Vodič za putovanje u Crnu Goru - put u Crnu Goru 2024.

Crna Gora je već decenijama popularno ljetovalište za putnike iz svih krajeva Balkana, a u poslednjih nekoliko godina u posjetu nam dolazi sve veći broj turista iz cijelog svijeta. 

Od živahnih pomorskih gradova kao što su Budva, Kotor i Tivat, do savršenih pejzaža nacionalnog parka Durmitor, imamo da ponudimo nešto za svakog! Ali možda se pitate šta posjetiti u Crnoj Gori, koji je najbolji put u Crnu Goru, može li se putovati u Crnu Goru bez pasoša, i tako dalje.

Tu smo da odgovorimo na ova. kao i mnoga druga pitanja. U nastavku bloga saznajte sve što je potrebno o putovanju u Crnu Goru!

Kompletan vodič za putovanje u Crnu Goru - nekoliko riječi o ovoj državi

Crna Gora, kao dio Balkanskog poluostrva, ima bogatu i kompleksnu istoriju koja je oblikovala njen jedinstveni identitet u svijetu. Kroz vjekove, mnoga carstva su vladala na ovim prostorima, uključujući Osmansko carstvo i Austrougarsko carstvo.

Godine 2006, Crna Gora je proglasila nezavisnost i postala suverena država. Danas, većinu stanovništva čine upravo Crnogorci, a nešto manje su populacije Srba, Bošnjaka i Albanaca. Zvanična valuta je evro.

Iako je naša država sakrivena u brdima Balkana, putovanje u Crnu Goru je i dalje glavni izbor mnogih kada je ljetovanje u pitanju. Sve veći broj turista iz celog u našoj zemlji vidi idealnu ljetnju destinaciju.

Da li je Crna Gora bezbjedna?

Turistima iz svih krajeva svijeta je bezbjednost jedna od primarnih briga, a putovanje u Crnu Goru ne odstupa od ovog pravila. Naša zemlja je relativno bezbjedna, stopa kriminala je niska, a teška krivična djela su rijetka pojava.

U poređenju sa nekim drugim evropskim državama, stopa kriminala je niska, ali sitni zločini i dalje mogu da se dogode.

Poređenja radi, stopa kriminala u Crnoj Gori je niža od nekih drugih popularnih država Evrope kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija. Ipak, i dalje je stopa kriminala malo viša u odnosu na neke od komšijskih država Balkana, kao što su Slovenija ili Hrvatska.

U toku putovanja u Crnu Goru, posjetioci bi trebalo da se drže nekih osnovnih preventivnih mjera kao što bi to činili na bilo kojoj drugoj destinaciji. 

Ovo podrazumijeva da budete svjesni svog okruženja, čuvate svoje lične stvari, izbjegavate mračne i napuštene ulice. Crna Gora je poznata po zapanjujućoj prirodi i bogatoj kulturnoj istoriji, pa bi svaki posjetilac trebalo da ima ugodno iskustvo ukoliko se pridržava nekoliko osnovnih mjera opreza.

Kako bi izbegli bilo kakve neprijatne situacije, turisti bi trebalo da se drže nekoliko osnovnih mjera. Bilo bi dobro da uvijek nosite svoju torbu ispred sebe kako bi vam bila na oku. Nemojte nositi velike svote novca sa sobom, pogotovo kada idete na plažu, a svoj pasoš i ostale vrijednosti ostavite u hotelu ili apartmanu.

Uz malo opreza, vaš put u Crnu Goru će biti prijatan i moći ćete u potpunosti da uživate u svoj ljepoti koju imamo da vam ponudimo!

Koliko košta život u Crnoj Gori?

Još jedna od dobrih strana putovanja u Crnu Goru jeste to što strancima nije skupa kao neke druge destinacije u Evropi.

Za razliku od nekih drugih evropskih država, Crna Gora nudi odlične usluge za uloženi novac, među kojima su: smještaj, hrana i razne aktivnosti. Prema podacima iz januara 2023. godine, državljani Crne Gore u prosjeku zarađuju 940 evra mjesečno, više u odnosu na prethodnu godinu kada je prosječna plata bila 780 evra na mesečnom nivou.

Vaš put u Crnu Goru će umnogome zavisiti od vaših želja, kao i da li ste u potrazi za luksuznim odmorom.

