Najbolja mjesta za usidrenje u Crnoj Gori

Šta karakteriše dobro mjesto za usidrenje?

Da bi odgovorili na ovo pitanje, prvo što treba uraditi jeste razjasniti zbog čega bi voljeli da se usidrite na jednom mjestu.

Da li ste u potrazi za finim ručkom i mjestu za plivanje?

Ili tražite dobar greben za pecanje i istraživanje podvodnog svijeta ronjenjem?

Crna Gora ima pregršt zanimljivih tačaka u koje vrijedi baciti sidro i uživati. Mnogo mjesta u Jadranskom moru idealna su za pravljenje fantastičnih fotografija, ali i za provođenje mirnog dana sa prijateljima uživajući u čarobnoj atmosferi i živopisnom zalasku sunca. 

Ipak, treba napomenuti da će vam za dolazak do ovih mjesta biti potreban vodič!

Bokokotorski zaliv - deo Svjetske kulturne baštine

Kotor ima bogatu istoriju, čije nasljeđe se i dalje osjeća u arhitekturi grada. Ukoliko ste ljubitelj čestih promjena kursa tokom plovidbe, Boka kotorska treba da bude prva na vašoj listi obilazaka.

Bokokotorski zaliv obuhvata dio Risanskog zaliva na istoku, i Kotorski zaliv na zapadu, pa ćete imati priliku da otkrijete novi pejzaž na svakom koraku. Bokokotorski zaliv je jedan od najvećih i najusamljenijih zaliva na Jadranu. Imajte u vidu da su vjetrovi najjači u dijelu Risanskog zaliva. 

Uobičajena jačina vjetra dostiže do jednog čvora, a može brzo eskalirati i do tri čvora, naročito u dijelovima kanala. S druge strane, luka je dobro zaštićena od zapadnih vetrova, pa iako su vjetrovi jaki, ne stvaraju velike talase.

Grad Kotor izgleda kao zamrznut u vremenu, okružen visokim srednjevjekovnim zidinama. Dok lutate lavirintom ulica i trgova, uvijek će vas iznenaditi nova turistička atrakcija – crkva u mletačkom stilu, srednjovijekovne kapije, visoko stepenište uz brdo, simpatični lokali sa fantastičnom hranom kojoj rijetko ko može odoljeti.

Šarm Kotora i zaliva može se osjetiti na svakom koraku, pa nije ni čudo što se on nalazi na UNESCO listi Svjetske baštine.

Zelenika - Rođenje turizma u Crnoj Gori 

Grad Zelenika izgrađen je prije više od stotinu godina kako bi povezao Bokokotorski zaliv sa Bečom i Budimpeštom, i i dalje predstavlja jedan od najnovijih gradova u zalivu. Ovaj grad je takođe i luka za uvoz i izvoz, pa ukoliko ste u potrazi za usidrenjem kako bi uživali u pecanju, ovo neće biti vaše omiljeno mjesto.

Možete naći bezbijedno mjesto za usidrenje bez straha od bura na zapadu pristaništa, u zalivu Meljine, na teritoriji grada Herceg Novi.

Ono što izdvaja Zeleniku jeste predivna plaža dužine od 800 metara u Meljinu. Šetalište je povezano do Igala, pa možete da pristanete u luci i uživate u šetnji. U Zelenici možete naći različite vrste plaža od pješčanih, šljunkovitih do kamenitih.

U luci nivo mora umije da poraste značajno usljed vjetrova sa jugozapada i juga, pa budite naročito oprezni ukoliko imate problema sa mučninama na moru. Zanimljivo je to da je Zelenika pionir crnogorskog turizma, budući da je ovde izgrađen prvi hotel na zelenoj plaži, odmah do mora.

 

Perast - inspirativno mjesto u sjenci tvrđave

Perast, nekadašnje važno strateško mjesto, nalazi se u sjenci tvrđave Svetog Križa. Ovo odbrambeno utvrđenje dominira nad gradom izgrađenom od kamena, a izgrađeno je baš na ovom mjestu, jer se smatralo da se tako postiže najbolja kontrola nad uskim prolazom do skrivenog, sjevernog dijela Kotorskog zaliva.

