Old city of Budva

Muzeji Crne Gore - Svedoci bogate istorije koje morate posjetiti

Muzeji Crne Gore predstavljaju kompleksnu, kulturnu instituciju koju čini nekoliko muzeja različite djelatnosti, brojne zgrade od kulturno-istorijskog značaja, crkve ali i galerije umjetnosti. 

Upravo su male galerije postale toliko značajne, da su vremenom prerasle u poseban muzej, koji danas broji više od 2.800 eksponata, uključujući i djela najpoznatijih crnogorskih umjetnika, pjesnika, kraljeva pa čak i vladika.

Crna Gora, iako mala zemlja, podarila je svijetu neka od najznačajnijih djela svjetske književnosti ali je prodrla i u druge sfere življenja, a nema mnogo zemalja to zadovoljstvo da se naziva mjestom gdje se rađaju veliki ljudi i nastaju velika djela.

Svima koji su zainteresovani za posjetu našoj zemlji, ovaj tekst će približiti sva mjesta koja na najbolji način zadovoljavaju potrebu za radoznalošću koju ćete osjetiti baš u onom trenutku kada stupite na naše tlo i počnete da se upoznajete sa našom prošlošću.

Narodni Muzej Crne Gore - kulturna fuzija

Jedan od dragulja crnogorske kulture, a svakako i jedna od najbitnijih i najstarijih kulturnih institucija naše jeste Muzej umjetnosti na Cetinju, koji je osnovan 1950. godine. Ova prestižna i ugledna institucija zadužena je za sakupljanje, proučavanje i širenje svih oblika tradicionalne ali i moderne umjetnosti sa ovih prostora.

Crnogorski Muzej umjetnosti osnovan je kao dio Kraljevske biblioteke, još daleke 1896. ali samostalni rad i upravu dobija tek kada su se Uniji Muzeja pridružili i drugi muzeji sa Cetinja – formirajući tako zajednicu koja je bila poznata i pod nazivom Opšti Muzej Crna Gora, koji će 1992. biti konačno promijenjen u naziv koji i danas nosi, a to je Narodni Muzej Crne Gore.

Ovi Muzeji, učinili su da monumentalna institucija kao što je Narodni Muzej Crne Gore postane kompleksno središte kulture, koje se sastoji od nekoliko različitih muzeja, crkava i kuća – svaka sa naročitom i istaknutom važnošću za kulturni i istorijski napredak zemlje.

Ukupna umjetnička zbirka ovog velikog Muzeja broji više od 3.500 eksponata podijeljenih u kolekcije i sekcije, jedinstvenih po izradi i namjeni, i od velike umjetničke i stilske vrijednosti. Najznačajnija djela velikana naše kulture, knjige, pisma, soneti i veća književna djela velikog Petra II Petrovića Njegoša mogu se pronaći upravo ovdje.

Uvijek popularni i posjećeni dio Muzeja umjetnosti podijeljen je na nekoliko umjetničkih galerija i organizacionih jedinica, od kojih su najznačajnije dvije galerije posvećene vrsnom umjetniku:

  • Crnogorska galerija umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” i
  • Galerija “Atelje Dado”.

Osim umjetničkih galerija koje čine Crnogorski muzej umjetnosti, ovo nacionalno blago podijeljeno je na još neke grane djelovanja i objedinjavanja umjetnosti i nauke. Danas, nekoliko muzeja čini jedinstvenu instituciju kakva je Nacionalni muzej Crne Gore.

Ponos naroda i otadžbine - Istorijski muzej Crne Gore

Istorijski muzej Crne Gore ili Muzej nacionalne istorije Crne Gore inaugurisan je 1989. godine što ga čini najmlađom jedinicom Nacionalnog muzeja. Smješten je u samom centru Cetinja, a organizovan je tako da prati i izlaže eskponate iz 7 hronološki različitih epoha naše zemlje:

  • Praistorija i antičko doba;
  • Slovenski period;
  • Srednji vijek;
  • Period između XVI i XVIII vijeka;
  • Period Jugoslavije;
  • Razvoj poslijeratne Crne Gore i
  • Period suvjerene i moderne crnogorske države.

Osim izlaganja istorijski važnih arheoloških iskopina iz vremena paleolita i srednjeg vijeka, najvrednije su kolekcije freski iz poznatih crnogorskih manastira, kao i prva štamparija, a uz nju i prve štampane knjige, dokumenti i povelje različitih vladara.

Čuvar tradicije - Etnografski muzej Crne Gore

Etnografski muzej Crne Gore je jedan od onih koji pripadaju grupi koju čine najstariji muzeji u Crnoj Gori. Njegova primarna funkcija je da sakuplja, publikuje i tako od zaborava sačuva interesantna svjedočanstva o načinu života i običajima sa ovih brdovitih, ali morem obgrljenih prostora.

Iako je Crna Gora mala, primorska zemlja, blagoslovena je dugom, veoma bogatom i šarenolikom istorijom, koja je upravo i dala adekvatan i vrijedan materijal za nastanak institucija kao što su muzeji Crne Gore. Za neke materijale, smatra se da su svjedočanstva koja datiraju još iz 15. vijeka i da najbolje ilustruju kulturno, materijalno i duhovno bogatstvo zemlje. 

Etnografski muzej Crne Gore daje svojim posjetiocima jedinstven uvid u folklorni život naroda, kulturu i način odjevanja, kao i zanate kojima se ovdašnje stanovništvo, kako  hrišćansko tako i muslimasnko, bavilo.

