Upoznajte Balmain – jedan od najvoljenijih modnih brendova

Za modnu kuću Balmain, stil je uvijek bio nešto više od prolaznog trenda. Raskošan i luksuzan, potpis kuće Balmain je stajao na vječnim, klasičnim komadima jednostavnih linija, kod kojih se neprikosnovena pažnja uvijek posvećivala detaljima.

Balmain je uvek stavljao akcenat na besprijekoran kroj i jednostavnu eleganciju, uvijek stojeći na usluzi najglamuroznijim ženama svijeta – bilo zlatnog doba Holivuda, ili pripadnicama današnjeg, modernog doba.

Međutim, bez obzira na bogatu tradiciju i budući da je današnja krilatica modne kuće Balmain “Moda je revolucija, ne evolucija” – ako želite da saznte više o istoriji modne kuće Balmain i njenom osnivanju, ostanite sa nama i dopustite nam da vam ispričamo priču o Balmain-u – jednom od najlukuznijih modnih brenodva koje možete kupiti u Porto Montenegru, zajedno sa mnogim drugim, poput Heidi KleinRolex-a ili Omege.

Pjer Balman - osnivač i vizionar modne kuće Balmain

Istorija modne kuće Balmain započinje sa Pjer Balmanom – modnim kretaorom, za koga se može reći da je bio i više od toga.

Pjer se rodio u pokrajini Savoj u Francuskoj 1914. godine, i prije nego što je shvatio da je moda njegov životni poziv, upisao je arhitekturu u Parizu. Srećom, to je potrajalo samo godinu dana, nakon čega se zaposlio na poziciji crtača u modnoj kući Roberta Pigea, 1934. godine.

Nakon tog iskustva, prešao je u modnu kuću Molyneaux da radi kao pomoćnik kreatora, u periodu između 1934. i 1938., nakon čega je konačno stupio na poziciju kreatora sa Lusijenom Lilongom u Parizu – 1939., i nakon toga u periodu između 1941. i 1945.

Ovo je takođe vrijeme kada je upoznao drugog kreatora kome je bilo suđeno da postane legendaran – Kristijana Diora. Dior je kasnije imao ogroman uticaj na Balmanovu karijeru.

Osnivanje modne kuće Balmain

Prve kreacije modne kuće Balmain su bile veoma raskošne i luksuzne, i kao takve, prestavljale veliki kontrast u odnosu na modu koja se nosila u tom sivom, poslijeratnom periodu.

1945., Pjer je osnovao raskošni brend visoke mode – Maison Balmain, zajedno sa luksuznom kolekcijom parferma, kao odvojenom markom. Manje od deceniju kasnije, ili preciznije 1953. godine, Balman je kročio na američko tržište, sa kolekcijom pod imenom Jolie Madame.

Iako su parfemi 1960. godine prodati kompaniji Revlon, Pjer Balman će nastaviti da bude vlasnik i kreativni direktor brenda Balmain, sve do svoje smrti 1982. godine.

Istorija brenda Balmain i nastanak “New Look” generacije

Istorija brenda Balmain je itekako bila obeležena takozvanim “New Look” trendom, čiji je apsolutni pokretač istovremeno bio i osnivač brenda Balmain, zajedno sa Kristijanom Diorom i Žak Fatom. 

“New Look” generacija obuhvata neke od najvećih i najbolje obučenih svjetskih zvijezda, poput Ketrin Hepbern, Marlen Ditrih i Sofije Loren – najvećih zvijezda srebrnog ekrana 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka.

Sa svojim naglaskom na eleganciji i svaršeno skrojenim kostimima, istorija modne kuće Balmain može da se smjesti u jedan citat njenog osnivača – “U modi se uvijek treba podržavati njenih osnovnih principa, jer ćete na taj način uvijek biti u harmoniji sa najnovijim trendovima, a nikad njihova žrtva”.

Novija istorija modne kuće Balmain

Nakon smrti svog osnivača, modna kuća Balmain je nastavila s radom, mijenjajući nekolicinu dizajnera na mjestu kreativnih direktora tokom 80-ih godina prošlog vijeka.

Jedna od najvećih promjena je bilo lansiranje ready-to-wear kolekcije 1982. godine, budući da je do tog trenutka kompanija mahom sarađivala sa privatnim klijentima. Druga velika promjena je bila ponovna kupovina brenda parfema od kompanije Revlon.

