Ancient city of Budva by the water

Drevni gradovi u Crnoj Gori i utvrđenja koja morate posjetiti

Crna Gora je zemlja bogate prošlosti. Mediteran kao „centar svijeta“ bio je i ostao najpoželjnije mjesto za život pa samim tim ovo podneblje je bilo poprište mnogih ratova.Tako burna istorija uslovila je stvaranje utvrđenih gradova od kojih su neki sada najpoželjnija turistička odredišta a neki, nažalost napušteni i prepušteni zubu vremena.

Kaže se „Stavi prst u more i imat ćeš vezu sa cijelim svijetom“. To isto more povezivalo je gradove naše obale sa svjetskim lukama pa su se zahvaljujući pomorskoj trgovini razvili u važne trgovačke i kulturne centre. Ratne i trgovačke brodove koji su nekada pristajali u naše luke, od samih začetaka turizma i kruzing putovanja, dakle više od vijeka, zamijenili su turistički brodovi i jahte koji putnicima pružaju nezaboravne trenutke pri prvom susretu s našom obalom.

Smjenjivanje civilizacija, burna istorija, kulturno naslijeđe, mediteranska klima. Sve to u jednoj maloj Crnoj Gori koja vam pruža priliku prošetati se vjekovima ali i biti saučesnik u stvaranju njene budućnosti.

Pred vama je kratki vodič uz more, utvrđenim gradovima koji će vaš boravak u Crnoj Gori učiniti interesantnijim, uzbudljivijim i poželjet ćete se vratiti.

Utvrđenja na crnogorskom primorju – Lanterne prošlosti

Teritorija Crne Gore je oduvijek bila ispresjecana važnim trgovačkim putevima i upravo zbog svoje pozicije bila je na meti osvajača.O toj strateški važnoj poziciji svjedoče utvrđenja koja su se gradila na vrhovima planina, brda, uzvišenja ali i na poluostrvima i rtovima. Utvrđenja sagrađena u različitim vremenskim periodima djelimično su sačuvana a do njih vode putevi i staze.

Te kamene lanterne prošlosti pričaju o boravku Ilira, Rimljana, Turaka, Mlečana I Austro-Ugara na teritoriji današnje Crne Gore

View from the land looking at Gorazda Fortress

Oklopljeni For Goražda

Oklopljeni For Goražda sastavni je dio Tvrđave Boka Kotorska koja je 114 g za vrijeme Austro-Ugarske, vladavine štitila teritoriju Monarhije od napada sa mora ali i iz pravca Crne Gore.

For Goražda u sklopu pojasne tvrđave objedinjavao je sve uslove za samostalan život i odbranu. Osmatračnice, magacini, liftovi za dopremanje municije, mehanizmi za pokretanje topova, žičana ograda, zaštitni rov. Građena od fino tesanog kamena imala je prilaz preko lančanog mosta. Ulaskom unutra još se mogu prepoznati prostorije korištene od strane vojnika. Potpis na zidu, urezan datum, napušteno stražarsko mjesto… svjedoci su trenutaka provedenih u ovom Foru daleko od porodice u nekim ratnim uslovima.

Ova kamena lanterna prošlosti nalazi se na uzvišenju iznad prevoja Trojica, nadomak Kotora i Tivta. Djelimično ukopan i prekriven niskim rastinjem pravo je otkriće za ljubitelje istorije. Do ove nekada strateške tačke, a sada predivnog vidikovca lako je doći. Iz pravca Porto Montenegra vodi stari put ka Cetinju, dovoljno je pratiti putokaz i već ste tu. Predivna građevina, lijepa priroda i pogled koji očarava.

For Mamula

For Mamula se nalazi na otočiću Rondine ili Lastavica pred sam ulaz u Boku Kotorsku. Sagrađen 1853.g. namjenjen je spriječavanju ulaska neprijatejskih brodova u zaliv a dobio je ime po generalu Lazaru Mamuli. Zajedno sa Forovima Arza i Punta Oštro, Mamula je predstavljala prvu odbrambenu liniju južne zone Tvrđave Boka Kotorska..

Višespratna kula, kazamati, kuhinja, sanitet, sanitarni blokovi, skladišta, vježbališta… sve u okviru ovog Fora omogućavalo je dugotrajne boravke vojnika na otoku, život ali i borbu. Nekoliko puta For Mamula je bio napadnut sa mora i djelimično oštećen.

Prvobitnu ulogu odbrane već u Prvom Svjetskom ratu Mamula zamjenjuje ulogom zatvorskog utvrđenja. Na ovom otoku 1918.g. bili su zatvoreni austrougarski mornari koji su digli pobunu u Boki Kotorskoj na brodu “Sankt Georg”. Zatvor je mogao primiti nekoliko stotina zatvorenika, a tu ulogu Mamula je zadržala do kraja Drugog Svjetskog rata.

Više od pola vijeka otočić Mamula je izletište na kojem uz jata galebova možete uživati u ljepoti mora ali i diviti se graditeljstvu XIX vijeka.

