Budvanska balerina – upoznajte bronzani simbol ljubavi i odanosti

U zaleđu budvanskih pjeskovitih plaža i na samoj obali Jadranskog mora, izdigla se jedinstveno lijepa skulptura graciozne, mlade djevojke, pokreta zauvijek zaleđenog u vremenu. Ovaj nesvakidašnji spomenik nazvan je Budvanska balerina, ali se u narodu spominje i pod nazivom Statua gimnastičarke iz Budve.

Prelijepa bronzana skulptura djevojke koja zauvijek pleše, naslanja se na jednu od prelijepih plaža Crne Gore, na Mogren, gledajući direktno na zidine Starog Grada. Obje znamenitosti su veoma popularne u Crnoj Gori i turisti ih rado posjećuju, pa iskroristite priliku da tokom narednog boravka u Budvi prošetate poluostrvom i zabilježite svoju posjetu i našoj Balerini.

Gradske suvenirnice prodaju i minijaturni model statue Balerine iz Budve, pa svoju uspomenu iz Crne Gore možete uvijek ponijeti sa sobom. Međutim, prije nego što namjestite kurs ka Crnoj Gori i zaplovite Jadranskim morem, nije zgoreg upoznati se sa nekoliko zanimljivih, istorijskih činjenica vezanih za Balerinu, i nastanak spomenika mlade djevojke koja zauvijek čeka svog mladoženju mornara.

old stone house at the sea

Balerina, gimnastičarka i voljena skulptura Budve

Budva je najzauzetniji i vjerovatno najposjećeniji grad male ali izuzetno pitureskne zemlje kao što je Crna Gora, i kao što smo napomenuli u ovom gradu postoje brojne znamenitosti koje su pokrivene istorijskim i naučnim činjenicama i za koje uvijek vrijedi odvojiti vrijeme, ali ona najpopularnija i kojom se diči Budva Balerina livena u bronzi – zapravo ima nekoliko mana, prvenstveno vezanih za osobu kojoj je posvećena.

Tako se pretpostavlja da balerina iz Budve kojoj je po legendi skulptura posvećena – nije zapravo balerina jer nema jedno od glavnih obeležja baletskih plesačica, a to je specijalna suknjica za balerine.

Međutim, ukoliko pažljivo posmatrate gracioznu statuu balerine iz Budve, jasno se uočava da balerina ne samo da ne poseduje potrebnu baletksu odeću, već ne nosi nijedan komad garderobe. Zato se neki turisti i lokalci šale nazivajući skulpturu “Djevojka koja je izgubila kupaći kostim”.

Tada su lokalci prvi put počeli da oslovljavaju skulpturu balerine  kao Gimnastičarku Budve, ali ipak, prelijepa i graciozna skulptura ostala je jedna od najpoznatijih i najznačajnijih znamenitosti kako primorja i Budve, tako i čitave naše lijepe države.

Inspirativni mitovi koji stoje iza statue Balerine u Budvi

Inspiracija za skulptora Gradimira Aleksića da napravi ovako predivan i graciozan spomenik budvanske rivijere bila je jedna stara legenda. Priča koja se krije iza statue Balerina Budva je smjestila u jednu tragičnu ljubavnu priču o balerini i moreplovcu iz ovog grada.

Svakog dana ona bi dolazila do obale, čekajući njegov povratak i posmatrajući talase u nadi da će joj oni donijeti njenog voljenog. Ali, da li zbog sudbine ili loših vremena, ili zato što to tako uvijek biva u pričama koje kasnije inspirišu mnoge – mladoženja se nije vratio sa svog putovanja, i njegova nesuđena mlada umrla je od tuge, noseći sa sobom svu nadu i vjeru u njegov povratak.

Budvanska balerina smatra se glavnim simbolom grada, što uopšte nije bilo lako postići s obzirom na konkurenciju koju čine ostali važni istorijski spomjenici koji se nalaze u okviru Starog grada Budve. Ipak, i pored Crkve sv. Jovana, brojnih rimskih vila i muzeja – romantična statua Budvanske balerine osvojila je srca Crnogoraca, i postala jedan od najcjenjenijih spomenika.

old city at the sea

Šta je sa dijelom priče koji je vezan za gimnastičarku?

