Kako najbolje iskoristiti odmor i praznike u Crnoj Gori

Da li ste ikad ranije posjetili Crnu Goru? Da li ste ikad ranije posjetili Kotor, Budvu, Tivat i nebrojeno mnogo prirodnih rezervata, od koji je nekoliko njih zaštićeno time što je pretvoreno u Nacionalne parkove? Ne? Pa, smatramo da je krajnje vrijeme da se upoznate sa jednom takvom ljepotom kao što je Crna Gora, naročito ako ste planirali da provedete svoj odmor u ovom skrivenom, krševitom dragulju Balkana.

Kad smo već kod odmora u Crnoj Gori, hajde da kažemo da se nalazite u nekom luksuznom smještaju, gdje vam je maksimalno udobno i gdje imate sve što možete da poželite, ali i pored toga imate potrebu za upoznavanjem i otkrivanjem autentične Crne Gore koja ne uključuje, naravno, sad već standardne aktivnosti kao što su šoping i besomučni obilasci restorana. A kad je bolje da se posvetite ovakvom jednom iskustvu otkrivanja jedne nove zemlje nego za vrijeme odmora i praznika, zar ne?

Ono što bi definitivno trebalo da uzmete u obzir kad već planirate odmor, jeste rezervacija luksuznog apartmana u Porto Montenegru, sa mogućnošću da doživite nevjerovatno iskustvo u Bokokotorskom zalivu. Zašto ne biste dodatno začinili svoj odmor i napravili izlete u okolnim predjelima, izvan odmarališta, i na taj način napravili uspomene po kojima ćete pamtiti svoje putovanje kao jako uzbudljivo i prepuno dešavanja?

Bilo da izaberete da se sunčate i uživate u prelijepom pogledu na krševita brda i planine Crne Gore, ili pak prije želite da prokrstarite zalivom uzduž i poprijeko, uz povremene prekide za posjete srednjovjekovnim gradovima i utvrđenjima duž obale, na vama je da odlučite, a na nama je da vam olakšamo izbor i damo savjete kako da na najbolji mogući način iskoristite svoj odmor u Crnoj Gori.

Plovite akvatorijumom najljepšeg zaliva i posjetite Kotor

Kada je riječ o primorju Crne Gore postoji više od pregršt mjesta koja možete posjetiti, i svako od njih će ostaviti utisak na svoj način, međutim nijedan dio crnogorske obale se ne izdvaja kao Boka Kotorska, zaliv sa najviše života i duha. Za Kotor se slobodno može reći da je pravo gradsko utvrđenje , budući da pripada takozvanoj mletačkoj Crnoj Gori, gledajući njegovu arhitekturu i stil gradnje. Ovo je potpuno opravdano, naročito kad pogledate njegove visoke, kamene zidove i krovove.

Nezvanični simbol Kotora su mačke, pa se nemojte začuditi kad ih budete sretali na svakom koraku, ali ono što definitivno ne biste smjeli da propustite, ni u kom scenariju, jeste posjeta kotoskom starom gradu i njegovoj tvrđavi. Stari grad je istorijsko jezgro Kotora, prepuno različitih predanja koja vas vraćaju u prošlost i priča o mornarima i trgovcima, koje datiraju još iz vremena Mletačke Republike.

Onog trenutka kada shvatite na koliko ste spomenika i bastiona kulturnog nasljeđa naišli samo šetajući kroz grad, shvatićete zašto se ovaj srednjovjekovni grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, na listi spomenika prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Jedan od najreprezentativnijih i najprepoznatljivijih simbola grada je katedrala Svetog Tripuna, sa lokacijom u strogom centru grada, do kog vodi bezbroj uskih uličica i malih trgova, tako karakerističnih za primorsku arhitekturu. Ova katedrala je klasičan primjer rimske kulture i arhitekture, a datira čak iz IX vijeka.

Ljepota Kotora najviše dolazi do izražaja za vrijeme ljetnjih mjeseci, sa velikim brojem lokalnih fešti, karnevala i festivala koji se održavaju u tom periodu, kada jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori emituje poseban šarm i prisustvo, zbog čega vam savjetujemo da ga posjetite upravo ljeti, jer je tad najživlji. U periodu praznika koji slave život, cijelo stanovništvo Kotora počinje da provodi svoje dane na ulici, kada proslava života kao takva dolazi do punog izražaja. 

Dopada vam se priroda Crne Gore? Onda je red da posjetite Skadarsko jezero

Kako bismo dokazali da odmor u Crnoj Gori zaista vrijedi iskoristiti na najkvalitetniji mogući način, preporučujemo vam da posjetite jedan o najljepših rezervata prirode koji naša zemlja može da ponudi, a to je Skadarsko jezero. Vjerovatno se pitate zašto baš Skadar, od toliko drugih prirodnih utočišta Crne Gore, ali Skadarsko jezero je jedinstveno na toliko mnogo načina, da ćemo ići dotle da zahtijevamo od vas da ga posjetite, kada dođete na ovu našu jadransku obalu.

Među lokalcima je Skadarsko jezero oduvijek bila popularna destinacija za bjekstvo od svakodnevnice, bilo da je riječ o nekoj želji za eskapizmom i potrebom za osamom, ili prosto šetnjom i uživanjem u prirodi. Prema legendi, jezero Skadar je nastalo od suza vile, što možda zvuči malo naivno, ali čim se budete zagledali u mirnu površinu jezera, i sami ćete početi da vjerujete u to.