Niti jedno utvrđenje na teritoriji Crne Gore nije bilo tako inspirativno za snimanje filmova kao što je prirodna scenografija Mamule. Scene snimane na ovom otočiću gledamo u filmovima “Kampo Mamula”, “Papillon” i mnogim drugim.

Do Fora Mamula dolazi se brodićem.

Zrikavci, galebovi i valovi prekidaju tišinu, a tajne istodobno pretvarajući tajne ovoga mjesta u morsku simfoniju.

Baterija-For Jaz, poznatija kao Mogren

Ovo Austro-Ugarsko utvrđenje, For, smješteno je na rtu Mogren na okomitoj stijeni. Od 1860.g. u sklopu je odbrambene zone Budve nekada važnog trgovačkog centra a sada jednog od najposjećenijih gradova na istočnoj jadranskoj obali.

For Jaz, poznatiji pod imenom Mogren, važno je izletište za Budvane ali i goste koji žele uživati u predivnom pogledu na Budvu, otok Sv Nikole, plažu Jaz i predivno Jadransko more.

Do ovog mjesta se može doći stazom koja kroz mediteransku vegetaciju vodi od plaže Mogren ali isto tako od magistrate se odvaja put koji vodi tačno do ulazne kapije ovog nekada važnog strateškog punkta. Zidine sa puškarnicama, bunkeri, tornjevi, topovske platforme i skladišta sačuvani su djelimično ali opet dovoljno da nam dočaraju vrijeme borbi, pobuna i primirja.

Bay Budva Fortress by the water

Haj – Nehaj fortress – Montenegro castle of a funny name

Haj -Nehaj

Na visini od 231 metra nadmorske visine na brdu Haj Nehaj nalazi se napušteno utvrđenje prvi put pomenuto u dokumentima 1542.g.pod imenom “Fortezza de Spizi”.

Prvobitno utvrđenje koje su Mlečani sagradili na tom mjestu u 15. vijeku postaje strateški važna pozicija. Stalni garnizon sastojao se od samo dva vojnika i jednog artiljerca ali u najtežim trenucima ovo utvrđenje je primalo do 900 osoba. Tvrđavu su nekoliko puta renovirali, a u kasnijem periodu prilagođavali odbrani od vatrenog oružja – okruglim kulama koje su u isto vrijeme služile i kao skladišta baruta.

Kasnije pod Turskom, a na kraju pod Crnogorskom upravom, ovo utvrđenje svjedok je života na ovom dijelu naše obale ali i arhitekture koja se mijenjala vjekovima.

Ostaci cistjerne za vodu, stambenih objekata ali i kula stražarnica za odbranu još uvijek se mogu vidjeti ali samo ako se odlučite na jednu malo zahtjevniju šetnju kamenom stazom do ulazne kapije koja vas dalje vodi ulicama izmedju davno napuštenih objekata.

Prije same izgradnje utvrđenja na samom vrhu brda još u 13. vijeku sagrađena je crkva Svetog Dimitrija koja je, kao i mnoge druge crkve na našem primorju imala dva oltara –pravoslavni i katolički koji su se ravnopravno koristili obzirom da je oduvijek postojao sklad među stanovnicima različitih vjeroispovjesti.

Smještena na vrhu brdašca, napuštena tvrđava čeka rijetke posjetioce i zaljubljenike divnih zalazaka.

Utvrđeni gradovi na crnogorskoj obali

Gradovi na crnogorskoj obali igrali su važnu ulogu ratovima i trgovini, prvo na Mediteranu a kasnije i širom svijeta. Smješteni na rtovima, u uvalama, zalivima i na uzvišenjima, vjekovima su predstavljali dragulje čuvane među zidinama.Tradicija, kultura, trgovina, zanati, pomorstvo… činili su da ti isti gradovi budu na meti neprijatelja nekada, a sada na mapama važnih destinacija koje se moraju posjetiti.

Tvrđava Kotor – Grad u zagrljaju kamena i mora

Od svih gradova na Crnogorskom primorju najistaknutije mjesto, kada je arhitektura u pitanju, pripada Kotoru. Gradu na vodi, gradu pod malim brdom San Giovanni, gradu kojeg štite bedemi dugački 4,5 km. Lovćen s jedne, Pestingrad s druge strane a Vrmac s one strane od mora, čuvaju Kotor od pogleda, napada ali i bura i vjetrova.

Najvrijednija zaštita grada, vjekovima stvarana, jeste fortifikacija Kotora, zidine koje prate konfiguraciju tla, penju se do 280 mnv, gdje se nalazi samostalna tvrđava koja nosi ime samog brda San Giovanni, zatim puškarnice, kule stražare, bastioni , bistjerne za vodu, pozicije ali i unutrašni bedem koji fizički odvaja grad od gornjeg dijela utvrđenja koji je bio rezervisan samo za vojsku.

Koliko su moćne zidine u prošlosti bile važne, govori podatak da Kotor nikada nije bio osvojen u toku borbe. Ratova je bilo oduvijek pa se predpostavlja da se i u doba Ilira, da bi se sačuvalo stanovništvo, na samom vrhu brda nalazila ilirska gradina. Kasnije dolazi do naseljavanja aluvijalne zaravni i postepene gradnje zidina oko grada ali i oko samog brda . Za vrijeme uprave Venecije kotorske zidine bivaju ojačane, a u srednjevjekovnom statutu grada postojali su posebni članovi koji su određivali kako čuvati i sačuvati ovo remek djelo arhitekture stvarano vjekovima.

