Mark Džejkobs - upoznajte vizionara iza istoimenog brenda

Kada je riječ o istoriji brenda Marc Jacobs, mogli bismo bez bojazni da tvrdimo da njegov čelni dizajner, Mark Džejkobs, predstavlja zaista posebnu individuu u svijetu modnih giganata. Mark Džejkobs je bio na čelu ne jednog, već dva modna carstva, od kojih je jedno bilo Louis Vuitton

Pored Vuitton-a, Mark Džejkobs je čelnik i osnivač i svog istoimenog brenda Marc Jacobs i linije Marc by Marc Jacobs, što između ostalog i dokazuje zašto se ovaj kreator često ubraja među najuticajnije ljude na svijetu. 

Ako sebe smatrate ljubiteljem mode, onda je poznato Marc Jacobs “grandž” stvaralaštvo nešto što sigurno ne možete zaboraviti, pa vam u tom duhu predstavljamo jednog od najuticajnijih američkih modnih kreatora i priču o nastanku njegovog brenda, koji se danas ubraja među od najlukuznije na svijetu i koji između ostalog možete kupiti i u našem odmaralištu.

Modni kreator Mark Džejkobs i njegovi počeci

Modni kreator Mark Džejkobs rođen je u jevrejskoj porodici u Njujorku. Kada je imao samo sedam godina, suočio se sa traumom koja će se pokazati kao jedan od događaja koji su definisali njegov dalji život – smrt svog oca. 

Njegov otac je umro od stanja poznatog kao ulcerozni kolitis, od kog je kasnije i sam obolio.

Nakon smrti oca, majka mu se preudavala tri puta, što je dovelo do toga da je Mark smatra nepodobnom za brigu o njemu, i takođe – mentalno slabom. Svaki brak je podrazumijevao novu lokaciju za porodicu, što je rezultovalo konstantnim sledibama koje su ih vodile od Njujorka od Bronksa.

Nakon očeve smrti, njen život ispunjen zabavljanjem i propalim brakovima je rezulatovao negativnim uticajem na cijelu porodicu, a posebno na njenog mladog sina i kasnije istoriju brenda koji je stvorio.

Bakin uticaj i Marka i rađanje njegove modne imperije

Budući da se osjećao odbačenim od strane majke, brata i sestre, mladi Mark je odlučio da se preseli na Menhetn, kod bake sa očeve strane, gdje je konačno počeo da se osjeća kao kod kuće, što ga čini i jednom od prijelomnih trenutaka u oblikovanju Marka Džejkobsa kao modnog dizajnera. 

Kako?

Markova baka je zapravo ostvarila prvi i najveći modni uticaj u njegovom životu. Visoko obrazovana, i velika putnica, obožavala je estetiku, pa samim tim i modu, zbog čega je i bila njegova velika podrška, naročito u najranijoj fazi njegovog stvaralaštva.

Zahvaljujući njenom razumijevanju i bezuslovnoj podršci, uspjeli su da stvore onu vrstu bliskosti koja je Marku uvijek nedostojala, i koja je na kraju dovela do životne stabilnosti koja mu je bila potrebna.

Godinama kasnije, prisjećajući se ljubavi i ohrabrenja koje je nesebično dobijao tokom vremena provedenog sa njom, izjavio je: “Nikad mi niko nije rekao da se nešto ne može. Nikad mi niko nije rekao da je nešto pogrešno. Nikad. Nikad mi nije rekla da ne mogu da postanem modni kreator. Nikad mi nije rekla “ti si dječak, i ne možeš da ideš na časove plesa. Nikad mi nije rekla “ne možeš da imaš dugu kosu zato što si dječak”. Nikad mi nije rekla da ne mogu da izlazim jer imam 15 godina. Nikad mi nije rekla da je biti gej ili strejt dobro ili loše.”

Kako je Mark Džejkobs postao genije modnog stvaralaštva

Ono što je Mark najviše želio bilo je da postane modni kreator koga danas znamo, zbog čega bez snebivanja možemo reći da se njegov put može okarakterisati kao put pravog čuda od djeteta. 

Do 15. godine je preko dana pohađao Srednju školu za Umetnost i Dizajn, dok je poslije škole radio u butiku brenda visoke mode – Chaviari. Osoblje mu je dozvoljavalo da kreira džempere u pauzama od svojih drugih obaveza, poput slaganja odjeće i oblačenja lutaka. 

Zahvaljujući ovoj vrsti posla, uspio je da dobije mjesto u Parsons školi za modni dizajn, odakle se nastavlja njegov put ka osnivanju sopstvenog brenda.

