Bjekstvo u najljepše krajeve Crne Gore - gdje odsjesti i šta posjetiti u Kotoru?

Svako ko posjeti Kotorski zaliv iskusi ga na jedinstven način. Bilo da je riječ o umjetnicima, naučnicima, preduzetnicima ili turistima svako iz Kotora ponese unikatno iskustvo koje pamte sva čula. Pjesnik Ljubomir Nenadović je o svojim impresijama Kotorom opisao na sljedeći način: 

“Pitam se zašto sunce želi da zađe, kad ovoliko ljepote nigdje ne može da nađe.”

Kotor je drevni grad u Crnoj Gori koji je poznat po svom prelijepom zalivu, planinama, bogatoj vegetaciji oko priobalne zone, kao i svom bogatom kulturnom i istorijskom nasljeđu. Možete istraživati Kotorski zaliv prateći stare, krivudave i vjetrovite puteve duž Jadranskog mora, pa sve do planina.

Predivno je sagledati Kotorski zaliv sa visine. Međutim, pogled je još impresivniji sa male jahte ili krstarenja brodom koje će vam omogućiti nezaboravna iskustva i uspomene. 

Želite da znate gdje da odsjednete i šta da posjetite u Kotoru?

Istina je da je lako izgubiti se u lavirintu Kotorskih ulica, ali je još lakše uživati u njihovoj ljepoti. Nastavite da čitate ovaj članak koji će vam poslužiti kao svojevrsni vodič kroz vaše avanture u Kotoskom zalivu i otvoriti vrata ka novim mjestima koja čekaju na vašu posjetu!

Girl with a hat on the beach

Šta posjetiti u Kotoru?

Kotor je još od antičkih vremena ušuškan između planina i mora. Duh njegove fascinantne istorije živi u arhitekturi i predanjima njegovih stanovnika. Posjetioci će imati prilike da iskuse ovu mirnu atmosferu već pri prvom koraku na tlo Kotorskog zaliva. 

Ovdje možete vidjeti mješavinu različitih kultura koju su donosili različiti narodi i osvajači, želeći Kotor za sebe. Ukoliko se pitati šta posjetiti u Kotoru, znajte da je lista veoma opširna – od predivnih starih crkava, impresivnih palata, kršnih planina, predivnih obala i ukusne hrane, sve ove stvari natjeraće vas da poželite da ostanete ovde zauvijek.

Pa, šta posjetiti u Kotoru?

Zgrabite svoj ranac i spremite se na avanturu!

Gospa od Škrpjela - ostrvo mitova i legendi

Gospa od Škrpjela živopisno je ostrvce, zahvaljujući kome, između ostalog, Kotorski zaliv duguje status najljepšeg zaliva u Evropi. Prema legendi, Gospa od Škrpjela otkrivena onda kada su dva brata ribara vidjela svjetlost na tom malom grebenu. Približivši se, vidjeli su ikonu sa likom Majke Božje u čiju čast su građani odlučili da podignu crkvu na ovom mjestu.

Crkva Gospe od Škrpjela je najveća građevina na ostrvcetu, a u okviru nje nalazi se muzej i mala suvenirnica, pa nemojte otići bez uspomene sa ovog predivnog mjesta!

Perast - grad od kamena

Želite da izvučete maksimum od odmora a niste fan pješačenja? Ne treba da putujete predaleko, da bi posjetili Perast, koji sav svoj sadržaj krije unutar jedne ulice na obali. Laganom šetnjom uz more, moći ćete da vidite čak 18 crkava i mnoštvo impresivnih objekata i građevina. 

Ovaj mali gradić ima svega 300 stanovnika, a posjetioce gotovo uvijek asocira na Veneciju. Ono po čemu je Perast jedinstven jeste činjenica da je izgrađen u potpunosti od kamena, a uz Gospu od Škrpjela u komšiluku, jeste i jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori.

woman swimming in the sea

Stari grad Kotora - istorija Kotora skrivena unutar srednjevijekovnih zidina

Od srednjeg vijeka, stari grad Kotor je okružen zidinama od nivoa mora do 250 metara u visinu. Ove gradske zidine izdržale su brojne borbe tokom burne istorije ovog grada, a ostale su u odličnom stanju. Jedan od najpoznatijih dijelova Kotora – stari grad, upravo je mjesto gde se istorija stapa sa kulturom i tradicijom koja je utkana u zidine grada.