U ovom blog tekstu možete pronaći detaljne informacije o cijeni života u Crnoj Gori, kao i o hrani, porezima, smještaju, gradskom prevozu, i još mnogo toga.

Church

Šta je potrebno za put u Crnu Goru

Za državljane Balkana nije potrebna viza kako bi ušli u Crnu Goru, a državljanji Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade i Evropske unije takođe mogu ući u državu bez vize i tu ostati do 90 dana.

Put u Crnu Goru bez pasoša

Kada je u pitanju putovanje državljana iz Republike Srbije u Crnu Goru pasoš nije potreban, punoljetni građani mogu ući u zemlju sa važećom ličnom kartom. U Crnoj Gori bez pasoša možete ostati do 30 dana, a ako uđete sa njim, možete ostati do 90 dana.

Maloljetni državljani Republike Srbije mogu ući samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu.

Ako vas interesuje zdravstvena zaštita, više možete pročitati na sledećem linku.

Viza za digitalne nomade - jedna od najboljih država za rad na daljinu

Strani državljani mogu dobiti vizu ukoliko rade na daljinu. Crna Gora se pokazala kao odlična destinacija za digitalne nomade i sve one koji rade na daljinu. 

Topla klima, niski porez, coworking kancelarijski prostori, prlielepi apartmani i hoteli, restorani i šoping su samo neki od pogodnosti koje digitalni nomadi traže, a mi ih imamo u ponudi!

Svi oni koji rade na daljinu neće morati da brinu o najvažnim potrebama koje imaju sa tim načinom rada, kao što je internet konekcija, balans između poslovnog i privatnog života ali i pristupačni troškovi života. Nije teško dobiti vizu za digitalne nomade, a Crna Gora je jedna od najboljih država za koju se možete odlučiti ako je ovo vaš način rada!

Put u Crnu Goru - kako do nas?

Postoji nekoliko načina da se dođe do Crne Gore u zavisnosti od vaše polazne tačke, ali i preferencija. Ako dolazite iz neke od okolnih zemalja, kao što su Srbija ili Hrvatska, u Crnu Goru možete doći autobusom, automobilom ili vozom.

Kako doći u Crnu Goru avionom?

Ako više volite da letite, postoji nekoliko aerodroma u Crnoj Gori, a neki od njih su:

Avionski let je naravno najbrži i najlakši način za putovanje u Crnu Goru. Avio-transport iz Hrvatske moguća su zahvaljujući letu Zagreb – Podgorica.

Iz Beograda direktni letovi idu do Podgorice i Tivta, a let iz Niša samo do Tivta. 

Iz Ljubljane takođe postoje direktni Letovi do Tivta i Podgorice. Ostali veliki evropski gradovi su takođe povezani sa ova dva aerodroma, a kada stignete u Crnu Goru, možete se kretati taksijem, autobusom ili iznajmljenim automobilom, u zavisnosti od vaših preferencija i budžeta.

Crna Gora ima odličnu mrežu puteva što dodatno olakšava svim posjetiocima da istražuju i uživaju u ljepotama svakog dijela zemlje.

Boat on the land

Konekcije letova u Crnoj Gori

Ako nam dolazite u posjetu iz neke zemlje koja je van Evrope, najlakši način je svakako avionski let.

Postoji nekoliko avio-kompanija koje nude direktan let u Crnu Goru iz nekoliko gradova Evrope, kao što su London, Pariz i Frankfurt.

Neke od avio-kompanija koje lete u Crnu Goru uključuju Rynair, Easy Jet, i Montenegro Airlines. Ako putujete iz Sjeverne Amerike, Azije ili Australije, vjerovatno ćete morati da presijedate u nekom od evropskih gradova prije nego što stignete kod nas. 

Najpopularniji gradovi za presijedanje do Crne Gore su: Beč, Minhen i Istanbul. U zavisnosti od vaše početne tačke izaberite neki od ovih gradova kako biste stigli u Crnu Goru.

Prije nego što zakažete svoj put u Crnu Goru, istražite konekcije i raspored letova jer oni mogu varirati u zavisnosti od sezone i potražnje. Sa pravim izborom letova, vaš put u Crnu Goru će biti prijatan i ubrzo možete zajedno sa nama krenuti na avanturu!

Kada je najbolje putovati u Crnu Goru?

