Kultura Crne Gore – tradicija i običaji naše zemlje

Crna Gora je država raznolike kulture, prije svega zbog svog specifičnog geografskog položaja na raskrsnici istoka i zapada. Naša zemlja je kroz istoriju bila mjesto susreta različitih kultura, što je imalo za rezultat bogato kulturno nasljeđe.

Danas se u Crnoj Gori mogu naći tragovi mediteranskog, srednje evropskog, istočnoevropskog i orijentalnog uticaja. Njihov spoj, sa jedinstvenim crnogorskim doprinosom, stvara kulturu koja je fascinantna, šarmantna i jedinstvena.

Uopšteno rečeno, Crnogorci su veoma ponosni na svoju kulturu i o njoj govore sa dosta strasti. To je zbog toga što je kultura jezgro naše etničke i nacionalne pripadnosti. Tradicija, umjetnost, muzika, jezik i hrana su glavni elementi crnogorske kulture i predstavljaju dobru osnovu za sve koji žele da se bolje upoznaju sa Crnom Gorom kakvom je danas znamo.

Etno house

Kultura Crne Gore – osvrt na turbulentnu istoriju

Za relativno malu državu, Crna Gora ima veoma dugu i sadržajnu istoriju. Osvrt na nju je neophodan kako bi se bolje razumjela njena kompleksna kultura. Kontakt raznih naroda i kultura je u ovoj regiji počeo prije dosta vremena.

Iliri su bili prvi narod koji je naseljavao ovu oblast još u gvozdeno doba, Od tada su mnoga plemena i narodi pokušali da se ovde trajno nastane. Grci, Kelti, Sloveni, Rimljani i Venecijanci su vladali ovom oblašću i znatno doprinijeli ljepoti arhitekture u Crnoj Gori.

Sama crnogorska kultura i njen identitet su se iz toga razvili. Zato su Crnogorci su danas ponosan, topao, velikodušan narod koji je otvoren prema svima. Kombinujući mediteranski šarm i balkansku strast, ne čudi da je Crna Gora danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

Traditional drink

Vijekovima stara arhitektura – simbol kulture Crne Gore

Ukoliko svoju posjetu Crnoj Gori započnete na obali, imaaćete priliku da vidite direktan uticaj i nasljeđe mediteranske kulture, brojne antičke spomenike i istorijska nalazišta iz perioda ranog srednjeg vijeka.

Primeri nevjerovatne ljepote se mogu naći u većini crnogorskih gradova na moru. Najveća koncetracija bogatog kulturnog nasljeđa se nalazi u kotorskom zalivu, zbog čega je ovaj grad uvršten na listu svjetske kulturne baštine od strane UNESCO-a. Ukoliko ste u posjeti Crnoj Gori, obavezno posjetite i ovaj nevjerovatan gradić.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Crnoj Gori je Katedrala svetog Trifuna u Kotoru. Sazidana je davne 1166. godine, ali je nekoliko puta rekonstruisana nakon brojnih zemljotresa. U njoj se danas nalazi bogata kolekcija umjetničkih djela poznatih  umjetnika kao što su Marin Dobričević, Tripo Kokolja, Paolo Veroneza, Hieronim Santa Croce i drugi.

Veliki broj religijskih spomenika i manastrira je i do danas ostao sačuvan. Manastiri Morača, Piva, Sveta Trojica, Đurđevi stupovi, Savina and Ostrog privlače turiste iz svih krajeva sveta svojim jedinstvenim ambijentom. Još neki bitni spomenici su i Muzej kralja Nikole, crkva Gospa od Škrpjela i crkva Santa Marija in Punta u Budvi.

Živahna kultura Crne Gore – spoj umjetnosti i muzike

Umjetnost i kjniževnost zauzimaju posebno mjesto u kulturi Crne Gore. Brojna ostvarenja bilježe sjajne uspjehe mada nisu previše zapaženi u svijetu, iako to svakako zaslužuju.

Slikarstvo, vajarstvo, muzika i film imaju dugu istoriju u Crnoj Gori. Turbulentna istorija je doprinijela nastanku čuvene crnogorske epske poezije koja je usko povezana za još jednim simbolom crnogorske kulture – guslama. Gusle su žičani instrument porijeklom iz Crne Gore bez kojeg bi domaća kultura i tradicija bile gotovo nezamislive.