Nažalost, Balmain je ovom prilikom napravio nekoliko loših poteza po pitanju licenci, zbog čega je njihovo ime završilo na velikom broju proizvoda, što je donekle umanjilo njihov uticaj u svijetu visoke mode.

models posing in the backstage

Epoha Oskara de la Rente

Oskar de la Renta je stupio na poziciju kreativnog direktora modne kuće Balmain 1993. godine, što je trenutak značajan iz mnogo razloga, ali najviše zbog toga što je De la Renta prvi Amerikanac koji je postavljen na čelo neke pariske modne kuće.

De la Rentina prva kolekcija je naišla na opšte odobravanje, što kritike, što javnosti, a prvi put se pojavila na nedjelji mode 1914. godine. Kritičari su se složili da je De la Renta ne samo uspio povrati finansije modne kuće Balmain, već i da obnovi njihovu reputaciju kao modne kuće čiji je zaštiti znak upravo elegancija.

Njegova poslednja kolekcija za Balmain je prezentovana 2002. godine, nakon čega su ga naslijedili modni dizajneri Loran Mersije i Kristofer Leburg.

Rođenje “Balmanije”

Poput pokojnog Pjera Balmana, i Oskar de la Renta je stavio naglasak na privatne saradnje, i na taj način ponovo uveo Balmain u sferu visoke mode.

Međutim, jedan od njegovih nasljednika – Kristofer Dekarnin, je tražio način da kompletno transformiše dotadašnju estetiku mdone kuće Balmain, i na taj način napiše novo i drugačije poglavlje u njihovoj istoriji.

Naime, on je obožavao upadljivu garderobu, što je bilo u potpunom kontrastu sa Balmain-ovim dotadašnjim kolekcijama. Njegov fokus je bio u potpunosti na svjetlucavim večernjim toaletama, što je pokrenulo trend poznat kao “Balmanija”.

Olivije Rusten i moderna epoha modne kuće Balmain

Od svih mdonih dizajenera koji su se našli na čelu modne kuće Balmain, Olivije Rusten – koji se trenutno nalazi na toj poziciji, je možda upravo onaj zahvaljujući kome će se modna kuća Balmain ubrojiti među legendarne.

Olivije je imao samo 25 godina kada je proglašen za kreativnog direktora 2011., a već tad je uspio da pokrene nekoliko velikih promjena koje su uticale na to da Balmain postane instant prepoznatljiv.

Rusten je zaslužen za stvaranje savreme siluete – muškaraca i žena koji pripadaju njegovoj sopstvenoj generaciji, poznatih pod nazivom “Balmanova armija”. Međutim, on nije postao zaslužan za ovako nešto tek tako – itetako se oslanjao bogati arhiv i cjelokupnu istoriju modne kuće za inspiraciju, u potpunosti koristeći nasljeđe i umiješnost kroja visoke mode.

Istorija modne kuće Balmain je uzela novi tok a Balmain je dobio novo ruho – reflektujući različitost kultura i muzike koju zauzimaju važno mjesto u Balmanovom univerzumu.

Sadejstvo visoke mode i muzike

Svaka Rustenova kolekcija slavi Balmanovu bogatu istoriju, uvijek obogaćenu tradicionalnim krojevima visoke mode, koji će uvijek nastaviti da inspirišu.

Međutim, Rusten nikad nije ni tašt i ni previše svojeglav – svjestan je da je i on jedno od poglavlja u dugoj istoriji modne kuće Balmain, i da uvijek treba da pruži najbolje od sebe da sustigao visoke standarde koje su postavili oni prije njega.

Kada je riječ o muzici, jedan od jedinstvenih elemenata Olivijeovog stvaralaštva je njegovo viđenje da su moda i muzika u svojoj suštini nerazdvojivi. Melodija i ritam ga inspirišu tokom cijelog kreativnog procesa, vrlo često čineći jezgro njegovih kolekcija, puštajući da se ostali elementi prilagode u cilju stvaranje jednog nevjerovatnog umjetničkog djela.

models walking on the runaway

Balmain u Porto Montenegru

Za slučaj da planirate da Porto Montenegro marina bude jedna od stanica na vašem krstarenju ili putovanju, ne propustite da posjetite naš Fashion Gallery – poseban butik u kom možete naći pažljivo uklopljene najnovije kolekcije luksuznih modnih kuća, među kojima se svakako nalazi i modna kuća Balmain.

Otkrivanjem istorije modne kuće Balmain, nadamo se da smo vas inspirisali da saznate više o ovom luksuznom modnom brendu, čija svaka kolekcija predstavlja odraz poštovanja ne samo prema njenom cjelokupnom bogatom nasljeđu, već i njenom osnivaču – Pjeru Balmanu.