Luksuzni proizvođači jahti – upoznajte vladare svjetskih mora

Iako je mnogima san da za sebe i svoju porodicu pribave luksuzno imanje na moru ili intimnu i udobnu kuću izolovanu negdje u planinama, kraj ski centara ili terena za golf – ponekad jedino što može da zadvolji želju za avanturom i priliku za nesvakidašnjim odmorom jeste najbolja jahta!

Jahtu je vrlo lako prepoznati jer se radi o vrsti broda, dugačkom barem 30 metara koji izgleda kao plutajuća vila i može vas odvesti na bilo koju destinaciju. Prve konotacije na jahtu su lagodan i luksuzan život, što zapravo i jeste tako – danas su jahte simbol bogatstva, slično kao privatni avioni.

Međutim, odvojiti milione za kupovinu jednog ovako luksuznog prevoznog sredstva samo zarad plovibe po svijetu nije tako jednostavan poduhvat. Vlasnici uvijek moraju biti na oprezu i dobro istražiti luku u koju bi usidrili svoj brod, jer i najmanje nestručno rukovanje može da izazove ogromnu štetu.

Stoga su i proizvodjači jahti počeli da izlaze u susret novim generacijama vlasnika, koji su konstantno u pokretu i u potrazi za nemirnijim vodama i iskustvima. Njihove želje su skoro u potpunosti izmijenile način oblikovanja brodova, njihovu namjenu pa čak i vrstu osoblja koja radi na jahti.

Dizajn jahti koje su udobne i bezbjedne

Prilikom planiranja i pravljenja plana broda, najveći dio vremena posvjećuje se tome da se izradi besprijekoran dizajn jahti jer svi proizvođači jahti znaju koliko je važno da osim izdržljivosti, najbolja jahta bude privlačna i oku.

Maketa broda izrađuje se većinski od drveta i svaki kutak na palubi, od kormila i mehaničkih dijelova do hodnika i potpalublja – sve mora biti prikazano, a njihovo mjesto pažljivo osmišljeno.

Razlog zbog kojeg proizvođači jahti pažljivo razmatraju dizajn jahti je taj što, iako tokom plovidbe kapetan ne mora biti sve vrijeme za kormilom, kada dođe do potrebe za ručnim savladavanjem talasa – sve treba da bude nadohvat ruke kako bismo najbolje procijenili situaciju.

Neke od stavki kada se postavlja dizajn jahti jesu i pitanja fizičke zaštite brodskog inventara od slane vode, nespretnosti posade ili potencijalne neispravnosti neke funkcije.

Često se događa da trenutni trendovi utiču na budući dizajn jahti – stoga se ponekad odstupa od klasičnog izgleda jahte od 100 metara – i gradi se manja sa brojim dodacima kao što su pristupnice podmornicama, nosači za helikotere, čamce i druge “igračke” bogatih.

Proizvođači jahti ponekad imaju i po šest ili sedam projekata koji se simultano vode na brodogradilištu a izgradnja samo jednog luksuznog broda može potrajati i po četiri i pet godina, a za potrebe dizajniranja ukrasa, svjetlosnih fitinga i kabina – vrijeme za izgradnju jahte se može i produžiti.

Yachts in marina

Izgradnja jahti predvodi industriju u inovacijama

Proizvođači jahti gotovo svakom vozilu dodaju i ekskluzivne i inovativne karakteristike. Ono što se danas smatra standardom u svijetu jahtinga – prije samo 15 godina smatralo se potpuno revolucionarnim.

Na primjer, mnogi od nas ne bi mogli ni zamisliti jahtu bez centralne pozicije za kormilo ili čekrk, ali ova karakteristika jahtama je pridodata relativno skoro, krajem devedesetih godina.

Originalni koncept i dizajn jahti prije samo dvadesetak godina imao je kormila koja su se postavljala na krov ili sa strana, a zamijenio ih je privlačniji raspored čekrka postavljenih uz centralno kormilo. Sa ove centralne pozicije mnogo je lakše podići i glavno jedro.

Najpoznatiji proizvođači jahti koji caruju morima

Superjahte su neke od najpoznatijih stvrai u kojima uživaju bogati i slavni a tokom godina svog postojanja, proizvođači jahti trudili su se da svojim kupcima obezbijede što ekskluzivnije modele i luksuzno opremljene brodove.

