A woman in a Montenegrin shop

Suveniri iz Crne Gore - unikatni i otmeni pokloni za svakoga

Kako se vaše ljetovanje bliži kraju, počinjete da razmišljate o kupovini nekih od najljepših crnogorskih suvenira za svoje najmilije. Bilo da želite da pronađete autentični poklon koji se može naći samo u Crnoj Gori ili biste voljeli da birate među luksuznim suvenirima iz ove zemlje, na vama je da odlučite.

Prije svega, morate znati kome kupujete poklon. Postoje mnogi zanimljivi crnogorski suveniri, raznih oblika, formi, boja i cijena, ali pitanje je šta će se toj osobi najviše dopasti i gdje to možete naći.

Srećom, mnogo je mjesta za kupovinu nekih od najautentičnijih i najluksuznijih poklona iz Crne Gore, najboljeg kvaliteta koji će svakoga zadiviti svojim jedinstvenim dizajnom i zanimljivom namjenom.

Evo nekoliko najpopularnijih prijedloga kojima se možete poslužiti pri odabiru savršenog suvenira sa ljetovanja u Crnoj Gori.

# 1 Njeguški pršut i rakija - simboli Crne Gore

Crna Gora je poznata po svojim autentičnim, ukusnim jelima i piću. Nacionalna kuhinja varira od regije do regije tako da ako svoj godišnji odmor provodite na obali Jadrana, pronaći ćete najkvalitetnije morske plodove i ribu, dok ćete u unutrašnjosti moći da uživate u ukusnom siru i dimljenom pršutu.

Najpoznatiji prehrambeni specijalitet koji možete kupiti na poklon je Njeguški pršut (Njeguški prsut). Ovo je posebna vrsta suhomesnatog proizvoda nastalautrljavanjem suve, morske soli a porijeklom je iz malog sela Njegusi. 

Kada je u pitanju piće, najomiljenija od svih, ne samo u Crnoj Gori, već i u svim balkanskim zemljama, je čuvena rakija. Mnoge od ovih proizvoda možete kupiti u lokalnim supermarketima ili suvenirnicama, širom zemlje, međutim najbolja mjesta za kupovinu autentične hrane i pića jesu pijace gdje prodaju voće, povrće, svježe meso, ribu, sir, med, cvijeće, hljeb itd. Lokalni prodavci će vam pomoći da odaberete savršene, jedinstvene proizvode koji će biti pravi i ukusni suveniri iz Crne Gore.

A man selling Montenegrin souvenirs

# 2 Crnogorska vina - neizbježni, luksuzni pokloni

Da li ste znali da se vino u ovim prostorima proizvodi već više od 2000 godina u kontinuitetu? Prema istorijskim podacima, sve je počelo kada su Rimljani donijeli vino u ovaj dio svijeta. Ostalo je samo praksa!

Impresivna istorija, visokokvalitetno grožđe, sjajna tehnika proizvodnje, neporeciv ukus, samo su neki od razloga zbog kojih su ova vina prepoznata kao jedan od najljepših crnogorskih suvenira koje nekome možete darovati.

Iako je izbor vina veliki, ako zaista želite nekoga zadiviti jedinstvenim poklonom, za najbolje se smatraju crna vina sorte „Vranac“ i  bijela vina „Krsta“.

Vinske ture su veoma popularne aktivnosti u Crnoj Gori, posebno takozvana „vinska ruta Crmnica“ i „drevna Dolcea vinska ruta“. Na jednom ovakvom izletu možete probati i kupiti neka od najboljih vina iz naše zemlje.

Osim na vinskim turama, ukusna vina možete pronaći i u mnogim vinarijama, supermarketima i lokalnim prodavnicama. Ovi proizvodi će zaista biti najbolji pokloni iz Crne Gore, posebno ako je osoba kojoj kupujete poklon pravi ljubitelj vina.

