Snorkeling

Najbolja mjesta za rekreativno ronjenje u Crnoj Gori

Ronjenje sa disaljkom je jedna od najzanimljivjih, a samim tim i najpopularnijih, aktivnosti u kojoj može učestvovati svaki siguran plivač. Naime, ronjenje sa disaljkom je kombinacija ronjenja i plivanja, budući da se naše tijelo nalazi na površini, dok nam je glava potopljena ispod površine vode.

Osnovna oprema za ronjenje sa disaljakom sastoji se od para naočari za gledanje pod vodom i disaljke, tačnije izdužene cijevi čiji se vrh nalazi na površini vode i ima zadatak da sprovede vazduh do naših pluća. Dodatna oprema uključuje i kupaća odijela za plivanje u hladnim vodama i peraja za noge koja omogućavaju lakše kretanje.

Tokom godina, Crna Gora je postala  jedna od najprestižnijih destinacija kada je u pitanju ljetni turizam zahvaljući brojnim prirodnim bogatstvima, živopisnim pejzažima i raznolikim plažama. Iz tog razloga smo odlučili da vam ovim tekstom skrenemo pažnju na neke od najboljih mjesta koje će vas oduševiti kada su u pitanju plivanje i ronjenje u Crnoj Gori. Zato, nastavite sa čitanjem ovog teksta, da biste ih saznali.

Plava špilja – Doživite veličanstvenu prirodu na otvorenom Jadranu

Čuvena plava špilja predstavlja jedno od najatraktivnijih, te ujedno i najljepših, prirodnih bogatstava crnogorskog primorja. Ovaj lokalitet je prepoznatljiv po opalno-plavoj boji koja ispunjava unutrašnjost pećine, pa otuda i nosi naziv “plava špilja”.

Plava boja pećine se dobija tako što se sunčeva svjetlost odbija od pjeskovito dno mora i reflektuje na čitavu unutrašnjost pećine čineći je prizorom koji mnoge ljude ostavlja bez daha.

Plava špilja se nalazi na jugo-istočnom dijelu poluostrva Luštica koje samo po sebi obiluje raznovrsnom pomorskom, ali i kopnenom florom i faunom, pa je iz tog razloga, Luštica, mjesto koje na dnevnoj bazi obilazi veliki broj turističkih ali i privatnih brodova.

Dubina vode u okolini plave špilje iznosi nešto manje od 5 metara ali unutar same špilje, dubina može varirati. Podvodni reljef čini kombinacija kamenog i pjeskovitog tla čineći ga idealnom podlogom za posmatranje podvodnog života.

Ukoliko odlučite da posjetite plavu špilju, ne zaboravite da ponesete vašu disaljku i par naočari za ronjenje kako biste u potpunosti iskusili jedan od najljepših lokaliteta u Crnoj Gori.

Istražite zapanjujuće vode u okolini Tivta

Tivat je obalski grad i prijestonica Tivatskog okruga koji se nalazi u centralnom dijelu zaliva Boke kotorske. Predstavlja jedan od najvećih turističkih centara Crne Gore i nalazi se ispod poluostrva Luštica.

Zbog prelijepe prirode i živopisnih pejzaža, smatra se da će Tivat u bliskoj budućnosti postati turistički centar južnog Jadrana, jer pored svih prirodnih ljepota, Tivat se odlikuje i velikim brojem kvalitetnih smještajnih jedinica,  luksuznih restorana i šoping centara kao i velikim brojem važnih institucija kao što su međunarodni aerodrom, bolnica i marina.

Plivanje i aktivnosti u moru nadomak Tivta predstavlja nezaboravno iskustvo, naročito ukoliko imate na raspolaganju nautičko prevozno sredstvo poput brodića ili jahte, budući da se ovaj predio odlikuje po fantastičnim divljim plažama ali po tri ostrva Sv. Marko, Gospa od milosti i Miholjska Prevlaka (poznatija i kao Ostrvo cvijeća) koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Priroda na ovim ostrvima je skoro netaknuta, te njihovo okruženje je idealna prilika za posmatranje podvodnog života i uživanje u čistoj prirodi i kristalno čistoj vodi.

A woman snorkeling.

