Vodič za plovidbu u Boki Kotorskoj - šta vidjeti i gdje ići

Mogućnost uživanja u predivnim prizorima prirode, laganom povjetarcu i sunčevim zracima, a sve to dok se njišete na talasima mora je posebna privilegija. Upravo ovo možete iskusiti dok jedrite!

Kako biste u potpunosti istražili novu teritoriju svojom jedrilicom ono što će vam zatrebati je vodič. Zato smo pripemili vodič za jedrenje u Boki Kotorskoj – kako bismo osigurali da pronađete put do svih skrivenih ljepota Boke i da se zaljubite u sve ljepote jedrenja u Crnoj Gori. 

Predstavljamo vam jedinstveni vodič za plovidbu u Kotorskom zalivu sa različitim savjetima koji će vam poslužiti da svoje jedrenje pretvorite u nezaboravno iskustvo. 

Upoznajte se sa ovim delom Jadranskog mora i otkrijte šta treba vidjeti, a gdje otići prilikom jedrenja u Crnoj Gori. 

Kako izgledaju organizovane turističke plovidbe?

Organizovane turističke plovidbe kreirane su tako da pokažu sve ljepote Boke Kotorske, ali i da inspirišu one koji žele da samostalno istraže ljepote Boke sa svojom jedrlicom, smještenoj u marini, koja čeka pravi trenutak da osvoji Jadransko more.

Tura počinje u Tivtu, a potom se kreće u obilazak Luštice, Perasta i Gospe od Škrpjela, Prčnja, pa sve do Kotora. Ova tura traje u prosjeku oko 8 sati. 

Ruta se može prilagođavati, te se može svraćati i na druga mjesta (poput Herceg Novog, Plave Špilje ili nekog drugog značajnog mjesta usput). Jedrenje Bokom je kao putovanje kroz vrijeme kroz srednjovjekovne gradove, očuvane tvrđave i druge istorijske spomenike.

Otkirjte drevne gradove tokom plovidbe 

Bogata istorija je ono što svakom turističkom mjestu daje posebnu vrijednost, zato je Boka Kotorska pravi kovčeg sa blagom kada je riječ o istorijskim spomenicima. Ovde je svaki grad spomenik za sebe! 

Zato počnite svoju plovidbu u Tivtu. Obiđite ovaj šarmatni gradić prije nego što produžite u luksuznu Porto Montenegro marinu i ukrcate se na svoju plovilicu. Odatle krenite ka poluostrvu Luštica, koja će biti odlična stanica za kratko osvježnje i kupanje u kristalno čistoj vodi. Zatim se uputite ka Herceg Novom. 

Herceg Novi - najmlađi među starim gradovima 

Herceg Novi je najmlađi stari grad u Crnoj Gori i znatno se razlikuje u odnosu na ostale. Vjeruje se da je ovo grad sa najvećim brojem stepenika.  

Stari grad predstavlja klasičan primjer srednjovjekovnog primorskog zdanja. Zanimljivo je to da mještani Herceg Novog i dalje žive u stanovima i kućama ušuškanim u samom centru starog grada i njegovim uskim ulicama, koji iako je turistički posjećen, nije u potpunosti ispunjen posjetiocima u mjeri u kojoj su posjećeni Budva i Kotor. 

Zato, ako ste raspoloženi za rasterećen ručak u srednjovjekovnom ambijentu, bez prevelike gužve, Herceg Novi je pravo mjesto. Nakon posjete ovom gradu, upućujemo se ka najdubljoj tački Kotorskog zaliva – jedinstvenom Perastu. 

Perast - djelić Italije u Crnoj Gori 

Jedan od najljepših rustičnih mjesta Boke Kotorske je nesumnjivo Perast, a ovaj  gradić se ujedno nalazi među najboljim destinacijama koje možete posjetiti dok plovite brodom. Ovo mjesto je nalik italijanskim selima na primorju i predstavlja pravi pomorski dragulj skriven od turističke gužve. 

Prije nego što se usidrite na obalu Kotora, iskoristite prednost plovljenja brodom kako biste posjetili jedinstveno mini ostrvo Gospu od Škrpjela. Na ovom vještačkom ostrvcetu nalazi se samo jedna građevina – katolička crkva istoimenog naziva (na italijanskom: Chiesa della Madonna dello Scarpello). 

Nakon obilaska ove crkvice, čeka vas Perast. Obiđite ga uz dugu šetnju, popijte kafu na obali i prepustite se toplim sunčevim zracima. Najbolja stvar kada je riječ o Perastu je činjenica da možete uživati u miru i trenucima za sebe, zato mnogi vlasnici brodova koriste ovo magično i prilično romantično mjesto da provedu nezaboravne trenutke sa svojom voljenom osobom. 

