Girl on the seashore

Ostrva u Crnoj Gori koja morate istražiti

Iako naša mala zemlja i nije poznata po velelepnim ostrvima, veliki je broj manjih oaza koje se odlikuju veoma lijepim atrakcijama, za istoriju bitnim lokalitetima, poput tvrđava, crkava ili manastira. Takođe, neka od ostrva u Crnog Gori ukrašena su veoma lijepim plažama u čiju se ljepotu treba i sam uvjeriti, dok druga nalikuju na male, stjenovite formacije koje plutaju po površini vode.

Međutim, kolika god da je njihova veličina, oblik ili izgled, ostrva u Crnoj Gori su idealna fuzija istorijskih građevina i vanredne prirodne ljepote, što je i više nego dovoljan razlog da ih i Vi posjetite. U daljem tekstu, predstavićemo Vam neka od najljepših ostrva u Crnoj Gori koja se moraju naći na listi za posjetu pri budućim posjetama našoj zemlji.

Arhipelag Svetaca – hodočasnička ostrva u Crnoj Gori

“Arhipelag Svetaca” nalazi se blizu Tivta, u zalivu Boke Kotorske i sastoji se od tri manja ostrva – Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća i Gospa od Milosrđa. Ono što krasi ova ostrva u Crnoj Gori jeste da su tradicionalno poznata kao ostrva koja pohode hodočasnici iz cijelog svijeta, i  koja privlače pažnju posjetilaca zbog brojnih legendi i veoma živopisne istorije.

Ostrvo Sveti Marko – šarmantna oaza iz prirode

Sudeći po jednoj od nekoliko legendi koja se vezuje za ostrvo Sveti Marko, mjesto je od davnina bilo čuveno po prelijepoj prirodi i gustim borovim šumama u koje su sami grčki bogovi slali svoje najbolje vojnike na oporavak i vidanje rana, nakon teških borbi i ratovanja. Kako im je naklonjena priroda pomogla da se oporave, grčki vojnici su na kraju odlučili da se na ostrvu i nastane.

Međutim, nakon određenog vremena boravka na ostrvu, hrabri vojnici počeli su da osjećaju tugu, krivicu i sram zbog bola koji su nanijeli drugima tokom mnogo godina ratovanja. Okrenuli su se bogovima i molitvi, da im oni sačuvaju mir na ostrvu a zauzvrat su obećali da više nikada neće ratovati ili nasiljem braniti svoj mir.

Kako bi zapečatili obećanje dato bogovima, vojnici posadiše maslinovo drvo, u znak i simbol dobre volje i mira. Ali kako to i inače biva, podmukli duh rata ponovo se probudio u vojnicima koji su počinjali nove ratove, i time prekršili dato obećanje.

Prekršeno obećanja izazvalo je veliki gnijev u bogovima, koji na strvo, kao odmazdu, pustiše veliku i strašnu oluju koja je uništila sve brodove i usmrtila svakog vojnika. Ostrvo je ponovo postalo prazno, i samo su maslinova stabla ostala da svjedoče o strašnom događaju koji se zbio.

Što se tiče imena samog ostrva, naslijeđeno je prema crkvi koja je davno postojala na ostrvu a bila je posvećena svecu, Svetom Marku. Lokalno stanovništvo ovo ostrvo još naziva i “Stradioti” – od grčkog naziva za ratnike.

Sunset

Ostrvo cvijeća ili Miholjska Prevlaka

Cvijetno ostrvo u Crnoj Gori poznato je kao malo ostrvo koje se nalazi na samo 2 km od Tivta. Do njega se izuzetno lako stiže brodom ili čamcem i veoma je zahvalno za brz obilazak zbog svoje minijaturnosti – dugačko je svega 300 m, dok mu je širina oko 200 m.

O cvijetnoj oazi pokraj Tivta se zvanično govori kao o ostrvu, iako je tehnički Ostrvo Cvijeća poluostvo, pošto je sa ostatkom kopna povezano malim zemljouzima. Baš te male prevlake odlične su za put do ostrva čak i automobilom, samo treba voditi računa da to bude tokom niskog vodostaja, jer su inače poplavljene.

Ostrvo je poznato pod čak dva imena.

Prvi naziv – Miholjska Prevlaka, nadenuto je ostvu u čast manastira posvećenog Svetom Arhangelu Mihailu koji datira još iz VI vijeka. Nekada je kompleks manastira je zauzimao čitavo ostrvo, dok je danas obnovljena samo centralna zgrada i monaške ćelije.