Srednjovijekovna arhitektura ovdje je nešto što povezuje mnoštvo objekata i građevina poput crkvi, katedrala, palata sa ornamentnim kapijama, napravljenim od strane bogatih porodica u prošlosti. Tu su i brojni muzeji koje možete posjetiti za vrijeme vašeg boravka. 

Za mjesto u kome imate toliko toga da vidite, Kotor nije veoma veliki – sa jednog kraja grada na drugi, kroz brojne simpatične i uske ulice možete doći za svega 30-tak minuta.

Gde odsjesti u Kotoru?

Sada kada znate šta sve treba da obiđete, vrijeme je da vam predložimo i najbolja mjesta gdje bi mogli da odsjednete za vrijeme vašeg boravka u Kotoru. Slijedi lista predloga luksuznog i udobnog smještaja u Crnoj Gori koja će vam pomoći da maksimalno uživate u svom odmoru ovdje.  

SIRO hoteli - svjetski priznati hoteli luksuznih usluga 

Da li vas sama pomisao na slanu vodu, miris mora, fantastične koktele i dobru hranu stvara zazubice? Tražite mjesto na kome ćete moći da se istovremeno zabavite i uživate u aktivnom odmoru? 

Boka Place je mjesto sa tradicionalnim šarmom priobalnog mjesta, a SIRO hoteli unutar Porto Montenegra vas prosto pozivaju na avanturu svakog dana. 

Svi posjetioci ovog hotela oduševljeni su uslugom i luksuzom ovog lanca hotela.

SIRO hoteli vrlo brine o nutritivno izbalansiranoj ishrani, zbog čega kuvari koji rade u ovom lancu znaju da naprave najukusnije harmonične obroke, upotrebljavajući svježe lokalne i sezonske proizvode.

SIRO hoteli sadrže fitnes i wellness objekte sa bazenima, teretanom, saunama i drugim ugodnostima koje će vam omogućiti najbolji mogući odmor i relaksaciju tokom boravka u Crnoj Gori.

M rezidencija - pristup ekskluzivnosti 

Svi ljubitelji prostranosti u smještaju treblo bi da odaberu M rezidenciju unutar nautičkog naselja Porto Montenegro. Svi gosti imaju ekskluzvnu mogućnost povoljnijeg zakupa za brodove, jahte, helikoptere, kao i iznajmljivanje vozila.

Smeštaj u M rezidenciji omogući će vam pristup dinamičnom životu, punom zanimljivih događaja – od koktela na terasi uz zalazak sunca, to koncerata, izložbi, modnih revija, kao i mnoštvo sportskih događaja na moru, kao i na kopnu. 

friends diving

Kako u Kotoru provesti vrijeme? 

Kao što smo napomenuli, Kotor je okružen prelijepom i bogatom prirodom, zanimljivim ljudima, kulturnim i istorijskim nasljeđem, dok istovremeno daje mogućnosti za odličan noćni provod. Od džez klubova, do standardnih barova, ovde će naći mjesto za provod ljubitelji svih muzičkih ukusa.

Kada planirate vaše vrijeme u Kotoru, imajte na umu da nema pravog odgovora. Ukoliko se opredijelite za obilazak kulturnih i istorijskih lokaliteta, možete im pristupiti na različite načine – pješaka ili doživjeti novo iskustvo i organizovati posjetu kajakom. Što će vam omogućiti upoznavanje Kotorskog zaliva iz druge perspektive.

Vaše istraživanje može se završiti ovde, a možete i uroniti u podvnodni svijet Jadrana, i upoznati se sa fascinantnom florom i faunom podvodne Crne Gore. Za prave ljubitelje odmora, uvijek je tu opcija izležavanja na širokim, sunčanim, pješčanim plažama i uživanje uz omiljenu hranu i piće uz pogled na more. 

Porto Montenegro - upoznajte Kotorski zaliv izbliza 

Da li ste znali da je Kotorski zaliv uvršten na UNESCO listi svjetske kulturne baštine još od 1979.?

Porto Montenegro je destinacija sa svjetski poznatom marinom i luksuznim naseljem izgrađenim oko nje. Odavde možete upoznati Kotorski zaliv izbliza. Porto Montenegro takođe nudi premium nekretnine za prodaju i izdavanje, što vam daje i nevjerovatnu mogućnost da svoj život nastavite i preselite se u ovaj biser Mediterana pomoću programa ekonomskog državljanstva.