Omega commercial sign

Čuveni Omega satovi - priča o jednom od omiljenih brendova

Ovu priču slobodno možemo da započnemo jednim zapažanjem, a to je da Omega satovi s pravom imaju status legendarnih. Ime Omega je prisutno više od vijeka, dok je sama kompanija osnovana 1848. godine od strane Luisa Brandta u Švajcarskoj koja je kasnije dobila naziv Omega, kome nije trebalo dugo da postane sinonim za uspjeh. 

Omega je danas jedan od najpopularnijih brendova luksuznih ručnih satova na svijetu, i poput Roleksa, ima pregršt dostignuća koja su sa pravom ušla u istoriju. Od istraživanja najzabačenijih krajeva planete, slijetanja na mjesec, angažovanja na Olimpijadi i pomjeranja granica na polju inovacije, malo je onoga što kompanija Omega nije uspjela da postigne.

Međutim, kao da to nije dovoljno, Omega satovi spadaju među najluksuznije na svijetu kada je riječ o modnim dodacima, da ne pominjemo da je bezvremenski dizajn njihovih klasičnih kolekcija uzrokovao da Omega uvijek bude u vrhu omiljenih dodataka kada je u pitanju stil odijevanja. 

Kako bi razumjeli kako su Omega satovi postali to što jesu, moramo se osvrnuti na istoriju Omega kompanije i trenutak kada je sve počelo za jednog od najvećih proizvođača satova na svijetu. 

Kompanija Omega - kratka istorija i uspon brenda

Moglo bi se reći da su Omega satovi započeli svoj put onog trenutka kad je osnovana kompanija Omega, međutim, nije bilo baš tako. Kompanije je pokrenuta pod imenom Louis Brandt & Frere, i tokom prvih 30 godina svog postojanja je poslovala skromno, sve do smrti svog osnivača 1879. godine. 

Brandta su naslijedili sinovi koji su odgovorni i za prvu zvaničnu prekretnicu kompanije 1885. godine – izrađivanje prvog masovno proizvodenog mehanizma pod imenom Labrador, nakon kog su uslijedili i prvi časovnici koji su radili na ovaj mehanizam.

Dvije godine kasnije braća su lansirala svoj prvi Omega satni mehanizam – proizvod koji je izazvao pravu revoluciju u industriji, što je za posljedicu imalo da kompanija promijeni ime u Omega Watch & Co i uspon Omega brenda. 

Precizni Omega satovi za svaki trenutak

Slogan “Exact time for life”, ili, slobodno prevedeno “Tačno vrijeme u svakom trenutku”, je sintagma koja sumira upravo ono za šta se Omega najviše zalaže – preciznost iznad svega.

U eri pre kvarcnog mehanizma i GPS-a, tačnije, tokom 19. i 20. veka, industrija satova je imala muku da proizvede dovoljno precizne satove. Kako bi se pratio i bilježio napredak na ovom polju, Opservatorija je stalno organizovala testiranja za nove časovnike.

Ovi takozvani “hronometarski maratoni” su poslužili za testiranje bezbroj časovnika tokom vremena, dok su pobjednici u “trci” imali pravo da se tako reklamiraju. Ova takmičenja su okupljala neke od najvećih proizvođača časovnika svih vremena koji su na ovaj način sticali ugled i prijestiž. 

Upravo ovdje je isto počelo za Omegu, koja je dokazala svoj kvalitet i nadmoć na polju preciznosti time što je osvojila prvo mjesto u čak 6 kategorija. Na ovaj način su Omega satovi postavili svjetski rekord i dokazali da je njihov slogan sve sem pretjeran.

Pokoravanje Sjevernog i Južnog pola

Tako je, Omega satovi nisu posjetili najudaljenije kutke ove planete samo jednom. Čovjek po imenu Ralf Plejsted je započeo svoje putovanje na snoumobilu iz Kanade, sa ostrva Vard Hant – ruta duga preko 600 km. 

On i njegova družina su bili “naoružani” Omega Speedmaster satovima i sekstantima koji su trebali da im pomognu u lociranju tačnog geografskog položaja na Sjevernom polu, koji im je bio cilj. 

Do konačnog odredišta su stigli 19. aprila 1968 godine, poslije putovanja koje je trajalo 43 dana. Plejstedovo putovanje je inače ozvaničeno kao prvo putovanje do Sjevernog pola kopnenom trasom, što je takođe potvrdila i vojska S.A.D.-a koja je nadlijetela područje. 

