Crna Gora - skriveni raj van utabane staze

Bilo da se kategorišete kao putnik koji više nego išta voli da skrene sa “utabane staze” i otkriva nove predjele, ili kao neumorni obožavalac svega što je luksuzno, nekoliko stvari imate zajedničko – uživate u skrivenom, prestižnom i jedinstvenom. Pošto smo kroz različite priče pokušali da odgovorimo na različita pitanja, od toga gdje treba da se zaputite kad posjetite Crnu Goru, šta da radite, ili gdje da odsjednete, ali sad želimo da vam uopšteno dočaramo svu privlačnost našeg malog raja. 

U nastavku ćemo vas prezentovati sa mini portretom Crne Gore, gdje ćemo dočarati njen šarm i vanvremensku harizmu, koje će vas bez sumnje osvojiti.

Montenegro coastline

Republika Crna Gora i njeno gizdavo priobalje

Kada je u pitanju Crna Gora ljetovanje na njenim obalama se uvijek nekako podrazumijevalo kod lokalaca ili ljudi iz regiona, međutim, u posljednje vrijeme se situacija umnogome izmijenila, zahvaljujući brojnim faktorima koji su učinili da Crna Gora postane destinacija koju valja obići. Među te faktore se uglavnom ubrajaju razna krstarenja Mediteranom, netaknuta priroda, kao i otvaranje luksuznog odmarališta i marine Porto Montenegro.

Sve ovo, zajedno sa nezagušenom a opet dotjeranom obalom, učinilo je da republika Crna Gora i njen šarm postanu vidljivi i poželjni kao putna destinacija za ljude širom planete. Nesputana obala i opalno plavo more su sami po sebi dovoljni da vas hipnotišu, ali ni za trenutak nemojte da mislite da kopno nije isto toliko fascinantno.

Crna Gora se posebno ponosi svojim priobalnim gradovima koji potiču još iz vremena prevlasti Mletačke Republike, ali i skrivenim uvalama i plažama koje ovakvi gradovi često posjeduju u izobilju – idealne za romantične duše i ljubitelje ljepote skrivene od pogleda, što je često odlika samo privatnih plaža.

Kada govorimo o morskom pejzažu, Crna Gora je i na tom polju spektakularna, naročito kad se uzmu u obzir oštri planinski vrhovi koji se naziru kroz oblake i tiho nadvijaju preko preko obale, kao drijevne kule stražare. Efekat “nadziranja” takođe postižu i nebrojeni srednjovjekovni gradovi duž obale, čiji zidovi su nerijetko priljubljeni uz strme litice, i često uronjene u more.

Cruise boat on the sea

Crna Gora i luksuzni odsjaj nisu više stranci

Kada je u pitanju Crna Gora turizam je ranije patio zbog manjka luksuznog smještaja u najpopularnijim priobalnim gradovima, zbog čega je u tom domenu kaskala za susjedima. Danas je situacija mnogo drugačija, budući da se duž obale nižu ekskluzivna odmarališta, među kojima svi superlativi idu Porto Montenegru, elitnoj luci za luksuzne jahte.

Pored toga što nudi najbolje vezove na nivou cijele zemlje, Porto Montenegro oduzima dah i na polju nekretnina, budući da dostupni stanovi skupocjenog enterijera uključuju i sopstvenog konsijerža i druge pogodnosti koje obuhvata jedan ekskluzivan način života.

Ako je potraga za udobnošću ono što vas pokreće, onda će vas obradovati što se u neposrednoj blizini Porta nalaze zaliv Luštica, luksuzno odmaralište koje nalikuje Portu, a koje lako možete posjetiti tokom nekog mini krstarenja gdje će Luštica biti jedno od stajališta.

Crna Gora - istorija i tradicija na granici između istoka i zapada

Još od vladavine Rimskog Carstva, Crna Gora se ponašala kao svojevrstan graničnik između istoka i zapada, zahvaljujući čemu je i njeno kulturno nasljeđe postalo upravo takvo. Istorijsko bogatstvo naše male mediteranske zemlje, u kom se miješaju nasljeđa Rima, Vizantije i Mletačke Republike, najbolje ćete upoznati preko mozaika vile rustike, fresaka u pravoslavnim manastirima, raskošnim katoličkim crkvama, elegatnim minaretima, da ne pominjemo moćnim tvrđavama duž Boke Kotorske. 

Republika Crna Gora je imala burnu i fascinantnu istoriju, naročito kada u miks uticaja različitih podneblja i kultura, dodate i 50 godina dugo komunističko nasljeđe. 

Podgorica Montenegro

Prijestonica Crne Gore - Ribnica, Titograd, Podgorica

Kada je u pitanju Podgorica Crna Gora se može pohvaliti prijestonicom koja je čak nekoliko puta mijenjala zvaničan naziv, i to prije svega zahvaljujući istorijskim prilikama koje su bile u toku. Podgorica se prvi put pominje pod tim nazivom 1326. godine, dok je prije toga bila poznata kao Ribnica, naselje pod jurisdikcijom dinastije Nemanjića.

Titograd je bio naziv koji je dat Podgorici za vrijeme pripadnosti Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, u čast tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. Nakon njegove smrti i raspada Jugoslavije, prijestonici je vraćeno ime Podgorica, a same promjene imena u ovolikom broju govore o istorijskim prilikama na tlu Crne Gore u ovom periodu. Danas je Podgorica jedna od obaveznih znamenitosti koje morate vidjeti dok ste u posjeti Crnoj Gori.

Ljubitelji arhologije će takođe imati šta da vide u okolini glavnog grada – ruševine drijevnog ilirskog grada Duklje (Doclea), sa kulturnim slojevima koji se pripisuju Rimu i Vizantiji takođe. Ovo naselje je za vrijeme Rimskog Carstva bilo sjedište episkopije, dok je danas titularno sjedište i katoličke i pravoslavne crkve.

Crna Gora je stvorena za pustolovinu

Do sad ste i sami postali svjesni da je Crna Gora mnogo više od toplih dana, kristalnog mora i sunčanja bez kraja. Naprotiv, u očima mnogih avanturista i zavisnika od adrenalina republika Crna Gora je jedna od najboljih destinacija za takvu vrstu doživljaja na Balkanu. Crna Gora raspolaže sa nekoliko predivnih nacionalnih parkova koji vrve od zaštićenih borovih šuma, ledničkih jezera, kaskadnih vodopada, strmih kanjona i dramatičnih litica na koje jedan pogled budi oprez.

Netaknuta priroda Crne Gore slobodno može stati rame uz rame sa njenim kulurnim nasljeđem u vidu drijevnih srednjovjekovnih gradova, naročito ako se osoba kojoj se boravak u prirodi ne može mjeriti sa bilo čim drugim. Bilo da se uspinjete strmom stranom do Bobotovog Kuka, ili ste spuštate duž kanjona rijeke Tare, jednog od najdubljih na svijetu, pustolov u vama će biti više nego srećan sa rezultatima.

Nakon što završite sa penjačkom ekspedicijom i raftingom, zaliv Boke vas čeka za malo kajakinga i kanuinga, što će vam otkriti cijelu jednu novu perspektivu i svijet satkan od fjordova koji ukrašavaju crnogorsku obalu. Ipak, ako vam ni to nije dovoljno, onda predlažemo čarter jahtom do odredišta koja vas najviše privlače, i istražite Crnu Goru i sve njene uvale i pećine, na talasima koji vas nose ka horizontu.