Nakon ovog nježnog i mirnog predaha, uputite se ka čuvenom starom gradu u Kotoru. 

Stari grad u Kotoru - jedna od najpopularnijih turiskičkih atrakcija Crne Gore

Kotor je mali grad koji ima mnogo toga da ponudi, i nesumnjivo je jedan od najposjećenijih gradova Crne Gore. Upravo zato se našao u našem vodiču za plovidbu u Boki. 

Kotor ima jedan od najočuvanijih starih gradova. U njemu zaista možete vidjeti, osjetiti pa čak i namirisati fragmente prošlih vremena dok šetate uskim ulicama grada. Posjeta Kotoru je kao vraćanje u prošlost. 

Pripremite se šetnju kako biste posjetili kotorsku katedralu, primjerak romaničke arhitekture, a obiđite i tvrđavu San Đovani. Svaki kutak koji otkrijete tokom posjete starog grada zasigurno će vas fascinirati. 

Kotor je takođe odlično mjesto za predah, prijatan ručak, ili uživanje uz piće ili dezert. 

Kotorska tvrđava - hajking za najhrabrije 

Ukoliko ste raspoloženi da određeno vrijeme provedete na kopnu, Kotor vam nudi mogućnost da uživate i u sportskim aktivnostima, a jedna od njih je i hajking do čuvene tvrđave. Sam put može biti zahtjevan, ali pogled koji će vas sačekati na cilju je toga vrijedan!

Nakon posjete Kotoru, možete se vratiti u Tivat, ili odabrati neko uzbudljivo mjesto gdje ćete provesti veče.

Otkrijte prirodne ljepote Boke Kotorske 

Ukoliko želite da tokom plovidbe brodom osvojite prirodne ljepote i da istražite lokalna skrivena mjesta, Boka Kotorska je idealan izbor. Predstavljamo vam Plavu Špilju i ostrvo Mamulu, mjesta koja potvrđuju ovu tvrdnju. 

Plava špilja - zaronite u plavetnilo 

Na poluostrvu Luštica skriveno je magično mjesto poznatije kao Plava Špilja. Ovo je popularno mjesto za ronioce, koje vrlo lako može postati i vaša stanica, upravo zato što je jedini način da se do nje dođe upravo plovidba brodom, jahtom ili jedrilicom. 

Zašto je zovemo “plava”? Odgovor je vrlo jednostavan!  

Čitava pećina je u potpunosti plava, zbog toga što njeno pješčano dno reflektuje sunčevu svjetlost, zbog čega se čitava površina vode prelama na “krov” pećine, kreirajući nevjerovatnu plavu prostoriju. 

Ukoliko volite da ronite, posjeta ovoj pećini je odličan način da kombinujete i plovljenje i ronjenje, te da kreirate jedinstveno iskustvo u Boki Kotorskoj. 

Ostrvo Mamula - mjesto sa neobičnom istorijom 

Malo ostrvo smješteno u Boki, sa ušuškanim divljim plažama, kristalno čistom vodom i jednom kružnom građevinom predstavlja izuzetno interesantno mjesto koje možete posjetiti tokom plovidbe. Ono što izgleda kao miran kutak za kupanje i odmor, iza sebe ima ne tako spokojnu prošlost. 

Neobična kružna građevina koja se nalazi na ostrvu Mamula nekada je bila vojna baza austrougraskih vojnika. Zatim, od 1942. godine pa sve do kraja rata, ovo ostrvo je postalo mjesto gde su snage fašističkog režima Benita Musolinija dovodile svoje protivnike kako bi ih izlagali užasnoj torturi i mučenju. 

Danas su jedini ostaci burne istorije ostrva ova građevina i žmarci koje ćete osjetiti kada ga posjetite. Ipak, bez obzira na ovakvu prošlost, ostrvo je ipak jedinstven primjer neukrotive prirode koju možete otkriti na crnogorskom primorju. 

Isprobajte rutu koju smo kreirali za vas i obiđite čitavu Boku svojom plovilicom. Nadamo se da ćete uživati u svim navedenim mjestima, ali i da ćete otkriti svoje djeliće raja, gdje ćete istinski moći da se prepustite čarima plovidbe u Crnoj Gori. 

Ukoliko želite da postanete dio velike zajednice zaljubljenika i vječitih istraživača Jadranskog mora, ali i ako želite da uživate u svim benefitima života na obali, Porto Montenegro je tu da vam ponudi luksuzne apartmane na prodaju ali i za rentiranje, i to u samom srcu primorja!