Woman in suit

Iv Sen Loran brend – priča o čuvenom dizajneru i njegovoj modnoj imperiji

Iv Sen Loran predstavlja luksuznu modnu kuću koju je osnovao Iv Sen Lorn, jedan od najslavnijih modnih dizajnera 20. vijeka. Zahvaljujući njegovom autentičnom i zavodljivom stilu, stekao je ogromnu popularnost među pravim ljubiteljima mode, koji ga smatraju najuticajnijim evropskim modnim dizajnerom svih vremena.

Zbog velike želje da stvara jedinstvene i kvalitetne modne komade koji će omogućiti svim ženama da se osjećaju prijatno i elegantno, Iv Sen Loran je postao jedan od najomiljenijih modnih dizajnera u istoriji.

Neke od njegovih najupečatljivijih i najrevolucionarnijih kreacija koje su postale zaštitni znak brenda su: ženski smoking, visoke čizme do butina, kao i slikovita Mondrijanova haljina sa crnim šarama, koja je inspirisana djelima čuvenog slikara Pietra Mondrijana.

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako je sve počelo? Kako je Iv Sen Loran osnovao svoj čuveni bend, koji se smatra jednim od najeminentnijih i najluksuznijih modnih brendova koji je poznat zahvaljujući svojim modernim i upečatljivim dizajnima?

Rane godine Sen Lorana i njegova strast prema dizajnu

Iv Henri Don Metju Sen Loran, ili jednostavno poznatiji kao čuveni Iv Sen Loran, je rođen u gradu Oan u Alžiru davne 1936. godine u francuskoj porodici. Još kao mali dječak, Iv je stalno iskazivao svoju veliku naklonost ka umjetnosti i dizajniranju odjeće.

Dok je odrastao u mediteranskoj vili, uživao je da se igra sa svojim kreacijama od papira i da dizajnira unikatne haljine za svoju majku i dvije sestre. Loranovi prvi modeli bili su isječci iz modnog magazina njegove majke koje je on obožavao da “oblači” u svoje imaginarne kreacije i da im dodaje aksesoare.

U tinejdžerskm periodu, Iv Sen Loran je sanjao da postane krojač, što ga je navelo da se preseli u Pariz i da pohađa prestižnu školu “Francuska Federacija mode i modnih dizajnera’. Godinama kasnije, on će biti zapažen od srane editora francuskog izdanja magazina Vog koji će ga upoznati sa čuvenim modnim dizajnerom, Kristijanom Diorom.

Iv Sen Loran kao dizajner i probijanje u svijet mode

Kao još uvijek mlad i neiskusan, Sen Loran je bio željan da upija znanja što je više mogao i da svima dokaže svoj ogroman talenat i sposobnost dok je radio kao asistent za francuskog dizajnera Diora.

Iako je proveo godinu dana dizajnirajući aksesoare i dekorišući studio za ovu modnu kuću, vrlo uskoro je uspio da postane cijenjeni dizajner. Nakon Diorov smrti, sa samo 21. godinom, Iv Sen Loran je proglašen glavnim dizajnerom.

Jedna od njegovih najuspješnijih modnih kolekcija ikada bila je kolekcija iz 1958. godine gdje je predstavio svoju “trapeznu haljinu”. Njegove kasnije kolekcije su sadržale haljine sa uskim ramenima i veoma uske suknje.

Black bag

Osnivanje Iv Sen Loran modne kuće 60tih godina

Nakon što je napustio Dior, proveo 20 dana u vojsci i neko vrijeme u bolnici, u novembru 1960. godine je Iv Sen Loran osnovao svoju modnu kuću zajedno sa svojim partnerom, industrijalistom Pijerom Bergom.

To je samo bio početak ogromnog uspjeha koji će uslijediti godinama kasnije za modni brend Iv Sen Loran.

Vanvremenski modni komadi Iv Sen Loran brenda.

Tokom 60tih i 70tih godina prošlog vijeka, Iv Sen Loran je kreirao autentična i prepoznatljiva smoking odijela za žene, safari jakne za muškarce i žene, uske pantalone, visoke čizme do butina, itd. Njegov čuveni “Le Smoking” iz jesenje kolekcije 1965. godine se smatra njegovom najboljom kreacijom ikada.

