Jedrenje Jadranom i saveti kako da ga učinite nezaboravnim iskustvom

Ljeto je praktično iza ugla, i verujemo da imate na umu neke planove kako da ga provedete, naročito ako je destinacija o kojoj razmišljate naša šarmantna Crna Gora

Ako želite da sezonu odmora započnete na manje klasičan i uljujkan način, onda je jedrenje Jadranom može biti pravi način da se opustite i provedete nešto drugačiji odmor u Crnoj Gori. Jedrenje samo po sebi podrazumijeva širok dijapazon priprema koje treba da uzmete u obzir pre nego što uopšte počnete da razmišljate o plovidbi. 

Ovdje smo planirali da vam pomognemo da napravite spisak koji će pokriti sve neophodne korake, koji će obezbijediti da vaše jedrenje u Crnoj Gori zaista bude iskustvo vrijedno prepričavanja.

Potrijepštine bez kojih ne možete isplanirati plovidbu

Ako ste se defintivno odlučili za jedrenje u Crnoj Gori, važno je da počnete da razmišljate o tome kako ćete se spakovati i kako to da uradite pametno. Straregije pakovanja za brod podrazumijevaju da vaš prtljag bude najoptimalniji mogući, kako bi se uskladio sa ograničenim kapacitetom jahte.

Najvažnija dokumenta i valute

Posljednje što želite da vas zadesi na krstarenju stranom zemljom jeste da zaboravite pasoš ili druga važna dokumenta. Pored pasoša, potrebno je da sa sobom imate i ličnu kartu, kao i dozvole za plovidbu koje vam može tražiti pomorska policija – naročito ako ja vaša jahta u pitanju.

Još jedan koristan dokument koji bi valjalo da imate uz sebe je internacionalna vozačka dozvola, naročito ako ste planirali da napravite pauzu u pojedinim lukama, ostrvima ili gradovima, gdje možete iznajmiti auto ili motor. Isto se odnosi i zdravstveno i putno osiguranje.

Što se tiče novca, predlažemo da uz sebe imate kombinaciju keša, čekova i platne kartice. Evre uvijek možete podići na bankomatu, dok god vaša banka pruža ovaj vid usluge u inostranstvu, dok će vam platne kartice koristiti u restoranima i šoping centrima.

Porto Montenegro je savršen primjer luksuzne luke gdje ne samo da možete da razmijenite valute koje su vam potrebne, već i da usidrite vašu jahtu, i provjerite je prije nastavka vašeg putovanja.

Nigdje bez najvažnijih lijekova

Zaista ne želite da se zateknete dvije nedelje na moru bez ikakvih lijekova, naročito onih za koje imate dobar razlog da ih koristite redovno. U Porto Montenegru ćete zateći nekoliko odličnih apoteka, ali uvijek je bolje da ne dođete u situaciju da vam nešto hitno zatreba.

Pored lijekova za različite tegobe, uvijek je dobro da imate spakovane one koji služe za prevenciju čestih tegoba poput glavobolje, mučnine, bola u stomaku, ali i kremice i gelove koje služe da ublaže ujede insekata ili opekotine od sunca.

Ponesite bio-razgradiva sredstva za higijenu

Budući da će vaše jedrenje Jadranom sigurno potrajati bar nedjelju ili dvije, i to u stranoj zemlji, bilo bi dobro da ste svjesni vašeg uticaja na životnu sredinu i da se shodno tome snabdijete bio-razgradivim alternativama kada je riječ o ličnoj higijeni. 

Izbjegavajte nošenje štetnih tečnih proizvoda, pilinga koji sadrže ne organska zrnca, pa čak i skidač laka za nokte, jer svaka od tih supstanci završi u moru.

Pasta i četkica za zube možda zvuče trivijalno, ali se upravo zbog toga često zaborave, dok zaista mislimo da nema potrebe naglašavati važnost kreme za zaštitu od sunca, i kreme nakon sunčanja, naročito ako planirate da provede odmor jedreći Crnom Gorom.

Kada je riječ o šamponima, kupkama i losionima, preporučujemo da ih ponesete u putnoj veličini, dok kada su u pitanju brijači, definitivno ponesite jednokratne ili one na baterije, jer svakako nećete biti u prilici da ih punite jer jahte imaju utičnice od 12V.

Na jahti je važno ostati u trendu

U zavisnosti od toga kad planirate svoje jedrenje u Crnoj Gori, važiće i različita pravila oblačenja.

