A side of the boat.

Istorija jahti - od broda do jahte kakvu danas poznajemo

Neki bi rekli da su sve jahte brodovi, ali da nisu svi brodovi jahte, i bili bi u pravu. Drugi, opet, bi rekli da je jahta brod napravljen za uživanje, i da se ne može tek tako klasifikovati na osnovu veličine, težine i dizajna, i oni bi takođe bili u pravu. Kako to može biti? Ove dvije naizgled kontradiktorne izjave su obje tačne, a evo i zašto.

Istorija jahti je kompleksna, zbog čega različita gledišta pozivaju na različita mišljenja, ali da bi bolje razumjeli prijethodne izjave, potrebno je da se se upoznamo tradicionalnom istorijom jahti i njenim počecima, kao i sa načinom na koji ih percepiramo danas.

Prošlost jahtinga i njegovo porijeklo

Često se kaže da jahtu možete prepoznati na prvi pogled, što uslovno rečeno nema veze sa veličinom, težinom, dizajnom, izgledom kabina, kormilom ili motorom, jer suštinski gledano, te stvari nisu važne. Ovo zapravo znači da je naše viđenje jahte stvar percepcije, vrijedan imetak vlasnika koji služi rekreaciji i najčistijoj formi hedonizma.

Prva jahta je napravljena od strane Holanđana u 14. veku, koji su u to vrijeme revnosno koristili male i brze brodove kako bi gonili pirate, krijumčare i druge kriminalce, pa se u jednom momentu izrodila ideja da su ovi brodići zapravo idealni za isplovljavanje radi užitka i slavlja. Ovo se prije svega odnosi na bogate trgovce i vlasnike brodova koji su na ovaj način željeli da obilježe sklapanje uspješnih poslova ili završetak trgovinskih ekspedicija.

Riječ jahta je nastala od holandske riječi “jaght”, i  veoma brzo po svom nastanku je postala statusni simbol i luksuzan privjezak ljudu koji su to mogli da priušte, međutim nastanak jahte nije automatski značio i nastanak graditelja jahti. To je nešto drugačija priča.

A small and fast yacht.

Jahte i kraljevski korjeni

Za popularizaciju posjedovanja jahti zapravo je odgovorna jedna kraljevska ličnost. Čarls II od Engleske je proveo 10 godina u izgnanstvu u Holandiji, prije nego što je povratio engleski tron sredinom 17. vijeka. Holanđani su, neposredno prije povratka u Englesku, napravili ogromnu proslavu u njegov čast i tom prilikom mu poklonili veliku luksuznu jahtum, sa posadom koja je brojala čak 20 ljudi.

Ime jahte je bilo “Mary” i kralj je uživao da na njoj plovi duž Temze, a zahvaljujući ovoj novootkrivenoj ljubavi prema ovim elegantnim brodovima, kralj je počeo da se interesuje za navigaciju i mornaričku arhitekturu, pa je za života izgradio preko 20 jahti. Ovaj momenat se u istoriji obilježava kao djelanje prvog graditelja jahti.

Jahting je nakon ovoga dugo smatran za sport kraljeva, a tokom 19. vijeka je već omogućeno i učešće onih koji nisu bili plave krvi, pa je tako svjetska bogata elita počela polako da formira prve jahting klubove, i samim tim otvorila vrata jednoj potpuno novoj, jahting industriji.

A larger luxury yacht.

Kako razlikovati jahtu od broda?

Na osnovu onoga što nam je poznato iz istorije jahtinga, jasno je do sad da jahta jeste nastala od broda i po definiciji spada u brodove, ali ono što se sigurno može zaključiti, jeste da nije u pitanju običan brod. Riječ je o brodu koji je napravljen radi rekreativne plovidbe, bez nekog posebnog cilja i misije. Sad, pošto smo prijethodno napomenuli da jahta ne može da biti definisana veličinom, neki moderniji izvori u svijetu jahtinga kažu drugačije.

Na primjer, što je brod veći i što skuplje izgleda, veća je vjerovatnoća da će se ubrojati među jahte, i to one ekskluzivne. Tako recimo, sve što je duže od 12 metara se smatra jahtom, što je neka gornja granica, a pravo izazov je bilo odrediti donju. Zbog toga su neki eminentniji vlasnici jahti na osnovu svojih parametara riješili da donja granica za jahtu bude 10 metara. Budući da je ova skala poprilično proizvoljna, okrenućemo se jednom apstraktnijem, ali opet istančanijem metodu prepoznavanja jahte – stav ili utisak koji jahta ostavlja.

 

Ultimativna razlika je u utisku

Može se reći da utisak jahte nije rezervisan samo za one najskuplje, već je više riječ o kombinaciji faktora, koje je generalno lako kolektivno uočiti, ali malo teže pojedinačno. Jedan od tih faktora je definitivno izgled, što se kotira kao lični utisaka, međutim i dalje je esencijalna kad želimo da definišemo izgled jahte.

Lak je još jedna stvar koja se računa, i po kvalitetu i po količini u kojoj je primjenjen. Više je uvijek bolje, i konačni finiš mora biti blistav, jer je sjajni trup obavezan, kao i blještavi elementi, elegantne linije, uglovi zastavica itd. Lak takođe zavređuje visoku stilsku ocjenu, ali generalno su sve inovacije po pitanju jahti dobrodošle, posebno kada je dekoracija u pitanju.

Zanimljivo je što privatnost nije odlučujući faktor, a oni koji jesu i koji mogu biti presudni su zapravo sami vlasnici i vrijeme.  Kako? Pa, faktor vlasnika je apstraktniji, ali summa summarum je da vi kao vlasnik jahte, treba da budete u mogućnosti da prenesete svoj vlastiti stav na sopstveno plovilo.

A značaj vremenskog faktora? Isto kako pažljivo održavanje, ulaganje i konstantna nadogradnja mogu pretvoriti čamac u jahtu, tako i konstantno zanemarivanje može jednako lako pretvoriti jahtu u brod, u čemu je oslikan cjelokupan faktor vremena.

Zbog toga je pozitivno što su današnje luksuzne marine, kao što je naša Porto Montenegro marina, prilagođene isključivo vašim i potrebama vaše jahte, nudeći vam brojne ponude vezova kao i kraljevski tretman samog plovila, tako da kao vlasnik dobijate svu pomoć koja vam je potrebna. Na ovaj način možete uvijek da krstarite vašom jahtom bez opterećenja!