# 3 Impresivan nakit - prelijepi crnogorski suveniri

Za mnoge ljude nema ljepšeg poklona od nakita koji sa sobom nosi posebnu vrijednost. Ručno rađeni predmeti ili nakit najpopularniji su izbor kada tražite autentični suvenir iz Crne Gore, a mogu se pronaći u svakom kutku zemlje.

Bilo da se šetate Jadranskom obalom ili planinom, velika je šansa da ćete naći brojne prodavnice i juvelirnice koje prodaju ručno rađen nakit. Za ovako nevjerovatne suvenire vrijedi odvojiti više novca i vremena.

Sa druge strane, ako želite da kupite skupoceni nakit, najbolje opcije za vas su crnogorske zlatare. Tamo možete pronaći impresivan zlatni, srebrni, filigranski, čelični nakit i satove koji će se posebno pamtiti.

A man packing gifts

# 4 Knjige i antikviteti - starinski pokloni iz Crne Gore

Ako želite da kupite zaista posebne crnogorske suvenire koji će nečiji enterijer učiniti privlačnijim i ljepšim, možete birati između raznih knjiga i antikviteta. Istorijske knjige o kulturi Crne Gore, recepti tradicionalnih jela ili vodiči kroz najzanimljivije atrakcije uvijek su sjajni suveniri iz Crne Gore.

Pored knjiga, crnogorski suveniri mogu biti i starinski predmeti, antikviteti, slike, skulpture, razglednice i markice, rustična vojna oprema, keramika, savremeni dragulji, porcelan, stakleni predmeti, i tako dalje.

Šta god da zamislite, možete pronaći na lokalnim pijacama, posebno u starim gradovima poput Budve, Bara i Kotora. Nikada ne znate koji zanimljiv predmet možete pronaći u autentičnim, lokalnim prodavnicama, gde će vam veseli crnogorski prodavci pomoći da pronađete nešto zaista posebno za vašu voljenu osobu.

Ukusni slatkiši su uvijek sjajni crnogorski suveniri

Bilo da znate šta želite da kupite nekome na poklon ili u to baš i niste sigurni, slatkiši su uvijek odlična opcija za sve. Pronađite originalne crnogorske čokolade i bombone, i obogatite glavni poklon ukusnim poslasticama sa ovih prostora.

Gotovo da ne postoji osoba na ovom svijetu koja bi odoljela našim najukusnijim proizvodima od čokolade. Bez obzira šta izabrali, slatkiši su često najpoželjniji pokloni uz koje ne možete pogriješiti.

# 5 Narodna nošnja i poznati brendovi visoke mode

Narodna nošnja Crne Gore se ubraja u najljepše tradicionalne nošnje na cijelom svijetu. Bilo koji dio tradicionalne odeće može biti zaista jedinstven poklon za muškarca i ženu. Postoje specijalne prodavnice u kojima možete nabaviti prelijepu, tradicionalnu obuću – “opanke“, šal, crnogorske folklorne kape, i mnoge druge dijelove.

Slično tome, u Crnoj Gori možete pronaći i prodavnice svojih omiljenih robnih marki iz svijeta visoke mode i najpoznatijih svjetskih dizajnera kao što su Burberry, Tom Ford, Balmain, Dior, Granoff, Marc Jacobs, Rolex, itd.

Ove prodavnice brendova visoke mode se mogu lako pronaći u Porto Montenegru, u blizini prelijepe marine, koja je poznata kao najluksuznija u regionu.

#6 National attire and famous high fashion brands 

Montenegro national attire is among the most beautiful traditional clothes in the world. Any part of the traditional clothes can be a truly unique gift. There are special stores where you can get yourself some of the beautiful footwear called “opanci”, scarfs, Montenegrin folklore hats, blouses and so on.

Likewise in almost every country in the world, in Montenegro, it is possible to find high fashion brand stores of your favourite world designers such as Burberry, Tom Ford, Balmain, Dior, Granoff, Marc Jacobs, Rolex, etc. 

These high fashion brand stores can be easily found near apartment buildings, next to the beautiful marina, known for its’ luxurious resorts and mesmerising views.