Prednosti posjedovanja nekretnine na moru

Prva stvar koja obično padne na pamet kad se pomenu nekretnine na moru, jeste uzbuđenje što ćete svoja teško stečena sredstva uložiti u takav oblik posjeda, što vam daje mogućnost da budete i vlasnik nekretnine koju po želji možete i da iznajmljujete. Ono što je još veći povod za uzbuđenje, jeste činjenica da, dok sve nekretnine imaju određen potencijal, postoje određeni posjedi koji uvijek zdražvaju svoju vrijednost bez obzira u kom su stanju, a često, ako spadaju u novogradnju, mogu se pokazati kao basnoslovno vrijedna investicija.

Dobar primjer za to je upravo Porto Montenegro, luksuzna luka sa nemjerljivim investicionim potencijalom, koji će samo nastaviti da raste. Ovome prije svega doprinose činjenice da su ovdašnji stanovi locirani na obali mora, luksuzno izgrađeni, pa ako ste u potrazi za baš ovakvom prilikom, dopustite nam da vam razjasnimo kakvi vas sve benefiti očekuju.

Stanovi na moru kao eponim za dobro investiranje

Možda ulaganje u stanove na obali mora zvuči kao prilično generičan potez, ali to ne mijenja činjenicu da je istovremeno i najbolji potez koji možete da povučete. Kada je u pitanju Balkansko poluostrvo, najbolje nekretnine na moru ćete naći u Crnoj Gori, ili da budemo precizniji, u Tivtu i Bokokotorskom zalivu, gdje se ljudi obično i odlučuju za kupovinu ljetnjih rezidencija ili stanova za izdavanje.

Međutim, da li je lokacija sve što je dovoljno da se jedna nekretnina na obali mora proglasi za neprocjenjivu? Ako nije, šta onda jeste? U šta vi tačno ulažete, gdje vaša sredstva idu i kako vam se to isplati? Previše pitanja, a odgovor je, srećom jedan i lako se može laički sročiti, a to je da, jeste dovoljno jer je prestiž posjedovanja stana na moru jedino što se računa.

Ustvari, da budemo pošteni, nije samo stvar u prestužu, već i u praktičnim razlozima koji ovakvu vrstu ulaganja čine i dobrom zaradom, jer omogućava ili stabilan izvor prihoda, ako je to ono što želite da bude, ili mjesto za odmor rezervisano samo za vas. Kada je riječ o prvom razlogu, uopšte nije čudna izjava mnogih vlasnika stanova na obali mora da je kirija koju dobijaju za iznjamljivanje i više nego dovoljna da pokrije sve troškove održavanja posjeda, što u prevodu znači da i kad lično žele da odsjednu, mogu da borave maltene besplatno.

Kako god bilo, ako još niste imali priliku da se upustite u ovakvo ulaganje, dobro je da se prethodno upoznate sa tehnikalijama i pravilima tržišta, a prije svega sa osiguranjem, računima i održavanjem posjeda.

Pa onda, koje je bi bile prednosti posjedovanja jedne ovakve nekretnine?

  1. Blizina turističkih atrakcija – najbolje nekretnine ove vrste se uvijek nalaze u blizini najpopularnijih turističkih atrakcija, što vam dozvoljava da uvijek budete u centru dešavanja. Od luka do plaža, zoo vrtova, glavne promenade, vlasnik ovakvog stana će uvek imati priliku da upotpuni svoje slobodno vrijeme.
  2. Veća vrijednost nekretnina – kao što smo već u startu rekli, generalno pravilo je da stanovi u blizini mora koštaju mnogo više od drugih, pri čemu njihova vrijednost skoro nikada ne prati fluktuacije na tržištu nekretnina, pa samim tim nikad ne može ni drastično da padne.
  3. Bezbjedan komšiluk – obalski gradovi skoro po nekom pravilu imaju nižu stopu kriminala ili drugih problema sa kojima se svakodnevno susreću neki drugi, veći gradovi. Iz ovog razloga, investitori se mahom odlučuju za novogradnju sa visokim stepenom obezbjeđenja, kao i sa odličnom reputacijom.

Osiguranje priobalnih nekretnina

Kao budući ili novopečeni vlasnik stana na moru, morate da imate u vidu prethodno pomenute stope osiguranja prilikom kupovine, odnosno da znate da ono može biti znatno veće u odnosu na neko prethodno ulaganje sličnog tipa, prije svega zbog obaveznog osiguranja od poplava, koje može da varira u zavisnosti od odlika same lokacije, i sklonosti ka ovoj vrsti nepogode.

Troškovi ulaganja u luksuzne nekretnine na obali

Troškovi posjedovanja nekretnine na moru podrazumijevaju plaćanje računa, komunalija i strruje, kao i ostale dodatne troškove, što takođe ima uticaja i na visinu poreza, uzevši u obzir cjelokupnu vrijednost posjeda. Međutim, ako odlučite da svoj posjed date u rentu, bez obzira na sezonu, u svakom slučaju ćete biti na nuli, ili čak u plusu, budući da na taj način obezbjeđujete da je stan redovno održavan, naročito ako niste u mogućnosti redovno da ga posjećujete.

Održavanje posjeda kao paket usluga

U teoriji, održavanje posjeda znači mnogo više od priklupljanja rente ili potpisivanja ugovora o izdavanju, ali koliko zapravo novoizgrađenih kompleksa nudi cijelu uslugu? Na primjer, u većini slučajeva je situacija takva da ste vi odgovorni čim se pokvari frižider, kada je potrebno krečenje, zamjena prozora, dezinsekcija i tome slično.

Međutim, današnji investitori su sve više u potrazi za prilikom gde će uložiti u posjed koji će im omogućiti da budu vlasnici sa minimumom obaveza, kojima možda zaista ne mogu ni da se bave. Porto Montenegro upravo nudi jednu takvu vrstu posjeda, sa najboljom mogućom uslugom, u skladu sa ulaganjem koje ste napravili. Održavanje posjeda u ovom slučaju podrazumijeva da vi ostajete sa bezbjednom i dobro održavanom nekretninom, i da se od vas očekuje samo da dođete i tu boravite.

Zbog toga, kada su u pitanju nekretnine u Crnoj Gori, Porto Montenegro je vaša najbolja opcija i najisplativija investicija, sa svim nabrojanim benefitima koje ćete osjetiti na sopstvenoj koži.