The view of Boka Bay

Pogled na davnu prošlost uz Arheološki muzej Crne Gore

Ukoliko vas interesuju predanja, mitovi i prve naznake crnogorske kulture, a već imate urođenu naklonost ka arheologiji, ne postoji bolje mjesto za to do starog Muzeja Arheologije u starom centru Budve. Muzeji Crne Gore otpočeli su svoju tradiciju otvaranjem Arheološkog muzeja još na početku 19. vijeka.

Ovaj muzej Crne Gore poznat je po prelijepom, kamenom lapidarijumu u holu zgrade, u kom se i danas, s vremena na vrijeme, održavaju etnografske i arheološke izložbe materijala koji su prikupljani tokom širenja i izgradnje Budve. 

Zanimljivo je znati da mnogo pronađenih materijala, poput zlata, vaza različitih oblika, nakita, oruđa i pribora za jelo, kao i posuđa izrađenog od gline, srebra ili stakla – pripada Helenskom dobu.

Legende i zlato koje je vjekovima okruživalo Jadransko more

Tokom 5. vijeka prije nove ere, ove prostore pohodili su Iliri, Grci, Rimljani, Vizantinci i Sloveni koji su za osobom ostavljali trag, ali su se među najznačajnijima izdvojile zlatne minđuše i broš, na čijem je licu prikazan dječak u kandžama orla – skrećući pažnju na sebe mitom o Zevsu i Ganimedu i ostavljajući trag stare, grčke kulture na ovom području.

Pomorski muzeji u Crnoj Gori - upoznajte Jadransko more

Pomorski muzej u Crnoj Gori ili Crnogorski muzej pomorstva nalazi se u gradu Kotoru, i smješten je u kući nekada veoma cijenjene, plemićke porodice Grgurina, koja je živjela na početku 18. vijeka. 

Međutim, iako je kotorski Pomorski muzej najveći i nastariji – crnogorski muzeji koji se bave proučavanjem mora i moreplovstva postoje na nekoliko lokacija u zemlji a razlog tome je činjenica da je Crna Gora kao primorska zemlja bila uvijek usmjerena na more.

Pomorski muzej u Kotoru nastao je kao projekat bratstva “Bokeljska luka” negde u periodu oko 1880. godine. Barokna kuća plemićke porodice kasnije je potpuno preuređena i prilagođena da odgovara potrebama Muzeja.

Portovo pomorski muzej

Kada je u pitanju Crna Gora muzeji posvećeni pomorskom saobraćaju i životu na moru su brojni, ali pored Pomorskog muzeja iz Kotora, postoje još dva, jednako vrijedna i populana muzeja moreplovstva, a to su oni u Herceg Novom i u Tivtu

Crnogorski Muzej Moreplovstva iz Tivta naročito se trudi da predstavi samo najbolje iz crnogorske pomorske istorije i industrije, i to najzahtjevijim, bogatim posjetiocima luksuznog odmarališta u Porto Montenegru.

Kolekcija pomorske zaostavštine Porta može se pogledati u zgradi nedaleko od Purobeach plaže, a u svom inventaru ima preko 300 eksponata. Većina njihove opreme danas nije u širokoj upotrebi ali pružaju odličan uvid u oprijemljenost nekadašnje vojno-pomorske baze “Arsenal”, prikazuju kako su nekada izgledali austrougarski brodski topovi, industrijske mašine kao i dvije podmornice dugačke preko 50 metara.

U Prirodnjački muzej Crna Gora svrstava nauku i istoriju

Početak osnivanja i razvoja Prirodnjačkog muzeja Crne Gore datira još od 1961. godine, kada je crnogorska Vlada, sa sjedištem u Podgorici, donijela dekret o njegovom osnivanju. Muzej glavnog grada Crne gore u početku je izlagao samo nekoliko stotina prepariranih ptica, većinom sa područja oko Skadarskog jezera, ali su kasnije godine donijele veći broj biljnih i životinjskih primjeraka koji su privukli brojne zaljubljenike u prirodu.

Vrijeme nije štedjelo kolekciju Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, pa je tako veći broj kolekcija prepolovljen, ali su herbarijum i geološko-paleontološka zbirka ostali netaknuti. I danas se radi na održavanju prirodnjačke zbirke Muzeja, a grad je zgradu stavio i pod svoju zaštitu.

Magareći muzej Crna Gora je osnovala među prvima u svijetu 

Prvobitno nezamjenjivi pomoćnik radova u polju, a danas vinovnik jednog od najpopularnijih izletišta za turiste sa djecom – Muzej magarića, sa male farme u Martinićima kraj Podgorice.

Farma je osnovana tek 2015. ali je zahvaljujući svojoj automatskoj popularnosti i nastojanju da osvijesti posjetioce o problemima zagađenosti prirode, spontano prerasla u muzej koji njeguje i širi uspomenu na ove dobroćudne životinje i posjetiocima pored druženja sa njima nudi i jedinstven pogled na pomoćno oruđe koje su magarci koristili, a među njima su i zaprege, sjedala i plugovi.

Muzej magaraca Crna Gora je među prvima u svijetu osnovala, prvo kao farmu, a danas predstavlja jednu od popularnih institucija koje ispirišu i zagovaraju zaštitu ovih nedužnih životinja koje se i dalje koriste za teške, fizički naporne poslove ili kao turističko sredstvo prevoza putnika na teško prohodnim stazama.

U svakom slučaju, posjetom našoj zemlji imate zagarantovano lepe uspomene za cijeli život. Vaše putovanje počinje odo naše prelijepe luke kojom plove jahte svjetskog džet-seta, i našeg raskošnog smještaja sa pogledom na stara zdanja i uske uličice, i sve to skupa na obalama lepog plavog Jadrana.