Dries Van Noten - upoznajte se sa istaknutim modnim dizajnerom

Upoznajte čovjeka koji je upisao Belgiju na svjetsku modnu mapu – Dries Van Noten-a. Njegovo umijeće kombinuje boje, teksture i kroj u idealnu harmoniju estetskog, nosivog i modernog.

O svom radu sam kaže sledeće – Forme su bitne, ali za mene, kombinacija forme i materijala je još više važna. 

Od Pariza do Crne Gore, Dries Van Noten brend osvojio je srca ljubitelja mode svojim zavodljivim i autentičnim stilom.

Čak ni nobles ne ostaje imun na šarm ovog brenda, Belgijska kraljica često nosi ovaj brend! Po zahtjevu kralja Filipa I, Van Noten je dobio tu čast da od 2017. ponese titulu barona. Pored ovog uspjeha, brend Dries Van Noten nošen je često od strane Holivudskih zvijezda na crvenom tepihu.

Ali kako je ovaj skromni čovjek sa proplanka Antverpena postigao ovakav uspjeh?

I ko je on ustvari?

Saznajte kako je Van Notenova pasionirana posvećenost i istančani osjećaj za detalje ostavio nezaboravan trag na modnu industriju. 

Počeci belgijskog dizajnera Dries Van Notena

Moglo bi se reći da značajan uspjeh koji je postigao Dries Van Noten možemo pripisati njegovom nasljeđu, budući da potiče iz treće generacije krojača. Dries je od ranog detinjstva imao velike snove, pa je 1976. godine, upisao Akademiju lijepih umetnosti u Antverpenu, što se iz njegove perspektive tada činilo kao jedini logični potez.

Nakon što je radio samostalno, kao i honorarno kod različitih lokalnih dizajnera, lansirao je mušku kolekciju 1986 godine. Ova linija predstavljena je u Londonu u okviru kolektiva Antverpenske šestorke. Iz ove perspektive, ne čudi što je zabilježio veliki uspjeh i tada.

Barneys New York je nakon toga poručio manju porudžbinu, a zatim i Lous Boston, Whistles iz Londona, i na kraju Pauw iz Amsterdama. Nije prošlo mnogo, nakon čega Dries Van Noten otvara prvi butik u Antverpenu. 

Van Noten 1989. godine izlaže svoje kolekcije u robnim kućama, a od 2000. godine prelazi u mnogo šire polje djelovanja, sve do danas.

Pet godina nakon toga The New York Times opisuje Van Notena kao ekcentričnog modnog dizajnera. Njegov uspjeh kulminira sredinom 2000-tih, nakon perioda minimalističke mode. The Business of Fashion ga 2005. godine proglašava jednim od 500 najuticajnijih dizajnera u svijetu.

Van Noten 2007. godine otvara prvu prodavnicu u Parizu, a dvije godine nakon toga i butik u Tokiju. Nakon toga, otvaraju se butici i u Hong Kongu i Singapuru. Danas, Dries Van Noten brend prodaje se u čak 400 prodavnica širom svijeta. Zanimljivo je to da je Van Noten odbijao da otvara butike isključivo iz razloga poslovanja, već je tražio mjesta u koja će se i sam zaljubiti.

Priznanja kao dokazi kvaliteta Dries Van Noten brenda  

Tokom 2006. Dries Van Noten izjavljuje: Ne želim da budem veliki igrač, uprkos činjenici da je njegov uticaj inspirisao brojne modne trendove.

Dobio je prestižnu internacionalnu nagradu CFDA (Council of Fashion Designers of America) 2008. godine, a njegovi uspjesi se ovdje ne zaustavljaju. U oktobru 2016. belgijski dizajner dobija i nagradu za kulturu, od grada Antverpena za svoj doprinos kulturi. 

Još jedno svjedočenje uspjehu ovog brenda jeste i dokumentarac “Dries” koji je izašao 2017. godine u Netflix produkciji. Ne samo da je Dries uspio da inspiriše i motiviše mlade dizajnere širom svijeta, već je mnoge od njih i lično mentorisao, što sam smatra svojim najvećim uspjehom u karijeri. 

