Šta je sve potrebno da bi se organizovala plovidba brodom?

Za većinu ljubitelja jedrenja ili krstarenja, plovidba nije ništa drugo do umjetnost. Za neke predstavlja neposredan način izražavanja, za druge opet, način života, ali ono što je nepobitna činjenica, jeste da, bilo da vam je želja krstarenje Mediteranom, ili bilo kojim drugim morem na svijetu, određena vrsta pripreme i posvećenosti je neophodna, prije nego što se otisnete na svoje putovanje.

Možda će vam u početku izgledati kao bespotrebna smetnja, naročito ako ste početnik i niste do kraja ni svjesni obima priprema koje su potrebne, ali ubrzo ćete shvatiti da su detaljno planiranje i organizacija fundamentalni, i da je, bez obzira na sve, najbitnije da vjetar ide u vašu korist.

Ako želite da svoje sljedeće leto provedete na jahti ili jedrenjaku, ploveći, na primjer, prelijepim plavim zalivima Crne Gore, pogledajte šta su neke osnove koje će vam omogućiti da podignete sidro sa mnogo više samopouzdanja.

Tri presudna faktora za uspješno jedrenje

Onog trenutka kad dignete sidro i zaplovite put horizonta, shvatite da polako ali sigurno ulazite u potpuno novi svijet, i to jedan koji priznaje samo prirodu za svog gospodara. Svijet koji je kompletno izvan vaše kontrole, zbog čega svaki iskusni mornar razumije važnost detaljne pripreme, jer samo na taj način se mogu nadati bezbjednoj plovidbi, budući da su svi drugi faktori izvan njihove kontrole.

Postoje previše plovidbenih ruta i trasa na ovom svijetu da bi im se znao broj, ali neka generalna pravila važe za sve, naročito kad se uzmu u obzir alati i principi koje koristimo u početnim fazama pripreme za put.

Karte su najvažniji dio vaše opreme

“Meteorološke karte”, kako se još mogu nazvati, su tokom vremena evoluirale u nešto što izgleda kao nevjerovatna kompilacija koja sadrži istorijske presjeke i statistiku vezanu za pravac vjetra i snagu, učestalost oluja, maglu, pojavu ledenih brijegova, najbitnije morske struje, uzbudljive kružne rute, i mnogo toga drugog. Za slučaj da zaista planirate dužu plovidbu, ove mape su obično podijeljene na tromjesečne formate, sa svim parametrima koji mogu da vas očekuju, a u slučajevima kad vam je potrebna detaljnija obzervacija, tu su i odjeljci koji se bave periodom od mjesec dana.

Najvažnija je činjenica da su ovakve mape izdjeljene tako da konzistetno prate geografsku regiju i njene odlike, što vama umnogome olakšava pripremu za put. Svaku mapu ili grafik, karakterišu opšti geografski simboli zajedno da legendom, radi lakšeg tumačenja.

Tako se, na primjer, ruže vjetrova nalaze raspoređene na jednako razmaknutim kvadratima, i svaka “ruža” je okružena strelicama koje treba da pokaže pravac duvanja vjetra, dok je dužina strelice proporcionalna sa vremenskom procjenom duvanja vjetra.

Ovakve mape su fundamentalne kada planirate bilo jedrenje, bilo dužu plovidbu, jer jedino na taj način možete da pretpostaite šta vaš čeka i kakva je ćud mora ili okeana u koji ste se zaputili, jer je svako more nepredvidljivo i operiše po svojim pravilima, a najmanje što vi možete da uradite, jeste da se dobro pripremite.

Takođe, iako kompasna crta na karti predstavlja najkraću rutu, to automatski ne znači da je put istom i najbrži, i da brzina vašeg putovanja zavisi od kombinovanog djelovanja svih drugih faktora, ne samo u kilometraži.