Budvanska gimnastičarka je, kako to uvijek biva, još jedan je od mnogih mitova koji se vezuju za ovako star spomjenik, pa ćemo, shodno tome,  pokušati da vam predstavimo neka od najčešćih vjerovanja kada je u pitanju naša Balerina.

U ovoj verziji priče o statui Gimnastičarke, Budvani su pokušali da uvežu uspomenu na nekada poznatu crnogorsku gimnastičarku, koja je tragično skončala u brodolomu negdje u prostranstvu Jadranskog mora, ali ime nesrećne gimnastičarke ostalo je nezabilježeno.

I ajkule su pronašle svoje mjesto u legendama!

Neki lokalci često spominju još jednu tragičnu priču mladog zaljubljenog para. Prema legendi, dok je dvoje mladih uživalo plivajući, iznenada ih je napala ajkula. Djevojka je uspjela da se izvuče, ali momak je ostao zarobljen u čeljustima ovog morskog predotra. Nakon ove užasne tragedije, djevojka je dolazila na obalu svake večeri, čekajući svog  voljenog da ispliva iz vode.

Ali sudbina im nije poklonila nikakvo čudo, i djevojka nije preživjela bez svog voljenog čovjeka. Kada je ona ona umrla, na mjestu tragedije, isklesana je prelijepa skulptura u znak sjećanja na čistu i pravu ljubav.

Ova priča je možda i najtačniji događaj koji je uslovio uzdizanje statue Budvanske balerine, zato što je dugo vremena blizu plaže stajala memorijalna ploča ugravirana u u kamenu sa natpisom:

U zalivu iza ovih stijena, plivajući s prijateljima, 13. jula 1935., u 22. godini, student elektrotehnike, Tomašević Stevan, skončao je kao žrtva morske nemani.

Postoji i rasprava među lokalcima kako je Budvanska balerina posvećena ćerki imućnog lokalca, koja je otišla da pliva i nikada se nije vratila. Bez obzira na to ko je inspirisao velikog Gradimira Aleksića da kreira elegantan ostatak lojalnosti i vjernosti davno izgubljenog vremena, jasno je da ona predstavlja simbol vječne ljubavi i časti, čija popularnost raste iz godine u godinu.

couple at the sea with sunset

Protrljajte statuu Balerine i ona će vam donijeti sreću

Predvan prizor Balerine probija se kroz maglu legendi i sujevjerja ali je okupan ljepotom plaže Mogren koja se nalazi sa druge strane zidina Starog grada u Budvi. Među lokalcima postoje neslaganja  o nastanku Budvanske balerine, ali nema spora oko toga da će vam trljanje ove bronzane statue doneti sreću, posebno ako ste zaljubljeni.

Na hiljade turista dolazi da se uvjeri u moći magične statue. Uglančani i svijetli delovi tijela Budvanske balerine ponosno prikazuju vjeru i očuvanje crnogorske kulture. I ograda oko statue Balerine na koju se kače katanci takođe svjedoči mnogim izgubljenim i ostvarenim ljubavima.

Bronzana statua plesačice kojoj se može posmatrati i sa pločnika budvanskog starog grada, predstavlja referencu poznate atrakcije u Kopenhagenu, te i nju, po uzoru na kopenhagensku, nazivaju Budvanska sirena.

Na ovom mjestu, zasita nevjerovatni panoramski pogled na prelijepu prirodu Crne Gore pući će vam pred očima. U blizini ćete naići na različite atrakcije, od ostataka drijevnih gradova i tvrđava, sve do hramova, istorijskih i kulturnih spomenika, gdje možete zabilježiti nevjerovatne fotografije.

Ljeto je najbolje vrijeme da posjetite ovaj predio. Nema boljeg trenutka da rezervišete neke od najboljih i najugodnijih i najluksuznijih apartmana koji će ispuniti svako vaše očekivanje, i upotpuniti jedinstven doživljaj budvanske rivijere i marine na Jadranskom moru.