Model on a show.

Najpoznatiji luksuzni modni brendovi na svijetu

Kada su u pitanju luksuzni brendovi, posebno najpoznatiji luksuzni modni brendovi na svijetu, često smo u situaciji da donosimo zaključke naprečac, jer nerijetko ideju luksuza povezujemo sa novcem, odnosno sa količinom novca koju smo spremni da izdvojimo za nešto što smatramo luksuznim, šta god to bilo.

Međutim, imajući u vidu da svako od nas ima sebi svojstvene želje, nešto to nas “nosi”, pa tako neki od nas obožavaju automobile, luksuzne vile ili jahte, te pokazatelje statusa koje je nemoguće ne primjetiti, dok drugi više uživaju u nešto suptilnijoj formi luksuza, odnosno, garderobi. Ali, ne dajte se zavarati odmah na početku, moda iako suptilna, itekako jeste simbol luksuza i moći, u onoj mjeri u kojoj želite da tako bude.

Prije nego što zaronimo u ovaj bajkoviti svijet luksuznih modnih komada od kojih mnoge možete naći i u Porto Montenegru, pokušajmo za početak da definišemo riječ “luksuz” kao glavni epitet ovih brendova i ustanovimo čemu duguju svoju privlačnost i dugovječnost u današnjem svijetu.

Luksuzne marke kao nasljeđe najtalentovanijih modnih dizajnera današnjice

Počnimo od činjenica: lukuzna garderoba je produkt jedne od najuspješnijih industrija, i to  na listi od 100 kompanija, koje pored modnoj, pripadaju i tehnološkim, potrošačkim, automobilskim i finansijskim sektorima različitih industrija, pa čak i da niste upoznati sa materijom, ovo bi vam zvučalo dovoljno impresivno.

Prethodne činjenice takođe idu u prilog izjavi iz uvoda – luksuz nije definisan samo i isključivo novcem. Zapravo, svaki od luksuznih modnih brendova koje ćemo nabrojati u nastavku ima bar dvije stvari zajedničke: ekstremno talentovanog i kreativnog modnog dizajnera i tradiciju, koja je upravo zahvaljujući dizajnerima i uspjela da potraje decenijama, a u slučaju pojedinih brendova, i vijekovima.

Međutim, pored tradicije, koja teško da je jedini parametar dugovječnosti ovih brendova, ono što ih izdvaja je nevjerovatna sposobnost da se prilagode današnjem vremenu u trendovima, kulturnim strujanjima, pa čak i da se infiltriraju u urbanu kulturu, sve vrijeme zadržavajući svoju autentičnost i eksluzivnost, a pritom postajući dio mape nove i urbane klijentele.

Znajući ono što sad znamo, hajde da pogledamo neke od najpoželjnijih i najlukuznijih modnih brendova na svijetu, kao i razloge koji ih čine grandioznim modnim ikonama našeg vremena.

Miss Dior parfume.

Lista najluksuznijih modnih brendova i najpoznatiji modni dizajneri koje volimo

Brendovi visoke mode koje ćemo nabrojati pripadaju “krem de la kremu” modnog svijeta kao i značaj deo globalne modne industrije čija je sveukupna vrijednost procjenjena na nevjerovatnih 300 milijardi dolara, a evo i koje smo modne brendove i njihove osnivače ovom prilikom izdvojili.

5. Dior - drugo ime za prefinjenost

Poznatiji samo kao Dior, Kristijan Dior je osnovao svoju premium kompaniju kreirajući visoku modu za žene 1946. godine. Kasnije je svoj opus proširio na frakcije za djecu i muškarce, odnosno Baby Dior i Dior Homme. 1947. počinje da proizvodi parfeme, od koji je prvi bio Miss Dior, koji danas spada među neke od najzvučnijih parfema na svijetu.

Dior je bio jedan od prvih kreatora koji je predstavio svoju kolekciju u okviru svog doma, gdje se nalazila i prva zvanična radnja, na adresi Avenija Montanj 30, u Parizu. Njegove legendarne kolekcije Corolle i Huit su od strane čuvenog Harper’s Bazara proglašene za kolekcije godine.

Nakon proširenja na američko tržište, Dior je proširio segmente brenda na šminku i modne dodatke, istovremeno ostajući u samom vrhu ready-to-wear i kolekcija visoke mode, sa procjenjenom vrijednošću brenda na 43 milijarde dolara.

Gucci store on the street.

4. Gucci - porodično nasljeđe za vječnost

Kada su u pitanju italijanski modni kreatori, među njima posebno mjesto zauzima Gucci, osnovan još u 19. veku kao jedna od najuspješnijih modnih kuća do dana današnjeg. Osnovana je od strane Gučio Gučija, koji je počeo kao hotelski radnik u Parizu, uvijek neobično fasciniran kvalitetnim kožnim torbama koje je sa sobom nosila klijentela hotela u kojima je radio.

