Buzara - tradicionalno primorsko jelo koje morate probati

Ukoliko ste nekada bili u Crnoj Gori, ili imate namjeru da je posjetite, onda ste se vjerovatno već upoznali sa pojedinim aspektima crnogorske kuhinje – bilo da je riječ o nešto tradicionalnijim jelima ili specijalitetima karakterističnim za obalska područja.

U svakom slučaju, danas smo odlučili da vam predstavimo jedan od obalskih specijaliteta Crne Gore, koji se slobodno može nazvati i specijalitetom jadranske kuhinje, budući da je veoma popularan duž čitave obale Jadranskog mora. Narodi sa ovih prostora odrastali su uz neki vid ovog jela, bilo da dolaze iz Boke, Dalmacije ili sa druge strane Jadrana.

Ispričaćemo vam priču o buzari – tradicionalnom jelu sa crnogorskih obala koje se, zapravo, može pripremiti na nekoliko načina, i svaki put iznenaditi punoćom ukusa. Buzara se služi na brojnim mjestima u Crnoj Gori, a posebno će Vas oduševiti ona koju naši luksuzni restorani pripremaju za sve goste koji odluče da odsjednu u Porto Montenegru.

Međutim, prije nego što Vam predstavimo i sam recept za slasnu buzaru, hajde da se upoznamo sa osnovnim odlikama crnogorske kuhinje sa sunčanih obala.

Odlike crnogorskih ukusa sa primorja

Priznajemo da mnogi specijaliteti po kojima je Crna Gora poznata, kao što su grilovani morski plodovi, bijeli luk, maslinovo ulje i začini, imaju priličan italijanski prizvuk, ali uprkos tome odgovorno tvrdimo da će svako jelo koje budete probali na obalama Bokakotorskog zaliva biti i najukusnije jelo koje ste probali.

Najdominantnija odlika specijaliteta sa crnogorske obale je ta što važe za veoma zdrava i kvalitetna jela, većinski bazirana na poslasticama od povrća, ribe i morskih plodova, obogaćenim maslinovim uljem, vinom, kozjim i ovčjim sirevima, ali i autohtonim voćem poput grožđa, smokvi, citrusa i badema.

Ono što izdvaja obalsku kuhinju Crne gore su i metode pripreme same hrane (u slučaju buzare to je priprema škampa i dagnji) kao što je grilovanje (pečenje na žaru), kuvanje, dinstanje i prženje.

Primorska kuhinja i načini pripreme glavnog jela

Kada se glavno jelo griluje, to znači da će se u te svrhe koristiti roštilj, a u tom slučaju se mora misliti i na to da se ne naruše ukus i sočnost namirnice. Najbolji način za postizanje toga je premazivanje jela finim slojem ulja neke aromatične biljke – obično ruzmarina.

Kada se proces grilovanja završi, jelo se najčešće servira uz kombinaciju zelene salate i drugog povrća, sa dresingom dobijenim mješavinom maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna.

Ukoliko se glavno jelo kuva, voda se skoro uvijek začinjava sa malo maslinovog ulja, vina i vinskog sirćeta, komadima luka, listom lovora i velikodušnim dodatkom začina koji doprinose bogatijem i punijem ukusu finalnog proizvoda. Kraj obično podrazumijeva serviranje sa barenim krompirom i blitvom, čime dobijamo idealni većernji obrok.

Jela koja se dinstaju mogu se praviti od nekoliko vrsta morskih plodova (riba, škampi, školjke) i obično se poslužuju uz neku varijantu kukuruzne kaše ili palente. Nije loše ni da zapamtimo da se morska hrana uvijek termički obrađuje uz dodatak bijelog vina i začina.

Pošto smo pobrojali šta vas čeka kada naručite tipični crnogorski specijalitet, vrijeme je da vas upoznamo i sa prilozima koji obično prate glavno jelo.

  • Meze: pržene smokve, priganice, orasi i rakija

 

  • Hladna predjela: njeguški pršut, kozji sir ili kačkavalj, girice, salata od hobotnice, salata od morskih plodova i masline

 

  • Topla predjela: morski plodovi, crni rižoto, rižoto sa gamborima ili lignjama

 

  • Dezert: svježe mediteransko voće, suvo voće i ruštule

 

  • Piće: Domaća crvena i bijela vina

Recept za buzaru i sve njene varijante

Buzara je jedno od omiljenih jela na obalama Crne Gore, ali prije nego što se u potpunosti posvetimo opisivanju pripreme svih mogućih varijanti ovog vrlo raznovrsnog jela, hajde da kažemo poneku riječ o samom jelu.

Kao što smo ranije naglasili, u savršen ukus buzare se možete uvjeriti u brojnim restoranima duž crnogorske obale, ali nije zgoreg imati u vidu da će se buzara razlikovati, od mjesta do mjesta, kao i da se sama buzara često miješa sa dalamtinskim brodetom (brudetom). 