Najbolji način da dođete do Skadra je autom, po mogućnosti, najprije iz pravca Bara i Podgorice, kroz centarni dio Virpazara. Ako želite da posjetite i ostale dijelove parka, pored jezera koje je čuveno po enormnom broju ptica koje ga nastanjuju, najbolje je da pozovete taksi ili da idete džipom, što je vjerovatno najbolja opcija, naročito kad se okolni teren uzme u obzir.

Na jezeru se takođe možete voziti i čamcem, posjetiti ribarsko naselje i steći mnoga druga autentična iskustva, teško dostupna bilo gdje drugdje, pri čemu posebno mislimo na predjele koje ćete vidjeti, kao i gastronomske specijalitete koje ćete okusiti.

Želite da doživite avanturu u Crnoj Gori? Vrijeme je za rafting na Tari!

Ok, spremni ste za avanturu? Ako ste zavisnik od adrenalina i ne možete da odolite onom posebnom okruženju brzine i “životne” opasnosti”, onda je rafting brzom rijekom Tarom prava stvar za vas! Najveći dio rijeke protiče kroz Nacionalni park Durmitor, divlji i netaknut dio zemlje, što je još jedan poseban prirodni ugođaj koji vam Crna Gora nudi.

Možda najbolji način da zaista počnete da cijenite prirodu i divljinu Crne Gore koja vas okružuje gdje god da se okrenete, upravo jeste prilika poput raftinga na rijeci, jer ćete plovidbom kanjonom rijeke vidjeti mnoge prizore koji nisu dostupni ljudskom oku na druge načine. Postoji bezbroj tura koje u svom sklopu nude i rafting, akciju obojenu adrenalinom, ali i sa potrebnim pauzama na mjestima sa lokalnom kuhinjom i ukusima koji će vam povratiti prijeko potrebnu energiju i okrijepiti vas na pravi način.

Uživajte u šopingu i lokalnoj kuhinji na svakom koraku

Iako Crna Gora na prvi pogled izgleda visoko i kamenito, fraza da “ništa nije onako kako izgleda” nikad nije bila istinitija u ovom kontekstu. U brojnim primorskim gradovima poput Budve, Bara, Tivta i Kotora možete da okusite sve što oni imaju da ponude, a kad kažemo sve, bukvalno mislimo na sve što slikovita crnogorska rivijera ima.

Bezbroj kvalitetnih, elitnih restorana sa ukusnim lokalnim specijalitetima na svakom ćošku samo čekaju da budu otkriveni, naročito poslije napornog dana provedenog u kupovini i jurišanju ulicama u potrazi za ovim ili onim najtraženijim dizajnerom sezone. Svako ogladni poslije takve misije, pa će vam baš zbog toga dobro doći jaka i začinjena hrana u čijem pripremanju su Crnogorci pravi eksperti.

A evo šta da radite ako se zateknete u jeku crnogorskih praznika

Bez obzira što Crnu Goru možete posjetiti bilo kad u toku godine i dobro se provesti, pogledajte kad se održavaju neki od naših državnih i vjerskih praznika, kao i oni koji su bazirani na narodnoj tradiciji i godišnjim događanjima, a takođe mogu biti idealna prilika za posjetu i odmaranje.

  • Dani Svetog Tripuna – održava se u februaru, i predstavlja vjersku manifestaciju koja slavi Svetog Trupuna i njegovo mučeništvo. Tripundanske svečanosti uključuju  crkvene procesije, službu i druge tradicionalne izvedbe koje se održavaju ispred glavne crkve.
  • Festival Mimoze – ovaj festival se održava u Herceg Novom tokom februara i marta, slaveći dolazak proljeća koje simboliše prvo cvjetanje žute zimske ruže, mimoze. Događaji u okviru festivala traju nekoliko nedjelja, a obuhvataju i umjetničke izložbe, tradicionalne i moderne pozorišne predstave, muzičke i plesačke tačke. Naravno, u centru pažnje festivala je samo cvijeće, kada mlade djevojke posjećuju svoju porodicu i rodbinu u drugim gradovima, noseći granu mimoze sa sobom.
  • Ljetnji festival u Budvi – ovaj čuveni događaj se održava svakog ljeta u Budvi, sa početkom u junu, i proslavlja tradicionalno muzičko nasljeđe Crne Gore u svim njegovim oblicima, uključujući različite bendove, pjevačke grupe, tradicionalne ansamble i mnoge druge.
  • Muzički festival u Perastu – festival koji se održava svake godine u avgustu, sa fokusom prvenstveno na međunarodno poznate pjevače, muzičare, instrumentaliste i orkestre. Koncerti se održavaju u dvoranama i salama svuda po gradu, pri čemu događaj privlači veliki broj prekomorskih posjetilaca, što ga čini jednim od najposjećenijih događaja u godini.

Pozivamo vas da posjetite Crnu Goru, i vidite i osjetite sve što ima da vam ponudi, a na nas se možete maksimalno osloniti kada je u pitanju najluksuzniji smještaj koji možete da iznajmite, uz opciju da uplovite Vašom jahtom u našu marinu, naročito ako planirate da upoznate našu prelijepu rivijeru sa palube broda, i vjetrom u kosi.

Radujemo se da vas vidimo na crnogorskoj obali!