“Student godine” i mnoge druge nagrade

Kao što smo već napomenuli, najvažniji dio istorije Markovog brenda je bilo vrijeme koje je proveo u Parsons školi za modni dizajn. 

Tamo se među svojim kolegama isticao toliko da je na kraju godine bio ovjenčan čak dvjema nagradama – Perry Ellis Thimble i Student godine, 1984. Međutim, kada je riječ o nagradama, to nisu bile jedine koje je dobio. 1987. je postao najmlađi dizajner ikada koji je osvojio nagradu za Novi Modni Talenat, a koju dodjeljuje Savjet modnih kreatora Amerike (CFDA).

Podstaknut silnim priznanjima, ubrzo nakon diplomiranja kreirao je svoju prvu kolekciju za brend Sketchbook Rubena Tomasa, citirajući filmove Amadeus i Purpurna kiša kao glavni izvor inspiracije.

Peri Elis i dalje nizanje uspjeha

Nakon dobijanja prestižne nagrade za novi modni talenat, Mark je postavljen za glavnog kreatora ženske odjeće u okviru brenda Peri Elis, gdje je 1992. bio ovjenčan još jednim prestižnim priznanjem – Najbolji dizajner ženske odjeće. Kao da to nije bilo dovoljno, istu nagradu je opet osvojio 5 godina kasnije. 

Ipak, 1998. godine, Peri Elis je odlučio da zatvori svoju proizvodnju, a razlog za to je bio jedna od Markovih kolekcija koju je kompanija potpuno prezrela, a koju su kritičari apsolutno obožavali. Naime, grandž kolekcija se nije uklapala sa filozofijom brenda, što je imalo prijesudan uticaj na Marka da započne svoj brend i počne pisanje sopstvene istorije.

Louis Vuitton i Marc Jacobs - brendovi sa istim zajedničkim imeniteljem

Kada govorimo o profesionalnim trijmfima, proglašenje za kreativnog direktora Louis Vuitton-a, jedne od najluksuznijh kuća visoke mode je definitivno bio jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Međutim, ovaj trenutak je takođe unio novi nemir u njegov privatni život.

Ovo je vrijeme kada je Mark počeo sa zloupotrebom teških droga, pri čemu su kokain, heroin i alkohol bili njegovi saučesnici skoro svake večeri. Vjerovao je da mu alkohol daje super moći, pomažući mu da se osjeća višim, pametnijim i zabavnijim.

Iz tog razloga je 1999. godine primljen na odvikavanje, djelimično zahvaljujući ubjeđivanju bliskih prijateljica – supermodel Naomi Kembel i urednice američkog Vouge-a, Ane Vintur.

Mark Džejkobs i nova era

Nakon otpuštanja sa klinike za odvikavanje, Mark je konačno imao priliku da se vrati poslu, kada je krirao i svoju prvu “ready-to-wear” kolekciju za kuću Louis Vuitton, istovremeno se baveći i širenjem sopstvenog brenda.

Danas se njegove kolekcije prodaju u desetinama butika širom svijeta, da ne pominjemo da se to ne odnosi samo na odjeću, već i na parfeme, šminku i modne dodatke. Nedugo nakon njegovog povratka na modnu scenu 2002. godine, gdje je zakoračio kao glavni kreator iza Louis Vuitton kolekcije i svoje sopstvene, proglašen je za Dizajnera godine od strane Udruženja američkih modnih kreatora.

Pored te nagrade, godine 1998/1999., 2003 i 2005., ovjenčan je nagradom za Najboljeg kreatora modnih dodataka, što ga je učinilo jednim od najnagrađivanijih modnih kreatora u američkoj istoriji.

Brend Marc Jacobs u Porto Montenegru

Kao što ste vidjeli, istorija brenda Marc Jacobs je istorija i samog dizajnera, a može se sumirati pričama o čudu od djeteta, modnog genija, i jednog od najpopularnijih dizajnera današnjice koji nastavlja da skreće pažnju na sebe – kako svojim kolekcijama, tako i svojim privatnim životom.

Revija Marka Džejkobsa spada u najvažnije revije svake Nedelje Mode, revija koju je najvažnije gledati i na kojoj je najvažnije biti viđen.

Kao omaž tome, kreacije Marka Džejkobsa i najnovije kolekcije možete pronaći i u šoping centru u okviru naše marine, a ako ste gost u našem odmaralištu, otkrićete još mnogo drugih brendova i kreatora visoke mode u našoj ponudi, poput Heidi Klein, PINKO-a, Burberrija, Balmain-a, Dior-a, i mnogih drugih!