Drugo ime, Ostrvo Cvijeća ili Cvijetno ostrvo, malo poluotočje dobilo je zahvaljujući svojoj bogatoj i veoma privlačnoj vegetaciji. Naime, na ostrvu raste više vrsta plami, kao i brojne cvijetne i biljne vrste.

Kada je u pitanju Crna Gora ostrva koja su poznata po maslinovim šumama nije mnogo, a Ostrvo Cvijeća je bilo jedno od njih, sve do perioda kada je usljed raspada Jugoslavije došlo do uništavanja šuma zbog smještaja brojnih izbjeglica na prostor Crne Gore.

Međutim, ako obratimo pažnju i na ostala ostrva u Crnoj Gori – Cvijetno je do današnjeg dana poznato kao jedno od ostrva kojim buja bogata vegetacija i gdje upravo cvijeće oduševljava svakog posjetioca.

Gospa od Milosrđa – najmanje ostrvo u arhipelagu

Ovo maleno ostrvo u centar Tivćanskog zaliva, samo 300 metara zapadno od ostrva Sv. Marko, i oko 600 metara od poluostrva Luštica.

U XV veku, ostrvo su od spoljnog svijeta ogradili monasi, podigavši zid visok metar i po. Unutar zidina, krije se i ženski manastir, upotpunjen visokim zvonikom, monaškim ćelijama i dvorišnim kompleksom sa baštom i galerijom.

Mogo je priča i legendi ispredano za ovo ostrvo u Crnoj Gori, i većina je vezana za njegovu bogatu istoriju i religiozni značaj koji ima za domaće stanovništvo. Poznato je i kao mjesto na kom se već stotinama godina održavaju brojne religiozne svečanosti, o čemu svjedoče brojni oltari iz davnih vremena, sa rezbarjem posvećenim Jupiterovoj ženi, Junoni i drugim rimskim boginjama.

Jedna legenda nam priča i o tri žene i majke – Junoni, Mariji i Dani, koje su osnovale crkvu i posvetile je svim stradalnicima. Vjeruje se da je ostrvo i dan danas pod njihovom zaštitom.

1955. godine, na ostrvu je iskopan mali, četvorougaoni kamen sa natpisima koji svjedoče o naseljavanju Slovena frišćana na ovaj prostor. Latinski natpis na kamenu govori o crkvi Svetog Stefana koju su u IX vijeku na ostrvu osnovali hodočasnici.

Svako od ova tri ostrva biće veoma jednostavan i pristupačan izlet ukoliko odlučite da odsjednete u našem ljetovalištu Porto Montenegro, tako da imajte na umu i njihov obilazak tokom posjete. Ova ostrva su odličan način i jedinstvena prilika da naučite mnogo o njihovoj istoriji, uz priliku da iz prve ruke osjetite duh nekog drugog toba.

Two small rocky islands

Staro ostrvo Ulcinj – kamenita obala ulcinjske rivijere

Staro ulcinjsko ostrvo je jedno od onih, poznatih, kamenitih ostrva u Crnoj Gori koja okružuju severo-zapadnu rivijeru Ulcinja, u blizini malo grada Vidikovca. Veličina ovog ostrva je samo 1.7 hektara, a od glavnog kopna je udaljeno oko 150 metara.

Zbog svoje izrazito kamenite prirode, ostrvo nije naseljivo, ali je i uprkos tome veoma popularno među turistima. Dugi niz godina, za ostrvo se smatralo da je ostatak drijevnog, venecijanskog grada – Dulcigna, koji je potonuo posle zemljotresa.

Međutim, brojne arheološke studije i istraživanja, pokazala su da je na tom mjestu zaista postojala baš mletačka utvrda, čija je uloga bila da upozorava ljude na opasnosti koje su vrijebale s mora.

Izlišno je govoriti o tome da je utvrdi moguće pristupiti jedino pomoću čamca, ali ukoliko odlučite da ipak posjetite ovaj spomenik mletačke kulture, na periferiji ostrva, priuštićete sebi odličan mali izlet.

Ostrva Katič i Sveta Nedelja – stenovita ostrva kraj Petrovca

Pored 14 veoma raznolikih ostva koja čine zaliv Petrovca, naročitu pažnju privlače dva ostrva koja su jedno od drugog udaljena samo kilometar.

