Istorija Crne Gore – putovanje kroz istoriju Vašeg drugog doma

Istorija Crne Gore fascinantna je. Smjenjivanje civilizacija na teritoriji Balkana uslovilo je bogatstvo koje sada ima jedna mala zemlja .

Svaki djelić Crne Gore s ponosom čuva materijalne i nematerijalne dokaze o vremenima koja su davno za nama.

Otkriti Crnu Goru, onakvom kakva zapravo jeste, moguće je upoznavanjem njene istorije.

Storm above the sea

Zbog čega je važno znati istoriju Crne Gore?

Upoznati istoriju neke zemlje znači upoznati ljude. S druge strane upoznavajući ljude saznaćete njihovu istoriju.

Istorija se uči kroz priču, pjesmu, životne navike, oblačenje, ishranu, arhitekturu. Istorija se zavoli u onom trenutku kada uspostavivši vezu sa prošlošću cijenite sadašnjost.

Marina Porto Montenegro sa ostalmi sadržajima ovog luksuznog kompleksa, može biti vaš drugi dom koji će vam otkriti ljepotu življenja na ovim prostorima. Istorija i bogato kuturno nasljeđe naša je inspiracija za vaš ugodniji boravak.

Crna Gora – istorija i ime

Duklja, Zeta, Crna Gora imena su naše države kroz vrijeme.

Ime Duklja proizilazi od imena najznačajnijeg urbanog centra iz perioda Rimske vladavine. Bio je to Rimski municipijum zaštićen bedemima i kulama. U centralnom dijelu grada nalazio se forum, bazilika i druge važne građevine. Ime grada potiče od ilirskog plemena Dokleati koji su naseljavali centralni dio teritorije sadašnje Crne Gore. Zna se da je postojala neka vrsta države imena Duklja u IX vijeku, kneževina o čemu svjedoči pečat dukljanskog kneza Petra.U književno-istorijskom djelu “Ljetopis popa Dukljanina” opisan je pregled istorije dukljanske države političke prilike, vladari te društveni život.

Ime Zeta, naša država nosi od XIII vijeka. Do druge polovine XIV vijeka teritorija Zete se mijenjala što je bio rezultat burnih dešavanja o čemu opet svjedoče price i legende koje opisuju vladare, svece ali i trgovce i ratnike.

Sredinom XV vijeka najvjerovatnije zbog svog izgleda, visokih  planina  prkrivenih gustom tamnozelenom vegetacijom, ova mala balkanska država dobija novo ime Crna Gora.

Ilirski i Rimski pečat

Na teritoriji današnje Crne Gore, davno, pne, živjelo je više ilirskih plemena.Ardijeji, Enhelejci, Labeati, Dokleati, Pirusti i Autarijati. O njihovom životu svjedoče mnoga arheološka nalazišta a legende o postanku i životu Ilira ogledaju su se kroz vjerovanja do današnjih dana.

Istorija Za vrijeme Rimskog carstva teritorija Crne Gore ulazi u sastav carske provincije Dalmacije. U priobalnoj zoni Rimljani formiraju naselja rimskih građana. Dva važna rimska puta presjecaju  crnogorsku teritorije . O duhovnom životu na teritoriji Crne Gore u doba rimskog carstva, govore  nam natpisi, spomenici, mozaici, ostaci građevina, nakit, oružje.

Costal town in the bay

Dolazak Slovena

Druge polovine VI vijeka Sloveni, obrazujući plemenski savez sa Avarima, prodiru na Balkansko poluostrvo. Avari, invazivni osvajači, sukobljavaju se sa Vizantijom, Slovensko-Avarski savez se raspada, Avari se vraćaju a Sloveni naseljavaju Balkan.

Pred najezdom Slovena, jedan dio romanizovanog stanovništva sklanja se u primorske utvrđene gradove a drugi odlaze na visoke planine.

Naselivši Balkan pod uticajem Vizantije, Sloveni obrazuju čvrste plemenske saveze iz kojih proizilaze buduće države Hrvatska, Raška, Duklja I druge.

 Južni Sloveni primaju Hrišćanstvo dolaskom na novu teritoriju.

Duklja

Veoma važan trenutak u našoj istoriji jeste stvaranje prve države koja nosi naziv Duklja.

Arhont Petar je prva ličnost koja se pominje iz tog prvog perioda postojanja kneževine čija se oblast prostirala između Boke Kotorske, rijeka Bojane, Zete, Morače, Pive i Lima.

Krajem X i početkom XI vijeka, pod upravom kneza Vladimira teritorija se širi. Već 1077. Duklja postaje kraljevina, i kao takva jedna je od prvih samostalnih država na Balkanu.

Zeta

Tokom uspona Raške države od XII do XIV vijeka Zeta, ulazi u njen sastav.

Zetom su upravljali prestolonaslijednici Nemanjića “ Mladi kraljevi”.

Primorski gradovi su uživali svoju autonomiju i imali svoje statute. Najvažniji je bio Kotor, privredni i kulturni centar.

Kultura je bila pod uticajem Hrišćanstva tako da su najvažnije građevine bile crkve i manastiri koje još uvijek krase freske iz tog perioda. Književna djela stvarana tada čuvaju se u riznicama, bibliotekama i muzejima i važan su svjedok kulturnog razvoja Crne Gore zvane Zeta.

Town in the bay

Otomansko poglavlje u istoriji Crne Gore

Drugu polovinu XIV vijeka na Balkanu obilježili su osmanski vojni pohodi.