Tako su se širom svijeta izdvojili oni najbolji proizvođači jahti kojima se kuoci najprije obraćaju za pomoć kada požele jahtu vrhunskog kvaliteta. U nastavku teksta, upoznaćemo vas sa nekim od najuticajnijih proizvođača jahti, poznatih po jedinstveno dizajniranim brodovima izrađenih po mjeri kupaca.

Holandski proizvođači jahti i luksuznih jedrilica

Brodogradilišta u Holandiji predstavljaju okosnicu holandskog pomorskog klastera. Vijekovima su ova brodogradilišta i dokovi razvijala fabrike na kojima su inovacija i besprijekoran stil davali jahte vrhunskog kvaliteta.

Saradnja između brodogradilišta je nešto što se veoma često događa na holandskom terenu, a dokazano je da ovi savezi pružaju jači i konkurentniji položaj po kojem se izdvajaju holandski proizvođači jahti.

1. Hensen – najbolji proizvođači jahti na svijetu

Proizvođači jahti iz Hensen kompanije planetarno su popularni a najpoznatiji su po konstrukcijama od čelika i aluminijuma koje se prodaju za više od 112 miliona dolara.

Proizvodnja jahti u Heesen porodici otpočela je davne 1978. godine, a do sada prodate su na hiljade luksuznih plovila. Samo u ovom trenutku, oko 13 superjahti nalazi se u procesu proizvodnje na njihovom brodogradilištu u Osu, nedaleko od Amsterdama.

Monako Volf je najbolja jahta koju su izgradili proizvođači jahti iz Heesen kompanije.

2. Proizvodnja jahti pod palicom Feadship kompanije

Feadship je elitna grupa kraljevskih brodogradilišta širom svijeta koja proizvodi jahte i superjahte po preferencijama, viziji i ukusu budućih vlasnika plovila. Feadship je najpoznatiji u svijetu kao proizvođač luksuznih jedrilica i superjahti.

Feadship sarađuje sa budućim vlansicima svojih jahti kako bi osigurali da njihove jedinstvene jahte odgovaraju standardima luksuza koji su postavili kupci. Feadship se uvijek posmatra kao jedan od primera uspješnog poslovanja i kvaliteta, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih graditelja luksuznih superjahti u svijetu.

Najbolja jahta potekla sa Feadship brodogradilišta je M/I Faith.

3. Amels proizvodnja jahti

Amels je dio holandske grupacije Damen Shipiards Group koja se smatra jednim od najvećih i najuspješnijih brodograditelja na svijetu sa rodovnikom i istorijom brodogradnje u trajanju od 100 godina.

Njihovi brodovi obično se opisuju kao realizacija zamisli i želja svih vlasnika, sa zadivljujućim dizajnom spolja i iznutra, pokazujući tako najbolje i najkvalitetnije karakteristike evropske brodogradnje.

Najprodavaniji Amels model luksuzne jahte je elegantni M/I Volpini 2

Yacht in marina

4. Oceanico proizvođači jahti

Proizvođači jahti Oceanco su se specijalizovali za proizvodnju superjahti prema potrebama budućih kapetana a njihova veličina kreće se u rasponu od 80 do 140 metara. Iz ove kompanije izašle su i neke od najpoznatijih i najluksuznijih jahti na svijetu.

Oceanico redovno ulazi među 10 najboljih graditelja superjahti na svijetu zahvaljujući svojoj nenadmašnoj ekspertizi u razvoju vrhunskih superjahti.

Kao jedan od favorita, model pod nazivom S/I Black Pearl osvojio je srca bogatih i slavnih.

Njemačko udruženje proizvođača superjahti

Njemačka se brzo izdvojila na tržištu izgradnje jahti iskoračivši sa nekim veoma specifičnim karakteristikama u gradnji superjahti koje savršeno oslikavaju potrebe njihove klijentele ali i budućnosti ovog posla.

1. Lursen – najbolji proizvođači superjahti na svijetu

Kompanija za izgradnju luksuznih superjahti Lurssen osnovana je 1875. godine i do danas je ostala porodično brodogradilište. Ova kompanija smatra se jednom od dva najbolja proizvođača luksuznih jahti na svijetu, a impresivan je i podatak da su proizveli preko 13000 plovila – uglavnom super velikih brodova.

