Two men sailing on the sea

Regate u Crnoj Gori - nezaboravna takmičenja na Jadranu

Da li ste ikada prisustvovali trci najljepših plovila na moru? Da li ste uživali u neobičnim regatama, kada se grupa entuzijasta maksimalno trudi da nadmaši konkurenciju kako bi prva stigla na cilj?

Bilo da ste iskusni ljubitelj regata koji žudi za trkama motornih čamaca, ili ste zainteresovani da saznate više o regatama u Crnoj Gori na Jadranskom moru, postoji nekoliko važnih stvari koje morate znati o ovom autentičnom takmičenju koje traje vijekovima unazad.

Kako bismo objasnili šta regata sve podrazumijeva i kako je vremenom postala toliko popularna širom svijeta, vratićemo se na sam početak, kada je ona nastala.

Priča o regati - istorija koja traje od 13 vijeka do danas

Pojam ‘regata’ je nastao od venecijanske riječi koja u bukvalnom prevodu znači ‘takmičenje’. Regate podrazumijevaju seriju trka raznih plovila na moru.

Dokazi ukazuju na postojanje veslačkih trka koje su se održavale u 13. vijeku u Veneciji. Vjeruje se da regate vuku korijene još iz antičkog perioda i da su narodi koji su živjeli na obali morali biti obučeni za veslanje.

Najpopularnije regate u Venecijanskom kanalu

Jedna od najpopularnijih i najglamuroznijih regata je bila u Venecijanskom kanalu u 13. vijeku kada su mlade djevojke paradirale u brodovima u elegantnoj odjeći. Ova regata se i dan-danas održava jednom godišnje, svake prve nedelje u septembru.

Pomorski život Venecije tog doba je slavio antičku slavu i veličinu svog naroda. Regata, kakvom je danas poznajemo, se formirala davne 1899. godine na ‘Art Biennale’, tadašnjoj umjetničkoj organizaciji iz Venecije.

Boats in Venice

Parada republike Serenissima

Venecijanske regate iz davne venecijanske republike zvane ‘Serenissima’, bila je veslačka praksa sa bezbroj različitih tipova bodova u laguni. U tom periodu, regata je predstavljala amaterski sport koji se vremenom razvijao i prerastao u profesionalni takmičarski sport.

Najpoznatija regata je tkz. ‘Regata šampiona na gondolinama u Venecijanskom kanalu’. Gondolini predstavljaju venecijanske trkačke brodove čiji je oblik nalik na gondolu, ali je specijalno napravljen za takmičarske trke da bude lakši i brži.

Veslanje takođe predstavlja porodičnu tradiciju koja se prenosi generacijama. U današnje vrijeme, venecijanske regate podrazumijevaju četiri takmičenja podeljena prema vrsti čamca i starosti kapetana. Istorijska regata održava se svake godine u Venecijanskom kanalu.

Najstarije jedriličarske regate u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj

Neki od najstarijih događaja jedriličarske regate odigrali su se u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj u 19. vijeku. Kraljevski Temzin Jahting Klub (The Royal Thames Yacht Club), zajedno sa mnogim lukama i komitetima iz različitih engleskih i irskih luka, tokom istorije su organizovali razne regate i takmičenja na godišnjem nivou.

Regate sa Univerziteta Oksford i Kembridž, kao i Henlijevska regata, najpopularnije su regate u Velikoj Britaniji i održavaju se od 1829. godine do danas.

Regate u Crnoj Gori - najpopularnije manifestacije na Jadranu

Jadransko more je oduvijek bilo savršeno mjesto za razne vodene aktivnosti i zabavne sportove. Prekrasne crnogorske plaže i divlja priroda koja okružuje plavetnilo bistrog mora, samo su neki od razloga zašto su regate u Crnoj Gori postale toliko popularne kod turista i lokalnog stanovništva.

U Crnoj Gori jedrenje predstavlja najpopularniji vid rekreacije, dok su regate omiljeni događaj svim onim avanturistima koji traže zabavu na prelijepim jadranskim talasima. Regata okuplja desetine čamaca i jahti iz cijele Evrope i jedan je od najposjećenijih događaja na Jadranskom moru u posljednjim decenijama.

U Bokokotorskom zalivu postoji tradicija plovidbe i odanosti moru koja traje vijekovima unazad. Broj regata koje se održavaju na godišnjem nivou se povećavao tokom vremena, kao i posjetilaca koji obožavaju da uživaju u ovim autentičnim događajima.

Boat race on the sea

Regate i kupovi u luksuznom Porto Montenegru

U Crnoj Gori regate su jedan od najomiljenijih događaja na moru, pogotovo kada je riječ o turističkim oblastima kao što je Porto Montenegro u opštini Tivat. Ovo luksuzno mjesto sa prelijepom marinom ima svoj jahting klub koji je poznat po organizovanju tradicionalnih regata.

Možete uživati u velikom broju regata kao što su: Arsenal Cup, Fasinada Cup, PMYC regata, Trka Hiljadu ostrva,, itd. Većina njih je otvorena za sve tipove plovila i odvija se u Tivatskom zalivu. Fasinada kup predstavlja najveću međunarodnu jedriličarsku regatu u Crnoj Gori koja je otvorena za sve klase.

Sezona regata u Porto Montenegru

Sezona regata traje skoro 7 mjeseci i omogućava svima da uživaju u prelijepim trkama do kasnih ljetnih mjeseci. Sezona počinje takmičarskom trkom u Porto Montenegru početkom juna. Nakon toga, u julu slijede PMYC regate, kao i Arsenal Cup.

Čuvena trka motornih čamaca održava se u mjesecu avgustu, dok je septembar rezervisan za evropsko finale Porto Montenegro meč trke, kao i jedan dio trke pod nazivom ‘Hiljadu ostrva’ koja se održava između Crne Gore i Hrvatske. Sezona je obično zatvorena poslednjom PMYC regatom u Tivtu, 13. oktobra.

Uživajte u svim blagodatima Porto Montenegra

Bilo da posjećujete regate kao učesnik ili posmatrač, Porto Montenegro sa svojom nevjerovatnom marinom je savršeno mjesto za maksimalno uživanje u fenomenalnim hotelima, restoranima blizu mora, prelijepom crnogorskom vremenu i ljudima čija će vas topla dobrodošlica oduševiti i učiniti da se zaljubite u ovo jedinstveno mjesto!