Postao je jedan od najvećih ‘ready-to-wear’ dizajnera koji je unio svježinu, modernost i udobnost u svijet mode. Neke od njegovih najznačajnijih kolekcija ikada su sastojale motive iz ruskog baleta, Pikasovih dijela, Pop-Art kulture, i kineske kulture.

Godine 1966, brend Sen Loren je bio prvi koji je popularizovao ideju “obučenih silueta” i “ready-to-wear” kolekcija. Iv Sen Loran brend je 1971. godine izbacio prvi YSL muški parfem koji je postao jedan od najpopularnijih mirisa tog vremena.

Pored toga što je dizajnirao modne komade koje su imali zavodljivi izgled buntovnika, kao i elegantnu, udobnu i modernu odjeću za žene kao što su: kaputi, šortsevi, safari pantalone, jakne i blejzer, Sen Loran brend je takođe pravio kostime za razne filmove.

Red lipstick

Šminka i linija za ljepotu Iv Sen Loran brenda – popularne kreacije

Sen Loran linija za ljepotu je poznata po čuvenim mirisima kao što su Y iz 1964., Sen Loran Rive Gauche iz 1971., i Opium iz 1977. godine. Jedna od najljepših izuma ovog brenda je njihov jedinstveni crveni ruž za usne koji sadrži jednu od najljepših crvenih nijansi koja svima savršeno pristaje.

Godine 1978. Iv Sen Loran linija za šminku je sadržala čuvene palete ovog brenda koje su poznate po intenzivnim bojama sa prelijepim pigmentima i nijansama koje su uskoro postale najprodavanije na tržištu.

Brend Iv Sen Loran od 70tih godina do danas

Još od lansiranja svoje prve kozmetičke linije 1978. godine, i mirisa kao što su Sen Loran parfemi za muškarce i žene, modna kuća Iv Sen Lorana se proširila zahvaljujući njihovom ogromnom uspjehu i masovnoj prodaji svojih ikoničnih modnih kreacija.

1993. godine Iv Sen Loran brend je prodat farmaceutskoj kompaniji Sanofi, a godinama kasnije, 1999. je prodat Gučiju, koji je tražio od Tom Forda da dizajnira “ready-to-wear” kolekciju za Iv Sen Loren modnu kuću.

Godine 2002. Iv Sen Loran je umro od srčanog udara, koji je uticao na zatvaranje krojačke kuće Iv Sen Loran brenda. Do dana današnjeg, Iv Sen Loran je dizajner koji je upamćen kao pravi modni genije zahvaljujući svojim upečatljivim kreacijama.

Te fantastične kreacije, svakoga dana privlače sve veći broj ljubitelja mode koji uživaju u remek-djelima ovog fenomenalnog brenda.

Film o Iv Sen Loranu – omaž velikom svjetskom modnom dizajner

Film o Iv Sen Loranu je izašao 2014. godine, u kom je predstavljen život ovog čuvenog dizajnera i način na koji je on predstavio francusku modu svijetu u najljepšem mogućem svjetlu.

Na ovaj način, priča o jednom od najvećih imena iz svijeta mode, koji i dalje nastavlja da inspiriše ljude širom svijeta zbog svog jedinstvenog i elegantnog stila, je ovjekovječena, kako bi svi mogli da uživaju u istinitoj, inspirativnoj priči ove nevjerovatne persone.

Kupite neki od vaših omiljenih Sen Loren komada u Porto Montenegru

Danas, brend Sen Loren ima svoje modne radnje i kolekcije u više od 40 zemalja širom svijeta. Predstavlja jednog od najuspješnijih i najluksuznijih modnih brendova koji su stekli ogromnu popularnost i poštovanje još od svog osnivanja.

Ukoliko ste smješteni u Porto Montenegru i njegovoj luksuznoj i prelijepoj marini, možete da odete u šetnju i da pazarite neke od najčuvenijih modnih stvari Iv Sen Loran brenda koji će vas oduševiti zahvaljujući svojim kvalitetnim materijalima i prelijepim dizajnima.