Crnogorska umjetnost u svim svojim formama se danas može naći u muzejima širom zemlje. Od književnosti preko vajarstva, pa do slikarstva, postoji dosta zanimljivih momenata koji ne bi smeli da vam promaknu. Crnogorsko narodno pozorište se nalazi u glavnom gradu, Podgorici. Brojni festivali privlače hiljade turista svake godine, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci.

Tradtional food

Kultura Crne Gore – autentična hrana i piće

Crnogorska kuhuinja je veoma raznovrsna. To je još jedna posljedica različitih uticaja pod kojima se nalaziča kroz istoriju. Iako je Crna Gora relativno mala država, u njoj postoje očigledne razlike među njenim dijelovima u pogledu gastronomije. Tako su morski specijaliteti popularni u mjestima na moru, dok se u unutrašnjosti Crne Gore više konzumiraju meso i sirevi.

Na obroncima planine Lovćen, u opštini Cetinje nalazi se selo pod nazivom – Njeguši. Predstavlja veoma važno mjesto na gastronomskoj mapi zemlje – ovdje su nastali poznati crnogorski specijaliteti kao što su njeguški pršut i njeguški sir. 

Još jedan bitan aspekt kulture su svakako hrana i piće, kao i način njihove pripreme. Crna Gora ima dugu tradiciju proizvodnje vina, pa se zbog toga može smatrati idealnom destinacijom za sve ljubitelje ovog alkoholnog pića. Poznato crnogorsko vino se proizvodi od slatkog grožđa koje turisti jednostavno obožavaju.

Kultura i tradicija Crne Gore i njeni jedinstveni običaji

Crnogorska kultura, kao i njena tradiicija su interesantne na više načina – prije svega zbog činjenice da se običaji prenose sa generacije na generaciju. Upravo ovakva tradicija na najbolji način reflektuje prošlost naše zemlje, i čini je primamljivom posjetiocima iz svih krajeva svijeta.

Posjetiocima naše zemlje se uvijek poklanja posebna pažnja. Čuveno crnogorsko gostoprimstvo se može osjetiti koji god dio da posjetite, i nešto je čime se izuzetno ponosimo. Na primjer, običaj od pamtiveka koji se još uvijek jako poštuje je da, ako se u vašoj kući nalazi gost ili posjetilac iz bilo kog razloga, uvijek se mora poslužiti slatkom i rakija.

Još jedan važan aspekt kulturne baštine Crne Gore je tradicionalna nošnja, koja je oduvijek bila važan segment i veoma prisutan segment čije je nastanak ukorenjen u dubokoj prošlosti. Napravljena od visoko kvalitetnih materijala u jarkim bojama, kombinovanih sa svilom i zlatnim tkanjem, predstavlja jednu od najljepših nošnji na svijetu, nošenu u posebnim prilikama ili za praznicima.

Kultura Crne Gore kao jedno od njenih najboljih preimućstava

Crna Gora posjeduje nevjerovatno raznoliku kulturnu scenu.

Kultura je generalno važan turistički element svake zemlje, budući da pravi ključnu razliku među njima, a kultura Crne Gore je upravo jedan takav važan segment koji može mnogo toga da ponudi posjetiocima. Kulturna baština Crne Gore, kao i kulturni život koji ovde postoji se ne odvija samo u velikim gradovima, već i u svakom kutku zemlje.

Crna Gora je uzbudljiva i raznolika zemlja. Tokom istorije, kultura Crne Gore je obitavala isključivo na raskrsnicama različitih uticaja, što je i dan danas nešto što je ostavilo najvećeg traga na sve ono što nazivamo kulturnom klimom ove zemlje.

Crna Gora poseduje nevjerovatnu tradiciju u svakom aspektu svog nasljeđa, bila to gastronomija ili uzgajanje vina – ali ono što im je svima zajedničko su gostoprimljivi i ponosni ljudi na svakom koraku.

Zahvaljujući svojoj veličini, Crna Gora je savršena destinacija za praznike, budući da nudi najrazličitije pejzaže na najkraćoj mogućoj razdaljini. 

Osvojiće vas njene nevjerovatne prirodne ljepote, jedinstvena kulturna baština i tradicia koja će vaše putovanje samo dodatno zaokružiti i upotpuniti – da li je ovo bilo dovoljno da vas inspiriše? Ako jeste, potrudite se da rezervišete smještaj u našim luksuznim apartmanima na jadranskoj obali, a za slučaj da ste na krstarenju Mediteranom, razmotrite našu luku kao jedno od vaših stajališta.