Big white yacht on the sea

Činjenice koje bi trebalo da znate prije kupovine prve jahte

Da li ste se ikada pitali šta posjedovanje jahte podrazumeva? Šta je sve ono što bi trebalo da znate prije nego što se odlučite na kupovinu svoje prve jahte i počnete da plovite morima o kojima ste toliko maštali?

Posjedovanje jahte je zabavno, uzbudljivo i deluje kao pravo ostvarenje sna. Pruža neograničenu slobodu da posjećujete najljepše, divlje plaže i da se zadržite na njima koliko god vam je volja. Možete da provedete dane i nedjelje otkrivajući sve ljepote morskog svijeta, maksimalno uživajući u svim čarima ljeta i u odmoru koji ste lično, unaprijed isplanirali.

Međutim, osim toga što posjedovanje jahte podrazumijeva mnoge fenomenalne benefite, postoje odrijeđene stvari kojih morate biti svjesni prilikom kupovine. Veoma lako vas mogu zadesiti tkz. “skriveni troškovi” koji će uzrokovati razne probleme ako se unaprijed ne pozabavite njima.

Priprijemili smo vam top 5 stvari koje morate znati prije nego što se počastite novom, vodenom ljepoticom, i prije nego što se maksimalno prepustite svim ljepotama koje podrazumijeva posjedovanje jedne jahte.

#1 Cijene na tržištu zavise od mnogo različitih faktora

Prva stvar koju morate da znate jeste koliki je zapravo cjelokupni trošak posjedovanja jedne jahte. Najvažnije je da se informišete o aktuelnim cijenama na tržištu kako biste izbegli da potrošite više novca prilikom kupovine nego što je to zaista neophodno. Kupovina jahte je zaista velika investicija koja se ne smije olako shvatiti.

Cijene najzastupljenijih jahti, koje se masovno proizvode širom svijeta, se kreću između 100,000 i 5 miliona dolara, dok se one veće i ozbiljnije mogu pronaći i za 25 miliona dolara. Ukoliko vas zanimaju potpuno autentične, ogromne i luksuzne jahte, možete potrošiti čitavo bogatstvo od 100 miliona dolara na jednu od njih i uživati u svim njenim benefitima.

Takođe, možete pronaći već korišćene jahte po veoma pristupačnim cijenama koje variraju u odnosu na godinu proizvodnje, njihovo stanje i veličinu. Uz pomoć eksperta za jahte možete dobiti sve neophodne informacije o svakom ključnom elementu plovila koje će vam biti od presudnog značaja kada sa prodavcem budete dogovarali konačnu cijenu.

#2 Test vožnja je najbolji način da odaberete pravu jahtu

Ukoliko ste odlučni u namjeri da kupite svoju prvu jahtu, zapamtite da je test vožnja na svim onim jahtama koje uđu u najuži izbor od ključnog značaja. Važno je da znate i da se proces oko kupovine jahte ne razlikuje bitno od kupovine novog automobila.

Najbolji način da shvatite koja jahta je najbolja za vas jeste da je testirate ploveći na njoj tokom cijelog dana. Isplanirajte da provedete jedan cio dan na vašoj novoj jahti, s obzirom na to da je nekoliko sati nedovoljno vremena da se stekne cjelokupna slika.

Jednom kada to uradite, definitivno ćete znati kakva je jahta najbolja za vas. Takođe, dobro bi bilo da sa sobom povedete eksperta koji će da procijeni sve dobre i loše strane jahte i koji će vam pomoći da se odlučite za onu pravu.

Sailing yacht on the Adriatic

#3 Održavanje podrazumijeva velike novčane izdatke

Posjedovati jahtu ne podrazumijeva samo da je ona usidrena u nekoj marini i da vas spremno čeka da je provozate kroz morske avanture. Vlasništvo jahte sa sobom povlači i velike troškove oko njenog održavanja.

