Održavanje jahti - sve što ste ikada htjeli da znate 

Posjedovanje jahte, pored mnogobrojnih benefita, zahtijeva ogromnu odgovornost i brigu kao i bilo koje drugo vozilo. Održavanje jahti je najvažnija stvar za sve koji žele da njihove jahte traju duže i da budu visoko funkcionalne za prelijepa krstarenja.

Bez redovnog održavanja, jahta može pretrpjeti velika oštećenja, koja su posljedica stalnih vibracija tokom upravljanja, jakog sunca i slane vode, što će često zahtijevati skupe popravke. 

Da bi održavanje jahte uopšte bilo moguće, prva na listi prioriteta jeste odgovarajuća infrastruktura, kao što su hidraulični transporteri i hangari u kojima se mogu obavljati svi radovi, sa adekvatnom zaštitom jahti i poštovanjem ekoloških standarda.

Nakon što to učinite, održavanje će biti moguće i veoma jednostavno. Međutim, šta sve termin „održavanje jahti“ tačno podrazumijeva?

Pranje jahte nakon upotrebe - najvažniji element održavanja jahte

Osnovno pravilo održavanja jahti koje morate uvijek imati na umu jeste pranje jahte nakon njenog korišćenja. Jednostavno, ako je nakon upotrebe ne operete na pravi način, slana voda će ostati na elementima jahte, što ih može uništiti.

Slana voda je korozivna i može s vremenom lako uništiti dijelove motora, gel premaz i druge dijelove jahte. Kvalitetna četka za čišćenje i sapun su najbolje stvari koje se koriste za čišćenje slane vode sa elemenata jahte.

Sistem za pranje pod pritiskom takođe može biti od velike koristi ako se pažljivo koristi, jer u suprotnom može vrlo lako da ošteti boju. Ako čistite jahtu redovno, spriječićete nastanak rđe i raspadanje raznih komponenti i površina.

Redovno održavanje je veoma važno jer ujedno osigurava da upotreba jahte nema negativan uticaj na životnu sredinu.

Big yacht sailing in sunset

Kako oprati jahtu na pravi način?

Kada je riječ o spoljašnjosti jahte, spoljašnja površina jahte će zahtijevati redovno voskiranje. U zavisnosti od količine izloženosti jahte suncu, vidljive dijelove jahte treba voskirati na svakih tri do šest mjeseci.

Ako je trup obojen u jaku boju, voskiranje jahte može biti i učestalije. Ukoliko se voskiranje redovno primjenjuje, spriječiće se nastanak drugih oštećenja. Na taj način bi vaša luksuzna jahta izgledala još ljepše.

Integrisano pranje, čišćenje plovila i zatezanje šina i tende takođe su veoma važne stvari. Evo nekoliko savjeta o tome kako obaviti pranje jahte:

 • Platnena područja jahte se peru sa blagim sapunom i vodom. Primjena dodatnog hidroizolacijskog spreja je neophodna ako platno izgubi sposobnost odbijanja vode.
 • Trup je važan da bude poliran i gladak
 • Poliranje i pranje prozora se vrši odgovarajućim proizvodima za kruti polikarbonat i meke vinilne materijale
 • Tepisi na jahti se redovno usisavaju kako bi se uklonile sve nečistoće
 • Da biste spriječili koroziju i rđu, redovno čistite metalne komponente rastvaračem, a zatim ih podmažite
 • Drvena područja se najbolje čiste blagim sapunima i mekim četkicama
 • Spremnik za ispiranje nakon svakog ispumpavanja je dio efikasnog održavanja. Periodična primjena omekšivača, vode i hlornog izbjeljivača će takođe pomoći u održavanju čistoće.
 • Tapacirani dijelovi jahte mogu se zaprljati i ubuđati bez odgovarajućeg čišćenja. Osušite tapacirane delove nakon što ih navlažite, kako biste spriječili nastanak buđi.
 • Važno je nikada ne ispraznite rezervoar jahte u vodu, jer to može dovesti do veoma ozbiljne kontaminacije same vode

Jednom mjesečno uradite dubinsko čišćenje dna jahte. Očišćeni trup je presudan za dugoročne i efikasne performanse jahte.