Na primjer, ako ste planirali jedrenje Jadranom u periodu od polovine maja do kraja septembra, biće dovoljno da ponesete nekolio kupaćih kostima, peškira, majica, šortseva i možda neka formalnija ili opuštenija garderoba za uveče. Jakne koje štite od vjetra su uvijek dobra zašita za slučaj da nastupe jaki vjetrovi, dok su rukavice tu kao osnovna zaštita ruku.  

Za slučaj da je ste jednu ovakvu aktivnost planirali za period prije polovine maja i poslije septembra, spakujte džempere, tople pantalone i drugu garderobu pogodnu za vlažno vrijeme.

Brodarice ili sportske cipele za palubu su imperativ za bezbijedno kretanje na brodu, budući da se ne klizaju, ali pored njih spakujte patike i čizme za pješačenje za one trenutke koje ćete provesti na kopnu. Šešir i naočare za sunce su korisni kako modni tak i zaštitni detalji, imajući u vidu da ste na moru mnogo više izloženi suncu.

Odjeću spakujte u mekše, sportske torbe – izbjegavajte kofere, jer su onim mnogo teži za skladištenje u ormarićima na jahti, koji su obično standardizovani. Da vam bude lakše prilikom transporta, izaberite torbe koje imaju točkiće i ručke na izvlačenje.

Jedrenje u Crnoj Gori zabilježite elektronskim uređajima

Zamislite da vam se isprazni baterija na telefonu, ili vam nekim nesrećnim slučajem upadne u vodu dok ste na jedrenju Jadranom?

Da biste izbjegli neki od ovih scenarija, uvijek ponesite dovoljno punjača, ili adaptera za slučaj da iznajmljujete jahtu, ili gostujete na prijateljevoj. Isto se odnosi i na vodootporne futrole za telefon, pošto uvijek može da se desi da padne u vodu ili na palubu, što je jednako loše.

Pored zaštite uređaja, futrola će obezbijediti i slikanje podvodnih selfija, bez potrebe sza nošenjem posebnih kamera za tu svrhu.

Pored osnovnih elektronskih uređaja i dodatne opreme, obavezno ponesite i eksterni punjač, kako bi vaši uređaji uvijek bili napunjeni, što je naročito korisno ako je kapacitet punjača na vašoj jahti ograničen, jer ste pozvali više od jednog prijatelja da vam se pridruže.

Unaprijed isplanirajte kurs plovidbe i boravak na kopnu

Bilo da ste se odlučili za jedrenje na Jadranu ili širokom Mediteranu, da bi vam ovo iskustvo ostalo u što ljepšem sećanju, potrudite da se da unaprijed isplanirate kurs kojim ćete ploviti – za slučaj da vaše putovanje počinje u Crnoj Gori, isplanirajte rutu od aedroma do luke od koje krećete, preuzmite offline mape svakog grada koji planirate da posjetite u zalivu Boke – koristiće vam i tokom vožnje po okolini.

Kada je riječ o smještaju, Porto Montenegro je savršeno stajalište – ovdje ćete pronaći luksuzne apartmane, prodavnice visoke mode, sportske terene, društvene događaje, muzeje, kao i naš čuveni jahting klub, čiji član možete i vi da postanete. Naša marina vam može obezbijediti apsolutno sve što vam je potrebno za ugodan nastavak putovanja.

Posljednja aktivnost koju preporučujemo je vođenje dnevnika. Nijedno putničko iskustvo ne bi bilo to što jeste bez uspomena i priča koje ste doživjeli, a sigurno je da ćete ih imati i više nego dovoljno do kraja putovanja. Zabilježite svako mjesto koje ste istražili, svaku avanturu koju ste doživjeli i svaku prirodnu ljepotu koju ste imali priliku da vidite, i na taj način ih zauvijek sačuvajte od zaborava. 

Jedrenje u Crnoj Gori - nezaboravno putovanje koje ćete uvijek pamtiti

Postoji li bolji način da se opustite i napunite baterije od odmora provedenog na jahti?

Ne, ne postoji ništa bolje od jedrenja morem, dok udišete čist, morski vazduh i uživate u bezbrojnim zalascima sunca na horizontu.  Ako se odlučite za ovakav odmor, biće to vaš privatni vid eskapizma, rezervisan za vas i vašu porodicu, ili grupu najbližih prijatelja.

Kako bi vam putovanje zaista prošlo nezaboravno, upamtite da to nerijetko zavisi od sitnica, zato se potrudite da spakujete sve što vam je neophodno, opustite se, i provedite dragocijene trenutke sa voljenima potpuno rasterećeni.