­ ­ ­ ­

Bokokotorski zaliv

The Boka Bay Main

Često se na njega upućuje kao na najjužniji  fjord u Evropi, a Bokokotorski zaliv je u stvari isušeno rječno korito. Visoke planine, koje se nadvijaju okolo, štite ga  od otvorenog mora i hladne sjeverne klime tokom zime. Ovo omogućava rast obilja mediteranske vegetacije, među kojom agava, palmi, mimoza, oleandera, kivija, šipaka i ljekovitih biljaka, koje sve mogu da cvjetaju na ovim temperaturama.

Zaliv je prirodno podijeljen na četiri manja dijela, to jeste na Herceg Novi, Risan, Kotor i Tivat. Herceg Novi predstavlja finu kombinaciju romantičnih, vizantijskih i orijentalnih stilova arhitekture, dok je Risan poznat po ostacima klasične kulture pronađene na njegovom prostoru, među kojima preovlađuju ostaci vila koje su pripadale rimskim patricijima i u kojima su lijepi mozaički podovi. Kotor, zidinama opasan grad zaštićen kao Svjetska baština UNESCO-e, je stari primorski i kulturni centar koji je podnio bezbroj invazija tokom vjekova i koji, tokom ljetnjeg perioda, svojim veličanstvenim crkvama i trgovima privlači živahnu masu turista.

Dom Marini Porto Monotenegro, Tivat je središte brzog rasta i razvoja turističke privrede na primorju.  Ugošćavajući novim restoranima, barovima i kafeterijama  svoju užurbanu pomorsku zajednicu, Tivat se može pohvaliti i brojnim lijepim okolnim uvalama, i najvećim brojem sunčanih dana od svih gradova u Zalivu.   

Nekada davno, mjesto u kome je bio ljetnjikovac ilirske kraljice Teute, a kasnije, tokom rimskog, srednjevjekovnog i vencijanskog doba, primorsko mjesto izbora, krajem 19. vijeka tivatska duboka luka je pretvorena u austrijsku mornaričku bazu.

Iako je u velikoj mjeri proširena u vrijeme Jugoslavije, elementi prvobitne građevine iz 1800-ih su još uvijek vidljivi u radovima u kamenu koji se danas nalaze uz samo more.

Close Popup