Održavanje palube za jahte - redovno čišćenje

Ako želite da pravilno održavate palubu na vašoj jahti, treba da budete svjesni da je potrebno pranje na svakih nedelju dana, bez korišćenja sredstava za čišćenje običnom slatkom ili slanom vodom. Ukoliko buđ i alge uđu u samu strukturu jahte, ona će postati grublja.

Gruba struktura će učiniti palubu podložnijom habanju. Redovnim čišćenjem staze spriječićete da se to dogodi. Održavanje palube od tikovine presudno je za dobar izgled vašeg palube.

Da bi paluba zadržala svoj izgled i funkcionalnost, neophodno se predano posvijetiti njenom održavanju, čime osiguravate da vaša paluba ne samo da izgleda besprijekorno već i da ostane čvrsta, pružajući sigurno i ugodno okruženje za sve na brodu. Redovno održavanje sprječava dugoročna oštećenja i skupe popravke, održavajući palubu vaše jahte u vrhunskom stanju tokom cijele godine. 

Promjena ulja je od suštinske važnosti za vašu jahtu

Promjena ulja u vašoj jahti je takođe vrlo važan element održavanja jahti. Ako želite da povećate radni vijek i performanse vašeg motora, morate redovno mijenjati ulje.

Otprilike nakon svakih 100 sati korišćenja je idealno vrijeme za promenu ulja, ali to može zavisiti od ostalih faktora jahte kao što su veličina, model, godina proizvodnje itd. 

Odličan mehaničar za jahte će izvršiti promjenu ulja na vašem motoru na najbolji mogući način.

Man on computer side the yacht

Provjera svih sistema je veoma važna praksa

Za pokretanje jahte potreban je ogroman broj sistema koji su neophodni za njeno dobro funkcionisanje. Neki od tih sistema su pumpe, nivoi rashladne tečnosti, baterije, gorivo i podmazivanje, klimatizacija, električni sistemi itd.

Barem jednom mjesečno savjetuje se da se svi sistemi dobro provjere od strane stručnjaka koji će se pobrinuti da sve u potpunosti funkcioniše. Sažetak izvještaja o usluzi i preporučeni postupci se pružaju nakon što uslugu obavlja jahti mehaničar.

Klimatizacija

Održavanje sistema klimatizacije na jahti je ključno za osiguravanje udobnosti tokom boravka, posebno u toplijim klimama. Redovne provjere treba da uključuju čišćenje ili zamjenu filtera, provjeru nivoa rashladne tečnosti, kao i provjeru nesmetanog protoka vazduha kroz ventilacione otvore i i izduvne kanale. Takođe je važno provjeriti da li ima curenja i osigurati da odvod kondenzata nije začepljen.

Električni sistemi

Pravilno održavanje električnih sistema jahte je neophodno za bezbjedan i pouzdan rad jahte. Redovni pregledi bi trebali biti usmijereni na provjeru da li je sva električna instalacija neoštećena i adekvatno izolovana, da su konekcije sigurne i da nema znakova korozije. Provijera automatskih osigurača i zamjena bilo kojih neispravnih osigurača je takođe važna.

Preporučuje se angažovati profesionalnog električara za godišnji pregled sistema, posebno za testiranje potencijalnih problema sa baterijama, generatorima i drugim izvorima napajanja. Održavanje električnih sistema u izvrsnom stanju ne samo da osigurava pouzdanost u radu, već spriječava i potencijalne opasnosti na moru.

Servis vaše jahte jednom godišnje je neophodan

Godišnji servisi generatora, motora i pogonskih sistema su veoma važne svake godine. Od presudnog je značaja da donji i pokretački mehanizami rade savršeno dobro.

Održavanje jahte se ne razlikuje previše od uobičajenog servisa za automobile. 

