Očuvanje podvodnog svijeta i vodenih izvora u Crnoj Gori

Zagađenje vode je svjetsko goruće pitanje i rastući problem savremenog svijeta. Ovaj fenomen je samo dio globalnog zagađenja životne sredine, koje je svakim danom sve više vidljivo i pristuno u našim životima. Voda je mjesto odakle život počinje, a jedna je od osnovnih ljudskih potreba. 

Ipak, iako su okeani esencijalni za ljudski život, oni su neophodni i mnogim drugim vrstama takođe. Imajući u vidu da živimo u već jasno definisanom ekosistemu, moramo biti svjesni da naše akcije utiču direktno na živote drugih životinjskih vrsta, ali i obrnuto. 

Koje akcije ćemo preduzeti da spriječimo dalja oštećenja? 

Imajući u vidu koliko zavisimo od ostatka ekosistema, možemo pretpostaviti koliko je važno očuvanje podvodnog svijeta i vodenih izvora. Postoje dva osnovna uzroka zagađenja okeana širom svijeta – hemikalije i đubre. Ovo su zagađivači koji su direktna posljedica rđavih navika ljudi širom svijeta. 

Luke i marine imaju njihov dio odgovornosti kada su u pitanju ovi problemi, a mi, kao jedna od najznačajnijih marina u ovom dijelu Evrope, našu ulogu shvatamo ozbiljno, i otvoreno govorimo o ovom problemu i širimo svijest o ovom pitanju, dok aktivno preduzimamo korake kako bi što više umanjili dalje uništavanje naše planete i okeana. 

Marine su čuvari ulaza u podvodni svijet, i zbog toga odlučujemo da ovaj tekst posvetimo upravo isticanju značaja očuvanja podvodnog svijeta i vodenih izvora u Crnoj Gori, kao i ulozi koju luke širom svijeta imaju i ono što ćemo mi uraditi kako bismo doprinijeli ovoj važnoj borbi. 

ribari na brodu u pripremi za pecanje

Vodeni izvori u Crnoj Gori - izuzetna priča o prirodnim potencijalima naše zemlje

Svako ko posjeti Crnu Goru očaran je njenom prelijepom prirodom. Uprkos tome što je u pitanju jedna od najmanjih država u ovom dijelu Evrope, postoji bezbroj prirodnih atrakcija unutar njenih granica koje čekaju spremno da se otkriju. 

Od najviših vrhova njenih planinskih masiva, do predivne Jadranske obale – kada ste u Crnoj Gori divite se na svakom koraku. Ista stvar važi i za njene prelijepe i brojne reke. Više od desetine rijeka prolazi kroz granice Crne Gore, noseći sa sobom ogroman potencijal svojim brzim i snažnim tokovima. 

Rijeke Tara, Piva i Lim zajedno kreiraju mrežu koja se uliva pravo u Crno more. Ipak, kada je riječ o vodenim izvorima u Crnoj Gori, ne smijemo zaboraviti ni crnogorska jezera kao što su Crno jezero, Pešića jezero, Skadarsko jezero, i mnogi drugi značajni činioci prirodnog bogatstva Crne Gore. 

Rijeke i jezera su upravo ovakva bogatstva, a zahvaljujući ovim vodama postoje brojni izvori pijaće vode u Crnoj Gori. Iako Crna Gora koristi tek nešto oko 20% vodenih izvora, pored termoelektrane Pljevlja, najveći dio električne energije dolazi upravo iz hidroelektrana Perućica i Piva. 

Izvori pijaće vode u Crnoj Gori 

Ako primijetimo da je 95% riječnih tokova Crne Gore formirano upravo unutar granica njene zemlje, jasno nam je da je voda najveće bogatstvo ove države. Oko 52% površine ove zemlje pokriveno je rijekama, od čega većina njih nađe svoj put do Dunava na sjeveru, dok ostale rijeke prate svoj prirodni tok do Jadrana na jugu.

Crna Gora ima pregršt visoko kvalitetnih pozemnih i površinskih izvora vode. Oni su čisti, svježi i puni podvodnog svijeta i života. Skadarsko jezero je najveće prirodno jezero sa pijaćom vodom na Balkanu, a proglašen je i nacionalnim parkom Crne Gore. 

