Ovo su zdravstveni benefiti jedrenja

Jedrenje se, u poslednjih nekoliko decenija, smatra jednom od najomiljenijih aktivnosti na moru. Kako bi u potpunosti shvatili u čemu je posebna čar plovidbe morem pod otvorenim nebom dok otkrivate prelijepe pejzaže, morate to lično osjetiti i doživjeti.

Međutim, pored tog zadovoljstva koje ova nevjerovatna aktivnost izaziva kod mnogih ljubitelja mora, da li ste znali koje su zdravstvene prednosti plovidbe? Da li ste ikada čuli za takvu frazu ili čak razmišljali o mogućim efektima plovidbe na cjelokupno zdravlje čovjeka?

Mnoga istraživanja su pokazala da plovidba morem pozitivno utiče na zdravlje, ali i na ljudsku psihu. Ali, na koji način sve to zaista utiče na čovjeka?

Evo koji su to najbitniji zdravstveni benefiti jedrenja.

#1 Jedrenje poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Jedna od najvažnijih zdravstvenih benefita jedrenja podrazumijeva poboljšanje kardiovaskularnog sistema. Jedrenje ima moć da eliminiše bolesti srca, kao i hipertenziju.

Biti na svježem vazduhu, pod sunčevim zracima, kao i u konstantnom pokretu na jahti, definitivno je pobjednička kombinacija. Intenzivna fizička aktivnost na ovorenom zahtijeva povećani unos kiseonika, koji je presudan za cijeli kardiovaskularni sistem i pomaže u borbi sa srčanim problemima.

#2 Utiče na poboljšanje mišićne snage i kondicije 

Da biste pravilno upravljali jahtom, biće vam neophodna velika količina energije koja zahtijeva dobru fizičku kondiciju. Dok vučete uže i širite jedra kako biste jahtom efikasno upravljali, vaši mišići će biti visoko uključeni u cijeli proces.

Ove aktivnosti će vam pružiti bolju snagu mišića, posebno na leđima, ramenima, nogama i butinama. Kvalitetni vazduh na moru koji udišete tokom ove fizičke aktivnosti pomaže vam da imate dovoljno snage da upravljate svojom jahtom na najbolji mogući način.

Pored razvijanja mišićne snage, tu su i drugi zdravstveni benefiti jedrenja koji podrazumijevaju veću fleksibilnost, okretnost, izdržljivost, finu motoriku, koordinaciju itd.

#3 Čini vaše kosti zdravijima i snažnijima

S obzirom da plovidba zahtijeva puno vremena napolju, po sunčanom vremenu ljudi su veoma izloženi sunčevim zracima i vitaminu D koji je presudan za zdravlje kostiju. Vitamin D reguliše odgovarajuću količinu fosfata i kalcijuma u ​​ljudskom organizmu.

Ovaj vitamin je neophodan za mišiće, zube i kosti. Njegov nedostatak može imati katastrofalne posljedice poput osteomalacije, stanja koje uzrokuje bol u kostima. Imajte na umu da je izlaganje suncu najbolje ujutro, jer zraci sunca u tom periodu nisu oštri i opasni za vašu kožu.

#4 Poboljšava koncentraciju, oštrinu vida i svijest o prostoru

Kada je riječ o zdravstvenim prednostima plovidbe, ono što je zasigurno jeste da ona ima ogromni uticaj na poboljšanje koncentracije, oštrine vida i svijesti o prostoru. Budući da jedrenje zahtijeva pažljivo praćenje kretanja vjetra, posmatranje mjerača i drugih bitnih stavki prilikom upravljanja jahtom, lako je zaključiti da plovidba poboljšava koncentraciju, multitasking i fokus.

Ako planirate da upravljanje jahtom, biće vam potrebna prostorna svijest kako biste njime mogli da upravljate, bez kontakta sa drugim stvarima iz okolina. Ova vještina će vam biti od velike pomoći prilikom priveza jahte.

Pored toga, jedrenje može poboljšati percepciju dubine koja je korisna u mnogim životnim situacijama izvan mora, kao što su: prelazak ulice, vožnja automobilom itd. S obzirom na to da je um stalno aktivan, nije ni čudo zašto verni moreplovci brzo razmišljaju i odlično rješavaju probleme u svakodnevnom životu.

#5 Smanjuje stres i eliminiše anksioznost 

Da li ste ikada pomislili zašto su moreplovci, gotovo uvijek, dobro raspoloženi? Možete li se sjetiti da ste jednog od njih vidjeli potištenog, dok uživa u svim ljepotama mora na prelijepom vremenu i svježem vazduhu? Glavni razlog zašto se vjerovatno ne možete sjetiti je taj što plovidba može pomoći u smanjenju stresa i uklanjanju anksioznih osjećanja.

Poznato je da voda na mnogo načina ima veliki uticaj na čovjekovu psihu i cjelokupno raspoloženje. Može da izazove osjećaj smirenosti i da pomogne u smanjenju nivoa stresa na najbolji mogući način.

Osjećaj smirenosti i nizak nivo stresa su sjajna stvar za cijeli imunološki sistem tijela, što je od presudnog značaja za zdravlje i adekvatnu zaštitu od raznih bolesti i virusa.

#6 Korisna je za mentalno zdravlje iz mnogo razloga

Kao što je poznato da uspješno smanjuje stres, plovidba ima još zdravstvenih benefita na zdravlje koje uzrokuju plavetnilo vode, umirujući zvuk talasa, prelijepi sunčevi zraci i slani vazduh. Jedan od najvažnijih jeste taj da poboljšava mentalno zdravlje.

Zbog preljepe prirode, tijelo apsorbuje više kiseonika, što je glavni faktor odličnog balansa hormona sreće, odnosno serotonina, u ljudskom tijelu. To automatski poboljšava raspoloženje i čini čovjeka sigurnijim i zadovoljnijim.

S druge strane, prednosti jedrenja uključuju i opuštanje na moru, zahvaljujući umirujućim zvukovima talasa i tekuće vode ispod jahte.

#7 Maksimalno poboljšava organizacione vještine

Poboljšane organizacione vještine jedna su od najčešćih prednosti jedrenja. Dok plovite na jahti, trebalo bi da držite sve pod kontrolom kako biste izbjegli potencijalne nesreće. To znači da svaka aktivnost na jahti zahtijeva unaprijed planiranje i besprijekornu realizaciju.

Neophodna je pažnja na detalje i velika preciznost kako bi se stvari uspješno riješile. Takođe, moraćete da vodite računa da imate potpunu kontrolu dubine, brzine jahte, itd. Jednom kada se razviju, ove organizacione sposobnosti mogu biti prilično korisne u svakodnevnom životu.

Prednosti učenja jedrenja u Porto Montenegru u Crnoj Gori

Ako ste veliki avanturista koji tek treba da zaplovi u svijet jedrenja, postoji je pregršt benefita učenja plovidbe u Porto Montenegru, luksuznom nautičkom naselju sa najljepšom marinom na Jadranskoj obali Crne Gore.

Tu je predivan Jahting Klub Porto Montenegra koji podrazumijeva luksuzni kompleks napravljen isključivo za hedoniste koji bi, pored učenja jedreja, voljeli da uživaju u prvoklasnim hotelima, restoranima, luksuznim modnim kućama itd.

Vrhunska marina u Portu nudi personalnu pomoć oko jahti, pri vezu, poliglotski tim marine, lokaciju u akvatorijumu zaliva, konsijerž usluge, i carinske procedure. Možete naučiti jedrenje uz potpunu asistenciju Portovog marinskog tima i postići ogroman uspjeh.