 kg) – 0.95 evra
  • Pomorandže (1 kg)  – 1.00 evro
  • Paradajz (1 kg) – 1.10 evra
  • Zelena salata (1 glavnica)  – 0.80 evra
  • Luk (1 kg) – 0,75 evra
  • Krompir (1 kg) – 0.50 evra 

Cijene namirnica takođe variraju od vrste prodavnice u kojoj ih kupujete. Pa će se tako cijene razlikovati u zavisnosti od toga da li ste proizvod kupili na zelenoj pijaci, u supermarketu ili u lokalnoj piljarnici. 

 

Cijene pijaće vode, sokova i alkoholnih pića

U piljarnicama, cijena jedne flaše pijaće vode iznosi oko 0.60 evra, dok boca vina srednjeg kvaliteta koša oko 4.00 evra. Piva domaće proizvodenje iznose oko 0.90 evra, dok je za uvozno pivo potrebno izvdojiti oko 1.20 evra. 

Cijene usluga javnog prevoza u Crnoj Gori

Cijene usluga javnog prevoza u Crnoj Gori

Kada je u pitanju javni transport, poput gradskih autobusa, karta u jednom pravcu u većini slučajeva košta 1 evro, dok cijena mjesečne karte iznosi 30 evra. Kada je u pitanju taksi prevoz u Crnoj Gori, cijene se razlikuju u zavisnosi od broja pređenih kilometara, a takođe postoje i taksiji koji se bave međugradskih transportom kao i taksi prevoz koji će vas prevesti od aerodroma do smještaja u gradu u kojem odsjedate. 

Taksi tarifa je 1 evro, međutim, kao što smo već pomenuli, ova cijena može varirati u zavisnosti od broj pređenih kilometara. Ukoliko želite da iznajmite taksi koji će vas čekati dok obavite šoping u nekom od velikih tržnih centara ili dok ste na važnom poslovnom sastanku, tarifa ove usluge može iznositi i 6 evra. 

Cijena goriva u Crnoj Gori 

Za ljude koji više vole privatan transport, najvažnija informacija je cijena goriva, a ona iznosi 1,30 evra po litru benzina, odnosno 1.02 evra po litri dizela.

Cijene komunalija u Crnoj Gori

Osnovne komunalije su usluge sprovođenja struje, vode, grijanja, hlađenja i odlaganja otpada. Cijena ovih usluga u Crnoj Gori iznosi oko 100 evra mjesečno ukoliko živite u stanu, a ukoliko živite u kući, cijena komunalija može biti nešto veća. 

Kao u mnogim drugim državama, cijena komunalija zavisi od veličine stambenog objekta, od grada u kojem se on nalazi, ali i od lokacije. 

Kada je riječ o stanovima u luksuznom, modernom i prestižnom naselju Porto Montenegro, jedna od velikih prednosti je to što rezidenti ne moraju da se brinu o pojedinačnom plaćanju komunalija, pošto je njihov iznos objedinjen na jednom preglednom računu, kako bi se proces plaćanja olakšao, bio što transparentniji i što praktičniji. 

Iznajmljivanje stanova u Crnoj Gori

Ukoliko razmišljate o iznajmljivanju stambenog objekta u Crnoj Gori, važno je da imate na umu da će lokacija u najvećoj mjeri uticati na njegovu cijenu. Kada je riječ o iznajmljivanju prostora za život u Crnoj Gori, potrudite se da vam sve institucije koje su vam važne za posao i za privatni život budu na dohvat ruke. 

Stanovi u Boka Place vam daju priliku da spojite posao i uživanje ali i da stvorite važne veze budući da je Boka Place dom mnogim preduzetnicima iz Crne Gore ali i inostranstva koji vode uspješne biznise na crnogorskom primorju. 

Izaberite stan po vašoj mjeri u ovom prelijepom komšiluku gdje vam je sve na dohvat ruke i koji je okružen modernim šoping centrima i najkvalitetnijim restoranima i uvjerite se i sami u čaroliju Jadranskog mora, rajskog prizora koji će vas pozdravljati sa prozora svakog jutra. 

Iznajmljivanje kuće u Crnoj Gori 

Ne možemo govoriti o prosječnoj cijeni života u Crnoj Gori a da ne pomenemo i cijene iznajmljivanja kuće u Crnoj Gori, budući da mnogi ljudi žele da iznajme kuću sa dvorištem upravo zbog nestvarne prirode naše zemlje. Kuće su, iz tog razloga, popularnija opcija u planinskom dijelu Crne Gore, a njihova cijena zavisi od njihove lokacije i veličine. 

Tako, dolazimo do računice da cijena jednosobnog stana u centru grada iznosi oko 300 evra mjesečno, dok trosoban stan na istoj lokaciji košta oko 500 evra mjesečno. Ova informacija vam može da otprilike izračunate cijenu kuće u predgrađu koja je nešto veća od trosobnog stana. 

Cijene osnovnih žitvotnih potreba u Crnoj Gori su vema pristupačne, a upravo to je povod mnogim ljudima da provedu što više vremena u zemlji koja pruža ovoliki broj prirodnih bogatstava od nestarnih pejzaža, plaža kao iz snova i nevjerovatnih planinskih vrhova. Zato, potražite smještaj u elitnom naselju Porto Montenegro i uvjerite se u sami zašto Crnu Goru nazivaju skirvenim draguljem Jadrana.