Palata porodice Bujović, koju možete posjetiti u Perastu, smatra se jednim od najljepših objekata u zalivu. Perast je takođe poznat i po svojim zvornicima, 22 crkve i porodičnim kapelama. Ukoliko ste ljubitelj fotografije i zbog toga bi razmislili da bacite sidro u more – pejzaži oko Perasta su idealno mjesto za vaš obilazak.

Sigurno će vam se dopasti i činjenica da je Perast bio inspiracija Švajcarskom umetniku Arnoldu Beklinu da naslika poznatu sliku “Ostrvo mrtvih”. Ukoliko se usidrite ovdje znajte da vjetar duva iz pravca Risanskog zaliva, ali ipak on nike tako jak u predjelu luke. Južni i maestralni vjetrovi duvaju iz pravca prolaza Verige i ne uzrokuju jake talase.

Ada Bojana - jedno od najboljih mjesta usidrenja za ljubitelje ribolova

Ada Bojana smještena je na najjužnijoj tački crnogorske obale. Vode Bokakotorskog zaliva pribijene su uz kamenu obalu i visoke planine i litice. S druge strane, obala Ada Bojane je niska, prepuna peščane plaže okružene borovim drvećem. 

Ada Bojana je pravi raj za sve one koji žele da svoje uspomene sa putovanja ovekoveče dobrim fotografijama. Ovdje možete uživati i u jednom od mnogobrojnih restorana sa jelovnicima bogatim mediteranskim specijalitetima. Zabacite sidro i uživajte u tradicionalno pripremljenoj svježoj ribi i pripremite se na nezaboravan pogled.

Ada Bojana poznata je kao turistički centar Crne Gore. Skrivena od pogleda, omiljena je destinacija turistima širom Evrope, zahvaljujući svojoj gusto vegetaciji i bogatom podvodnom svijetu. Ukoliko ste u potrazi za mjestom usidrenja gdje ćete moći da pecate, Ada Bojana je odogovor koji tražite.

Rijeka Bojana je udaljena 44 kilometara plovnim putem od Skadarskog jezera. Ove vode su izložene vjetrovima i talasima sa otvorenog mora, pa skrovište pronađite usidrivši se ispred riječnog ostrava rt Đeran u zalivu Milena. 

Valdanos - ljepota netaknute prirode

U blizini Ade Bojane, nalazi se plaža i jedna od regija sa najvećom proizvodnjom maslina u Crnoj Gori – Valdanos.

Valdanost je prelijepa i izolovana plaža, pa je idealna za sve one koji žele da pobjegnu od svakodnevnice i uživaju u apsolutnom miru. Strme obale prekrivene su gustom travom, žbunjem i napuštenim objektima, dok je ravnica prekrivena maslinovim drvećem. Apokaliptična, a ipak prijatna atmosfera, dozvoliće vam da uživate u autentičnom i umirujućem iskustvu.

Valdanos je odlično mjesto usidrenja i za ljubitelje fotografija, baš zbog autentičnosti pejzaža kojima je okružena. Ovaj zaliv dobro je zaštićen od južnih vjetrova, ali je u potpunosti izložen južnozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim.

Otpočnite svoju plovidbu iz Porto Montenegra

Bilo da ste u potrazi za mjestima gdje ćete moći da uživate u pecanju ili fotografiji, Porto Montenegro je najbolja polazna tačka. Otpočnite svoju plovidbu Jadranskim morem iz prvoklasne luksuzne marine, koja je dio nautičkog naselja Porto Montenegro.

Da li želite da iskusite toplo i bistro Jadransko more i pomorski život? 

Upoznajte se sa šarmom Boka Place-a i Crnom Gorom, gdje ćete moći vrlo lako da se preselite uz pomoć specijalnog programa ekonomskog državljanstva. Ovaj program je osmišljen upravo zbog povećane potražnje za crnogorskim pasošem, budući da ova zemlja ima da ponudi mnogo toga ne samo svojim turistima već i državljanima.

Zbog toga razmislite, preseljenje u Crnu Goru možda bi mogla da bude vaša najbolja odluka u životu!

Čim stanete na crnogorsku teritoriju, bićete pozdravljeni autentičnom kombinacijom tradicionalne balkanske i evropske kulture. Osetite slani vazduh dok kruzirate talasima, ili se bliže upoznajete sa podvodnim svijetom. Planinarite do najviših vrhova u sumrak, odnosno – živite neuobičajeni život u Crnoj Gori.