Tokio city

Istorija modnog brenda Kenzo – fascinantna priča o stvaranju modnog giganta

Kenzo Takada, jedan od najuglednijih modnih dizajnera i osnivač modnog brenda Kenzo je preminuo ove godine, a za sobom je ostavio pravo modno carstvo koje se, pored kvalitetnog dizajna, odlikuje po svojim čvrstim kulturnim i etičkim stavovima.

Više od 50 godina, Kenzo brend zastupa i proizvodi garderobu i modne detalje koji zastupaju prirodne motive i promovišu kulturni diverzitet. Od osnivanja brenda, pa sve do danas Kenzo je uspješno održao status simbola kada je u pitanju promovisanje revolucionarnih dizajnova i eklektične estetike pomoću čega ovaj brend pruža autentičnost po kome je prepoznatljiv.

Takeda je svoje modno carstvo sagradio relativno brzo, uprkos činjenici da su njegove šanse za to bile veoma niske zbog njegove anonimnosti u svijetu modne industrije.

Istorija Kenzo brenda je bajkovita priča o modnom carstvu koje je izgrađeno sa idejom o visokim moralnim vrijednostima i služenju ispravnim etičkim načelima koja može biti poučna budućim generacijama, naročito kada je riječ o istrajnosti i dosljednosti u svojim odlukama.

U ovom tekstu, saznaćemo više o korijenima Kenzo modnog brenda, njegovoj istoriji, razvitku i utemeljenju na ostvarenoj i teško dostižnoj svjetskoj modnoj sceni.

Fashion show, camera

Začetak Kenzo brenda – svi putevi vode u Pariz

Kenzo Takada je rođen 27. februara 1939. godine u gradu Himedži u japanskoj regiji po imenu Kansai, a studije je završio na modnom fakultetu “Bunka” u Tokiju.

Na studijama dolazi na ideju da osnuje brend koji će biti inspirisan preplitanjem evropskih i istočnjačkih dizajnova koji će, na taj način, promovisati kulturni diverzitet i multikulturalnost.

Takeda je obišao čitav svijet kako bi se upoznao sa običajima različitih kultura kao i njihovom tradicijom čije će detalje kasnije inkorporirati u svoje modne komade, što je postalo i zaštitni znak po kojem je kompanija Kenzo i dan danas prepoznatljiva.

Kenzo Takeda se penzionisao u 1999. godini iz privatnih razloga, a vođstvo nad Kenzo brendom je povjerio Roju Krejberg i Žilu Rozijeru.

Od 2008. pa sve do 2011. godine, kreativni direktor Kenzo brenda je bio Antonio Maras, međutim, njegovi bliski saradnici i zamjenici Kerol Lim i Umberto Leon su bili najviše zaslužni za to što se Kenzo brend proslavio u krugovima visoke mode.

Najpoznatiji su detalji koje je ovaj čuveni dvojac smislio su  Kenzo tigar i i svjetlucave “zle oči” koji su doprinijeli validaciji ovog brenda. A ovim potezom, je i sam Takeda dobio validaciju da je svoju viziju ostavio u rukama ljudi koji u potpunosti razumiju njenu suštinu i njene vrijednosti.

Logo Kenzo brenda i unikatan Kenzo tigar

Karol Lim i Umberto Leon su odlučili da redizajniraju logo brenda i da uvedu neke od promjena. Iako su se isprva plašili da će zbog toga doživjeti loše reakcije publike i klijenata širom svijeta. Ipak, ovaj dvojac je odlučio sprovede svoje odluke i tako je rođen, sada već čuveni, Kenzo tigar koji je postao i zaštitni znak ove kompanije.

Kenzo tigar je detalj koji se danas može vidjeti na mnogim svjetskim ličnostima, a mnoge ličnosti, poput Mišel Obame, žene bivšeg predsednika SAD-a, Baraka Obame, su izjavile da im je ovaj brend jedan od omiljenih, upravo zbog toga.

Iako sam logo kompanije Kenzo se sastoji od boldovanih i jasno štampanih slova, vizeulni identitet ovog brenda se u velikoj mjeri povezuje upravo sa Kenzo tigrom koji je postao zaštitni znak ove kompanije.

Kenzo tigar je na komadima Kenzo garderoba uglavnom prikazan na tamnijoj pozadini dok su njegove konture ofarbane u različitim bojama u zavisnosti od stila, dizajna  materijala. Zvaničan Kenzo logo se takođe koristi kao dekoracija odijevnih komada, a on predstavlja spoj istoka i zapada, tradicionalnog i savremenog učenja i originalnosti.

Prvobitni logo Kenzo kompanije je bio ukrašen cvijetnim detaljima koji su jasno prenosili suštinske vrijednosti koje ovaj modni brend zastupa, odnosno slavljenja prirode. Međutim, Kenzo brend se, kako je vrijeme prolazilo, izgradio i kao modna kompanije za odvažne pojedince visokog stila, a tu poruku Kenzo tigar šalje na odličan način.

