Savjeti za plovidbu katamaran jahtama i njene prednosti

Ukoliko ste laik u svijetu plovidbe i jahtinga, sigurno da ste se do sada barem jednom zapitali šta su to katamaran jahte i šta je ono što ih razlikuje od ostalih luksuznih plovila. Definicija jasno navodi da je glavna osobina katamaran jahti činjenica da svaka od njih ima dva trupa, umjesto, uobičajeno, jednog. Ti trupovi su premošćeni palubom, dok su u slučaju većih modela, kabine smještene kako na palubi tako i unutar trupa.  

Zaljubljenici u ovaj model vole da nazivaju katamaran jahte „kat” i ponosno ističu sve prednosti koje ona posjeduje. U nastavku teksta, otkrijte koje su to prednosti i kako i vi možete voziti raskošnu katamaran jahtu, gdje god da idete.

Osnovne prednosti lukusuznog katamarana

Većina mornara se slaže da su dva trupa daleko bolja od jednog zbog čega se i češće opredeljuju za katamaran, umjesto za klasično plovilo. Jedna od primarnih prednosti plovidbe katamaranom leži u činjenici da je širina broda maksimalizovana čitavom dužinom, što ga čini prostranijim od onih sa jednim trupom.

Katamaran jahte imaju kabine, čija je glavna pogodnost veći osjećaj privatnosti s obzirom na to da su one razdvojene po trupovima. To ujedno podrazumijeva da su one prostranije, zbog čega je osjećaj komfora i luksuza neumitan.

Plići gaz na katamaranu je još jedan primjer iz udžbenika koji potrvđuje da je ovaj vid jahte idealan za nemirne vode na svim rutama kojima se uputite, što plovidbu čini još uzbudljivijom. Takođe, katamaranom se može jedriti, ali i motorno upravljati, što upotrebu plovila čini pogodnim i za čartere.

Korisni savjeti za plovidbu katamaranom

Profesionalni savjeti za plovidbu luksuznim katamaran jahtama su najbolji način da postignete harmoniju između nemirnih voda i moćnog plovila.

Kako prevazići prepreku vidljivosti?

U svakom katamaran modelu jahti, unutrašnji prostor i raspored rezultira neizbježnom ograničenošću kada je vidljivost u pitanju. To se naročito primjećuje u slučajevima kada sjedite iza volana. Generalno govoreći, brodovi imaju odvojenu palubu od desne strane broda (strana koja nije okrenuta prema luci), što pruža odličnu vidljivost u svim pravcima.

To se jedva može i smatrati manom, s obzirom da kad ste na komandom mostu na krovu jahte, možete jasno vidjeti i miljama daleko. Takođe, sa palube imate odličnu preglednost, odakle se jasno prati svaki pokret broda. 

Kako se izboriti sa pravcem vjetra?

Katamaran jahte, posebno oni luksuzniji modeli nude zavidnu količinu prostora, sa daleko više mogućnosti za atraktivan smještaj. Nažalost, to takođe iziskuje jači uticaj vjetra. Većina katamarana ima komandnu tablu – uređaje koji možda i nisu dovojni za brz jahting uz vjetar, ali su dovoljno moćni da zaštite brod od „ljuljanja”.

Prethodni savjeti, na prvi pogled, mogu djelovati isuviše zastrašujuće da biste se uopšte upustili u plovidbu. Na sreću, postoji karakteristika katamarana koja je itekako povoljna – dva ugrađena motora su nešto što će definitvno plovidbu učiniti lakšom, i načiniti vas profesionalcem na jahti, čak i u slučaju da to niste.

Upravljanje sa dva motora

Iako su jedra na prosječnom katamaranu manja od uobičajenog standarda, u ovom slučaju slobodno možete da zaboravite o njima dok upravljate jahtom pri manjom brzini, umjesto da idete punom brzinom pri punim jedrima. Ovo može da upali jedino kod jednotrupnih brodova, pa je bolje da ga ne probate na katamaranu.

Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa prije nego što napustite luku je da obratite pažnju na to gdje su ostali katamarani ukotvljeni, kako biste što efikasnije isplovili. Ako je Vaš katamaran privezan za sistem u obliku propelera, što nije tako uobičajeno kada su katamarani u pitanju, brod možete da odgurate sa doka, što je neuporedivo lakše nego da se katamaran nalazi između dva broda.

Pravila kojih se morate pridržavati

Dizajn katamarana je veoma praktičan za rukovanje kada ste iskusni u plovidbi, ali ipak postoji nekoliko pravila o kojima treba da vodite računa prije nego što isplovite.

  • Uvijek razmotrite odakle dolazi vjetar jer uticaj vjetra igra krucijalnu ulogu kada je u pitanju plovidba luksuznim katamaranom.
  • Ovladajte vještinom korišćenja duplih motora, jer jedra nisu uvijek od pomoći, uglavnom zbog njihove veličine.
  • Uvijek obratite pažnju na ugao pod kojim isplovljavate –  bilo da je u pitanju ponton ili susjedni brodovi.
  • Nikad ne dozvolite da se konopci kod motora ne upletu, jer će trenje između njih spriječiti rad motora.
  • Nikad ne pokušavajte snažne manevre pri jakom vjetru, posebno u tropskim vodama.
  • Uvijek zapamtite da je spuštanje sa doka najteži manevar kojim treba da ovladate.

Ukoliko niste početnik kada je jahting katamaranom u pitanju, ali nalazite ove savjete korisnim, savjetujemo vam da Porto Montenegro bude obavezna stanica na vašem krstarenju.

Ovdje vam nudimo marinu koja je u potpunosti opremljena sa svim neophodnim sadržajem i dovoljnim brojem vezova i privezišta, koji će vaše jahting iskustvo upotpuniti. U Porto Montenegru se možete opustiti i svježi nastaviti svoju avanturu sa još većom željom za istraživanjem vodenih prostranstava.