Ova ostrva u Crnoj Gori su veoma popularna među turistima zahvaljujući jedinstvenom načinu na koji upotpunjuju izgled zaliva. Ostrva Katič i Sveta Nedelja su vertikalno postavljena u odnosu na obalu što stvara utisak da je jedno ostrvo uvijek ispred onog drugog.

Međutim, ovaj utisak je veoma promjenljiv kako se krećete ka periferiji grada, kada će vam se ukazati baš jedno pored drugoga i tako vam pružiti priliku da ih bolje osmotrite.

Do ostrva se stiže vodenim putem, da li čamcem, katamaran jedrilicomkajakom ili splavom ali nije nemoguće domoći ih se i plivanjem – iako to ostavljamo na izbor iskusnijim plivačima, zaljubljenicima u avanture i vrlo hrabrima.

Ostrva Sveta Nedelja sa crkvom na vrhu

Od svih ostrva u Crnoj Gori, Sveta Nedelja je vjerovatno najzanimljivije zbog impresivne i veoma neobične prirode. Ostrvo je dobilo ime po crkvi koja se na njemu nalazi i koja je još jedan od razloga za neobičan osećaj melanholije koju ovo mjesto izaziva u posjetiocima.

Slično ostrvu Gospa od Škrpjela koje takođe baštini crkvicu, i ovo ostrvo je svoje ime zaradilo po mornaru koji je na njemu pronašao utočište nakon potonuća broda, a koji se odigrao baš u nedelju.

Lokalno stavnovištvo do današnjeg dana vjeruje da ostrvo i crkva na njemu štite mornare iz ovog dijela Crne Gore.

Canon

Ostrvo Katič – jedno od usamljenih ostrva u Crnoj Gori

Ostrvo Katič je jedno od malih, kamenitih ostrva u Crnoj Gori, ukrašeno samo svega nekoliko stabala borova koja su uspjela da se prilagode negostoprimljivoj prirodi. Na ostrvu postoji i mali svetionik koji pokazuje put ribarima.

Iako su oba ova ostrva u Crnoj Gori mahom stjenovita, ona u posjetiocima bude osjećaj mira i ušuškanosti pa su idealna destinacija ukoliko želite odmor na mirnoj destinaciji, daleko od svega i u društvu Vama bliskih ljudi.

Ostrvo Sveti Nikola – crnogorski Havaji

Sveti Nikola je jedno od onih neobičnih ostrva u Crnoj Gori koje se odlikuje veoma impresivnim karakteristikama, ali niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kako je ostrvo upoređeno baš sa Havajima.

Neki smatraju da je ime poteklo zbog kristalno plave nijanse vode koja okružuje jezero – boja koja podsjeća na nijansu tropskog raja na Havajima. Međutim, za pravi naziv (Sv. Nikola) neki govore da je potekao od imena crkve koja je trebalo da bude izgrađena na ostvu, dok drugi zastupaju činjenicu da ostrvo nosi ime restorana koji se tu nalazi.

Ono što je činjenica, jeste da ostrvo čine brojni faktori osim imena, a to je nevjerovatno gusta vegetacija, neobičan oblik stijena, šarenolik živi svijet i mnoštvo skrivenih uvala, kao zamišljenih za cjelodnevno plivanje izležavanje tokom dugih, ljetnjh dana.

Ostrvu se može pristupiti i pomoću jedrilice, kada nije visok vodostaj mada neki turisti vole doživljaj “hodanja po vodi” dok pokušavaju da osvoje ostrvo kada su putevi poplavljeni.

Zaista je mnogo privlačnih ostrva u Crnoj Gori koje možete istražiti, bilo da našu zemlju posjećujete tokom vikenda ili dolazite tokom sezone praznika ili godišnjh odmora. Naša preporuka je da svoj obilazak ostrva u Crnoj Gori planirate tokom ljetnjih mjeseci, kada će Vam i vremenski uslovi ići na ruku za cjelodnevno ležanje na plaži ili plivanje u prelijepim vodama Jadrana.

Još jedna zanimljiva i posve jedinstvena prilika je da se ukrcate na krstarenje ili čarter jahtom iz naše luke Porto Montenegro, što će biti najbolji način da upoznate sva ostrva u Crnoj Gori, da odmarate na najljepšim plažama i otkrijete sve skivene kutke koje naš morski raj umije tako dobro da sakrije.