Umjetnost Crne Gore i naše najpoznatije umjetničke galerije

Jadranska obala našeg skrivenog dragulja krije brojne muzeje, nevjerovatnu arhitekturu uklesanu u srednjevjekovne palate i tvrđave, nudeći nevjerovatnu raznolikost jedne potpuno fascinantne kulture.

Unutar zidina starih gradova, i dalje se osjeća duh Ilira, Grka i Rimljana, čiji su tragovi danas prisutni i nude važne materijalne dokaze antičkih vremena. Svaki primorski grad u Bokokotorskom zalivu ima sopstvenu istoriju koja je davno ispisana, ali iznova biva oživljena tokom mnogobrojnih festivala koji se ovdje redovno održavaju.

Smještena između živopisne obale i neba, oštri vrhovi i bogato kulturno nasljeđe Crne Gore su najbolje čuvana tajna, sa vrijednošću koja zaslužuje da bude prepoznata i njegovana. Posebna vrsta nasljeđa o kojoj ovdje govorimo je umjetnost Crne Gore, pa ako želite da saznate više o njenom porijeklu i izrazu, kao i mjestima gdje se ova umjetnost danas čuva, pročitajte ovu priču.

Crnogorska umjetnost i njeni počeci

Tradicionalna kultura Crne Gore je u prošlosti uglavnom bila centrirana oko plemena. Riječ je o malim grupama srodničkih porodica kojima dugujemo zahvalnost za osnivanje kulturnih institucija kakve su galerije, muzeji, biblioteke, pozorišta i bioskopi i koji sačinjavaju kulturno i umjetničko nasleđe, danas dostupno svima.

Iako je riječ o državi bogate istorije, naša zemlja vam možda neće biti prva asocijacija na umjetnost. Ali, ona nudi mnoga nevjerovatna umjetnička djela koja se danas mogu naći u nekoliko galerija u glavnom gradu Podogorici, staroj prijestonici Cetinju, ali i mnogim drugim gradovima. Predstavljamo vam neke od najpoznatijih.

Centar savremene umjetnosti Crne Gore

Ova galerija u Podgorici predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji kada je riječ o crnogorskoj umjetnosti.

Osnovana je 1995. godine u sklopu čuvenog Dvorca Petrovića. Stalna postavka uključuje preko hiljadu umjetničkih djela iz preko 60 država podijeljenih u 4 kategorije – afrička, azijska, latino – američka i evropska.

U sklopu centra se nalaze i dvije manje galerije – Perjanički dom i Centar u kojima se održavaju mnoge izložbe i kulturna dešavanja.

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Ðurić u Cetinju

Ova galerija je osnovana relativno skoro – 2012. godine i danas je najveća umjetnička galerija u Crnoj Gori sa površinom od 1600 kvadratnih metara na 4 sprata.

Galerija Miodrag Dado Đurić uglavnom sadrži djela savremene crnogorske umjetnosti iz 20. i 21. vijeka. Galerija je smještena u jednoj od najmodernijih zgrada u gradu nazvanoj po čuvenom jugoslovenskom slikaru Miodragu Dadu Đuriću.

Galerija Pizana sa dva izložbena prostora

Galerija Pizana je osnovana 1990. godine i sastoji se iz dva izložbena prostora – jednim u Podgorici i jednim u u Tivtu.

Galerija je posvećena mlađoj generaciji crnogorskih umjetnika koji njeguju različite forme umjetnosti. Tako se ovdje mogu naći djela slikara Tadije Janićića, Milene Duratović i Milke Vujović; grafike Biljane Keković i Igora Rakčevića; skulpture Ivanke Prelević Vrane i Željka Reljića.

Osim pojedinačnih izložbi određenih vrsti umjetnosti, postoje i grupne izložbe, ali i izložbe svetskih poznatih umjetnika kao što su Salvador Dali i Endi Vorhol.

Pizana je poznata galerija koja redovno predstavlja djela svojih umjetnika kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni. Takođe je poznata i kao vrsta kreativnog haba i mjesto susreta mnogih perspektivnih i nadolazećih umjetnika za koje ćemo u budućnosti sigurno čuti.

Moderna galerija crnogorske umjetnosti u Budvi

Ova galerija se takođe smatra i muzejem moderne i savremene umjetnosti. Osnovana je 1972. godine. Svi umjetnici čija su djela u njoj bila predstavljena su galeriji poklonili neke od svojih radova koji su danas dio stalne postavke.