Gdje planirate da parkirate vašu jahtu? Koliko će vam novca biti potrebno za njeno održavanje i gorivo? Da li vam je potrebna profesionalna posada i kapetan koji će da upravljati njom? Postoji mnogo pitanja koja zahtijevaju odgovore, ali određuju i ukupnu cifru troškova kojih morate budeti svjesni prije nego što napravite konačan izbor.

Primjera radi, ukoliko je vaša jahta aktivna na Mediteranu, ukupna cijena održavanja na godišnjem nivou može iznositi oko 770,000 dolara, dok troškovi upravljanja mogu biti i do 15% viši od ukupnog iznosa.

#4 Osiguranje jahte je stvar od ogromnog značaja

Osiguranje jahte je veoma važno, zato što plovidba morem može da bude veoma izazovna, a ponekad i opasna. Iako ćete dati sve od sebe da držite svoju jahtu pod kontrolom, uvijek postoji opasnost od potencijalnih nesreća koje vas mogu zadesiti bilo kad i bilo gdje na moru.

Osiguranje jahte takođe utiče na povećanje troškova ali omogućava adekvatnu zaštitu od potencijalnih rizika koji uključuju oštećenja uzrokovana požarom, sudarom, napadima pirata, pljačkom, udarima groma, lošim vremenom, i tome slično.

U slučaju ogromne štete, mnoge osiguravajuće kompanije nude fiksnu sumu novca koja će biti od velike pomoći za obnovu. Uz pomoć odličnog plana osiguranja, ukupan trošak popravke može biti znatno smanjen.

Najbolji način da obezbijedite vašu jahtu jeste odabir provjereno dobre osiguravajuće kuće, koja će vam ponuditi najbolje pokriće. Pored toga što ćete pokriti sve potencijalne nezgode na jahti, osiguraćete i život svih putnika na vašem plovilu.

Pronađite odličnog agenta za osiguranje koji će vam pomoći da prođete kroz čitav proces bez ikakvih problema.

Yacht running fast on the water

#5 Bezbijednost na jahti je krucijalna za sve putnike

Na samom kraju, jedna od jako važnih stvari koju morate imati na umu jeste bezbijednost svih putnika koji se nalaze na vašoj jahti. Prije nego što uopšte pomislite da se otisnete u more i počnete svoju plovidbu, morate da postanete sigurni na vodi i da se dobro informišete o svim načinima sigurne plovidbe.

Upoznajte se sa pravilima vožnje na moru kroz kurs za plovidbu. Posjedovanje jahte takođe podrazumijeva da unaprijed provjerite vremenske uslove, kao i uslove na vodi prije nego što se odlučite da isplovite na more. Takođe, morate voziti uokviru dozvoljene brzine i da posjedujete neophodnu opremu koja će vam biti od velike koristi u nepredviđenim okolnostima.

Ne zaboravite da je upotreba alkohola strogo zabranjena prilikom upravljanja jahte.

Uživajte u vašem ljetu dok plovite obalom Jadrana

Nakon što kupite jahtu i kad se upoznate sa svim neophodnim pravilima, vrijeme je da počnete da planirate rute kojima ćete ploviti. Jedna od najpopularnijih plovidbenih ruta može biti u Crnoj Gori, na Jadranskom moru, gdje možete da posjetite neka od najbajkovitijih mijesta u ovom dijelu svijeta.

Posjeta Porto Montenegru sa vašom novom jahtom

Jedno od najljepših mijesta koje morate posjetiti na obali Jadrana je Porto Montenegro. U pitanju je nautičko naselje u Tivtu poznato po svojoj luksuznoj marini gdje možete parkirati i privezati svoju jahtu kako bi uživali u svim čarima ovog nevjerovatnog mjesta u Crnoj Gori.

Isplanirajte rutu do Porto Montenegra i maksimalno se opustite u spoju luksuza i prirodnih ljepota koje ovo nautičko naselje ima da ponudi.