S druge strane, ili, bolje rečeno, na drugom kraju Zemlje 1990. godine Arved Fuks i Rejnold Mesner uspjeli da pređu Antarktik pešice – putovanje koje opisano kao najekstremnije na Zemlji. 

Tokom ekspedicije su uspjeli da pređu preko 2800 km za 92 dana, usput trpeći ledeni vjetar i nesnosnu hladnoću sa temperaturama nižim od -40 stepeni Celzijusa. Tokom ovog putovanja, Mesner je nosio Omega Speedmaster ručni sat koji je na ovaj način dospio i na drugi kraj zemlje.

Omega classic watch model

Omega i slijetanje na Mjesec

Omega satovi su danas vjerovatno napoznatiji po svom neposrijednom učešću u pohodu na svemir.

NASA-in Merkur istraživački program je uključio Omega Speedmaster ručne satove za upotrebu tokom trajanja samog programa, međutim, nakon što je okončan sljedeće godine, astronauti su zatražili satove koje će moći da nose tokom obuke i samog leta. 

Ovo je bio jedan od onih savršenih tajminga u istoriji, budući da je NASA neposrijedno prije toga unajmila grupu inženjera čiji je zadatak bio da evaluiraju, testiraju i sertifikuju svu opremu koju će astronauti koristiti. U ovom momentu, NASA je zatražila satove nekoliko renomiranih proizvođača na testiranje koje je koncipirano tako da bude najbrutalnije moguće. 

Među testiranim proizvođačima se našla i Omega

Konačno, 1. marta 1969. godine NASA je izabrala pobjednika i tom prilikom sertifikovala Omegin Speedmaster ST105.003 kao potpuno kvalifikovanog za učešće u svemirskim misijama. 

U konkretnom, istorijskom trenutku, Speedmaster je nosio Baz Oldrin, drugo ljudsko biće koje je stajalo na površini Mjeseca, jer je Nil Armstrong, atronaut koji je prvi kročio na Mjesec, svoj ostavio u kabini, pa je tako Omega Speedmaster Professional postao prvi sat koji je ikad nošen na Zemljinom satelitu, i generalno, u svemiru. 

Omega Seamaster - neprikosnoveni vladar okeana

Omega Seamaster je prvi put izašao u prodaju 1948. godine na 100. godišnjicu kompanije. Danas se ovaj model ubraja među klasične i najstarije Omega satove, zajedno sa čuvenim Speedmasterom, Constellation-om i De Ville-om. 

Omega Seamaster je ugrubo zasnovan na Omega satovima koji su pravljeni za britansku vojsku krajem Drugog svjetskog rata, pa je model Omega Seamaster 300 debitovao 1957. godine. Ovaj sat je dobio priliku da isproba niko drugi do čuveni Žak Kusto za svoj eksperiment “Prakontinet II” koji je trebao da dokaže da ronioci mogu da prežive u potopljenom i prezasićenom okruženju Crvenog mora, bez nekih značajnih posljedica.

Mornarica je takođe počela da upotrebljava Omega Seamaster 300 kao dio zvanične opreme, ali kako su ronioci s vremenom počeli da rone na veće dubine, Omega je u skladu sa tim počela da testira nov model po imenu Seamaster 600, ili Ploprof (PLOngeur PROFessionel, što znači “profesionalni ronilac” u prevodu sa francuskog).

I ovaj model je isprobao Kusto, ali i COMEX ronioci, pri čemu su obe grupe radile po nekoliko sati u vodi, na dubinama između 250 i 500 m. Zahvaljujući ovim eksperimentima, profesionalno ronjenje ne može ni da se zamisli bez modela Omega Seamaster.

Da Omega satovi ne poznaju granice pokazuje činjenica da je ranije ove godine kompanija testirala novi prototip Omega Seamaster-a, koji je spušten na dno najdublje poznate tačke na zemlji – Marijanskog rova. 

Omega satovi kao pouzdani nadzornici Olimpijade

Omega satovi iznova dokazuju svoju pouzdanost. Naime, kompanija je proizvela svoj prvi hronograf 1989. godine, a 10 godina nakon toga je bila odgovorna za mjerenje vremena na 16 sportskih takmičenja. 

Međutim, čak i prije proizvodnje hronografa, kompanije Omega je imala tu čast da bude proglašena za zvaničnog mjerača vremena na Olimpijadi 1932. godine u Los Anđelesu. Ovo je bio prvi put u istoriji da je jedan brend bio nagrađen takvom odgovornošću. 