Potencijalni problemi u vezi izvora vode u Crnoj Gori

Iako je Crna gora bogata izvorima pijaće vode, predviđanja nisu optimistična imajući u vidu globalne klimatske promene i probleme sa životnom sredinom. Generalno, očekuje se da će globalne klimatske promjene imati uticaj na stanje izvora vode – neki izvori će se isušiti zbog porasta prosječne temperature, dok će rijeke promijeniti svoj tok.

Iako bogata vodom, potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede i seoskog razvoja Milutin Simović izjavio je da Crna Gora pripara Dinarskom kršnom terenu, čije su osnovne karakteristike nepravilna koncentracija izvora i dubina podzemnih voda, što kao rezultat donosi neravnomjernu podjelu voda na teritoriji Crne Gore.

Ovo bi u budućnosti naročito moglo da pogodi južni dio Crne Gore, koji je najranjiviji usljed klimatskih promjena.

prikaz luksuzne jahte na Jadranskom moru

Značaj očuvanja podvodnog svijeta i vodenih izvora u Crnoj Gori 

Iako je kvalitet rijeka, jezera, mora i podzemnih voda u Crnoj Gori za sada zadovoljavajući, jasno je da ne možemo izbjeći činjenicu da smo dio većeg sistema, i da moramo uraditi sve što je u našom moći kako bi zaštitili naše prirodne potencijale.

U ovom trenutku, dominantni zagađivači u Crnoj Gori su uglavnom rezultat neadekvatne kontrole otpadnih voda iz naseljenih i industrijskih mjesta. Kanalicazije nose bakterije i viruse koji su opasni po ljude, ali takođe mogu doprinijeti bolesti i smrti podvodnog svijeta, uključujući koralne grebene – najveću zaštitu morskog sveta i biodiverziteta.

Jadransko more je takođe dio globalnog problema zagađenja, naročito u posljednjih nekoliko godina što imamo priliku da vidimo. Postoje zabrinjavajuće količine plastičnog otpada u priobalnim dijelovima, koji su možda i najveći problem zagađenja mora i okeana širom svijeta.

Plastične kese i pakovanja su u ovom trenutku najveći uzrok umiranja podvodnog svijeta u okeanu, ali i na obali takođe – procijenjeno je da plastika ubija čak i do 80 vrsti životinja širom svijeta – uključujući ptice i morske ptice.

Uloga marina i luka u očuvanju podvodnog svijeta

Kao što smo pomenuli u prethodnom tekstu postoje dva osnovna uzroka za zagađenje okeana – hemikalije i otpad, a luke i marine potencijalno mogu doprinijeti stvaranju oba od pomenutih. 

Naime, ulje može biti ispuštano iz brodova u more, što može imati katastrofalne posljedice po podvodni svijet, a loše rukovanje otpadom u lukama, takođe može biti problem. 

Navike rekreativaca i ljubitelja plovidbe, takođe mogu biti potencijalni problem za okeane. Zbog svega ovoga, implementiramo sve više savjeta koje dobijamo od renomiranih jahting organizacija, kako bi umanjili negativne efekte aktivnosti brodova koje mogu imati na podvodni svijet.

Porto Montenegro zalaže se za očuvanje podvodnog svijeta i vodenih izvora

Već smo pisali o tome da je Porto Montenegro ponosni član Yacht Harbour Association. Ovo je upravo jedna od onih renomiranih organizacija o čijim smo savjetima i podršci govorili, u cilju implementiranja boljih praksi kako bi zaštitili našu životnu sredinu. 

S ponosom možemo da kažemo da je orgnaizacija od strane koje smo prepoznati krenula u lansiranje Internacionalnog programa pod nazivom Čista marina (International Clean Marina program). Glavni fokus ovog programa biće asistencija lučkoj industriji u njihovoj namjeri da sačuvaju podvodni svijet i vodene izvore.

Do tada, Porto Montenegro će se zalagati za očuvanje podvodnog svijeta i vodenih izvora u Crnoj Gori, nudeći usluge koje uključuju održavanje postrojenja, 24/7 pomoć oko jahti, odlaganja sivih i crnih voda, kao i druge usluge u skladu sa savremenim ekološkim standardima, koje nudi marina ocijenjena platinastim sidrom.

Kao lučka industrija, plovidba je naša strast, a more je naša druga kuća. Vrlo smo svjesni velike odgovornosti koju imamo u pomoći njegovog očuvanja u pogledu čistine i zdravlja. Nadamo se i nastavićemo da se trudimo da unaprijedimo naše prakse uvijek kada to možemo, u skladu sa najnovijim ekološkim standardima i zahtjevima.