Velnes dizajn enterijera – kako "koristimo" dizajn enterijera za vašu dobrobit

Velnes (wellness) dizajn enterijera, odnosno dizajn enterijera usmjeren na velnes životni stil, samo je nastavak već rasprostranjenog interesovanja za adekvatnu brigu o opštoj dobrobiti mentalnog i fizičkog zdravlja.

Globalna pandemija je ove teme ponovno “stavila u fokus”, a čini se da su sada aktualnije više nego ikad. Novi, holistički pristup životu podstiče svjesno očuvanje fizičko i mentalno zdravlje, kao i opšte blagostanje.

No, važno je naglasiti da holistička filozofija donosi još jedan uvid koji je proizvod aktualnih društvenih problema – pojedinac ne može biti ispunjen, zdrav i srećan, u okruženju koje to nije.

Održivost je relevantna za filozofiju velnesa i očuvanje zajednice zdravom. Kada shvatimo da se pojedinac ne može u potpunosti boriti nezavisno od okoline, jasno je da okruženje takođe može uticati na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Zato posebnu pažnju pridajemo velnes uređenju enterijera – a u nastavku ovog teksta ćemo vam predstaviti načine kojima nastojimo da enterijer naših rezidencija bude usmjeren ka velnesu, kao i prije svega, jedinstveno ugodan za boravak!

natural shadow and lightning

Prirodno osvjetljenje kao prioritet u uređenju velnes enterijera 

Prirodno osvjetljenje, kao i generalno osvjetljenje u objektima, neizostavni su dio kada velnes enterijera. Zato su prostorije naših objekata neizostavno prozračne, dok ih krase visoki stropovi i staklena vrata.

Ako vam je koncept velnesa nov, možda ćete se zapitati – kako su dizajn enterijera i velnes povezani sa osvjetljenjem?

Odgovor je jednostavan – velnes je sveobuhvatni način života, holistički koncept usmjeren ka fizičkom i mentalnom blagostanju. Osim toga, studije su pokazale bitnu ulogu osvjetljenja okruženja  za naše raspoloženje, pa čak i ponašanje!

Ljudima je neophodna prirodna rasvjeta. Nije nikakva tajna da sunčeva svjetlost u velikoj mjeri podstiče naša tijela da proizvedu vitamin D, koji ima ključnu ulogu u regulisanju našeg raspoloženja, fokusa i spavanja. Stoga nije teško zaključiti koliko je to važno za naše zdravlje.

Jednačina je jednostavna – visoki stropovi sa visokim staklenim vratima i sunčana strana jadranske obale čine savršenu kombinaciju koja osigurava visoke izvore vitamina D tokom cijele godine.

Nemojte podcjenjivati snagu vještačke rasvjete u enterijeru velnesa

Prirodna svjetlost je ključna za ljude – programirani smo da naš organizam ima mnogobrojne benefit zahvaljujući izloženosti prirodnoj svjetlosti. Prirodno osvjetljenje pomaže da naš cirkadijalni ritam funkcioniše precizno i uspješno usklađuje funkcije i potrebe našeg tijela – od probave do ciklusa spavanja, i drugih.

Ako se sjetimo da je velnes holistički koncept, očigledno je zašto je prirodno osvjetljenje ključno za opšte dobro čovjeka. Vitamin D i precizan cirkadijalni ritam temelj su i fizičkog i mentalnog zdravlja – kvalitetan san i nivoi energije mogu nam pomoći da se osjećamo dobro u svojoj koži i da donosimo dobre odluke tokom dana.

Mnoga istraživanja pokazuju da prirodno osvjetljenje poboljšava produktivnost i fokus, što nije iznenadjujuće s obzirom na gorepomenuto.

Prirodna svjetlost nije jedina koja utiče na ljudsku dobrobit, vještačka rasvjeta takođe ima svoj učinak. Na primjer, intenzivno vještačko osvjetljenje može uzrokovati intenzivnije emocije – i pozitivne i negativne. Zato ćete se možda najviše opustiti kada je u prostoriji ambijentalno ili slabo osvjetljenje.

Temperatura osvjetljenja je takođe bitna. U intimnim okruženjima ili sobama za odmor se preporučuje korićenje toplog osvjetljenja, jer na većinu ljudi utiče opuštajuće i umirujuće. S druge strane, hladno osvjetljenje se preporučuje na radnim mjestima ili na mjestima gde je potrebna veća produktivnost ili budnost.