Za potrebe ovog dešavanja, brend je obezbijedio 30 visoko-preciznih hronografa sposobnih da mjere sa tačnošću do 1/10 sekunde. Danas pak, mjerenje vremena na Olimpijadi zahtijeva nekoliko hiljada profesionalnih mjerača vremena, da ne pominjemo preko hiljadu posebno obučenih volontera zaduženih da tačno izmjere vrijeme tokom svakog takmičenja. 

Džejms Bond takođe nosi Omegu

Većina ljudi je upoznata sa Džejms Bond franšizom i njegovim neprevaziđenim stilskim izrazom. Tokom godina, agent 007 je nosio više ručnih satova različitih brendova, ali nijedan se ne povezuje toliko sa njim kao Omega

Omega se prvi put našao na zglobu poznatog agenta 1995. godine – tada novopočenog Bonda – Pirsa Brosnana,  a nakon njega je nošen i u drugim nastavcima, a između ostalog i od strane najnovijeg agenta – Danijela Krejga. Pojavljivanje ovih satova u filmovima je na kraju doprinijelo da budu prodati na aukcijama za basnoslovne sume novca. 

Pored Džejms Bond filmova, različiti Omega satovi su se pojavljivali i u drugim filmskim ostvarenjima poput: Salt, Rat Svetova, Agenti  S.H.I.E.L.D.-a, Ronin, Sedam godina na Tibetu etc., ali do danas najpoznatija rola je u filmu Apolo 13. 

Ovaj film je dokumentovao istoimenu misiju koja se skoro završila tragično, jer je bila prekinuta zbog eksplozije koja je letjelicu lišila kiseonika i dovela do nestanka struje. Posada broda je morala da se osloni na svoje Omega Speedmaster satove da bi se bezbjedno vratila na zemlju, jer su satovi služili da tačno tempiraju vrijeme kritičnih aktivnosti u motoru koje su trebale da usmjere letelicu u pravom smjeru. 

Nije potrebno navoditi da su Omega satovi i više nego uspjeli u tome i da su se, između ostalog zahvaljujući njima, astronauti bezbjedno vratili na zemlju. 

Omega Speedmaster watch

Omega satovi su omiljeni predsednicima i rok zvezdama

Bez zadrške se može reći da mnoge svjetske vođe i zvijezde vole Omegu. Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je obožavao da nosi svoj Omega Constellation Manhattan, dok je Papa Jovan II nosio De Ville Classic. 

Pored šefova država i vjerskih poglavara, Omega satovi su bili omiljeni i nekim od najvećih rok zvijezda svih vremena poput Elvisa Preslija, Budi Holija i Ringo Stara iz Bitlsa. 

Još jedan ugledni političar, i vjerovatno napoznatiji vlasnik Omega sata, bio je Džon F. Kenedi, koji ga je nosio za vrijeme svoje inauguracije 1961. godine. Sat je bio darovan Kenediju uoči izbora, o čemu svjedoči i natpis na poleđini sata: “Predsjdniku Sjedninjenih Država Džonu F. Kenediju od njegovog prijatelja Granta”. Danas se ovaj sat nalazi u Omeginom muzeju u Švajcarskoj.

Omegin mehanizam koji je pobjedio magnetizam

Omega satovi su čuveni po tome što su konstantan produkt inovacije. 2013. godine kompanija Omega je najavila proizvodnju novog satnog mehanizma koji neće zavisiti od magnetnog polja. 

Kao potvrdu, kompanija je 2015. predstavila svoj prvi “Master Hronometar” mehanizam, u okviru najnovijeg modela časovnika Omega Globemaster, koji je radi po principu Omeginog antimagnetnog otpora – prvi model od mnogih koji su uslijedili. 

Omega luksuzni satovi u Porto Montenegru

Omega luskuzni satovi su prije svega nasljeđe inovativnog pristupa izradi časovnika, ali i tekovina brenda koji isnpiraciju crpi iz sopstvenih dostugnuća – dostignuća kojim malo koji brend može da se pohvali. 

Omega satovi su pokorili svemir, ronili do dna okeana, učestvovali u istraživanju udaljenih kutaka naše planete i bezuslovno podržavali našeg omiljenog agenta, i još mnoga toga drugog. 

Stoga, ako ste gost u Porto Montenegru, i želite sebi da priuštite jedan od čuvenih Omega satova, možete ih pronaći u Excelsior Butiku u Ozana zgradi, mjestu koje prodaje satove i drugih čuvenih švajcarskih proizvođača. 

Ovaj eksluzivni butik je mjesto na kom možete iskusiti najbolji luksuzni šoping koji naša raskošna marina može da ponudi, uz pomoć visoko kvalifikovanih profesionalaca koji su vam uvijek na usluzi.