Bay of Kotor

Boka kotorska

Ljepota koja se ne može iskazati riječima

Nadaleko čuvena „Nevjesta Jadrana“, plavetno prostranstvo oivičeno stjenovitim planinama i brdovitim padinama koje se dramatično spuštaju u more. Utočište od osvajačke neizvjesnosti, blagoslovena ljepotom i bogatstvom mora i kopna, mirna luka izuzetnih pomoraca hiljadama godina. Ukorijenjena u vremenima do kojih sjećanje ne dopire, ljepota i spokoj ovog podneblja, kada se jednom osjete, više se ne zaboravljaju.

Centar Jadrana

Vijekovima je Boka kotorska služila kao pribježište brodovima mnogih imperijalnih sila. Nekada je u njoj bila venecijanska flota sa hiljadu brodova, a zahvaljujući strateškom položaju i zaklonjenosti, njene su joj vode garantovale značaj i tokom čitavog 20. vijeka, kada je bila ključna pomorska luka, najprije za Austrougarsku, a potom za Jugoslaviju.

Novi put istorije

Nekada vojna i pomorska baza, primorski grad Tivat na zapadnoj obali Boke kotorske utabao je put za transformaciju zaliva u modernu turističku destinaciju otvaranjem Porto Montenegra. U novoj crnogorskoj eri glamura, kako primjećuje uticajni časopis Condé Nast Traveller, „Porto Montenegro je prvo bačeno sidro“.

Na moru

Zaliv je nestvaran ambijent za jedrenje, plovidbu i pomorske poduhvate svake vrste. Brodovi svih veličina – od manjih barki do spektakularnih superjahti – sijeku jedva osjetne talase u ovim mirnim vodama. Prestižne regate privlače elitne takmičare u potrazi za sportskom slavom. Drugi, pak, zadovoljstvo nalaze prosto u tome da, opušteno i na svoj način, upijaju nenadmašnu ljepotu oko sebe.

Na kopnu

Duž svoje raznolike obale, Boka kotorska je prošarana slikovitim gradovima i manjim naseljima, središtima bogate istorije i s mnoštvom arhitektonskih čuda. Ovdje putnici uživaju u izdašnosti kako kopna, tako i mora – uz jedno od najpopularnijih sorti vina ovog podneblja – Vranac i kuhinje koja se može pohvaliti ukusnim primorskim specijalitetima, zahvaljujući obilju svježe ribe i bogatstvu morskih plodova u Jadranskom moru.