Plivanje, sunčanje i ronjenje u Budvi i okolini

Budva je turistički grad koji se nalazi u centralnom dijelu crnogorskog primorja. Ovaj grad je veoma unikatan jer predstavlja svojevrstan spoj kulture, istorije ali i modernog doba.

Odlikuju ga uske, kamene ulice i bedemi stare citadele sa jedne strane ali i živopisan noćni život kao i klupska scena na kojoj nastupaju najpoznatiji svjetski di-džejevi a u publici se mogu naći i brojne poznate ličnosti iz regiona ali i čitavog svijeta. Ovi klubovi su raspoređeni i u dijelovima samom grada ali i u njegovom predgrađu.

Međutim, ono što čini Budvu unikatnom u svakom smislu te riječi nije samo kulturno-istorijski i klupski diverzitet već i priroda i pejzaži koji okružuju ovaj grad i ostavljaju desetine hiljada turista bez daha svake sezone.

Bilo da odlučite da isprobate budvansku gradsku plažu ili neke od udaljenijih plaža kao što su Jaz ili Trsteno, bićete oduševljeni čistom i prozirnom vodom, pješčanim plažama koje izgledaju kao sa razglednice kao i obiljem morskog života poput brojnih šarenih ribica, morskih ježeva, a ako budete imali sreće možda sretnete i po neku kornjaču.

Najbolje od svega je što se u blizini nalazi veliki broj kvalitetnih restorana, barova i drugih uslužnih objekata u kojima se možete odmoriti i opustiti kada vas umore sunce i aktivnosti u vodi.

Uživajte u ljepoti koju pruža zaliv Boke kotorske

Hercegnovski zaliv, Tivatski zaliv i Kotorski zaliv čine geografsku lokaciju koja je puna istorijskih građevina, kamenih gradića koji su vijekovima stari i nestvarnih pejzaža i prirodnih ljepota, a jednim imenom se naziva Boka kotorska, odnosno Bokokotorski zaliv.

Međutim, pored svojih kulturno-istorijskih vrijednosti, Bokokotrski zaliv je dom najrazličitijim biljnim i životinjskim vrstama u vodi ali i na kopnu budući da se sastoji iz tri manja zaliva, te da je sam reljef ove lokacije veoma specifičan jer se voda i kopno konstantno prepliću.

Voda u Bokokotorskom zalivu je za par stepeni toplija nego što je to slučaj sa ostatkom crnogorskog primorja, te su aktivnosti u vodi pogodnije i za najzimogrožljivije od nas. Pored topline, vode Bokokotorskog zaliva su veoma mirne, te pružaju najidealnije uslove za plivanje i ronjenje u Crnoj Gori.

Pored svih ovih prednosti, budući da je riječ o istorijskom lokalitetu, morsko dno ovih voda krije veliki broj tajni, a ribarske priče govore i da se na njemu krije mnoštvo olupina starih brodova koje u sebi kriju različita blaga.

Zato, ukoliko želite da uživate u divnoj podvodnoj i kopnenoj prirodi, posjetite zaliv Boke kotorske, a ukoliko budete imali sreće, možda pronađete i kovčeg sa blagom.

Crna Gora – skriveni dragulj Jadranskog mora

Sa dužinom obale od skoro 300 km, Crna Gora je dom najljepših plaža, pejzaža i predela Evrope i Jadranskog mora, u koje ćete se bez sumnje zaljubiti i koji će vas natjerati da se iz godine u godinu iznova vraćate.

Svaki predio je unikatan po svojim karakteristikama i razlikuje se od prethodnog, pa iz tog razloga ne možemo jasno klasifikovati koji je najljepši od njih pošto je svaki lijep na svoj način. A upravo zbog toga sve više ljudi širom svijeta naziva Crnu Goru draguljem Jadranskog mora.

Ukoliko odlučite da posjetite Crnu Goru, potrudite se da rezervišete svoj smještaj u nekom od prelijepih apartmana koji zadovoljavaju najveće svjetske standarde i nalaze se u okviru odmarališta Porto Montenegro u Tivtu.

Zato, rezervišite svoj smještaj u Portu Montenegru već danas i pružite sebi užitak na najvišem nivou, jer ništa manje ne zaslužujete.

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, imate jasniju sliku kada je u pitanju biranje idealne destinacije za plivanje i ronjenje u Crnoj Gori.