Šta posjetiti u starom gradu Kotora - vodič kroz neotkrivene tajne Kotora, sa Sašom, vodičem Porto Montenegra

Kao i mnogi gradovi širom Balkana, istorija Crne Gore je turbulentna i impresivna istovremeno, a Kotor je neraskidiv dio nje. Mnogi događaji koji su se dogodili vijekovima ranije, ostavili su svoj trag na arhitekturu, običaje, ljude i druge elemente koji čine grad. 

U Kotoru, priče velikih imperija i carstava poput Rma i Vizantije, očuvane su do danas.

Zidine koje su opasavale stari grad Kotora – najpoznatiji dio Kotora još od srednjeg vijeka, odlučivale su o njegovoj sudbini dugo vremena. 

Pa tako, ne treba da čudi što Kotor svjedoči priči koju ćemo vam danas predočiti. Ova priča će vas voditi kroz još uvijek neotkrivene tajne Kotora, a narator će biti Saša – žena koja je prošla ulicama ovog grada mnogo puta, inspirisana njenim legendama, pričama i mitovima. 

vidikovac sa pogledom na kotorski zaliv

Istorija Kotora - šarenoliko porijeklo grada

Istorija Kotora počinje sa Rimljanima, koji su osnovali grad pod imenom Acruvium nakon što su protjerali Ostrogote sa ovih prostora. Grad je prvi put pomenut 168 godine prije hrista, a bio je dio rimske provincije Dalmacija.

Bogata kultura grada nastala je uporedo sa mnogobrojnim osvajanjima koja su prolazila ovim teritorijama, uključujući i različite osvajače kao što su Iliri, Mlečani, Austrijanci i Francuzi. Lista je dugačka, a mi ćemo dati samo kratke obrise ovog dijela istorije Kotora.

Prvi su gradom upravljali Iliri između trećeg i drugog vijeka prije nove ere, ipak Rimljani se smatraju osnivačima Kotora, a on će ostati pod njihovom vladavino sve to pada Rimskog carstva. 

Tokom desetog vijeka, Kotor dobija autonomiju pod upravom Vizantije, a pod imenom Dekaderon. Od 1186. do 1371. godine bio je slobodan grad srednjovjekovne Srbije. Nakon toga, pripadao je Mlečanima i Mađarima kratki period, nakon čega postaje nezavisna republika od 1395. do 1420., ipak 1797. opet postaje Mletački grad. 

No, nemojte se zavarati da je ovo kraj turbulentne istorije ovog grada. 

Tokom 1806. godine gradom su upravljali Rusi, svega godinu dana. Do 1814. grad je bio okupiran od strane Francuske, a u međuvremenu, grad je preživio periodične napade od strane Turaka, kao i veliki zemljotres.

Austrijska dominacija nad Kotorom trajala je od 1918., kada su se slovenski mornari borili sa Austrougarskom mornaricom. Grad je postao dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kasnije, Kotor je bio dio Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, i do dana danas – Crne Gore. 

Kao grad stariji preko 2000 godina, Kotor zaista krije mnogobrojne priče.

katedrala Svetog Trifuna u Kotoru

Kotor stari grad - šta vidjeti? 

Ako se pitate šta da obiđete dok ste u Kotoru, znajte da gotovo svaka građevina unutar starog grada iza sebe krije priču i dugu istoriju.

Interesuje vas ahritektura i religija? 

Crkve, katedrale, dvorci, muzeji i drugi kulturni spomenici nalaze se u Kotoru gotovo na svakom koraku, a svjedoci su istorije o kojoj smo pričali do sada. 

Kao što smo već napomenuli, Kotor ima šarenoliko porijeklo, i to se vidi jasno u svakom dijelu ove prelijepe zemlje. Odličan način da istražite Kotor je da jednostavno lutate gradom bez mape, i uživate u iznenađenjima i čudima koje krije svaki novi ugao popločanih ulica.

dva glisera na jadranskom moru

Kapije starog grada Kotora - prva linija odbrane koja i dalje odolijeva testu vremena 

U Kotor možete ući na tri kapije. 

Okruženi masivnim kamenim blokovima i stubovima, Morska, glavna kapija je izgrađena u 16. vijeku, pod upravom Mlečana u renesansnom i baroknom stilu. 