Ukoliko ste u potrazi za dugim sunčanim danima, peskovitim plažama i prelijepom prirodom, onda nas obavezno morate posjetiti!  Najbolje vrijeme za put u Crnu Goru zavisi od vaših preferencija, kao i od toga šta želite da radite na svom odmoru. Evo pregleda različitih godišnjih doba u Crnoj Gori i šta možete očekivati tokom svakog od njih:

  • Ljeto (jun – avgust): Ovo je sredina turističke sezone u Crnoj Gori, sa dugim toplim danima i obiljem aktivnosti na otvorenom u kojima možete uživati. Plaže duž jadranske obale vrve od turista, a popularna odmarališta poput Porto Montenegra oživljavaju pomoću muzičkih festivala i drugih događaja koje smo pripremili za vas! Voda je dovoljno topla za kupanje i mnoge druge aktivnosti, a more je savršeno za sve usluge marine.
  • Proljeće (mart – maj) i jesen (septembar – novembar): Ako nas posjetite u toku ovih sezona, možete očekivati malo opušteniju atmosferu i manje gužve. Vrijeme je i dalje toplo, sa sunčanim danima i hladnijim noćima. Ovo je sjajno doba za istraživanje naših nacionalnih parkova, pješačenje planinskim stazama ili slikovitu vožnju duž obale. Takođe možete uživati u kulturnim događajima kao što su Kotor Art Festival ili Herceg Novi Film Festival.
  • Zima (decembar – februar): Iako putovanje u Crnu Goru nije baš popularno zimi, i dalje vam možemo dosta toga ponuditi u hladnim mjesecima. Ovo može biti odlično vrijeme za putovanje ako uživate u skijanju ili snoubordu i volite zimske čarolije. Crna Gora ima nekoliko skijališta na kojima možete uživati u zimskim sportovima. Temperatura je hladnija, ali pejzaži planina i drveća prekrivenih snijegom oduzimaju dah.

Šta posjetiti u Crnoj Gori?

Iako naša zemlja nije velika, Crna Gora ima mnogo događaja i aktivnosti. Odgovor na pitanje šta vidjeti u Crnoj Gori jesu zasigurno Kotor i Tivat. Ova dva grada nude savršenu mješavinu istorije, kulture i zadivljujućih pejzaža.

  • Grad Kotor je pod zaštitom Uneska i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Jadranu. Stari grad je okružen drevnim zidinama i tvrđavama, a i dom je brojnih crkava, palata i muzeja. Posjetioci mogu da prošetaju gradskim zidinama i uživaju u pogledu na Bokokotorski zaliv, ili da istraže uske ulice pune prodavnica, kafića i restorana.
  • Tivat je upravo naš dom – dom Porto Montenegra – gde vas čeka živahni duh, veliki broj mjesta za ručavanje i kupovinu ali i marina koja je utočište za elegantnu flotu. Naši posjetioci mogu uživati u šetnji živopisnim šetalištem duž obale, izvanrednoj hrani, a oni koji više vole avanturu i nautiku mogu započeti novi uzbudljivi život u Jahting klubu Porto Montenegro.

Ove dvije destinacije su među mnogim drugim nevjerovatnim mjestima koje morate posjetiti u Crnoj Gori, pa obavezno planirajte posjetu i nekim drugim atrakcijama.

Ukoliko nam dođete u posjetu, sigurno će vam se svidjeti zadivljujuća prirodna ljepota i toplo gostoprimstvo koje pokazujemo svim našim gostima. Ako tražite luksuzan i sofisticiran odmor, Porto Montenegro je savršena destinacija sa vrhunskim uslugama, restoranima i uzbudljivim događajima koji se dešavaju tokom cijele godine. Bilo da dolazite na muzičke festivale, modne revije ili u Jahting klub, Porto Montenegro je destinacija koju morate posjetiti i koja će vam ostaviti nezaboravne uspomene.

Putovanje u Crnu Goru vas neće razočarati, jer imamo šta ponuditi svakom tipu putnika. Toplo gostoprimstvo našeg stanovništva, ukusna kuhinja i pristupačne cijene čine ga idealnom destinacijom za svaki budžet.

Bez obzira da li tražite opuštajući odmor na plaži ili putovanje prepuno avantura, Crna Gora ima sve. Uz luksuzni Porto Montenegro u kojem nudimo vrhunsko iskustvo putovanja možete se prepustiti sofisticiranom odmoru.

Spakujte kofere, rezervišite putovanje i spremite se da doživite ljepotu i šarm Crne Gore!