Zahvaljujući ovoj fascinaciji je i došao na ideju da razvije svoj biznis model, pa se tako zaputio u Firencu i tamo za vrijeme Drugog svjetskog rata osnovao svoju kompaniju. Njegovi sinovi su mu se pridružili kasnije i pomogli mu da proširi poslovanje na druge veće italijanske gradove, poput Rima i Milana.

Njegov logo je privukao dosta pažnje, kao u modnom svijetu, tako i među filmskim zvijezdama koje su obožavale da poziraju sa njegovim torbama, što mu je otvorilo vrata ka američkom tržištu i otvaranju prve radnje u Njujorku, 1956. godine. Nakon smrti Gučija Milea, kompanija je prošla kroz dosta turbulentan krizni period, nakon čega im je dodjeljen Tom Ford kao kreativni direktor brenda, i sam renomiran dizajner, kako bi im pomogao da se povrate. Nakon toga, za Gucci više nije bilo zaustavljanja, pa se danas procjenjuje kao jedan od najvrendijih luksuznih modnih brendova na svijetu.

3. Dolce & Gabanna - klasni simbol širom svijeta

Dolce & Gabanna je relativno mlada kompanija u poređenju sa mnogim drugim velikim imenima i luksuznim brendovima, što ih nije spriječilo da jako brzo postanju simbol klase i ukusa. Osnovana je 1985. od strane Domenika Dolčea i Stefana Gabane, koji su oblikovali brend i polako počeli da stiču popularnost.

U jednom momentu su se čak udružili sa kompanijom iz Japana koja je lansirala njihove kolekcije na američko tržište, što im je u nekom momentu otvorilo vrata ka američkoj ekonomiji. 1987. Dolce & Gabanna su pokrenuli kolekcije pletiva i dvije zasebne linije luskuznog donjeg veša, čime su konačno dosegli uspjeh kome su težili. Njihove kreacije su postale ogroman hit među holivudskim glumicama, a nošenje je njihovog brenda je postalo statusni simbol.

Nakon ovog uspeha, Dolce & Gabanna su počeli da prave i parfeme i tako proizveli neke od najljepših mirisa koji su samo doprinijeli ionako ogromnoj neto vrijednosti brenda.

Burberry store logo.

2. Burberry - mantil o kom sanja svaka žena

Burberry je sa nama duže od jednog vijeka, što ga čini jednim od najstarijih modnih brendova na svijetu, pored Hermesa. Osnovan je od strane Tomasa Barberija 1856. godine, u Basingstoku, Engleska, nakon čega se polako proširio na Burberry London i Burberry Prorsum.

Njihove čuvene karirane jakne su među prvim stvarima na koje pomislimo kad neko pomene Burberry, kao i na njihove luksuzne mantile, koji su isprva kreirani za vojsku, a potom su ubrzo postali popularni i među civilima. Njima se čuveni dizajn toliko dopao da se i dan danas nalazi kao integralni deo svake kolekcije, na ovaj ili onaj način.

1. Jedini i neponovljivi - Alexander McQueen

Priča o fenomenu Aleksandra Mekvina počinje sa njegovim rođendanom, 17. mart 1969. godine, London. Moda ga je privukla još u tinejdžerskim godinama, kada ga je ljubav prema dizajnu toliko povukla da je napustio srednju školu i krenuo na šegrtovanje sa Savile Row krojačima.

Pošto je radeći kao šegrt stekao tradicionalne krojačke vještine, to mu je omogućilo da pređe na nešto više svojstveno njegovoj ličnosti i talentima, a to je bila izrada kostima. Decniju kasnije, Mekvin postaje jedan od najuzornijih dizajnera svih vremena, a na tome prije svega treba da zahvali čuvenoj modnoj urednici i stilistkinji, Izabeli Blou. Naime, ona je bila tolio oduševljena njegovom debitantskom kolekcijom, da ju je istog trena otkupila u cjelosti, u želji da se nadalje bavi promocijom mladog dizajnera.

Ostalo je istorija. Aleksander Mekvin čak biva postavljen za kreativnog direktora dvije čuvene modne kuće, Givenchy i Gucci, stvarajući emotivne i šokantne kolekcije, koje su se uvijek odlikovale vrhunskom izradom i kvalitetom. Nakon njegove prijevremene smrti 2010. godine, Sara Barton preuzima vođstvo u modnoj kući, ostajući verna njegovoj viziji i nasljeđu, sa kojom je i bila blisko upoznata kao njegova dugogodišnja saradnica.

Dakle, ovo je bila lista nekih od najpoznatijih i najlusuznijih modnih brendova na svijetu, gdje su spomenuti i modni kreatori glavni i odgovorni za njihov nastanak, kao i za njihovu kontinuiranu dominaciju i vječiti inspiraciju u današnjem modnom svijetu, a najviše od svega, dizajn koji je uvijek u službi ljepote.

A najbolje od svega? Sve ove luksuzne marke možete pronaći u našoj ekskluzivnoj marini Porto Montenegro koja samo čeka na vas da svratite i odaberete neki od luksuznih komada iz najnovijih kolekcija brondova, čiji su modni dizajneri neka od najzvučnijih imena svijeta. Budite naši gosti i iskusite premium šoping u Crnoj Gori!