Razlog zabune nastaje ne samo zbog sličnosti u nazivu već i zbog toga što je i brodet u osnovi riblji gulaš sa paradajzom, koji se pravi na nekoliko načina i čest je obrok na Mediteranu. Varijanta buzare zbog koje dolazi do zabune je upravo crvena buzara ili buzara sa škampima, dinstanim u soku od pradajza (ili cijelog, oljuštenog, za puniji ukus) sa dodatkom crvenog vina, maslinovog ulja i peršuna.

Kada je u pitanju buzara recept se od dalmatinskog pandana razlikuje i po jednoj vrlo bitnoj karakteristici a to je da – buzara nikada ne uključuje crni luk, već samo fino sjeckane čenove bijelog luka.

Međutim, ukoliko vam se prijela bijela buzara, lako ćete je napraviti koristeći iste sastojke kao kada pravite crvenu buzaru, jedino što treba isključiti je paradajz a uključiti mušlje. Dok je crvena buzara poznata i kao gambori na buzaru, bijela buzara se naziva mušlje na buzaru.

Buzara recept i njegova glavna pravila i razlike

Osnovna pravila kojih se treba pridržavati ako želite uspješno sproveden recept za buzaru je da škampi na buzaru i gambori na buzaru recepti nikad ne idu bez soka od paradajza, dok ga u mušlje na buzaru nikako ne bi trebalo sipati. Još jedna bitna razlika je količina začina koji se tom prilikom dodaju.

Kada se pravi crvena buzara, kao što smo već naglasili, paradajz možete koristiti u različitim oblicima, shodno svom ukusu. Pire od paradajza daje glađu konzistenciju sosu, i mnogo ga je lakše skupiti komadićem hljeba, dok je sječeni paradajz mnogo bolji izbor za puniji i jači ukus buzare.

Količina ulja koja se koristi pri samoj izradi buzare se takođe može prilagođavati, ali kako se radi o procesu dinstanja veće količine hrane, potrebna je i nešto obilnija doza maslinovog ulja.

Škampi na buzaru recept (gambori na buzaru) - crveni ugođaj za nepca

Kada je u pitanju crvena buzara škampi ili gambori su osnova ovog jela. Proces pravljenja buzare sa škampi buzare  počinje tako što zagrevamo maslinovo ulje u nekom većem tiganju ili voku (kineski tiganj velik kao šerpa, idealan za pripremu i obradu jelakoje zahtijeva dinstanje). Ulje se zagrijava tek oko minut, dok ne izgubi boju.

Potom se ulju dodaje sitno sjeckan bijeli luk, koji treba da promijeni boju u svijetlo braon prije nego što dodamo vino (bijelo ili crveno). Kada sav alkohol ispari (primjetićete da nema mjehurova), smjesi se dodaje sok od paradajza. Kozice ili škampi se dodaju na samom kraju i prže se dve dok ne promjene boju u svijetlo roze ili narandžastu.

Nijedan škampi buzara recept nije potpun dok se nakon dinstanja ne začini sa malo peršuna i ne pojača ukus sa malo soli i bibera.

 

Škampi/gambori na buzaru recept za so

U zavisnosti od toga koliko vode otpusti meso,škampi ili gambori na buzaru mogu se napraviti i sa gušćim sosom. To se najuspješnije čini tako što se u sos dodaju prezle (krušne mrvice), ali vodite računa da ne pretjerate, jer sos za buzaru sa škampima treba da bude srednje gustine, slično sosu za bolonjeze pastu.

Uputstva za pripremu bijelog sosa za buzaru

Za razliku od recepata za pripremu buzare sa škampima, sos za mušlje na buzaru ne bi trebalo da bude uopšte gust, čak je poželjno da bude vodenastiji. Neki tvrde da je takav sos mnogo ukusniji i od samog mesa.

Kao što smo naglasili na početku, buzara je veoma prilagodljivo jelo koje trpi izmjene svih vrsta, što ide u korist kuvarima koji ponekad zanemare same osnove recepta za buzaru i spravljaju je na potpuno nove načine, miješajući mušlje na buzaru i škampe na buzaru – čime se dobija najukusnija moguća buzara od morskih plodova.

Ovaj mediteranski, a potom i crnogorski specijalitet, se može isprobati širom zaliva Boke Kotorske, a samim tim i iz ruke kuvara naše prelijepe Porto Montenegro marine. Zato, ne oklijevajte i istražite naše prestižne restorane koji služe morske plodove i tradicionalna crnogorska jela – a među njima i nezaboravnu buzaru – i doživite ih na nezaboravan način!

The white buzara sauce cooking directions