Tvrđava Kotor je od Porto Montenegra udaljena svega desetak minuta vožnje. Brodićem, ipak, ljepši je prilazak gradu u zagrljaju mora i kamena.

Budva – Od emporijuma do turističkog bisera

Najstariji grad na našoj obali plijeni svojim izgledom.

Smještena na poluotoku, Budva je pravi mediteranski gradić kojeg je oblikovalo more i istorija. Skladne građevine bile su domovi trgovaca, pomoraca, ribara, ali i bogatih učenih ljudi koji su svoja zapažanja bilježili u knjigama. Svi ti redci davno osušenog mastilla, pričaju nam priču o jednom pravom malom urbanom centru.

Da bi svoj grad zaštitili Budvani su dizali moćne zidine. Fragmenti bedema sa ulaznom kapijom u kiklopskom stilu govore nam da se prvobitni grčki emporijum sastojao od civilnog naselja i akropole. Akropola je bila na dominantnom mjestu u gradu, tamo gdje je sada Kaštio Sv Marije sada poznatiji kao Citadela. Na bedemima su vidljive dogradnje i prepravke, rađene kroz vjekove, što samo svjedoči o tome koliko je bilo važno sačuvati grad.

Osim moćnih zidina grad je čuvala i vjera. Otkriveni temelji bazilike iz V vijeka svrstavaju Budvu u red “ episkopskh gradova”, dok crkva Santa Maria in punta dočarava onu Budvu prepunu čuda.

Ulcinj – grad gusara

Grad Ulcinj dominira malom uvalom nad pješčanom plažom s jedne, a sa druge strane primorski borovi nadvijaju se nad morem, što ovaj dio crnogorske obale čini neponovljivim doživljajem Mediterana. Mirisno i romantčino sada, a nekada je opasnost vrebala upravo iz te iste uvalice.

Sama činjenica da je u prošlosti bio grad gusara, već u startu izaziva pažnju posjetilaca.

Počnete li govoriti o još daljoj prošlosti i prvom pomenu grada 168.g.pne, pa još dalje do arheoloških artefakata koji svjedoče o naselju s kraja V vijeka pne, interesovanje za Ulcinjom postat će ravno zajubljivanju u ovaj gradić.

Arhitektura stambenih objekata otkriva nam vezu istoka i zapada, zidine I utvrđenja govore o burnim danima a šetnja utvrđenim gradom upoznaje nas sa životom uz more. Zakoni onog vremena kada su galije i jedrenjaci sa strahom plovili pred ulcinjskom obalom još uvijek odjekuju ulicama i kulama.

Na krajnjem jugu naše obale čeka nas Ulcinj.

Herceg Novi tvrđava – grad od skalina

Herceg Novi osnovan kao Sveti Stefan, na samom ulasku u Boku Kotorsku, od samog početka suočen je s opasnostima koje su dolazile s mora. Da bi se grad zaštitio pristupilo se izgradnji zidina i kula koje dominiraju gradom ali i samim zalivom.

Kanli kula je izgrađena za vrijeme Turske uprave gradom. Obavijena je velom tajni o dešavanjima u tom zdanju koja je služilo kao zatvor, stoga i samo ime koje u prevodu znači Krvava kula.

Forte mare je kula koja se nalazi na samoj obali dok je Španjola na uzvišenju iznad urbanog jezgra Herceg Novog i nekada je nazivana Gornji grad.

Mezzaluna i Torra takođe su odigrale važnu ulogu u odbrani grada koji je bio na meti onih koji su željeli kontrolu nad ulaskom u zaliv.Grad tvrđava, grad skalina, grad cvijeća i festival – sve to je Herceg Novi tvrđava.

Petrovac – Kastel Lastva

Nekada malo primorsko ribarsko naselje u uvalici.

Dva reda kuća rađenih u tipičnom Mediteranskom stilu pred plažom crvene boje.

Dva otočića Katič i Sveta Neđelja sa zapadne, a Paštrovačka gora sa istočne strane.

Petrovac, nezaobilazno je mjesto susreta, dobrog ljetnog provoda na festivalima koji se pamte.

Rimski mozaici, srednjevjekovna arhitektura, moderne građevine smještene su u jednoj maloj uvalici u podnožju Paštrovačke gore.

Ljeto kao košnica a zima mirna i tiha. Samo valovi i lokalno stanovništvo koje prepričava o vrijednostima ovog malog mjesta.

Nekada se Petrovac nazivao Kastel lastva zbog malog utvrđenja koje se nalazi na rtu, pred hridima zahvaljujući kojem je dugo odolijevao napadima s mora. Sada je to malo utvrđenje već turistička atrakcija koja mami znatiželjne turiste ali i filmske kamere.

Samo tridesetak minuta vožnje od Porto Montenegra i možete uživati u Petrovcu i odsjaju sunca kako se prelama preko otočića.