Zapravo, najveći dio postavke Moderne galerije danas čine pokloni i donacije. Ovdje se nalazi preko 200 umjetničkih dela, podijeljenih u nekoliko grupa – djela savremenih ekspresionista, djela nacionalne umjetnosti, međunarodna djela likovne umjetnosti i kolekcija naivne umjetnosti.

Ove kolekcije sadrže radove nekih od napoznatijih jugoslovenskih umjetnika kao što su Olja Ivanjicki, Ljuba Popović i Nikola Graovac.

Galerija Velimir Leković u Baru

Riječ je o galeriji koja se nalazi u sklopu kulturnog centra u Baru i koja takođe posjeduje i bioskop, biblioteku, muzej i ruševine starog grada

Galerija nudi individualne i grupne izložbe modernih umjetnika koje su prezentovane u modernom prostoru površine oko 300 kilometara kvadratnih.

Galerija Josip Bepo Benković u Herceg Novom

Galerija Josip Bepo Benković je čuvena po izložbama različitih umjetnika i mnogih vrsta umjetnosti u okviru poznatog hercegnovskog zimskog salona, inicijative koja je počela 1967.

Iako galerija raspolaže izložbenim prostorom od preko 100 kvadratnih metara i kolekcijom od preko 200 umjetničkih dela, pojedinačne izložbe se rijetko održavaju. 

Zimski salon je nekada izlagao umjetnička dela Jugoslavije, ali kako je rastao njegov prestiž, rasla je i tražnja za međunarodnom umjetnošću.

Galerija je nazvana po čuvenom Josipu Benkoviću, poznatom jugoslovenskom umjetniku koji je pogubljen 1943. godine.

Galerija 42 na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju

Ova cetinjska galerija je poznata i kao atelje gdje studenti uče da slikaju, vajaju i usvaju vještine iz oblasti grafike.

Prostire se na 70 kadratnih metara i nalazi se u okviru Centra za istraživanje umjetnosti 42 koji promoviše radove savremenih umjetnika. Ukoliko ste ljubitelji moderne umjetnosti, savjetujemo vam da posjetite Cetinje i sami otkrijete ljepotu ovih umjetničkih djela.

Galerija savremene crnogorske umjetnosti - Most u Podgorici

Podgorička galerija ponijela je ovaj simboličan naziv upravo zbog toga što u sebi spaja različite forme i pravce umjetnosti. 

Galerija je osnovana 1994. godine i do danas je prikazala više od 300 izložbi nekih od najpoznatijih jugoslovenski umjetnika, kao što su Dado Đurić i Dimitrije Popović.

Danas funkcioniše kao jedinstven multimedijalni prostor. Ovdje se različita umjetnička djela, poput crteža i skulptura spajaju sa drugim vrstama umjetnosti poput biskopa i pozorišta, kreirajući tako jedinstvenu promociju umjetnosti kroz događaje i publikacije.

Galerija Atelje Dado - utočište moderne crnogorske umjetnosti u Cetinju

Još jedna jedinstvena galerija koja se nalazi u staroj crnogorskoj prijestonici prikazuje radove umjetnika iz regiona koji se bave klasičnim umjetnostima poput slikartsva i vajarstva, ali i modernim poput fotografije ili videografije.

Zapravo, savjet zadužen za kreiranje programa galerije sastoji se od fotografa, grafičkog dizajnera i dva istoričara umjetnosti. Atelje Dado se smatra centrom za promociju savremene umjetnosti koji organizuje različite vrste predavanja, radionica i konferencija.

Murano Art Glass in Porto Montenegro

Prepoznatljiva galerija u našoj čuvenoj marini Porto Montenegro sadrži različite kolekcije umjetničkih djela i predmete namijenjene postavljanju stola i dekoraciji kuće izrađene od poznatog venecijanskog murano stakla.

Ovdje možete pronaći predmete od stakla, dekorativne panele i vaze inspirisane vodom i morem. Ograničene kolekcije su dio galerije i predstavljaju jedinstven dodatak savremenom načinu života, na jedan manje svakidašnji način.

Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti, ili želite da saznate više o umjetničkoj sceni Crne Gore, najtoplije vam preporučujemo da posjetite ovu galeriju, naročito ukoliko odsjedate u Porto Montenegru.

Što se tiče ostalih, putovanje kolima tokom ljetovanja ili vikenda u Crnoj Gori je sjajan način da saznate više o sjanim galerijama sa naše liste!