S druge strane, loše vještačko osvjetljenje može negativno uticati na raspoloženje i dovesti do umora i pospanosti. Stoga je imperativ ne potcjenjivati vještačke izvore svjetla u velnes uređenju enterijera.

Zato će posjetioci i stanari rezidencija Porto Montenegro imati priliku uživaju u pažljivo i profesionalno osmišljenom sistemu vještačke rasvjete i mogućnosti da osvjetljenje prilagode svojim potrebama i raspoloženju.

Sea and mountain view

Vrhunski namještaj savremenog dizajna od prirodnih materijala

Sada kada znamo koliko osvjetljenje može uticati na raspoloženje, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo se odlučili na dizajn koji podrazumijeva staklena vrata s visokim stropom, vrijeme je da predstavimo i kako unutrašnji dekor i namještaj takođe mogu uticati na nas i naše raspoloženje.

Dakle, zašto je opremanje namještajem sastavni dio velnes uređenja enterijera?

Dekor Porto Montenegro rezidencija je nadahnut italijanskom kulturom. To je bio sasvim prikladan izbor, s obzirom na istoriju Bokokotorskog zaliva. Čak i sam naziv jednog od kvartova – Elena rezidencije, odabran je prema crnogorskoj princezi Eleni di Savoia, koja je kasnije postala supruga italijanskog prijestolonasljednika Viktora Emanuela III.

U Porto Montenegro rezidenciji, željeli smo da uspostavimo uravnoteženi odnos  savremenog dizajna i estetike koja oslikava očaravajuću baštinu ovog dijela Crne Gore. Može se reći da je mnogim posjetiocima i stanarima izgled rezidencija bio dovoljan kako bi im popravio raspoloženje i učinio zadovoljnijima. No, imajući u vidu da velnes zahtjeva holistički pristup, pobrinuli smo se za mnogo različitih stvari kada smo kreirali prepoznatljiv enterijer Porto Montenegro rezidencija.

Brinuli smo o bojama, znajući da boje posjeduju moć da utiču na raspoloženje i emocije. Zato je naš izbor bila prirodna paleta koja donosi osjećaj smirenosti i opuštenosti. Štaviše, koristili smo održive i prirodne materijale, jer se miran um ne može sačuvati poštovanja prirode i planete Zemlje.

Na kraju krajeva, pozicioniranje je bitno, znamo to, jer smo svoje naselje namjerno smjestili u srce Bokokotorskog zaliva – jednog od najljepših zaliva u ovom dijelu svijeta. Naravno, ne zaboravite da je “pozicioniranje” bitno i u zatvorenom prostoru, te se zato naši stanovi čine prostranim, funkcionalnim i uravnoteženim čak i kada nisu najveći po kvadraturi.

Prostrane terase i zelene površine za revitalizaciju i oslobađanje

Posljednje, ali ne i najmanje važno – otvorenost i prostranost bili su nam od vitalnog značaja prilikom dizajniranja.

Nakon pandemije naučili smo da više cijenimo slobodu kretanja. Stoga su otvoreni prostori, vrtovi i prostranost elementi enterijera koji se sa pravom smatraju poželjnijima..

Prostrane terase s pogledom na more i planine, široki bulevari sa zelenim površinama, te luksuzni sadržaji poput beskonačnih bazena samo su neki od razloga zašto se posjetioci i stanovnici naselja Porto Montenegro ovde osjećaju prijatno, kao ni na jednom drugom mjestu.

Istražite fantastičnu crnogorsku prirodu i multikulturalnu baštinu ove zemlje, oplemenite svoj život bezvremenskim iskustvima, djelićima znanja koji će vam pomoći da pronađete svoj unutrašnji mir.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u Crnu Goru, nema bolje opcije od Porto Montenegra, pogotovo ako ste investitor u “Zdravlje i velnes” koji traži određene gorepomenute mogućnosti.

Važno je osvijestiti privilegiju zbog prilike za investiranjem, posjetom ili čak životom u ovom mediteranskom dragulju, gde je sve stvoreno da živite život koji je ne samo manje običan, već u potpunosti omogućava da slijedite svoje pravo ja.