Neobična tišina brenda Dries Van Noten

Vjerovatno se pitate kako i pored ovolikih uspjeha Dries Van Noten nije postigao popularnost kao što su brend Gucci i Dior. Odgovor je jednostavan – Van Noten je svesno izabrao da izbjegne ovaj nivo publiciteta. 

Iako čudna odluka za digitalno doba, ovaj brend marketing nije stavio kao prioritet. Živimo u vremenu kada brend praktično ne postoji ukoliko nema dobro izgrađenu vidljivost na internetu. Ipak, ovaj belgijski dizajner dokazao je suprotno. Njegov brend bio je tih od samog početka, a ovaj dizajner želi da to tako i ostane.

Mi se ne reklamiramo, ne unajmljujemo influensere. Vrlo smo oprezni po pitanju društvenih mreža. Izjavio je Patrik Skalon, direktor komunikacija brenda Dries Van Noten, i dodao: Naša forma promocije teži ka tome da bude usmena. Vrlo smo orjentisani na štampu, i fokusiramo se od samog jezgra industrije ka vani.  

Iako nisu zainteresovani za promociju preko društvenih mreža, ovaj brend ima preko milion pratioca na instagramu. Bez obzira na to da li Dries Van Noten to želi ili ne, danas se smatra luksuznim brendom, na osnovu čega je uspio da održi svoju tajanstvenost i prisutnost u javnosti istovremeno ovako dugo.

 

Kombinacija umjetnosti i mode u detaljima Dries Van Noten komada

Komadi Dries Van Noten brenda smatraju se umjetnošću, ipak, Van Noten ne misli da se ljudima dopadaju njegove kolekcije na isti način kao što im se dopada umjetnost. On ističe da ljudi žele da sakupljaju njegove komade odjeće kao što žele da čuvaju uspomene i ovo je vrlo lično iskustvo.

Istovremeno, Van Noten ističe da da bi kreirao svoju garderobu, potrebna mu je umjetnost. To je dio njegovog istraživanja, ponekad je ono što mu treba detalj, ponekad ideja, koncept ili boja.  

 

Umjetnost kao inspiracija 

Za Van Notena, umjetnost je neodvojiv dio njegove inspiracije. 

Njegova proljećna kolekcija iz 2015. inspirisana je slikom Ofelija Džon Everet Milea. 

Umjetnost je za mene velika inspiracija. Moram da vidim umjetnost, da bih mogao da radim. Želim da budem edukovan, želim da me umjetnost stimuliše. Za mene je to jako važno. Ističe Van Noten. 

On mnogo više voli da dizajnira nego prodaje i to je upravo ono što radi. Nikada nije želio da bude velika zvjerka u svijetu modne industrije. Dries je napravio izložbu u svom rodnom gradu u muzeju mode, a tamo su posjetioci mogli da se upoznaju sa predmetima i umjetničkim delima koja su inspirisala njegov rad. 

Izložba je privukla više od 95.000 posjetilaca, što je rekordni broj za ovaj muzej.

Dries Van Noten brend u Porto Montenegru

Kao što smo pomenuli, Dries Van Noten brend može se kupiti samo u svjetski renomiranim buticima širom svijeta, a od skora i u Porto Montenegru – luksuznom nautičkom naselju sa marinom i šoping centrom na obali Jadranskog mora. 

Ukoliko se zadesite u Boka Place-u, ne zaboravite da posjetite butik Dries Van Noten brenda i odaberete komad po svojoj mjeri. Ovo je samo jedan od brojnih luksuznih brendova koje možete naći u Porto Montenegru. 

Crna Gora je šarmantna država koju je vrlo teško opisati riječima – mnogo je toga za videti i iskusiti. Prelijepe plaže i priobalni gradovi, misteriozna ostrva, uzbudljivi kanjoni, istorijsko nasleđe – samo su dio atmosfere u Crnoj Gori. Mnogi zbog toga odlučuju i da se presele ovde, a to možete uraditi i vi koristeći program ekonomskog državljanstva.

Ovaj program kreiran je baš zbog velikog broja zahtjeva za crnogorskim pasošem, što samo govori u prilog tome da ko jednom dođe u Crnu Goru, poželi da zauvijek tu i ostane.