Veličanje prirode i multikulturalizam – vrijednosti modne kuće Kenzo

Od začetka kompanije, pa sve do dan danas, sve Kenzo kolekcije su inspirisane prirodom. Upravo to je jedno od glavnih načela ove kompanije. U 2019. godini Felipe Oliveira Baptista je preuzeo ulogu kreativnog direktora Kenzo brenda i nastavio filozofiju Kenza Takede tražeći inspiraciju za buduće kreacije u veličanstvenosti prirode.

Budući da je zaštitni znak ove modne kompanije tigar, Baptista je odlučio da kontaktira Svjetski Zavod za Zaštitu Životinja (WWF) sa idejom o partnerstvu koje će doprinijeti širenju svijesti o ugroženim životinjama kroz unikatne odijevne komade. Kenzo kompanije je donirala 10 dolara od svake prodaje garderobe iz ove linije, WWF-u.

Ovim potezom, Felipe Baptista je uspješno utemeljio Kenzo brend kao modnu kuću kojoj je stvarno stalo do prirode i koja se maksimalno zalaže da skrene pažnju na važnost očuvanja eko sistema.

Od 1980-ih godina prošlog vijeka, Kenzo je proširio svoju proizvodnju na različite modne grane za žene, djecu i muškarce, a proizvodi se čak i Kenzo parfem.

Pored garderobe koja je inspirisana detaljima iz prirode, Kenzo se takođe odlikuje time što su komadi njihove garderobe inspirisani prirodom, oni se lako mogu prepoznati po tome širokom dizajnu koji pruža velike količine komfora.

Woman clothes

Kenzo jakne i kaputi

Jakne i kaputi Kenzo modne kompanije su dizajnirani po uzoru na urbanu modu ali ono što ih razdvaja od konkurencije su elegantni i luksuzni detalji, te se kombinacijom ovih elemenata dobija proizvod koji je u isto vrijeme veoma udoban ali i elegantan i moderan, čineći ga omiljenim odijevnim predmetom kod velikog broja ljudi.

Kenzo jakne su takođe veoma udobne a odlikuju se uglavnom po tome što je njihov deo na leđima ukrašen dobro prepoznatljivim Kenzo tigrom koji prišiven u boji koja se uklapa u cijeli dizajn. Upravo ovaj spoj ležernosti i elegancije je ono što ističe Kenzo od ostalih modnih brendova.

Kenzo aksesoari – torbe i nakit

Kenzo aksesoari obuhvataju veoma širok spektar predmeta, a najpoznatiji od njih su Kenzo torbe, Kenzo novčanici i Kenzo nakit. Poput odijevnih komada, Kenzo aksesoari su takođe dizajnirani da pruže svojim korisnicima maksimalnu udobnost a najčešće su ukrašeni životinjskim printovima i čuvenim Kenzo tigrom.

Kenzo torbe su jedne od najpraktičnijih dizajnerskih torbi, ali se, takođe, odlično uklapaju u svaku priliku, bilo da je u pitanju ležerna kafa sa prijateljicama ili događaj koji iziskuje formalno odijevanje.

Kenzo mirisi i parfemi

Inspiracija koju Kenzo vuče iz prirode je, pored garderobe, prešla i na druge proizvode.

Kenzo kolekcija mirisa i parfema je otvorena proizvodom Kenzo Flower koji je imao suptilne prirodne tonove kao i mirisne note cvijeta maka što je učinilo ovaj parfem instant klasikom, ali i pored toga isnpirisalo mnoge druge, budući da se mirisne note cvijeta maka do tada nisu upotrebljavale.

Svi parfemi nakon Kenzo Flower-a su takođe bili inspirisani prirodom i mirisima cvijeća, voća i mnogih drugih miomirisnih aroma koje se mogu naći u prirodi.

Danas, linija Kenzo mirisa broji preko stotinu parfema od kojih su najpoznatiji Kenzo World, Kenzo Jungle, Aqua Kenzo, i još mnogi drugi.

Ukoliko ste i sami ljubitelj modnog brenda Kenzo, njihovih vrijednosti, dizajnova i filozofije, pozivamo vas u turistički centar Porto Montenegro koji predstavlja pravu mediteransku oazu, gdje pored luksuznih apartmana na crnogorskom primorju, možete uživati u kupovini nekih od najelitnijih svjetskih modnih brendova, među koje spada i Kenzo.

Šoping centar u sklopu odmarališta Porto Montenegro, pored najnovijih komada ima i komade iz kolekcije Kenzo x WWF čijom kupovinom donirate novac za održavanje ugroženih svjetskih eko-sistema.