Sve što treba da znate o bankarskom sistemu Crne Gore

Budući da predstavlja više od 20% BDP-a Crne Gore, turizam predstavlja jedan od stubova ekonomije ove države. 

Svake godine Crnu Goru posjeti trostruko više turista nego što ona ima stanovnika! Ova činjenica podstakla je razvoj luksuznog turizma duž jadranske obale, te izgradnju raskošnih rezidencija i marina pogodnih za usidrenje superjahti kakva je Porto Montenegro.

Ekspanzija turizma i luksuznih nekretnina, praćena niskim porezima i poreskim olakšicama, zainteresovala je mnoge strane investitore za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Strane investicije u ovoj državi bile su jedne od najbrojnih u Evropi per capita u 2017. godini.

Ovaj potencial i interesovanje stranih investitora, prepoznato je i od strane vlade koja, 2019. godine, predstavlja program ekonomskog državljanstva, koji je stranim državljanima omogućio da dobiju crnogorsko državljanstvo i pasoš investiranjem unutar granica države. 

Bilo da ste novi u gradu, ili ste zainteresovani da svoju sledeću investiciju napravite upravo u Crnoj Gori, informacije koje se tiču bankarskog sistema ove države biće vam dragocjene, te će vam značajno olakšati preseljenje u ovu divnu mediteransku zemlju!

#1 Opšte informacije o bankarskom sistemu Crne Gore

Bankarski sistem Crne Gore pretežno je poslovno orjentisan, te pruža veliku ekonomsku slobodu i monetarnu ravnotežu svim svojim građanima, kao i investitorima.  

Crna Gora je u tranziciji ka tržišno orjentisanoj ekonomiji, što je kao posljedicu imalo privatizaciju gotovo 90% državnih firmi, uključujući i one unutar bankarskog sektora.

Poslednjih godina, bankarski sistem Crne Gore, u potpunosti se stabilizovao, te sada broji oko 15 banaka, koje uspješno posluju unutar i van granica države. Bankarski sektor Crne gore smatra se vrlo centralizovanim, budući da je čak 65% cjelokupne bankarske aktive raspoređeno unutar 5 najvećih banaka u državi.

Zanimljiva je činjenica da, svaka od ovih banaka jeste inostrana kompanija, no budući da Crna Gora daje podjednaka prava domaćim i inostranim firnama, ona ne treba i da iznenađuje.

Fokus banaka Crne Gore je na poslovno orjentisan

Banke u Crnoj Gori pretežno su fokusirane na korporativno bankartvo, a nude širok dijapazon bankarskih usluga – od redovnih plaćanja, čuvanja novca i izdavanja kredita do konultacija i analize tržišta.

Najveći dio kapitala crnogorskih banki dolazi upravo iz inostranih izvora, budući da već pripadaju nekom od internacionalnih bankarski lanaca, što dodatno potpomaže jednak tretman klijenata iz inostranstva sa domaćim. 

Upravo zbog dobre povezanosti sa inostranim bankarskim lancima, te lakog transfera novca, stranim investitorima i klijentima jednostavno je da podignu kredit ili zatraže pozajmicu, unutar granica Crne Gore.

Poreski sistem unutar bankarskog sistema Crne Gore

Jedan od najkompetativnijih poreskih sistema Evrope jeste upravo crnogorski. Crna Gora je država sa jednim od najnižih poreskih taksi na svijetu, što je čini jednom od najpogodnijih za pokretanje biznisa, o čemu svjedoči i činjenica da je nerijetko nazivaju – poreskim rajem Evrope!

Korporativni porezi, porezi na luksuz kao i kapitalni dobitak, oporezuju se oko 9%, a pritom nema dodatnih oporezivanja ili minimumalnog poreza za firme koje posluju unutar granica države.

Stanovnici Crne Gore plaćaju poreze u maksimalnom iznosu od 15% na zarade, a poreske olakšice odnose se i na izvore zarade iz inostranstva. 