U kraljevini Zeti  Balšići se osamostaljuju, stiču ugled ali žele veću teritoriju. Nekoliko puta pokušavaju osvojiti Boku Kotorsku i Kotor ali bezuspješno.

Jedan dio Boke Kotorske od 1420.g. pod upravom je Mletačke republike i postaje važna pomorska trgovačka luka.

Vlast u Crnoj Gori preuzimaju članovi dinastije Crnojević i za vrijeme njihove vladavine Crna Gora dobija štampariju i prvu štampanu knjigu kod Slovena.

Mehmed II počinje osvajanje Balkana i 1496.g. pod osmansku vast pada Crna Gora. Uvode se dažbine kojima se crnogorci suprotstavljaju kao i prisilnoj službi u osmanskoj vojsci.

Crnogorci stvaraju plemenske organizacije koje preuzimaju ulogu zaštite interesa porodica i bratstava u Crnoj Gori.Važnu ulogu u životima Crnogoraca u tom periodu igrala je Cetinjska mitropolija. Na čelu je bio Vladika koji je okupljao crnogorska plemena u borbama protiv Osmanlija.

Otomanska vladavina i prevrat

Turci su uspjeli ostvariti kontrolu nad Crnom Gorom međutim upornost i hrabrost Crnogoraca rezultirala je povlačenjem turske vojske. Nepristupačan i nepoznat teren išao je u korist domicilnom stanovništvu.

Cetinjski manastir, kao centar duhovne vlasti u Crnoj Gori, nekoliko puta opljačkan i spaljen, uspio je zaustaviti islamizaciju stanovništva koja je zbog čestih ratova i loših uslova života bila izražena posebno u selima.

Vjekovi prolaze, borbe se nižu i konačni obračun 1875.g. rezultira pobjedom Crnogoraca, osvajanjem i pripajanjem novih teritorija.

Kada je u pitanju novija istorija Crna Gora na Berlinskom kongresu 1878.g. postaje nezavisna.

Balkanski ratovi

Kada je u pitanju Crna Gora, turbulentni događaji tokom istorije su uzrokovali da zemlja jako dugo vremena nije bila u miru. Rezultat toga je bilo siromaštvo među stanovništvom a ekonomski uspon omeo je novi rat.

Crnogorci udruženi sa Srbima, Bugarima i Grcima u nastoje konačno protjerati Turke sa Balkana. Balkanski ratovi obilježili su period od 1912-1913 . godine.

Tokom ovih ratova Crna Gora je uspjela da zauzme Bijelo Polje, Berane i Plav, što je prvi put za 500 godina da se približila granicama Srbije. Ovo je takođe i period kada je unija između Crne Gore i Srbije prvi put predložena i svesrdno podržana od strane kraljevskih porodica obje zemlje.

Ferry boat

Svijetski ratovi, Jugoslavija i uvod u modernu istoriju Crne Gore

U Prvom  Svjetskom ratu Crna Gora se borila na strani Srbije i saveznika. Nakon rata 1918.g. Crna Gora postaje sastavnim dijelom Kraljevina Srba, Hrvata I Slovenaca, kasnije  Kraljevine Jugoslavije.

Ovo ujedinjenje bilo je važno jer prvi ut u istoriji Južnih Slovena oni žive u zajedničkoj državi.

Na samom početku javljaju se krupni politički ali i ekonomski problemi. Teritorija Crne Gore postaje sastavni dio Zetske banovine a ime Crna Gora se povlači iz službene upotrebe.

Ubrzo još jedan rat. Drugi Svjetski rat. Crna Gora se našla u Italijanskoj okupacionoj zoni. Trinaestojulski ustanak u Crnoj Gori bio je jedinstveni događaj u Evropi jer je to bio prvi masovni ustanak koji je oslobodio tri četvrtine okupirane teritorije. Nakon Italijanske kapitulacije,Crnu Goru zaposijeda Njemačka vojska.

Drugi Svjetski rat završen 1944.g. odnio je velike žrtve.

Komunistička federativna republika Jugoslavija je formirana ubrzo nakon završetka rata. 

Josip Broz Tito postaje doživotni predsjednik čija je želja bila da u novooformljenoj državi nijedna nacija nema prvenstvo, već će svi biti jednaki. U ovom okruženju, Crna Gora je postala jedna od 6 republika, zajedno sa Srbijom, Makedonijom, Hrvatskom, BiH i Slovenijom.

Nakon Titove smrti 1980.g. u ovoj jedinstvenoj I ekonomski jakoj državi počinju problem koji dovode do raspada i osamostaljivanja republika.

Moderna istorija Crne Gore i njena samostalnost

Moderna istorija Crne Gore, prije svega period nakon raspada Jugoslavije, je vjerovatno najburniji period iz crnogorske istorije. Sa bivšim republikama koje su polako odlazile svaka svojim putem, Miloševićevim režimom, krvavim ratom u Bosni i NATO bombardovanjem, Crna Gora je i dalje pokušavala da se izbori i oformi svoj jedinstveni nacionalni identitet.

Crnogorci, na referendumu 2006. godine glasaju otcijepljenje od Srbije, i Crna Gora postaje nezavisna država.

Porto Montenegro i nova istorija Crne Gore

Istorija je naša najveća inspiracija.

Materijalno i nematerijalno kulturno nasljeđe Crne Gore naše su vodilje kada je arhitektura, dizajn ali i kulturna i gastro ponuda u pitanju.

Nadamo se da ćete i vi naći način da se zaljubite u Crnu Goru – njenu istoriju, njenu prirodu i njenu snagu. Nadamo se da će vas to inspirisati da pružite šansu Porto Montenegru kao vašem drugom domu!