Prije nekoliko godina, još jedan gigant u proizvodnji superjahti pridružio se Lursen grupi, a to je brodogradilište Blohm + Voss.

Brodogradilište Blohm + Voss iz Hamburga je među najboljima na svijetu i pruža jedinstvenu fuziju stručnosti za izgradnju ali i održavanje luksuznih brodova.

Upravo kada se radi o najboljim uslugama oko održavanja jahti i luksuznih polovila, Blohm + Voss su postavili standarde u nekoliko različitih oblasti poput:

  1. Održavanje njihovih i drugih jahti poznatih proizvođača, kao i popravke i snabdevanja na brodovima
  2. Uvid i razumijevanje posebnih potreba broda
  3. Upravljanje brodskim uslugama radi ispunjavanja potreba klijenta i tehničkih potreba plovila

Među najpopularnijim superjahtama na tržištu koju potpisuje Lursen savez je Titania – čudo od 240 metara, koje je prošle godine osvojilo titulu najpoželjnije superjahte na svijetu. Jedna od ovih ljepotica prevozi putnike na krstarenjima po celom svijetu.

2. Nobskrug – izgradnja jahti za 22. vijek

Misija ove futuristički nastrojene firme koja je svoju poziciju na tržitu učvrstila proizvodnjom superjahti je da zađe na još neistražene teritorije u dizajnu ovakvih plovila, čime bi u potpunosti redefinisala proces same izgradnje.

Uz čvrstu posvijećenost da svojim klijentima obezbijedi samo najbolje i jedinstvene primerke jahti, Nobiskrug je razvio svoj prepoznatljivi stil i nesvakidašnje modele kao što su Mogambo, Tatoosh (motorne jahte) i jahte seriske proizvodnje “A” – najveće jahte ikad napravljene u svijetu.

Sunreef jahte – najveći koncept katamarana i superjahti iz Poljske

Sigurno mjesto u svim našim srcima dobile su i Sunreef jahte, još 2010. kada je brodogradilište u Poljskoj izgrađeno. Ovi veliki proizvođači katamarana i dalje pomiču granice u savremenom dizajnu i konstrukcija katamarana.

Još jedna zgodna činjenica je da Sunreef gradi ultra moderne jahte koje vrijede više miliona dolara na samo jednom brodogradilištu u Gdansku. Kompanija je od početka proizvodnje izgradila preko 160 velikih jedrenjaka i moćnih superjahti, a njihova najveća jedrilica dugačka 160 stopa jedna je od najvećih privatnih katamarana ikada izgrađenih.

Boat in marina

Proizvođači jahti iz Monte Karla – jedinstveni osjećaj jedinstva sa morem

Sa temeljima ojačanim u vijekovnim vrijednostima života na moru, proizvođači jahti Monte Karlo sigurni su da svojim kapetanima mogu pružiti simfoniju najboljeg pomorskog iskustva u kombinaciji sa jedinstvenim trenucima na krstarenju, koje odlikuju najviši nivoi luksuzno dizajniranih plovila.

Monte Karlove moderne tehnologije obezbjeđuju okretnost i ergonomiju broda koja se prilagođava svim vremenskim uslovima tokom cijele godine. Ovi proizvođači jahti svojim korisnicima obezbjeđuju i cjelogodišnje posredovanje, upravljanje jahtama i tehničke usluge, kao i prodaju novih vozila.

Ukoliko vam se pruži prilika, ne bi trebalo da propustite posjetu nekom od predstojećih sajmova nautike i da se tom prilikom uvjerite u udobnost i korisnost posjedovanja jahte – naročito sa brodogradilišta ovog proizvođača.

Odvojte vrijeme da stanete za kormilo ili sjedite i opružite se pored volana, lagano kontrolišite brod nezahtjevnim pokretima ruke, od kvačila do čekrka za podizanje jedara, pratite svoj kurs pomoću lokacije na instrument tabli…

Namjestite kurs ka našoj predivnoj luci u kojoj ćete pronaći svu potrebnu pomoć za zbrinjavanje svog broda, dok se vi bezbrižno odmarate u nekim od najboljih smještajnih jedinica u ovom dijelu svijeta. A sutra – sutra već usmjerite jedra nekim drugim plimama – u tome i jeste sva draž posjedovanja jahte!