Iz svega navedenog, jasno je zbog čega je Crna Gora vrlo brzo postala popularna destinacija za strane investicije

Monetarna politika Crne Gore

Crna Gora je jedina država na svijetu koja koristi evro kao svoju domaću valutu, iako još uvijek nije članica Evropske Unije.

Evropska komisija je dozvolila Crnoj Gori da nastavi da koristi evro kao svoju zvaničnu valutu, kao dio integracija ka Evropskoj Uniji, i time napravila izuzetak. 

Korisna je informacija da u većini prodavnica i restorana u Crnoj Gori, plaćanje, pored gotovine, možete izvršiti kreditnom ili drugom bankovnom karticom. 

#2 Na šta treba da obratite pažnju kada birate banku u Crnoj Gori

Crnogorske banke pružaju širok opseg usluga, a biranje prave banke za vas umnogome će zavisiti od vaših potreba, namjera i finansijskih planova. 

Najpoznatije banke Crne Gore su Prva Banka Crne Gore, Erste Banka AD Podgorica, Societe Generale Banka Crne Gore – sve nabrojane predstavljaju odlično rješenje za sve one kojima su potrebne osnovne usluge banke i uobičajeni su izbor među građanima. 

Međutim, ukoliko ste u potrazi za nekim specifičnijim uslugama, poput adekvatnog investicionog rješenja onda se izbor sužava. 

Primjera radi, prethodno pomenutu uslugu nude samo dvije banke u Crnoj Gori – Hipotekarna Banka, i Prva Banka Crne Gore. U ovim bankama možete dobiti i ostale usluge, kao što je sigurna trgovina i usluge nadzora iste.

Uslugu privatnog bankarstva, s druge strane, možete dobiti samo u Crnogorskoj Komercijalnoj Banci (CKB).

Još jedna od pogodnosti unutar crnogorskog bankarskog sistema, jeste da većina banaka naplaćuje simbolične mjesečne naknade za održavanje računa u iznosu od svega nekoliko evra. Održavanje računa, te standardne naknade i takse za internacionalni transfer novca, najčešće koštaju oko jednog evra, a rijetko prelaze 5 evra. 

Opšti savjeti za biranje banke

Kada ste u potrazi za bankom koja će zadovoljiti sve vaše zahtjeve, dobar je početak u startu odrediti koji tip računa vam je potreban, u skladu sa vašim potrebama, namjerama i finansijskim prioritetima.

Ukoliko ste novi u gradu, te vam je potreban račun za uobičajene usluge, poput plaćanja računa, dobra ideja bila bi da odaberete neku od najpopularnijih banaka, budući da one imaju najveći broj ekspozitura i poslovnica širom grada, te će vam biti na dohvat ruke! 

Dostupnost je faktor koji mnogi korisnici predvide, a kojeg se često sjete tek kada su u žurbi, te može biti od velike koristi ukoliko uzmete u obzir ovaj faktor pri odabiru banke!

S druge strane, ukoliko vam je potrebna specifična usluga, vaš fokus bi trebalo da bude na banku koja može da vam je ponudi, te da optimalno rješenje za vaš zahtjev. 

Zaštitni depoziti crnogorskog bankarskog sistema

Kako bi poboljšala regulaciju i sigurnost bankarskog sektora, kao i doprinijela povjerenju građana u bankarski sistem, vlada Crne Gore donela je novi Zakon o zaštiti depozita. Ovaj zakon donio je nove regulacije koji obuhvata plan zaštite depozita, za koji je vlada obezbijedila izdašan fond novca. 

Fond za zaštitu depozita ima za cilj da doprinese zaštiti potrošača, upravljanju bankarskim krizama i očuvanju finasijske stabilnosti u slučaju stečaja, bilo koje banke unutar crnogorskog bankarskog sistema. Ovaj fond garantuje isplatu u slučaju nužde, svim privatnim i pravnim licima u iznosu do 50.000 evra. 