Svako vozilo zahtijeva godišnji servis za sigurnost vozača i svih putnika, a redovan servis vaše jahte je najvažnija komponenta kada je riječ o njihovom održavanju.

Farbanje dna jahte je veoma važno 

Farbanje dna jahte jednom godišnje ili jednom u dvije godine je, pored godišnjeg servisiranja vrlo dobra praksa.

Čišćenje jahte često može da nanese velike štete. Postojeći slojevi boje na površini se mogu veoma lako oštetiti i razrijediti.

Lista za održavanje jahte

Evo liste stvari koje redovno treba provjeravati kako bi vaša jahta ostala u vrhunskom stanju:

 1. Inspekcija trupa: Redovno vršiti inspekciju trupa na prisustvo znakova mehaničkog naprezanja, pukotina ili osmoze. Rutinsko čišćenje i primjena antivegetativne boje su neophodni za očuvanje stanja trupa.
 2. Motor i sistem pogona: Vršiti zamjene ulja, provjeravati gorivne sisteme, propelere i osovine na oštećenja ili habanje.
 3. Električni sistemi: Osigurati da su sve električne veze čvrste i bez korozije. Testirati rad svih navigacionih i operativnih svetala.
 4. Oprema za sigurnost: Provijeriti da li je sva sigurnosna oprema, uključujući prsluke za spašavanje, vatrogasne aparate i rakete, u dobrom stanju.
 5. Vodovod: Provjeriti na curenja, osigurati da su pumpe operativne i da su santine čiste i bez ulja.
 6. Unutrašnjost jahte: Inspekcija na prodiranje vode, provjera aparata i instalacija, održavanje čistoće i adekvatne ventilaciju kako biste spriječili nastanak vlage i buđi.
 7. Čišćenje palube: Redovno čistiti palubu koristeći odgovarajuća sredstva za čišćenje i alate kako bi se spriječilo nakupljanje soli, prljavštine i nečistoće. Provjeravati materijal palube na znake habanja ili oštećenja, i tretirati sa zaštitnim sredstvima ili premazima po potrebi.
White yacht sailing on the sea

Troškovi za održavanje jahti - šta morate uzeti u obzir

Troškovi za održavanje jahti mogu da variraju u zavisnosti od same veličine i modela vaše jahte. Farbanje dna je oko 30 dolara po kvadratnoj stopi. Za voskiranje trupa trošak može biti i do nekoliko stotina dolara.

Samo za obična sredstva za čišćenje i sapune treba vam otprilike između 200 i 300 dolara. Promjena ulja može da košta oko 300 dolara, ali na primjer, ako želite napuniti rezervoar od 350 litara, treba vam oko 1800 dolara.

Troškovi redovnog održavanja jahti mogu da koštaju poprilično, ali sve to zavisi od mnogobrojnih faktora. Iz tog razloga je najbolje konsultovati se sa stručnjakom koji će vam pomoći da tačno izračunate troškove na godišnjem nivou za održavanje vaše jahte na najbolji način.

 

Odjeljenje za profesionalne usluge u marini

Ako se pripremate za jedrenje sa svojom jahtom i želite da budete sigurni da sve funkcioniše u najboljem redu, dobro je pronaći marinu koja nudi profesionalne usluge i koja će obaviti odgovarajući servis, pranje, mijenjanje ulja itd.

Ako planirate da krstarite Jadranskom obalom, Porto Montenegro u Crnoj Gori ima marinu koja nudi odlične usluge za jahte svih dimenzija, kao što su carinjenje i pomoć za privez, besplatna 24-satna pomoć za jahte, objekte za popravku i održavanje jahti na 3 obližnja brodogradilišta i slično.

Gdje god da krenete, važno je da budete informisani o obližnjim marinskim uslugama koje vam mogu pomoći da spriječite ili popravite oštećenja koja bi se mogla pojaviti tokom putovanja. Prije polaska, uvjerite se da je vaša jahta visoko funkcionalna i u najboljem mogućem redu.

Mirno more!