Kada uđete u Kotor kroz ovu kapiju, potražite pogledom krilatog lava Svetog Marka, simbol Mlečana, koji je postavljen tako da se lako primjeti na zidinama, kao i nekoliko tačaka u gradu.

S druge strane, Severna kapija odraz je Kotorske pobede na ne tako omiljenom Turskom admiralu Hajrudinu Barbarosi iz 1539. godine. Na kapiji je urezano da je Barbarosa opkolio grad sa 2000 brodova i 30.000 vojnika, ali mu čak ni to nije bilo dovoljno da osvoji ovaj grad.

Uprkos bitkama kojim je svjedočila, ova kapija je u odličnom stanju.

Posljednja, ali ne i najmanje važna, Južna kapija – poznatija i kao kapija Gurdića bila je trostruko ojačana, što dovoljno govori o značaju ove kapije za grad. Bila je odvojena od kopna mostom koji se spuštao čak do rijeke Gurdić. 

5 km dugačke i 10 m široke zidine Kotora, koje su konstantno prepune ljudi, lako vraćaju u vremena kada su na njima stajali vojnici u odbrani grada.

Kotor se smatra jednim od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. 

Bilo da uđete u grad preko Gurdić kapije, Sjeverne kapije ili Morske kapije, put će vas dalje odvesti do katedrale Svetog Trifuna – čuvaru ovog grada.

Sveti Trifun bio je hrišćanski mučenik i svetac iz 3. vijeka, a Kotor ima tradiciju slavlja u čast njegovih moći dugu 1200 godina.

Last but not least, South Gate, also called the Gurdic Gate, was once hardened with three belts of gateways, which testifies that this gate was significant to the town. It was separated from land by a drawbridge that used to be lowered on the Gurdic river. 

5 km long and 10 m wide fortified walls surround the city, so without the crowds, it’s easy to imagine yourself in front of a large army trying to pass the gate. 

Kotor Old Town is considered the best-preserved medieval entity in the Mediterranean

Whether you enter through Guardic Gate, the Northern Gate, and the Sea Gate, the road will bring you to the cathedral Sveti Trifun, dedicated to the protector of the town.

Saint Tryphon of Campsada, as we would say in English, was a 3rd-century Christian martyr and saint. Kotor has a tradition of celebrating his powers for 1200 years.

Kulturno nasljeđe Kotora

Mnogi spomenici koji govore o priči i istoriji Kotora, razbacani su svuda po gradu. Takav je i Trg od Oružja. Ovde možete doživjeti arhitekturu baroka i renesanse, tradicionalne festivale i događaje, kao i kombinaciju istorije i tradicije sa modernim dobom. 

Postoji mnogo nevjerovatnih mjesta oko Kotora, koji datiraju iz perioda od 15. vijeka do 18. Vijeka. Budući da je Kotor oduvijek bio grad od velikog značaja, mnogobrojne kraljevske porodice živjele su ovde.

Kotorska utvrđenja i zidine su definitivno nešto što se najviše ističe u gradu. Utvrđenja pripijena na ivice Lovćena, ponosno stoje i nadgledaju grad.

Kotor je jedan od drevnih gradova Crne Gore, sa srednjovijekovnim zidinama.

Ova utvrđenja štitila su srednjovjekovni Kotor svojim kulama, bastionima, bedemima, kapijama, zamkovima – svojom strukturom odbrane. 

Ukoliko želite da posjetite sam vrh Kotorskih zidina, spremite se na šetnju koja će zahtijevati od vas bar jedan sat, i oko 1350 stepenika za preći. Ipak, kada se nađete na vrhu, znaćete da je vrijedilo – jer vas tamo čeka neopisivi pogled i panorama cijelog zaliva.

Porto Montenegro - na korak od istorijskog grada Kotora 

Ukoliko želite da osjetite šarm i atmosferu Kotora, pozivamo vas da ga posjetite! To možete učiniti i morem, zaustavljajući se u Porto Montenegro marini

Ovdje je toliko istorijskih i kulturnih spomenika koje možete videti i cijeniti. Slani miris Jadranskog mora zavešće vas, a što duže vremena provedete u ovom gradu, više će vas osvajati!

Zbog toga se mnogi posjetioci na kraju odlučuju i da se ovde presele, koristeći prednosti programa ekonomskog državljanstva. Boka Place je novo naselje koje morate posjetiti i iskusiti, a predstavlja idealnu bazu da odatle organizujete svoje sljedeće izlete po Crnoj Gori!