Gotovo svi računi, uključujući i tekuće račune kao i štedne knjižice, osigurani su Zakonom o zaštiti depozita, a njime su obuhvaćeni i svi inostrani građani sa otvorenim računom unutar bankarskog sistema Crne Gore!

#3 Sve što treba da znate kada otvarate račun u Crnoj Gori

Kao što smo prethodno pomenuli, trenutno postoji 15 banaka koje operišu unutar granica Crne Gore i nude širok opseg različitih bankarskih usluga. Međutim, kako bi imali pristup ovim uslugama, najprije će biti potrebno da otvorite račun unutar jedne od njih.

Obično, postoji dva tipa računa koje možete otvoriti u crnogorskoj banci. U zavisnosti od prebivališta, te usmjerenja vaših budućih finansija u opticaju su transakcioni računi za nacionalne i međunarodne platne transakcije.

Ukoliko vam je potreban račun za plaćanja koja vršite unutar granica Crne Gore, sasvim dovoljan će vam biti račun za nacionalne platne transakcije, koje podrazumijevaju svakodnevne uplate i isplate, poput plaćanja računa ili kirije.

U drugom slučaju, kada vam je potrebno vršenje uplata i isplata van granica države, rješenje za vas predstvlja otvaranje računa za međunarodne platne transakcije.

Procedura otvaranja računa u crnogorskim bankama

Procedura za otvaranje računa u crnogorskoj banci kao fizičko lice je krajnje jednostavna, a vjerovali ili ne, jedini dokument koji će vam biti potreban jeste – pasoš.

Sva dokumentacija dostupna je na engleskom jeziku, čime je dodatno olakšan pristup inostranim građanima.

U prošlosti, postojala je opcija otvaranja računa na daljinu, međutim, danas banke zahtijevaju lično prisustvo prilikom otvaranja računa. Bitno je napomenuti, da neke banke zahtijevaju dokaz  o postojanju veze sa državom, od potencijalnog vlasnika računa, prilikom otvaranja istog.

Kada je riječ o otvaranju računa za potrebe firme, odnosno privatnog lica, procedura je nešto komplikovanija. Pored pasoša, u ovom slučaju, biće vam potrebno i nekoliko ovjerenih dokumenata (ne starijih od tri mjeseca) koje banke zadržavaju, a ponekad se zahtijeva i pečat firme.

Transfer novca unutar i van granica države

Ukoliko niste državljanin Crne Gore, korisna informacija za vas biće da je plaćanje računa i drugih naknada u okviru granica, moguće samo sa računa za nacionalne platne transakcije. Međutim, mnoge banke nude transakciju novca između nacionalnih i međunarodnih računa bez ikakve naknade. 

Ovo je naročito povoljno u slučaju da vam je potreban račun Evropske banke za vas ili vaš biznis.

#4 Ofšor bankarstvo nije opcija unutar crnogorskog bankarskog sistema

Pre 2018., bilo koje lice, nezavisno od toga da li ima ikakve veze sa Crnom Gorom, imalo je priliku da prostim pojavljivanjem u banku sa pasošem u rukama, otvori račun za tili čas! Međutim, što se više Crna Gora približavala integraciji ka Evropskoj Uniji, to se procedura za otvaranje bankovskog računa pooštravala.

Crna Gora uz svoj bankarski sistem, te brojne poreske olakšice, čini jednu od najpogodnijih destinacija za strane investicije. Ukoliko ste u potrazi za dobrom investicijom u nekretnine Crne Gore, toplo vam preporučujemo da uzmete u obzir Porto Montenegro

Crna Gora, pored toga što je savršena destinacija za investicije, može se pohvaliti i fantastičnim turističkim potencijalom, a mi vas pozivamo da dođete i sami se uvjerite u prirodne ljepote ove mediteranske zemlje i doživite nezaboravno iskustvo!