Morske struje - moćne sile koje vas drže u pripravnosti

Svaki iskusni mornar shvata važnost razumijevanja kretanja morskih struja, budući da su nekad one presudne za tok vašeg putovanja. Ove struje su moćan faktor, i svaki mornar se trudi da im njihovo djelovanje ide u korist, ili da bar nekako što više ublaže njihov razarajući uticaj.

Naravno, ovo nema veze samo sa brzinom ili skretanjem sa kursa, već sa bezbjednošću prije svega, jer svaka plovidba nasuprot struji može da ima ozbiljne posljedice, i za vaš brod i za putovanje generalno, ali u svakom slučaju, posljedice koje mogu biti i smrtonosne.

Dobar primjer je situacija kada je pravac kretanja Golfske struje suprotstavljen vjetrovima, kada more postaje opasno i nemirno, a još je veći problem činjenica da sam tok struje nikad nije potpuno ravnomjeran. Iz ovih razloga je od najveće važnosti da mornari budu u kakvoj-takvoj prednosti i da prije početka plovidbe, provjere sve moguće faktore i predvide moguće ishode, naročito kad tek biraju rutu kojom će ploviti.

Uvijek se posavjetujte sa lokalcima

Meteorološke mape možda sadrže statistiku i istorijske informacije koje su se akumulirale tokom vremena, ali prostor za anomalije uvijek postoji, i svaki pomorski kapetan je toga svjestan. Kao što smo više puta naglasili, more je nepredvidljivo, sila koja istovremeno budi divljenje i strah, ali u svakom slučaju, prirodna sila koja zavređuje svako poštovanje.

Ako su vam potrebna pouzdana predviđanja pred polazak na put, najbolje je da se posavjetujete sa onima iskusnijim od sebe. Razgovarajte sa starim pomorcima, potražite savjet i lijevo i desno, budući da su se oni nagledali svih mogućih oluja i vremenskih nepogoda, da autoritet meteoroloških karti blijedi u poređenju sa njima.

Moderna nasuprot analognoj navigaciji

Vjerovali ili ne, u pomorskom svijetu ovo je debata koja i dalje traje, i pored toga što djeluje da je izbor samo i isključivo na vama i da neke velike razlike ni nema. Istina je da je tehnologija uspjela da nam olakša život i na ovom polju, omogućavajući nam da dobijemo željene kooordinate samo jednim klikom, i da je moderni GPS sistem, potpuno pokorio navigacijske mape, pa zašto onda da im ne damo potpuni primat?

Takvo razmišljanje je potpuno na mjestu, ali isto tako je i ono koje smatra da je tehnologija varljiva i da je dovoljno da nestane struje ili da se isprazni baterija, što je dovoljno da vas ostavi u bezizlaznom položaju.

Činjenica je da se nikad nećete izgubiti na moru ako znate osnove navigacije, čak ni ako vam je za to potrebno samo parče papira, ali možda je na kraju najbolji savjet da se držite onoga što znate, pa bile to vaše zavidne navigatorske sposobnosti ili bezgranično povjerenje u tehnološke spravice.

Ovime smo pokušali da vam ukratko ilustrujemo šta je to apsolutno neophodno prije nego što se otisnete bilo u jedrenje Jadranom, ili krstarenje Indijskim okeanom, kao nešto što će vam omogućiti da više uživate u predstojećoj avanturi i otkrivanju jednog drugačijeg svijeta.

Ako u nekom trenutku zaista želite da isprobate Jadran, naša iskrena je preporuka da isprobate zauvijek neukroćenu Crnu Goru, sa njenim visokim planinama, strmim liticama, kao i kraljevskom plavim zalivima optočenim sniježno bijelom pjenom. Ako osjećate da vas naša mala primorska zemlja doziva, još jedna preporuka je da odsjednete u Porto Montenegro, luci gde možete bezbjedno da usidrite vaš jedrenjak ili jahtu, i u kojoj sebi možete da priuštite kraljevski tretman u luksuznom smještaju na obali mora. Naša marina vas čeka, bilo kao stanica na vašem putovanju ili mjesto odakle ćete ga započeti!